Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρθρο 49 του Ν.4030, τοπογραφικό συμβολαίου


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 442
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

mkara,

 

Σύμφωνα με το πώς έχουν σήμερα τα πράγματα, γνώμη μου είναι πως το συγκεκριμένο γήπεδο χρειάζεται τοπογραφικό σε ΕΓΣΑ. Είναι μπελάς όμως, καθώς θα πρέπει πρώτα να χαραχτούν στο έδαφος οι κορυφές του σύμφωνα με τη διανομή του '33 με βάση σταθερά ή τριγωνομετρικά που χρησιμοποιήθηκαν τότε, και στη συνέχεια να αποτυπωθούν οι κορυφές που χαράχθηκαν επί του εδάφους σε ΕΓΣΑ.

Μόνον έτσι εξασφαλίζεται η σωστή επιστημονικά δουλειά, αλλά και θα ενημερωθεί ο πελάτης για ενδεχόμενες ασυμφωνίες διανομής και πραγματικότητας.

 

Ούτε κι αυτό γίνεται. Από το 1933 το έδαφος έχει μετακινηθεί (λόγω λιθοσφαιρικών πλακών κτλ.) και μάλιστα όχι ενιαία. Αυτό στην περίπτωση που κανένας δε μετακίνησε τα τριγωνομετρικά από το '33 και εντεύθεν, πράγμα απίθανο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

λοιπον συναδελφοι, με καλεσε πληρεξουσιος ενος που θελει να αγορασει καποια ακινητα. εγω πηγα και αποτυπωσα συμφωνα με τις υποδειξεις του πληρεξουσιου που δεν ηξερε και πολυ καλα τα ορια. μερικα απο αυτα που δεν ηταν ευκολα με το ματι. η περιοχη ειναι σε κτηματολογιο. δεν ειχα παρει τα αποσπασματα ωστε να βλεπω στο πεδιο που με πηγαινει λαθος.

αφου λοιπον τα πηρα, εφτιαξα στο γραφειο τα σχεδια που επισυναπτω για να δειτε τις διαφορες.

υπαρχουν μεγαλες διαφορες που δεν ειναι ανεκτες.

σημειωση: πολλοι μηχανικοι στην περιοχη μου για μεταβιβασεις αντιγραφουν ακριβως τις συντεταγμενες του κτηματολογιου χωρις καμια αποτυπωση.

αυτο εγω δεν το κανω. προσπαθω να ελεγχω και να ενημερωνω για λαθη.

στην περιπτωση μου:

Α) αρχικα σκεφτομαι να παω με τον πληρεξουσιο και να ξανα αποτυπωσω ωστε να συμπιπτει με το κτηματολογιο αφου δεν ηταν σιγουρος για καποια σημεια.(βεβαια σε καποια αλλα φαινεται καθαρα οτι το κτηματολογιο μπαινει στο αλλο χωραφι)

Β)πρεπει να κανω πρωτα ρυθμιση οριων και μετα να προχωρησω στη μεταβιβαση? Ναι νομιζω

Μηπως τελικα ειναι πιο ΄σωστοι΄αυτοι που στις μεταβιβασεις αντιγραφουν το κτηματολογιο αφου ουσιαστικα μεταβιβαζεται καεκ? βεβαια εαν μετα πανε και διορθωσουν τα ορια μπορει να εχουν φτιαξει συμβολαια και πληρωσει για περισσοτερα στρεμματα.

Εαν μπορειτε δωστε λιγο τι φιλοσοφια ισχυει στις μεταβιβασεις σε περιοχες κτηματολιου οι πιο εμπειροι.

επισυναπτω και τα σχεδια

post-76396-0-65337200-1364562566_thumb.png

post-76396-0-12514300-1364562588_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

στο παραπανω κουραστικο μηνυμα να συνοψισω.

μπορει συμβολαιο να προχωρησει εαν το εμβαδον του τοπογραφικου διαφερει κατα πολυ απο το αποσπασμα του κτηματολογικου διαγραμματος(πανω απο 10%)?

ή πρεπει πρωτα να γινει διορθωση? ο συμβολαιογραφος απλα επισυναπτει το αποσπασμα και το φυλλο χωρις να τον νοιαζει κατι αλλο?

ευχαριστω για τον χρονο σας..

Link to comment
Share on other sites

Με βάση αυτά που βλέπω θα έλεγα να προχωρήσεις σε διόρθωση. Οι διαφορές είναι μεγάλες ως προς το σχήμα του ακινήτου. Δεν κοιτάμε μονο το 10% απόκλισης εμβαδού.

Επίσης αν πάνε όλοι αυτοί που μεταβιβάζουν να χαράξουν με του κτηματολογίου τα όρια τι θα γίνει; χαμός.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γιώργο, επειδή δεν έχω καθόλου εμπειρία απο Κτηματολόγιο βοήθησε με αν μπορείς.

 

Σε περιοχή με διανομή Υπ.Γ. (κληροτεμάχια) μου έχει πεί συνάδελφος που δραστηριοποιείται εκεί, πως είτε οριοθετήσεi σε hatt είτε πάρει τις κορυφές απ'το Κτηματολόγιο σε ΕΓΣΑ (δεδομένο πως ειναι κληροτεμάχια με στάνταρ διαστάσεις) πως οι διαφορές που προκύπτουν στο έδαφος είναι μικρές, περί των 10-15εκ.

