Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αρθρο 49 του Ν.4030, τοπογραφικό συμβολαίου


gsterg

Recommended Posts

Ok. Δεν είπα ότι θα γίνει κτηματολόγιο έτσι όπως λέει ο lobby. Προφανώς αυτό είναι υπερβολικό. Τα υπόλοιπα είναι συζητήσεις που δεν θέλω να κάνω δημόσια.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 442
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι ψυχραιμία,

 

Αφού το κράτος δεν παίρνει μια σοβαρή απόφαση να αποδώσει τα αντίστοιχα δικαιώματα στους μηχανικούς θα προκύπτουν

κατά διαστήματα αψιμαχίες του τύπου ο ένας μπαίνει στα χωράφια του άλλου. τα πράγματα θα ήταν απλά, ο αρχιτέκτονας υπογράφει

αρχιτεκτονικά, ο πολιτικός τα στατικά και το τοπογράφος τα τοπογραφικά αλλά αυτό θέλει πολύ μυαλό για να το σκεφτείς και το νομοθετήσεις.

 

τελοσπάντων το θέμα με το εξαρτημένο τοπογραφικό για μεταβίβαση διαμερίσματος πιστεύω οτι είναι υπερβολικό και θα πρέπει να

ακυρωθεί η να καταργηθεί καθώς πρακτικά δεν εξυπηρετεί πουθενά. αντίθετα πιστεύω οτι θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα.

 

ερώτηση: σε περίπτωση που μετρηθεί ένα οικόπεδο για την μεταβίβαση διαμερίσματος και προκύψει μια διαφορά με το συμβόλαιο 2 η 3 τ.μ.

που είναι κάτι σύνηθες θα πρέπει οι ένοικοι να αλλάξουν και την σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας η οποία αναφέρεται πάντα στα τετραγωνικά

του συμβολαίου;

 

και κάθε φορά που θα μεταβιβάζεται ένα διαμέρισμα και θα προκύπτει μια νέα εμβαδομέτρηση (με μικρή διαφορα) θα πρέπει

να αλλάζει και η οριζόντια σύσταση;

 

ο νόμος είναι για γέλια και για κλαματα και έμεις τσακωνόμστε ποιος θα φάει περισσότερο από την πίττα

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι , εγώ νομίζω ότι η καθολική εφαρμογή εξαρτημένων τοπογραφικών , μόνο θετικά στοιχεία έχει ακόμα και για οριζόντιες συστάσεις Και αυτό γιατί από το να έχουμε τοπογραφικά που δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα όρια με τους όμορους αν κάποιος δεν μας υποδείξει που βρίσκεται αυτό και να ψάχνουμε από τοπογραφικά σκίτσα .

Με τα εξαρτημένα μπορεί τόσο ο μηχανικός όσο και η υπηρεσία νά έχει καλύτερο έλεγχο για μη ύπαρξη " τεντωμένων τοπογραφικών" Και θεωρώ σημαντικό να υπάρχει αξιοποιήσιμο υλικό τοπογραφικών για το εθνικό κτηματολόγιο και όχι μόνο , αφού θα περιέχουν σημαντική χωρική πληροφορία από τα απλά τοπογραφικά των αδειών οικοδομής με την αναγραφή μόνο των αποστάσεων και ίσως ενός σκαριφήματος για την θέση του οικόπέδου

Edited by GEORGE MICHEAL
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

tpanag προφανώς και είναι ρουσφετάκι κάτι τόσο πρόχειρο και που δημιουργεί μόνο προβλήματα .

Ναι είναι σωστό το τοπογραφικό ΕΓΣΑ σε κάθε αδόμητο οικόπεδο .

 

Αλλά σε ήδη δομημένο και με κτηματολόγιο τί ρόλο έχει ?

Γιά να έχουμε ένα επιπλέον εμβαδό ?

 

Δηλαδή σε οικοδομή του 90 το εμβαδόν του οικοπέδου εμφανίζεται 920 τμ . Ερχεται το κτηματολόγιο 10 χρόνια μετά και το αποτυπώνει 910 τμ .

Προφανώς κανένας από τους κατοίκους της πολυκατοικίας δεν ασχολείται .

Σήμερα 8 χρόνια μετά γιά την μεταβίβαση ενός διαμερίσματος , θα έχουμε ένα τρίτο εμβαδόν ? Αν είναι 915 , τι γίνεται θα αλλάξει η σύσταση ?

 

Σημειωτέον ότι οι συστάσεις προβλέπουν ανοχές 2-3 % , το κτηματολόγιο μέχρι 6 % και πολλά άλλα .

 

Γενικά το κτηματολόγιο , είναι ο μεγαλύτερος οίκος ανοχής αυτής της χώρας .

