Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Sign in to follow this  
sdim

Μήνυση ΤΕΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος για τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ

Recommended Posts

Tην παρέμβαση του εισαγγελέα και την ποινική διερεύνηση του τρόπου διαχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) ζητά με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ι.Σακελλάκο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστος Σπιρτζής.

 

Αντικείμενο της προσφυγής στον Εισαγγελέα είναι τα ποσά που επενδύθηκαν, όπως τονίζεται στην αναφορά, "με ανεξέλεγκτο τρόπο εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αρκετών δις ευρώ χωρίς την παραμικρή άδεια και ενημέρωση των διοικήσεων του ΕΤΑΑ".

 

Η μηνυτήρια αναφορά υπογράφεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.

 

Ζητείται μάλιστα η ανάθεση της έρευνας για την υπόθεση σε εφέτη ανακριτή.

 

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην μηνυτήρια αναφορά, χρήματα από τα αποθεματικά ,που υπολογίζεται πως φτάνουν τα 6 δις ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από το 1997 χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι δικαιούχοι. Εκτιμάται επίσης πως το 85% των αποθεματικών είναι σε ομόλογα και όπως επισημαίνεται στην αναφορά: "σε μια εποχή που από το μεσοπρόθεσμο προβλέπεται τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών η Τράπεζα της Ελλάδος ,ως αποκλειστικός διαχειριστής των αποθεματικών των ταμείων μας, προωθεί τόσο να ενταχθούν στο "κούρεμα" όσο και να χαθεί ένα κομμάτι από αυτά".

 

Σε ανακοίνωση του για το θέμα ο ΔΣΑ αναφέρει : "η εν λόγω επένδυση προήλθε ως αποτέλεσμα του προφανώς, αντισυνταγματικού νόμου 2469/1977, βάσει του οποίου το ΕΤΑΑ εξαναγκαστικά κατέθετε τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος και η τελευταία τα "επένδυε" - ανεξέλεγκτα και χωρίς καμιά προσοχή και επιμέλεια - σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου".

 

Το ΕΤΑΑ, όπως υπογραμμίζει ο ΔΣΑ , προέκυψε, από τη συνένωση τριών υγιέστατων Ταμείων (Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ) και παρέμενε εύρωστο και ισχυρό, αφού μεταφέρθηκαν σ' αυτό οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών των ταμείων αυτών, μαζί με τα αποθεματικά και του λοιπούς πόρους τους.

 

Υποστηρίζει επίσης ο ΔΣΑ: "Η Τράπεζα της Ελλάδος (δια των οργάνων της) από την πλευρά της, ως θεσμικό όργανο του Κράτους που ασκεί δημόσια εξουσία ,γνώριζε από τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της την τραγική Κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και μάλιστα από του έτους 2009 καθώς και την ύπαρξη του υπέρογκου κρατικού χρέους. Παρόλα αυτά, επέλεξε να προβαίνει μέχρι και σήμερα σε επενδύσεις σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου με χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΑ, ενέργεια που συνεπάγεται προφανή βλάβη για το Ταμείο μας, το ακριβές ύψος της οποίας αναμένεται αποκαλυφθεί πλήρως από την διενεργητέα ανάκριση. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει σαφώς πως η Τράπεζα της Ελλάδος ενήργησε ως διαχειριστής ξένης περιουσίας - και μάλιστα προστατευόμενης από ειδικές διατάξεις - κατά τρόπο αντίθετο προς το συμφέρον του ΕΤΑΑ και του συνόλου των ασφαλισμένων του. Κατόπιν αυτών, εμφανίζεται πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος να μην είναι σε θέση στο μέλλον το ΕΤΑΑ να καταβάλλει συντάξεις και παροχές".

 

Στην ανακοίνωση του ΔΣΑ τονίζεται πως "η παράνομη συμπεριφορά της Τράπεζας της Ελλάδος έλαβε χώρα από όργανα της Διοίκησής της, τα οποία τελούσαν σε πλήρη γνώση της επικείμενης και βέβαιης βλάβης του ΕΤΑΑ. Κατά συνέπεια, καθίσταται επιτακτική η άμεση διερεύνηση του ζητήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ποινικού δικαίου, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι των ως άνω αξιόποινων πράξεων και να υποστούν την προβλεπόμενη από το ισχύον δίκαιο τιμωρία".

