Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φ/Β στη στέγη-ΕΣΠΑ-πώληση ηλ.ενέργειας στην Δ.Ε.Η


saloniker

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Χρειάζομαι την βοήθειά σας για το παρακάτω ζήτημα, μου τυχαίνει πρώτη φορά και με την ΔΕΗ δεν έβγαλα ακόμα άκρη.

 

Αφορά μικρή επιχείρηση που έχει εντάξει την χρηματοδότηση ενός Φ/Β συστήματος ονομαστικής ισχύος 5ΚWp στη στέγη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

 

Ο άνθρωπος πήρε έγκριση αλλά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων, Αρ. Φύλλου 1079 4 Ιουνίου 2009, Άρθρο 2, προϋπόθεση 3) δεν μπορεί να ενταχθεί στο Ειδικό πρόγραμμα Φ/Β για μικρές επιχειρήσεις και δεν το γνώριζε.

 

Αυτός τώρα ζήτησε να του κάνω εγώ 2 προτάσεις.

 

1. Χωρίς μπαταρίες που θα ήταν και το ιδανικό, αν υπάρχει κάποια διάταξη στην νομοθεσία που να ορίζει την δυνατότητα να εξάγεται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο από Φ/Β που δεν ανήκει στο ειδικό πρόγραμμα των Φ/Β. Γνωρίζει κανείς ποια είναι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί με την Δ.Ε.Η για την σύναψη συμφωνίας και ποια θα είναι η τιμολόγηση ανά Κιλοβατώρα (π.χ οριακή τιμή συστήματος) σε αυτή την περίπτωση?

 

2. Περίπτωση με μπαταρίες,

 

Επειδή πρόκειται για βιοτεχνία υπό κατασκευή και θα έχει μεγάλες καταναλώσεις και βαριά μηχανήματα (μεγάλες τάσεις στην εκκίνηση κ.τ.λ ), σκέφτομαι ότι καλύτερα θα είναι να κάνουμε ένα άλλο

κύκλωμα που θα είναι συνδεμένο με κάποιες λάμπες, κάποιο ψυγείο τηλεόραση κτλ και θα παίρνει ενέργεια από το Φ/Β.

 

Οπότε σίγουρα από τα 5ΚWp που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ και πρέπει να εγκαταστήσει αυτός θα του μένει ενέργεια. Υπάρχει η δυνατότητα τεχνικά να βάλει μπαταρίες π.χ αν οι

ενεργειακές του ανάγκες είναι 1ΚWp να βάλει μπαταρίες για 2ΚWp και το υπόλοιπο να το δίνει πάλι στο δίκτυο? Το να βάλει μπαταρίες με παραπάνω ισχύ για να αποθηκεύει όλη

την ενέργεια που περισσεύει δεν έχει νόημα γιατί θα του βγει ο κούκος αηδόνι.

 

Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μόλις μίλησα με κάποιον στην ΔΕΗ. Μου είπε ότι μπορεί να μπει στις διατάξεις του 3851 και ότι υπεύθυνος για αυτά είναι ο ΔΕΣΜΗΕ. Αν ξέρει κάποιος την διαδικασία που θα πρέπει να κάνουμε και αν του έχει ξανατύχει

ας μου δώσει λίγο από τα "φώτα του".

 

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Μπλέχτηκα λίγο.... :roll:

 

Εννοείς μάλλον ότι του έχει εγκριθεί το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αλλά έχει απορριφθεί το κομμάτι του Φ/Β συστήματος.

 

Εφόσον έχει όλες τις άλλες προϋποθέσεις ως μικρή επιχείρηση, μπορεί πάντα να αιτηθεί στην ΔΕΗ για διασύνδεση στο πρόγραμμα των "ηλιακών στεγών μέχρι 10kWp". Απλά δεν θα επιδοτηθεί για την αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού από το ΕΣΠΑ. Δεν χρειάζεται πουθενά ο ΔΕΣΜΗΕ για αυτό.

 

Αν επιμένει να το εντάξει στο ΕΣΠΑ και να επιδοτηθεί για την αγορά του σχετικού εξοπλισμού, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να συμπεριληφθούν μπαταρίες και ο υπόλοιπος απαραίτητος εξοπλισμός ώστε να μπορεί να "ιδιοκαταναλώνει" την παραγόμενη ενέργεια. Πολύ χονδρικά, σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι σχεδόν το διπλάσιο.

Όπως σωστά προτείνεις, σε αυτή τη περίπτωση το σύστημα θα μπορούσε να τροφοδοτεί κάποια δευτερεύοντα μονοφασικά φορτία αφού τα κύρια θα είναι μεγάλα και πιθανότατα τριφασικά.

Link to comment
Share on other sites

Σορυ συνάδελφοι αν το περιέπλεξα λίγο.

