Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρθρο 49 του Ν.4030, τοπογραφικό συμβολαίου


Recommended Posts

Εδώ η myri λέει κάτι απολύτως σωστό. Δεν είναι υποχρέωση του πολίτη να κτηματογραφήσει το ακίνητό του στην Ομόνοια. Είναι υποχρέωση του Κτηματολογίου. Του αναδόχου συγκεκριμένα. Βέβαια, θα μου πείτε πώς θα εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης όταν οι τοπογράφοι του αναδόχου θα αποτυπώσουν την ιδιοκτησία του.....ΧΑΧΑΧΑ!!! ΠΟΣΕΣ ιδιοκτησίες αποτυπώνουν επί τόπου οι ανάδοχοι????

 

Τα περισσότερα τμήματα των κτηματογραφήσεων για πες μας tpanag πώς ακριβώς οριοθετούνται.....!!!! Επί τόπου ή με το πτηνό....??? Κοιτάζει κανείς τίτλο για να χαράξει την περίφημη πολυγωνική, ή ρωτάει το πτηνόν του??

 

zavi στην Ομόνοια δεν θα υπάρξει πρόβλημα (σχεδόν) ποτέ εκτός αν ο ιδιοκτήτης

α) Δεν προσκομίσει κανένα στοιχείο εκτός της...διεύθυνσης

β) Είναι ανίκανος να αντιληφθεί τι απεικονίζει μια αεροφωτογραφία και αντί να υποδείξει το κτίριο του "Everest", υποδείξει το "Νέον" χωρίς καν να του περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να απευθυνθεί σε εσένα για να τον βοηθήσεις.

Συνδυαστικά τα 2 προηγούμενα. Για το 2ο ερώτημα, θα σου πω ότι με το ...πτηνό πληρώνονταν οι ανάδοχοι, το πτηνό προέβλεπαν οι προδιαγραφές, με το πτηνό αποτύπωναν. Βασικά δεν "αποτύπωναν" καν, γιατί δεν ήταν αυτό ο σκοπός της δουλειάς τους. Από εκεί και πέρα θα σου πω ότι ναι, στις τελευταίες πρόσφατες μελέτες που ανατέθηκαν, κάποιοι επέλεξαν αντί του "πτηνού" τις επίγειες μεθόδους. Το αν έκαναν καλά ή όχι θα το δείξει η πορεία. Σε πρώτη φάση, δείχνει ότι έκαναν καλά γιατί είχαν λίγες ενστάσεις. Μένει να δούμε πόσο "κρίσιμες" θα αποδειχθούν στο τελικό αποτέλεσμα οι "εκπτώσεις" που είναι βέβαιο ότι (αναγκαστικά και προφανώς, ως οικονομολόγος πλέον μπορείς να το καταλάβεις υποθέτω) έγιναν σε άλλες παραμέτρους των συγκεκριμένων μελετών.

Σχετικά με το αν θα κοιτάξω ή όχι τον τίτλο (ως ανάδοχος μιλώντας και πάλι) θα σου πω ότι όχι. Δεν θα το κάνω σε κάθε περίπτωση. Δεν πληρώνομαι για να το κάνω. Θα το κάνω μόνο αν απαιτηθεί κατόπιν ένστασης και κρίνω ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να δικαιολογούν διόρθωση. Αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να κάνει ένσταση για το 0,25m2 ή και για 2 ή τα 10m2 του εμβαδού του που "έχασε", αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι εμού του αναδόχου. Να πληρώσει εσένα, να του κάνεις το τοπογραφικό που πρέπει και αν μου επιτρέψουν οι συνθήκες (δεν έχει "αντίρρηση" δηλαδή κανείς εκ των ομόρων του για παράδειγμα) τότε θα ικανοποιήσω την "ιδιοτροπία" του. Αν πάλι όχι, έχω την εξουσία (ως ανάδοχος) να τον γράψω στα @@ μου. Έλεγα μια κουβέντα πάντα στους "υφιστάμενούς" μου στα γραφεία που δούλεψα: "να έχετε στο μυαλό σας ότι δουλεύουμε "χονδρική". Κάνετε τη δουλειά σας σωστά, αλλά έχετε υπόψη σας, ότι δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε άπειρο χρόνο με ό,τι θεωρεί πρόβλημα ο καθένας και ότι κάποιοι στο τέλος θα "στεναχωρεθούν". Όχι με δική μας ευθύνη απαραίτητα, αλλά μπορεί και με δική μας.".