 

Να σου πω ότι κάποιος ιδιοκτήτης υπέβαλλε κανονικά 2 φακέλλους γιά τα 2 οικόπεδα του και οι φωστήρες τα βάλαν στον ένα φάκελλο και το άλλο οικόπεδο φαινόταν ιδιοκτησία αγνώστου και επειδή την ψυλλιάστηκα εγώ , έψαξα και το βρήκα .

Να σου πώ ότι ζητάνε τίτλους ιδιοκτησίας που αναφέρονται σε συστάσεις 30 και 40 ετών που έχουν και τροποποιήσεις που αυτοί τις έχουν στο υποθηκοφυλάκειο , αλλά ο πολίτης πιθανότατα δεν τις έχει και βέβαια δεν τις θυμάται η δεν τις γνωρίζει καν και δημιουργούνται προβλήματα με τα χιλιοστά και τα εμβαδά .

 

Θα έχεις και εσύ πολλά αντίστοιχα θέματα να πεις .

Κανονικά έπρεπε το κτηματολόγιο να αντιστοιχηθεί με το υποθηκοφυλάκειο , αλλά ποιός να πληρώσει αφού τα λεφτά πάνε αλλού .

 

Γενικά είναι ότι πιό πρόχειρο γίνεται και απαιτήσεις του ΟΚΧΕ όπως αυτές που ανέφερα πριν , είναι αστείες .

 

Ας πούν λοιπόν ότι θα θεωρείται το νέο τοπογραφικό ως το σωστό , αλλά ότι δεν επέρχεται καμμιά μεταβολή στην υπάρχουσα δομημένη κατάσταση εφ' όσον υπάρχει κάποια λογική απόκλιση .

 

 

Κάθε καρακλοκένταυρος βγάζει ένα νόμο και τρέχουμε οι υπόλοιποι να καλύψουμε τις βλακείες του .

 

Γι'΄αυτό πρωτεύσαμε και στην διαφθορά σύμφωνα με τον σημερινό κατάλογο .

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Το εμβαδόν του γεωτεμαχίου όπως προκύπτει από το κτηματολόγιο δεν είναι δεσμευτικό. Πολλοί μηχανικοί όμως δεν το ξέρουν, και άλλοι δεν το καταλαβαίνουν. Και όταν δεν το καταλαβαίνει ο μηχανικός, πώς έχουμε την απαίτηση να το καταλάβει ο συμβολαιογράφος ή ο υπάλληλος της πολεοδομίας (που διαχειρίζεται πολλούς φακέλους)

2. Σε μελέτες κτηματογράφησης για τη δημιουργία του εθνικού κτηματολογίου, γίνεται εκτενής έρευνα και σε συμβόλαια που ο πολίτης δεν έχει προσκομίσει. Είτε αυτά έχουν έρθει στον ανάδοχο από συνιδιοκτήτες, όμορους ιδιοκτήτες, ή από περιλήψεις συμβολαίων που παίρνει ο ανάδοχος από το Υποθηκοφυλάκειο.

3. Για το παράδειγμα που αναφέρθηκε για τους δύο φακέλους. Λάθη θα γίνονται πάντα και παντού. Γι αυτό υπάρχει και η ανάρτηση, για να ελέγξει ο ιδιοκτήτης την ορθότητα των στοιχείων που καταχωρήθηκαν μετά την επεξεργασία. Και για να μιλήσουμε για στατιστικές, τα λάθη που παρατηρήθηκαν στις νέες μελέτες κτηματογράφησης για το ΕΚ είναι κάτω του αποδεκτού ποσοστού.

4. Τα περισσότερα προβλήματα που προκύπτουν στις κτηματογραφήσεις όσον αφορά τους τίτλους, οφείλονται σε λάθη συμβολαιογράφων (π.χ. στα χιλιοστά ή στο χαρακτηρισμό ιδιοκτησίας ως σύνθετη κάθετη ενώ είναι απλή κάθετη, και άλλα πολλά)

5. Μου φαίνεται τουλάχιστον απαράδεκτο ότι υπάρχουν μηχανικοί που δεν δέχονται τη χρησιμότητα του κτηματολογίου.

 

Φιλικά πάντα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Πέστο στον υποθηκοφύλακα μεγάλου προαστίου της Αθήνας που πριν 3 μέρες δεν δέχτηκε τοπογράφικό ΕΓΣΑ αδομήτου αν δεν συμφωνούσε με το εμβαδόν του κτηματολογίου και ζήτησε να ταυτίζεται με αυτό του κτηματολογίου , αλλιώς να γίνει διόρθωση .

Επίσης πέστο στον συμβολαιογράφο που και αυτός γιά τους δικούς του λόγους δεν δέχεται την μεταβίβαση , αν το εμβαδόν του ΕΓΣΑ είναι μεγαλύτερο από του τίτλου γιατί θέλει νέα επαφή με την εφορία .