 

Το πρόγραμμα του έχει εγκριθεί με τα Φ/Β μέσα. Που σημαίνει αν δεν θέλει να μπλέξει με τροποποιήσεις της αίτησης του ΕΣΠΑ και νέα γραφειοκρατία και επανεξέταση της περίπτωσής του, προκειμένου να πάρει τα χρήματα από όλο το πρόγραμμα (δεν έχει κάνει αίτηση μόνο για τα Φ/Β, είναι κομμάτι του όλου εγχειρήματος) θα πρέπει να βάλει και τα Φ/Β.

 

Το ερώτημα του ήταν πρώτον αν είναι υποχρεωμένος να κάνει ιδιοκατανάλωση (θέλει να αποφύγει τις μπαταρίες αν μπορεί λόγω περιοδικού κόστους) ή αν μπορεί να πουλάει το ρεύμα στην ΔΕΗ έστω με κάποιο πόσο πολύ μικρότερο ποσό (π.χ 16 cents/ΚWh) από αυτό που ισχύει με το Ειδικό Πρόγραμμα των Φ/Β.

 

Γιατί και ιδιοκατανάλωση να κάνει, επειδή τα 5ΚWp είναι πολλά πάλι θα περισσεύει ενέργεια για το δίκτυο. Άρα μια μέση λύση θα ήταν να βάλει μπαταρίες (π.χ αν βάλει συσκευές με συνολική κατανάλωση 1,5 ΚW, τότε θα βάλει το μέγιστο μπαταρίες για 3ΚW αν δεχτούμε ότι θέλει το διπλάσιο περίπου επειδή οι μπαταρίες δεν πρέπει να αποφορτίζονται κάτω από το μισό συνήθως). Άρα θα μένουν "κάποια ρέστα" για το δίκτυο.

 

Βοήθησα καθόλου??? :confused:

Edited by saloniker
Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα του ήταν πρώτον αν είναι υποχρεωμένος να κάνει ιδιοκατανάλωση (θέλει να αποφύγει τις μπαταρίες αν μπορεί λόγω περιοδικού κόστους) ή αν μπορεί να πουλάει το ρεύμα στην ΔΕΗ έστω με κάποιο πόσο πολύ μικρότερο ποσό

Το ΕΣΠΑ, απ' όσο γνωρίζω, επιδοτεί Φ/Β συστήματα, ως συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, με σκοπό την ιδιοκατανάλωση και μόνο. Δεν δίνει την δυνατότητα πώλησης (έστω μέρους της παραγόμενης ενέργειας) στο δίκτυο.

 

Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια minimum ποσότητα μπαταριών χαμηλής ποιότητας φθηνών μπαταριών, μόνο και μόνο για να περάσει την επιθεώρηση. Όμως το σύστημα δεν θα λειτουργεί σωστά.

 

θα πρέπει να υπολογίσεις ότι τα 5kWp είναι ικανά να παράγουν μέχρι περίπου 30kWh / ημέρα το καλοκαίρι. Φρόντισε ώστε τα φορτία που θα συνδεθούν στο σύστημα να καταναλώνουν περίπου τα 2/3 αυτής της ποσότητας σε ημερήσια βάση ώστε να επαρκεί η ενέργεια των φωτοβολταϊκών για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Για το υπόλοιπο του χρόνου που πιθανόν το σύστημα να έχει έλλειμα ενέργειας λόγω συννεφιάς / μειωμένης ηλιοφάνειας, θα πρέπει να προβλεφθεί ώστε ο inverter συσσωρευτών του συστήματος να είναι ΚΑΙ charger, έτσι ώστε με τον κατάλληλο αυτοματισμό να συνδέεται με την παροχή της ΔΕΗ και να επαναφορτίζει τις μπαταρίες. Το μέγεθός του σε ισχύ θα πρέπει να είναι ανάλογο των φορτίων που θέλεις να συνδέσεις.

Πάντως ένας inverter / charger της κατηγορίας των 3 - 5kW είναι συνήθως αρκετός.

Link to comment
Share on other sites

Ή θα κάνει αίτηση στην ΔΕΗ σαν αυτοπαραγωγός ή θα βάλει μπαταρίες

κάτω απο την σκέπη του ειδικου προγράμματος το ξεχνάς

ΑΝ κάνει τώρα αίτηση στην ΔΕΗ θα πάρει απάντηση σε 3 τέρμινα και θα πρέπει να υπογράψει και σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ

Για να βάλει το Φ/Β σε ιδιοκαταναλώσεις θα πρέπει να κάνει απομονωμένο δίκτυο γιατί αν το ακουμπήσει στο υφιστάμενο δίκτυο όταν παράγει και δεν έχει κατανάλωση θα έχει έγχυση στο δίκτυο και αν το πάρει χαμπάρι η ΔΕΗ θα τον μπίπ οπότε ή ακολουθεί όπως ανέφερα την διαδικασία αυτοπαραγωγού ή κάνει ένα ανεξάρτητο δίκτυο με κάποιο περιφερειακό φωτισμό και ένα σύστημα ασφάλειας και τελείωσε.