Αν θέλουν οπωσδήποτε στον κάμπο των Μεσογείων να μη χάσουν το "0,25" που λέγαμε, θα απευθυνθούν στον zavi ή στον tpanag προηγουμένως (ή και εκ των υστέρων) για να τους πει πόσο εφικτό είναι αυτό, και τι πιθανότητες έχουν με την ανάλογη αμοιβή ασφαλώς. Με το "35άρι" του "κτηματόσημου" που πληρώνουν (πρόσφατα και αυτό γιατί παλιότερα ούτε καν αυτό υπήρχε), δεν (πρέπει να) καλύπτονται πάντως τέτοιες περιπτώσεις. Ούτε καν και ακόμα σοβαρότερες. Εναλλακτικά μπορούν να ζητήσουν από το Βενιζέλο να τους το περάσει πιο "γλυκά" μέσω ενός ακόμα χαρατσιού π.χ. στο λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, του ΟΤΕ, του εκκαθαριστικού τους σημειώματος. Ναι, το Κτηματολόγιο είναι υποχρέωση του κράτους. Με τις πορδές αυγά δε βάφονται όμως.

 

 

myri δε με κατάλαβες... η άποψή μου είναι πως παντού πρέπει πλέον να συντάσσεται εξαρτημένο τοπογραφικό. Δε νοείται πλέον ανεξάρτητο.

 

Μα και βάση του Νόμου (4030) και επισήμως νομίζω πλέον δε νοείται "ανεξάρτητο". Δε μπορώ να σκεφτώ κάποια εφαρμογή που μπορεί να συνταχθεί ανεξάρτητο εφόσον και για πολεοδομίες και για συμβόλαια που ήταν το τελευταίο "καταφύγιο", τελείωσε το παραμύθι.

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 442
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η δική μου ένσταση είναι στον διαχωρισμό, με ή χωρίς οριζόντια.

Αν έχουν στο μυαλό τους αυτό που λέει ο kasvan παραπάνω, τότε να βγάλουν εκτός και όσα έχουν ήδη περαστεί στο κτηματολόγιο.

Αλλά δεν είναι το θέμα του αδυνάτου που φοβάτει ο kasvan. Το θέμα είναι πως θα αποκαλυφθεί ότι άλλο έπρεπε να δομηθεί και άλλο δομήθηκε.

Θυμάστε την περίπτωση της Λάρισας. Και μην μου πει κανένας πως η Λαρισαίοι μηχανικοί είναι ποιο λαμόγια από εμάς τους υπόλοιπους....

 

Άρα για θέμα ισονομίας πρέπει να εξαιρεθούν όλα τα εντός σχεδίου ή οικισμού που έχουν Ο.Α. από την απαίτηση νέου τοπογραφικού.

Και όσα δεν είναι δομημένα να απαιτούν εξαρτημένο τοπογραφικό. Έχουν δεν έχουν κάθετη.

Link to comment
Share on other sites

Για το 2ο ερώτημα, θα σου πω ότι με το ...πτηνό πληρώνονταν οι ανάδοχοι, το πτηνό προέβλεπαν οι προδιαγραφές, με το πτηνό αποτύπωναν. Βασικά δεν "αποτύπωναν" καν, γιατί δεν ήταν αυτό ο σκοπός της δουλειάς τους.

ok, αλλά τότε δεν βρίσκω κάποιον πρακτικό σκοπο να υπαρχει το κτηματολόγιο

 

Θα το κάνω μόνο αν απαιτηθεί κατόπιν ένστασης και κρίνω ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να δικαιολογούν διόρθωση. Αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να κάνει ένσταση για το 0,25m2 ή και για 2 ή τα 10m2 του εμβαδού του που "έχασε", αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι εμού του αναδόχου. Να πληρώσει εσένα, να του κάνεις το τοπογραφικό που πρέπει και αν μου επιτρέψουν οι συνθήκες (δεν έχει "αντίρρηση" δηλαδή κανείς εκ των ομόρων του για παράδειγμα) τότε θα ικανοποιήσω την "ιδιοτροπία" του. Αν πάλι όχι, έχω την εξουσία (ως ανάδοχος) να τον γράψω στα @@ μου.