 

2.Καμμία σοβαρή έρευνα δεν γίνεται , αυτό άλλωστε προκύπτει από το γεγονός ότι γιά ίδιο ακίνητο στο 80 % των ιδιοκτησιών μεταγράφει λάθη και σε 1 το βρήκε . Τα λάθη ήταν μη έλεγχος των τροποποιήσεων από το κτηματολόγιο , αλλά και λάθη συμβολαιογράφων και δικηγόρων .

Το θέμα είναι ότι όλα αυτά επιβαρύνουν τον πολίτη και τα κάνουν άτομα που αμείβονται γιά αυτά ως δουλειά .

 

3. Τα λάθη έχουν και ένα όριο . Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο υπερήλικας ιδιοκτήτης απευθύνθηκε σε έμπειρο μηχανικό , ο οποίος υπέβαλλε πλήρεις φακέλλους και ο άνθρωπος δεν μπορούσε μετά να μεταβιβάσει την περιουσία του . Ποιός θα τον αποζημίωνε αν χάλαγε η μεταβίβαση στο δίμηνο που χρειάστηκε γιά την διόρθωση του πρόδηλου λάθους .

 

Σε δική μου ιδιοκτησία σε επαρχία θεωρήθηκα άγνωστος με τίτλους 150 ετών και απαλλοτριώσεις από παρακείμενο γυμνάσιο .

 

Πολλά και αβίαστα λάθη υπερβολικής προχειρότητας .

 

4. Οι συμβολαιογράφοι είναι μέρος του προβλήματος ασφαλέστατα .

 

5. Προφανώς και είμαι υπέρ του κτηματολογίου . Ανάλογου με το ιταλικό της Δωδεκανήσου και όχι τριτοκοσμικής χώρας .

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι με το άρθρο 49 του Ν.4030, παρ 15, ζητείται για σύνταξη συμβολαίου "τοπογραφικό εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων¨'. Τι κάνουμε σε περίπτωση οικοδομικού συνεταιρισμού,του οποίου η έκταση μπήκε στο σχέδιο πόλης με Π.Δ. του 1977 και οι μελέτες , τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά, και οι κορυφές όλων των οικοπέδων αναφέρονται στο ισχύον τότε σύστημα HATT?Δηλ σε συνταξη τοπογραφικού με ημερ/νία από 21/11/2011 και μετά , είμαι καλυμένος εγώ και ο συμβολαιογράφος με πινακα συντεταγμένων σε ΗΑΤΤ?

Το αρθρο 49 δεν ισχυει απο 1/3/2012;; (βλεπε τελευταιο αρθρο του Ν 4030)

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι αρμοδιότητα μου να υπερασπιστώ την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., ούτε το Κτηματολόγιο ως εργαλείο, για αυτό και σταματώ εδώ. Εξάλλου άλλο είναι το θέμα.

 

Συλλογίσου απλά τον όγκο της μελέτης και το γεγονός ότι πρώτη φορά γίνεται σωστή συνεργασία του τεχνικού κόσμου με τους νομικούς.

Εγώ πάντως δεν θεωρώ ότι γίνεται "τριτοκοσμική" δουλειά. Λάθη έχουν γίνει πάμπολλα στα πιλοτικά προγράμματα, για τα οποία υπάρχει πρόβλεψη βελτίωσης τους.

 

Φιλικά

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το αρθρο 49 δεν ισχυει απο 1/3/2012;; (βλεπε τελευταιο αρθρο του Ν 4030)

 

Όχι. Γιατί αν διαβάσεις την τελευταία παράγραφο 18 του ίδιου του άρθρου 49, θα δεις το παρακάτω:"18. Οι διατάξεις του παρόντος αρχίζουν από τη δημο-σίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως."

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Αλλο το κτηματολόγιο σαν εργαλείο που προφανώς και είναι απαραίτητο , άλλο όμως η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ , ο ΟΚΧΕ και κάθε άλλος φορέας , ο οποίος παίρνει πολλά λεφτά από τους φορολογούμενος και από τους συναλλασόμενους πολίτες και υποπίπτει σε πολλά λάθη που κοστίζουν σε χρήμα και χρόνο σε ανύποπτους πολίτες , αλλά και σε ματαιώσεις συναλλαγών με τεράστιο οικονομικό και ψυχικό κόστος .

 

Επίσης όταν το λάθος ανακαλύπτεται αργά , απαιτούνται τέτοιες νομικές διαδιακασίες , αγωγές και ανταγωγές , εικονικές στην ουσία μεταξύ των πολιτών γιά να διορθωθούν λάθη που δεν έπρεπε να είχαν γίνει .

 

Τώρα όταν με αποφάσεις τους όπως αυτές που προανέφερα δημιουργούν νέα προβλήματα , ενώ έχουν ήδη βεβαρυμένο παρελθόν , νομίζω ότι πρέπει αυτά να στηλιτεύονται .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.