Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατασκευαστικές λεπτομέρειες συναρμογής τοιχοποιίας με μεταλλικό σκελετό


 
ΟΩΝ

Recommended Posts

Καλημέρα σας.

Τελευταία, για να μπω κατευθείαν στο θέμα, με απασχολεί ο τρόπος τοποθέτησης της τοιχοποιίας στα σύμμικτα/μεταλλικά κτήρια. Διαβάζοντας παραπάνω τις διάφορες λύσεις καταλαβαίνω ότι η κύρια ανησυχία των συναδέλφων αφορά τη στερέωση της τοιχοποιίας καθ' αυτής.

Ωστόσο, προσωπικά με απασχολεί ο τρόπος μεταφοράς των φορτίων (ανεμοπίεση) στο φέροντα μεταλλικό σκελετό. Αν δεν κάνω λάθος, στα κτήρια αυτά (όπως τα κατασκευάζουμε εδώ εν πάει περιπτώσει) δεν τοποθετούνται μηκίδες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η όποια ανεμοπίεση μεταφέρεται στις εξωτερικές δοκούς μέσω κάμψης αυτών περί τον ασθενή άξονα; Εάν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι η τοιχοποιία σφηνώνεται στο κάτω πέλμα της δοκού, τα οριζόντια φορτία δεν εισάγουν στρέψη; Εάν η δοκός έχει πλάκα στο άνω πέλμα της, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία κάποια κάμψη του κορμού της δοκού. Τα πράγματα είναι χειρότερα εάν δεν υπάρχει πλάκα (αλλά π.χ. οπή).

Θα εκτιμούσα κάποια γνώμη στο ζήτημα αυτό. Ευχαριστώ

Edited by Toxus1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Toxus1 said:

η τοιχοποιία σφηνώνεται στο κάτω πέλμα της δοκού

Σχετικά με αυτό, θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ: σε κτήριο μπετόν, είναι σαφές ότι η τοιχοποιία μπορεί να σφηνώσει στο κάτω μέρος δοκού σκυροδέματος. Σε περίπτωση μεταλλικής δοκού όμως, μπορεί να επιτευχθεί σφήνωμα; Ή θα επέλθει ολίσθηση του τοίχου λόγω μειωμένης τριβής μεταξύ κονιάματος τοίχου και μεταλλικής επιφάνειας κάτω πέλματος;

Link to comment
Share on other sites

Να αποφευγεται δυσκαμπτη τοιχοποια (π.χ οπτοπλινθοι) στα μεταλλικα κτιρια .ΣΕ περιπτωση που θελει καποιος συμβατικη δυσκαμπτη τοιχοποια βλ. βιβλιο Βαγια -Ερμοπουλου-Ιωαννιδη  "Σχεδιασμος δομικων εργων απο χαλυβα " στο κεφαλαιο "Μη μεταλλικες προσοψεις"

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι βέβαιος εάν απαντάς σε μένα ή κάνεις κάποιο γενικό σχόλιο, KF…αλλά η απορία μου είναι γενικότερη και δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο τύπο τοιχοποιίας.

Σε περίπτωση ξηράς δόμησης π.χ. με τσιμεντοσανίδες, οι τσιμεντοσανίδες τοποθετούνται επί πυκνών κατακόρυφων ορθοστατών που καταλήγουν στο πάνω και το κάτω μέρος τους σε στρωτήρες. Ο πάνω στρωτήρας σφηνώνεται (συγκολλάται;) στο κάτω πέλμα της μεταλλικής δοκού. Εάν μιλάμε για εξωτερική τοιχοποιία, αυτό δεν δημιουργεί τα προβλήματα που αναφέρω παραπάνω με την ανεμοπίεση κάθετα στο κάτω πέλμα της δοκού;

Edited by Toxus1
Link to comment
Share on other sites

9 λεπτά πριν, Toxus1 said:
  •  Ο πάνω στρωτήρας σφηνώνεται (συγκολλάται;) στο κάτω πέλμα της μεταλλικής δοκού.
  • Εάν μιλάμε για εξωτερική τοιχοποιία, αυτό δεν δημιουργεί ανεμοπίεση κάθετα στο κάτω πέλμα της δοκού;
  • Ο πάνω στρωτήρας δεν συγκολλάται, αλλά συνδέεται με καρφωτικά.
  • Ναι, σε αυτήν την περίπτωση έχεις δύναμη στον ασθενή άξονα των δοκών του κτηρίου
Edited by gp1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ.

Είναι αυτή η συνήθης κατασκευαστική πρακτική; Μόνο κάμψη εισάγει; Σε σύμμικτη δοκό, συνδέετε το κάτω πέλμα με τη σύμμικτη πλάκα με αντηρίδα;

Μου φαίνεται περίεργο να ελέγχουμε μία κύρια δοκό IPE σε στρεπτοκαμπτικό λυγισμό με τέτοια λεπτομέρεια, και έπειτα να εισάγουμε εν γνώσει μας εγκάρσια φορτία στο ελεύθερο πέλμα.

Edited by Toxus1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.