πολύ ενδιαφέρον .... όμως τωρα που για τη μεταβιβαση απαιτείται εξαρτημένο τοπογραφικο, όπως καταλαβαίνεις ο ιδιωτης τοπογραφος θα αποκαλυψει την πραγματικότητα

είτε αρέσει σον ανάδοχο και τους όμορους είτε όχι

 

Μα και βάση του Νόμου (4030) και επισήμως νομίζω πλέον δε νοείται "ανεξάρτητο". Δε μπορώ να σκεφτώ κάποια εφαρμογή που μπορεί να συνταχθεί ανεξάρτητο εφόσον και για πολεοδομίες και για συμβόλαια που ήταν το τελευταίο "καταφύγιο", τελείωσε το παραμύθι.

για τα συμβόλαια μπορεί να είναι ανεξάρτητο για τα εντός σχεδίου με συσταση κάθετης ή οριζόντιας ιδιοκτησίας

Edited by myri
Link to comment
Share on other sites

@Faethon11 δες το #125 μην το παραθέτω εκ νέου (σχετικά με το κτηματολόγιο).

 

 

για τα συμβόλαια μπορεί να είναι ανεξάρτητο για τα εντός σχεδίου με συσταση κάθετης ή οριζόντιας ιδιοκτησίας

 

Υπάρχει κανένας συμβολαιογράφος που να μην χρησιμοποίησε σε μεταβίβαση αυτοτελούς ορ. ή καθ. ιδιοκτησίας το υπάρχον τοπογραφικό της σύστασης και να ζήτησε την εκ νέου σύνταξη του; Ποτέ δεν υπήρχε η ανάγκη ή απαίτηση για εκ νέου σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος.

Edited by kasvan
Link to comment
Share on other sites

Όπως δεν υπήρχε απαίτηση και για μεταβίβαση οικοδομής με Ο.Α. χωρίς σύσταση.

Τι άλλαξε και θα υπάρχει από εδώ και πέρα;

Link to comment
Share on other sites

Προς myri:

 

ok, αλλά τότε δεν βρίσκω κάποιον πρακτικό σκοπο να υπαρχει το κτηματολόγιο

 

Το Κτηματολόγιο είναι κάτι αρκετά ευρύτερο από την απλή χωρική οργάνωση των δεδομένων των ιδιοκτησιών και ουδέποτε είχε ως σκοπό να εξαλείψει το λόγο ύπαρξης ημών των Τοπογράφων όπως αν θυμάμαι καλά έχω ξαναπεί myri. Είναι σύστημα που οι σκοποί του εκτείνονται ακόμα και σε πεδία που ως ιδιοκτήτες ίσως και να μη μας "συμφέρουν" (έλεγχος από το κράτος μεγαλύτερος και ευκολότερος από όσο ίσως θα επιθυμούσαμε). Ως παράδειγμα, κάτι που με απασχόλησε τις τελευταίες μέρες: είχαν δηλώσει οι "φωστήρες" από τον καιρό του Ν.3843, ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς (εφορία, ΙΚΑ, Δήμοι κλπ.) θα ενημερωθούν "υπηρεσιακά" για τις όποιες αλλαγές επέρχονται στις "τακτοποιούμενες" ιδιοκτησίες. Δεδομένου ότι Κτηματολόγιο δεν έχουμε ακόμα και ακόμα και όπου έχουμε ουδέποτε ζητήθηκε ΚΑΕΚ κατά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων τακτοποίησης, ούτε και είναι εξάλλου ενήμεροι οι "αρμόδιοι φορείς" για αυτή την πληροφορία (του ΚΑΕΚ), ο ισχυρισμός ότι θα "ενημερωθούν" αυτοί οι φορείς, είναι από αφελής έως για γέλια και για κλάματα! Σε διαβεβαιώ ότι είναι απολύτως αδύνατο να γίνει το οτιδήποτε. Γιατί πολύ απλά δεν είναι δυνατό χωρίς Κτηματολόγιο να γίνει ταυτοποίηση των ακινήτων. Ας μην επεκταθούμε άλλο εδώ γιατί ήδη είμαστε εκτός θέματος.

