Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πρόβλημα με τζάκι


koser

Recommended Posts

Γεια σας.....

 

Λοιπόν αρχίζοντας να πω πως το τζάκι είναι εργολαβικό μαντεμένιο 4 περίπου χρονών (είναι πολύ δύσκολο απ' ότι φαίνεται να κατασκευαστεί ένα λειτουργικό τζάκι) δεν θα ήθελα να αρχίσω με μπινελίκια γιατί αυτή η υπόθεση πραγματικά με έχει εκνευρίσει, όπως και η ανικανότητα και η κοροϊδία. Εν πάση περιπτώσει, από την αρχή δεν πολύ τραβούσε αλλά τον τελευταίο χρόνο έχει χειροτερέψει η κατάσταση (μπορεί να φταίει και το ότι η αγορά των ξύλων έγινε Σεπτέμβριο και δεν ήταν τελείως ξερά)...

 

Οι διαστάσεις του τζακιού είναι μήκος-πλάτος 78 cm, βάθος 45 cm (σταδιακά λίγο μπροστά από την μέση μέχρι την πλάτη μικραίνει) και ύψος από τον πάτο μέχρι το καπάκι-άνοιγμα ~90 cm, η διάμετρος ανοίγματος καμινάδας είναι 17,5 cm (εμένα πάντως μου φαίνεται αρκετά μικρή). Το μήκος καμινάδας είναι περίπου 4 m και τέλος εξωτερικά του τζακιού (εννοώντας έξω από το τοίχο στο πλάι) σε ύψος περίπου 2,10 m υπάρχει τρύπα διαμέτρου 11 cm.

 

Συγκεκριμένα το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι στροβιλισμός του καπνού μέσα στο τζάκι με αποτέλεσμα να βγαίνει έξω από αυτό, σαν να μπουκώνει χωρίς βέβαια να βάζω πολλά ξύλα. Ύστερα από συζήτηση με έναν συνάδελφο, μου ανέφερε πως η εξωτερική τρύπα είναι μικρή και ότι θα βοηθούσε (στο να αναπνέει καλύτερα αν μπορούμε να το πούμε) μία εξωτερική τρύπα κάτω χαμηλά, στη βάση της οποίας να συνδέσω σωλήνα «τύπου φυσούνας» και να πηγαίνει ακριβώς κάτω από τον πάτο του τζακιού εκεί που υπάρχει ένα δοχείο για τις στάχτες.

 

Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστικός, αν χρειάζεστε κάποιες περαιτέρω πληροφορίες πείτε μου...

 

Περιμένω την γνώμη σας και αν συμφωνείτε με αυτό που ανέφερα σαν λύση......

 

Ζητώ συγνώμη εάν άνοιξα το θέμα σε λάθος κατηγορία, ευχαριστώ.....

Edited by Engineer
Link to comment
Share on other sites

Δοκιμασε να αυξησεις το υψος της καμιναδας, ή τη διαμετρο της, ή να ανοιξεις επιπλεον τρυπες στην αποληξη της, ή και τα τρια μαζι. Θα τραβηξει μια χαρα. πιστεψε με.....

Edited by Hans Landa
Link to comment
Share on other sites

Ύστερα από συζήτηση με έναν συνάδελφο, μου ανέφερε πως η εξωτερική τρύπα είναι μικρή και ότι θα βοηθούσε (στο να αναπνέει καλύτερα αν μπορούμε να το πούμε) μία εξωτερική τρύπα κάτω χαμηλά, στη βάση της οποίας να συνδέσω σωλήνα «τύπου φυσούνας» και να πηγαίνει ακριβώς κάτω από τον πάτο του τζακιού εκεί που υπάρχει ένα δοχείο για τις στάχτες.

Αυτο ακριβώς κάνε και θα σου λυθεί το πρόβλημα μια για πάντα.

 

Καμία σχέση αυτά που λέει ο προηγούμενος (και χρόνο πολύ θα σου πάρει και κόστος αρκετό και αποτέλεσμα δεν θα δεις).

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι πριν αρχίσεις να τρυπάς για να μεγαλώσεις την εξωτερική τρύπα εισαγωγής αέρα ή να κάνεις νέα τρύπα σε άλλο σημείο δοκίμασε πρώτα να βάλεις ένα μύλο (αιολικό καπέλο καμινάδας) στην έξοδο της. Επίσης αν υπάρχουν και άλλες καμινάδες δίπλα στην δικιά σου πρέπει να έχουν διαφορετικό ύψος η μία από την άλλη.

Link to comment
Share on other sites

Καμία σχέση αυτά που λέει ο προηγούμενος

 

Φίλε

 

Η δυνατότητα ελκυσμού της καμινάδας βασίζεται στη Μηχανική των Ρευστών.

 

Ο ''προηγούμενος'' λοιπόν έχει άποψη στο τί λέει. Θα μπορούσα να σου γράψω και τύπους βάσει των οποίων αποδεικνύεται αυτό που υποστηρίζω, εκτός κ αν σου αρκεί ότι στο δικό μου τζάκι που είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα (στροβιλισμό), το πρόβλημα λύθηκε με συνδυασμό των τριών λύσεων που πρότεινα, αλλά εγώ επειδή είμαι γαμάτος, ξέρω τί να κάνω για την πάρτη μου.Εκτός των άλλων, θεωρώ ηλίθιο να γράψω μαθηματικούς τύπους με ολοκληρώματα για να αποδείξω ότι ο ελκυσμός της συγκεκριμένης καμινάδας δεν είναι επαρκής.Παρόλα αυτά θα το έκανα, αν η ιδιότητά σου δεν ήταν σιδηροκατασκευαστής, συν ότι θα έπρεπε να σε προβληματίσει το γεγονός ότι υπάρχουν τζάκια χωρίς αερισμό που τραβάνε μια χαρά, επομένως η λύση δεν βρίσκεται εκεί.