Δηλαδή όταν η περιοχή κτηματογραφηθεί, επιλύεται επακριβώς και δίδονται κορυφές στα γεωτεμάχια;

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως ισχύει κάτι τέτοιο..

Από δική μου εμπειρία (μικρή βέβαια γιατί στην περιοχή μου δεν υπάρχουν και πολλές διανομές), η κτηματογράφηση ακολουθούσε κυρίως τα όρια των καλλιεργειών, τα οποία ναι μεν προσέγγιζαν τα όρια της διανομής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε μόνο για 10-15 cm...

Μήπως εννοούσε ο συνάδελφος πως η μετατροπή από ΗΑΤΤ σε ΕΓΣΑ87 δεν παρουσιάζει μεγάλη διαφορά από το αν εφαρμόσεις την διανομή και αποτυπώσεις με χρήση τριγωνομετρικών του Κτηματολογίου?

Link to comment
Share on other sites

Oχι συνάδελφε. επειδή συζητούσαμε περί οριοθετήσεων hatt και έγσα (με γνώμονα την αγορά GPS) μου είπε τα εξής επι λέξη.

 

"Είτε οριοθετήσω σε hatt απ'τα βάθρα που διασώζονται ή τα στοιχεία που έχει στη κατοχή του, είτε απ'τα βάθρα ΓΥΣ/Κτηματολογίου απευθείας σε εγσα, έχω αυτές τις διαφορές. Μιλώντας για το ίδιο γεωτεμάχιο. Απο δοκιμές, πάντα, κατα τα λεγόμενα του. Μέχρι και σήμερα όμως, εξακολουθεί να οριοθετεί σε hatt απ'τα παλαιά στοιχεία.

 

Και μένα μου φαίνεται παράξενο όμως. Γι'αυτο ήθελα να ρωτήσω κάποιον συνάδελφο, που να ειχε στη περιοχή του διανομές και έπειτα Κτηματολόγιο...

Link to comment
Share on other sites

Εαν μπορειτε δωστε λιγο τι φιλοσοφια ισχυει στις μεταβιβασεις σε περιοχες κτηματολιου

 

 

Συνάδελφε αν ψάξεις ποστς 5 χρόνια πίσω θα βρεις πολλές απαντήσεις στα ερωτήματά σου.

 

Γενικά εγώ προσωπικά πώς θα λειτουργούσα σε περιοχή με ολοκληρωμένη κτηματογράφηση:

 

1. θα προσπαθούσα να εφαρμόσω τις διαστάσεις που λέει ο τίτλος. Τίποτα δεν κατισχύει του τίτλου.

2. Αν είσαι εκτός σχεδίου τότε

2.α. αν είσαι εντός ζοε, τότε ξεχνάς την αποτύπωσή σου πλέον (Ν.4030/11) και ζωγραφίζεις ένα ωραιότατο ιδεατό τοπογραφικό βάσει των διαστάσεων του τίτλου. Προφανώς η διαφορετική υλοποιημένη κατάσταση της πραγματικότητας οφείλεται σε λανθασμένη εφαρμογή ορίων του τίτλου. Χρησικτησίες για άνω του 2% και νεώτερη καταμέτρηση δεν ισχύουν εντός ζοε κ όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο σε περίπτωση είναι απλά αδαής, να μην τα ξαναλέμε, και δεν έχει καθόλου να κάνει με κτηματολόγιο, έχει να κάνει με κατάτμηση.

2.β. αν είσαι εκτός ζοε, τότε

2.β.1. αν ο πελάτης σου προτίθεται και έχει λεφτά για να διορθώσει τον τίτλο, τότε αφενός του δίνεις τις αποτυπώσεις σου ΜΑΖΙ με του κτηματολογίου και πάει να διορθώσει το ΚΑΕΚ και τον τίτλο.

2.β.2. αν ο πελάτης σου δεν προτίθεται ή δεν έχει λεφτά, τότε του δίνεις το τοπογραφικό σου βάσει του ΚΑΕΚ κ αν θες να είσαι και εντελώς εντάξει (λέμε τώρα), δείχνεις στην αποτύπωσή σου τις λάθος μάντρες/συρματοπλέγματα και ως όρια δείχνεις μόνο αυτά του καεκ.

 

Οποιοαδήποτε από τις 2.β.1/2.β.2 επιλογές είναι ισοδύναμη, διότι αφενός μεν δεν μπορείς να ξεφύγεις του τίτλου (άρθρο 49), αφετέρου αν έχεις τη δυνατότητα θα πρέπει να το κάνεις (μάλλον αλλά όχι υποχρεωτικά, εγώ προσωπικά θα επέλεγα το 2.β.1). Τέλος να σημειώσω και πάλι (μετά από 5 χρόνια) ότι υπάρχει μια γελοία εγκύκλιος του κτηματολογίου που μιλάει για δυνατότητα αποκκλίσεων της τάξης του 10%, και μάλιστα προς συμβολαιογράφους, αλλά οι υποθηκοφύλακες πλέον εφαρμόζουν τον άλλο γελοίο νόμο τον 4030 που μιλάει για 2% και μέγιστο 20 εκ.

 

Αυτά

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Στην επόμενη εργασία σου σε διανομή στην περιοχή, πάρε και ένα κτηματογραφικό διάγραμμα εάν θέλεις και δεν ειναι μεγάλο το κόστος, για δική σου χρήση, ώστε να συγκρίνεις ο ίδιος. Ετσι για δοκιμή το λέω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.