 

 

πολύ ενδιαφέρον .... όμως τωρα που για τη μεταβιβαση απαιτείται εξαρτημένο τοπογραφικο, όπως καταλαβαίνεις ο ιδιωτης τοπογραφος θα αποκαλυψει την πραγματικότητα

είτε αρέσει σον ανάδοχο και τους όμορους είτε όχι

 

Ναι, εφόσον γίνει σωστή δουλειά θα αποκαλύψει την πραγματικότητα. Έχεις υπόψη σου όμως, ότι για κάθε "πραγματικότητα", υπάρχει και άλλες 2-3 (αυτές των ομόρων). Αν αυτές οι "πραγματικότητες" είναι αλληλοσυγκρουόμενες, εγώ αναγκαστικά θα κληθώ να εφαρμόσω τη μια εξ'αυτών. Δε γίνεται να είναι όλοι χαρούμενοι.

 

 

 

για τα συμβόλαια μπορεί να είναι ανεξάρτητο για τα εντός σχεδίου με συσταση κάθετης ή οριζόντιας ιδιοκτησίας

 

Αν έχω καταλάβει καλά τι πάνε να περάσουν, για τα συμβόλαια μπορεί να είναι ανεξάρτητο, εφόσον υπάρχει ήδη ανεξάρτητο (αυτό της Ο.Α. οπότε και χρησιμοποιείται αυτό). Ε εντάξει το ίδιο λέμε. Δεδομένου ότι και για τις άδειες από εδώ και πέρα δεν υπάρχει το "ανεξάρτητο", το "ανεξάρτητο" ουσιαστικά μας τελείωσε. Έτσι δεν είναι; Καταλαβαίνω κάτι λάθος;

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

διαβάστε και φρίξτε..

http://www.cretalive..._klirotemachion

Δεν καταλαβαίνω που είναι το σημείο που πρέπει να φρίξω Και εγώ ήμουν και είμαι υπέρ του εξαρτημένου τοπογραφικού προκειμένου να αποτελεί αξιοπιστη πηγή καταγραφή του ακινήτου , ώστε να μπορεί κάποιος να το εντοπίζει εύκολα χωρίς να αναζητά παπούδες , εκκλησίες κτίσματα, δρόμους κλπ Και για να αποτελέσει εφαρμόσιμο στοιχείο για το κτηματολόγιο ώστε να γίνει η δουλειά πιο εύκολη και να ολοκληρωθεί κάποτε χωρίς τεράστιο κόστος για την χώρα μας. Αν ακήκει σε περιοχή που έχει ήδη με κάποιον τρόπο εξαρτηθεί και εντοπίζεται εύκολα από σχέδια διανομών που έχουν γίνει οποισδήποτε λόγο είτε αυτό λέγεται σχέδιο πόλης ή επέκταση σχεδίου ή κτηματολόγιο ή διανομές υπουργείου γεωργίας γιατί ο πολίτης να κάνει και άλλα έξοδα όσο και αν αυτό εμάς δεν μας συνφέρει αφού με ένα απόσπασμα εξαρτημένο από τα υπάρχοντα σχέδια μπορεί έυκολα να εντοπιστεί. Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

όποιος έχει δυσκολία να καταλάβει γιατί πρέπει να φρίξει ας διαβάσει την επιστολή του προέδρου του ΠΣΔΑΤΜ:

 

"Subject: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ: ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΟΣΔΕ

To: kikikatsanou <[email protected]>

Cc: cspirtzis <[email protected]>

 

Αξιότιμη Κυρία Κατσάνου,

 

Μέσω διαδικτύου ενημερώθηκα ότι αποφασίσατε να προχωρήσετε σε

τροποποιήσεις του άρθρου 49 που ανατρέπουν πλήρως την έως πρότινος λογική

της πολιτικής ηγεσίας σε ότι αφορά την αναγκαιότητα περιορισμού των

αυθαιρεσιών, διασφάλισης των συναλλαγών και διαμόρφωσης οικονομιών

κλίμακας για το χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό και το Εθνικό

Κτηματολόγιο.