 

Και επειδή όλα αυτά σου φαίνονται μαγικά, εγώ που είμαι μάγος, προτείνω και το εξής πείραμα μαγείας: όταν βλέπεις στροβιλισμό, ρύθμισε το θερμοστάτη στους 30 βαθμούς να γίνει το δωμάτιο καμίνι, και ως δια μαγείας, το τζάκι θα αρχίσει να τραβάει, γεγονός που αποδεικνύει ότι φταίνε οι άλλες παράμετροι (διάμετρος, ύψος, διατομή εξόδου).Ωραία μαγικά κόλπα, από ένα μεγάλο προφήτη-καλλιτέχνη-ποιητή-μάγο, ευγενική προσφορά σε όλα τα μέλη του michanikos.gr

 

Αυτά.

Edited by Hans Landa
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Τίποτα απ' τα παραπάνω δεν είναι λάθος.

Για να μην τραβάει και η καμινάδα έχει το θέμα της, και η εισαγωγή αέρα στο χωρό δεν επαρκεί.

 

Η καμινάδα είναι και λίγο θέμα τύχης να την πετύχεις, άσε που κάπου κάπως κάποτε ακόμα και η καλύτερη μπορεί να σου γυρίσει τον καπνό στο χώρο.

Το να ανοίξεις μεγαλύτερη εισαγωγή θα σου κρυώνει ακόμα πιο πολύ το σπίτι από τον κρύο εξωτερικό αέρα.

 

Βάλε λοιπόν αυτό το καπέλο που περιστρέφεται και βοηθά και ύστερα πήγαινε σε ένα σιδερά να σου φτιάξει μια πόρτα με πυράντοχα τζάμια η οποία θα είναι παντού στεγανή εκτός από κάτω για να μπαίνει αέρας. Ο καπνός δεν θα βγει ποτέ από κάτω.

 

Φέτος έφτιαξα και εγώ τζάκι (που ζεσταίνει νερό και πηγαίνει στα σώματα) και μέχρι να βάλω την πόρτα η κατάσταση ήταν απελπιστική και από καπνό και από μυρωδιά.

Βάζοντας την πόρτα δεν καταλαβαίνεις ότι υπάρχει τζάκι! Συν ότι είναι πολύ πιο ασφαλές.

Edited by arxrts
Link to comment
Share on other sites

Η δυνατότητα ελκυσμού της καμινάδας βασίζεται στη Μηχανική των Ρευστών.

Καλή η θεωρία... Ας περάσουμε και στην πράξη...

Το τζάκι του φίλου μας έχει 2 σημαντικά κατασκευαστικά λάθη.

1 λάθος είναι ότι έχει τρύπα σε ύψος 2,10 από το τζάκι. Δεν αποσκοπεί σε τίποτα.

2 λάθος είναι ότι δεν έχει τρύπα από κάτω από το τζάκι για να έρχεται εξωτερικός αέρας και να δημιουργεί ρεύμα για να φεύγει ο καπνός και να μην καπνίζει το σπίτι. Με μια σωλήνα φ20 που θα φέρνει εξωτερικό αέρα από κάτω θα του λυθεί το πρόβλημα χωρίς κόστος και χρόνο και χωρίς να παγώνει το σπίτι.

Edited by sarris_kosmas
Link to comment
Share on other sites

Καλή η θεωρία... Ας περάσουμε και στην πράξη...

 

Υπολογισμός ελκυσμού της καμινάδας σε απλό μαθηματικό τύπο, μήπως και πειστείς: Ps = 3,4 x Po x H x (1/To - 1/Ti)

 

Ps, Po βαρομετρικές πιέσεις

Η ύψος καμινάδας

To,Ti θερμοκρασία ρευστού εισόδου-εξόδου

 

Επομένως

 

Αυξάνοντας είτε τη βαρομετρική πίεση εισόδου (εντός της οικίας, αδύνατον), είτε το ύψος καμινάδας, είτε τη θερμοκρασία του δωματίου(μαγικό κόλπο), είτε μειώνοντας τη θερμοκρασία εξόδου (αδύνατον) αυξάνεται ο ελκυσμός της καμινάδας.

 

Από την άλλη, μπορεί κ να έχεις δίκιο κ εγώ να λέω κουταμάρες.Ειλικρινά μιλάω.

Edited by Hans Landa
Link to comment
Share on other sites

 

Από την άλλη, μπορεί κ να έχεις δίκιο κ εγώ να λέω κουταμάρες.Ειλικρινά μιλάω.

 

Η λύση που προτείνεις απαιτεί χρόνο και προπάντον χρήμα, ενώ μπορεί ανέξοδα να λύσει το προβλημά του (για να επιμένω τόσο πολύ δεν μπορεί κάτι θα ξέρω και εγώ αν και "σιδηροκατασκευαστής").

Link to comment
Share on other sites

κάτι θα ξέρω και εγώ αν και "σιδηροκατασκευαστής".

 

Προφανώς, εννοείται.

 

Μπορεί η δική σου λύση να αποδώσει κ να είναι καλύτερο value 4 money.

 

Πάντως σε αυτή την έρμη χώρα χάθηκαν οι πραγματικοί μάστορες.Δεν μπορώ να βλέπω καμινάδες τζακιών με σπόνδυλους από ''μπλόκια'', κ αυτός που τα έφτιαξε να αυτοανακηρύσσεται ''μάστορας τζακάς'', ή ένας άλλος παπάρας να πουλάει έτοιμες εστίες χωρίς τις προδιαγραφές μιας σωστής καμινάδας......

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.