Τώρα αρχίζουν να σκάνε οι εγκρίσεις ΕΣΠΑ που βάζανε Φ/Β οι εξυπνόπουλοι οι σύμβουλοι για να πάρουν μόρια παραπάνω οι πελάτες αλλά ποτέ δεν ενημερώσανε τον πελάτη ότι πρέπει να γίνει και μια αίτηση στην ΔΕΗ. Και έρχονται βέβαι οι σύμβουλοι των τραπεζών να δούν την επένδυση και να αποφασίσουν αν θα εκταμιευτούν χρήματα και αρχίζει το γλέντι....

Προφανώς ο πελάτης σου θα έχει παίξει και λίγο υπερτιμολόγηση στο όλο έργο οπότε ενημέρωσέ τον ότι το Φ/Β δεν θα του έρθει τσάμπα όπως φαντάζομαι θα του λέγανε οι σύμβουλοι.

Link to comment
Share on other sites

Για να βάλει το Φ/Β σε ιδιοκαταναλώσεις θα πρέπει να κάνει απομονωμένο δίκτυο γιατί αν το ακουμπήσει στο υφιστάμενο δίκτυο όταν παράγει και δεν έχει κατανάλωση θα έχει έγχυση στο δίκτυο και αν το πάρει χαμπάρι η ΔΕΗ θα τον μπίπ

Το πρόβλημα λύνεται όπως έγραψα παραπάνω με κατάλληλο αυτοματισμό ο οποίος συνδέει (μέσω ηλεκτρονόμου) το σύστημα με την παροχή της ΔΕΗ ΜΟΝΟ όταν και για όσο απαιτείται υποβοήθηση.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ και τους 2 για τον χρόνο σας και για τις απαντήσεις σας. JSK έχεις απόλυτο δίκιο. Κανείς δεν τον είχε ενημερώσει για τις απαιτήσεις του προγράμματος και ο άνθρωπος νόμιζε ότι θα πουλάει το ρεύμα στην Δ.Ε.Η.

Αφού όταν τον συνάντησα και του είπα ότι με ΕΣΠΑ δεν γίνεται να μπείτε και στο Ειδικό του ήρθε ο ουρανός κατακέφαλα.

 

Απλά επειδή θέλω να στοιχειοθετήσω τα παραπάνω με άρθρα από την νομοθεσία αλλά και για να του τα δείξω και γραμμένα (π.χ για να τον πείσω για τα παραπάνω έπρεπε να του δείξω Άρθρο 2, προϋπόθεση 3 οπότε θέλω να διαβάσω και να του δείξω αν χρειαστεί τι λέει για τους αυτοπαραγωγούς) μήπως μπορεί κάποιος να μου πεί σε ποιο ΦΕΚ πρέπει να κοιτάξω?

 

genesis για το ΕΣΠΑ και εγώ αυτό είχα σαν εικόνα στο μυαλό μου αλλά θα πρέπει να το διαβάσω για να είμαι σίγουρος.

 

Και πάλι ευχαριστώ για την βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

@ Genesis, Βάλεις δεν βάλεις ηλεκτρονόμο ακουμπάς στο δίκτυο ΔΕΗ, δεν θα πρέπει να ενημερώσεις την ΔΕΗ?

υπάρχει περίπτωση ο σύμβουλος υλοποίησης ο οποίος είναι τοποθετημένος απο την τράπεζα να σε ταλαιπωρήσει όσο δεν φαντάζεσαι οπότε better safe than sorry

Link to comment
Share on other sites

Για κάθε φορτίο (π.χ. κλιματιστικό) που βάζεις στα πλαίσια του ΕΣΠΑ θα πρέπει να ενημερώσεις την ΔΕΗ?

Το σύστημα "ακουμπάει" στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση ως καταναλωτής και μόνο.

Αν το πρόβλημα δημιουργείται από τον "μόνιμο" χαρακτήρα της σύνδεσης, σύνδεσε το σύστημα μέσω ενός ρευματολήπτη.

 

Έχεις δίκιο να σκέφτεσαι "την στραβή" αλλά το πιο πιθανό είναι ότι ο επιθεωρητής δεν θα δώσει εκεί σημασία. Είναι άλλα αυτά που τον ενδιαφέρουν να πιστοποιήσει ότι έχουν γίνει.

Πάντως σε αυτό το θέμα δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα στο παρελθόν.

Edited by genesis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.