Εξαιρέσατε έτσι τις περιπτώσεις των αναδασμών και διανομών, παρότι θεωρώ

ότι τα παραδείγματα που σας είχαμε στείλει αποδείκνυαν επαρκώς τους λόγους

που έπρεπε να συντάσσονται τοπογραφικά και σ' αυτές τις περιπτώσεις, και

αυτό θα το βρείτε μπροστά σας όταν μέσω της σύνταξης

του Εθνικού Κτηματολογίου θα αποδειχθεί ότι η πραγματική διαμορφωμένη

κατάσταση απέχει πολύ από αυτή που φαίνεται στις διανομές και τους

αναδασμούς.

Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να αποδεχτείτε την άποψη να εξαιρέσετε και

όλες τις περιπτώσεις του ΟΣΔΕ αυτό πάει πάρα πολύ και η φάρσα καταντάει

τραγωδία.

Τα μητρώα του ΟΣΔΕ δεν είναι μητρώα ιδιοκτησιών αλλά καλλιεργειών. Μπορεί

ένα γεωτεμάχιο που αφορά μια καλλιέργεια να περιλαμβάνει εκατό

μικροιδιοκτησίες διαφορετικών ιδιοκτητών αλλά αυτό που φαίνεται είναι μια

ενιαία καλλιέργεια με το όνομα του καλλιεργητή χωρίς τη διαίρεση

των ιδιοκτησιών, χωρίς τα ονόματα των ιδιοκτητών. Επίσης αν σε μια μεγάλη

ενιαία ιδιοκτησία υπάρχουν 10 διαφορετικές καλλιέργειες τότε εμφανίζονται

10 διαφορετικά γεωτεμάχια. Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι οι προδιαγραφές

που ακολουθήθηκαν για να γίνει το έργο ήταν της πλάκας και σε διαγράμματα

κλίμακας 1:5000 και 1:10000 όταν τα διαγράμματα των μεταβιβάσεων είναι

1:500 ή 1:1000. Υπό τον φόβο των προστίμων από την Ε.Ε. οι αρμόδιοι φορείς

"πάρκαραν" όπου βόλευε βάσει σχήματος και εμβαδού τις καλλιέργειες και

αυτό που στην πράξη έχει διαμορφωθεί είναι μια εικονική πραγματικότητα.

Οι αγρότες αυτό δεν το καταλαβαίνουν σήμερα γιατί αυτό που τους νοιάζει

είναι να φαίνονται σωστά τα στρέμματα που έχουν για να παίρνουν την

επιδότηση και δεν κοιτάνε αν αυτά εμφανίζονται στην Κρήτη ή τη Μάνη. Όταν

όμως πρόκειται για μεταβίβαση ιδιοκτησίας το συμβόλαιο δεν μπορεί να

βασίζεται σε απόσπασμα του ΟΣΔΕ. Επειδή κάποιοι βουλευτές είναι πολιτικά

ανεύθυνοι και επιστημονικά άσχετοι δεν μπορεί να τους ακούει το Υπουργείο

και να οδηγείται σε ολέθρια σφάλματα που προοπτικά θα βλάψουν τόσο το

κράτος, όσο και τους πολίτες.

Επιτέλους ας μη συνεχιστούν, επειδή το θέλουν κάποιοι βουλευτές, οι

ολέθριες "μαυρογιαλούριες" λογικές που μας οδήγησαν ως Χώρα σ' αυτό το

χάλι.

Υπάρχουν ακόμα λίγες ώρες για να αποσοβηθεί μια επιστημονική τραγωδία.

 

Με εκτίμηση και έντονη απογοήτευση,

 

Στέφανος Ξεκαλάκης

Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.