 

 

Πηγή:

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4676045

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=328661

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=432159&h1=true

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω περιέργεια να δω τις εξελίξεις.

 

Οι δικηγόροι πλέον είναι στο ίδιο ταμείο με εμάς (ΕΤΑΑ). Που θα βρει η Τράπεζα της Ελλάδος δικηγόρο;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχουν τέτοιες ηθικές αναστολές οι δικηγόροι... Θα βρει δικηγόρο. Αυτό που περιμένω εγώ ανυπόμονα, είναι να διαπιστώσω το κατά πόσο λειτουργεί πλέον η Δικαιοσύνη στη χώρα. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι κάτι δεν πάει καθόλου μα καθόλου καλά τους τελευταίους μήνες σε αυτήν και αυτό είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τους τελευταιους μηνες?χαχαχχαχαχα...καλο......μακαρι να ταν μονο τους τελευταιους μηνες....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παει παει παει.... παει πάει πάει.... και δε γυριιιιιιιιιιιιιιίζει πια!!!!!

Λοιπόν Κύριοι και κυρίες..... πλέον μετά το salon coifure της 26/10 με το κουπ του 50% το οποίο βέβαια είναι ΉΔΗ ξεπερασμένο από τις εξελίξεις..... της μοδός θα είναι το κουπ 80%!!!!!

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, η ρήση των τελευταίων 2 ετών οτι εμείς ΔΕΝ θα πάρουμε σύνταξη ..... λαμβάνει σάρκα και οστά!!!!!

 

Το πλουσιότερο ταμείο στην Ελλάδα ... ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΘΗΚΕ και ειδικότερα ΛΕΗΛΑΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ!!! Κι αυτό γιατί αν διαβάσετε στην ανακοίνωση η απάντηση που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ότι τα αποθεματικά ...."εντάχθηκαν στο Κοινό Κεφάλαιο Ασφαλιστικών Φορέων και επενδύθηκαν σε ομόλογα και εντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου" σε ΚΩΛΟΧΑΡΤΑ ΔΗΛΑΔΗ!!!

 

Γι αυτό φίλοι μου ... επειδή το ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ .... θα κληθούμε με τις ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΈΣ ΜΑΣ (ΕΩΣ 93% για τους άνω 15ετίας ασφαλισμένους μετά το '93) .......ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΟΥΜΕ!!!

ΚΑΙ με τις προβλέψεις για ανάπτυξη και μνημόνιο που θα μας πάνε γαμ..... ως το 2030 τουλ....... .... έεεεε κατά το 2100~2112 θα ξαναφθάσουν τα αποθεματικά στο ίδιο σημειο!!!!!

 

Πλέον εγώ δε θέλω να δώ τους υπεύθυνους να πηγαίνουν στη ψειρού.......... (και να τους ταϊζουμε κι από πάνω).......... ΘΕΛΩ ΚΕΦΑΛΙΑ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΚΕΦΑΛΑ ΣΩΜΑΤΑ (κυριολεκτικά!!!)

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το Ταμείο το ληστεύουν από το ΄88. Επιπλέον έχουν βάλει τις Τράπεζες στην εγγυοδοσία των έργων και εισπράττουν την προμήθεια (μεγάλο πάρτυ), κύρια των μεγάλων έργων, με αποτέλεσμα το Ταμείο να στερείται πόρους. Μείον οι εισφορές από τους λογαριασμούς των έργων κ.λ.π, κ.λ.π. Πολλά τα λεφτά. Και βλέπεις να τσακώνονται παλιοί με νέους για τις εισφορές. Θλιβερό.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τους τελευταιους μηνες?χαχαχχαχαχα...καλο......μακαρι να ταν μονο τους τελευταιους μηνες....

 

Ήθελα να είμαι "κομψός" στις εκφράσεις μου. Ουδέποτε λειτουργούσε (από άποψη ταχύτητας), έχεις δίκιο. Έχω αρχίσει να έχω αμφιβολίες όμως τους τελευταίους μήνες και από την άποψη της "ποιότητας"...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα επί της ουσίας δεν προσφέρει τίποτα.

Άλλος ένας λεονταρισμός του προέδρου του ΤΕΕ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.