Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θέρμανση με κλιματιστικά


Scrooge

Recommended Posts

Με την τιμή του πετρελαίου να έχει πάρει την ανιούσα, αναρωτήθηκα μήπως η χρήση κλιματιστικών συμφέρει περισσότερο. Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι υπολογισμοί που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

 

Έστω ένα τυπικό τριάρι διαμέρισμα με κλασική θέρμανση μονοσωληνίου με σώματα panel, καθώς και κλιματιστικά τύπου inverter σε όλα τα δωμάτια, πλην μπάνιου στο οποίο υπάρχει αερόθερμο.

Για να συγκρίνουμε τις δύο μεθόδους θέρμανσης, έστω ότι η θέρμανση με καλοριφέρ λειτουργεί μία ώρα (χρόνος που γράφει ο ωρομετρητής, όχι χρόνος που έχουμε στο ON τη θέρμανση). Ο χρόνος που πρέπει να λειτουργήσει το κλιματιστικό κάθε χώρου για να αποδώσει την ίδια θερμική ενέργεια ισούται με τη θερμική ισχύ του αντίστοιχου σώματος διά τη θερμική ισχύ του κλιματιστικού. Πολλαπλασιάζοντας το χρόνο με την ηλεκ. ισχύ του κλιματιστικού βρίσκουμε την κατανάλωση ηλεκ. ενέργειας. Τα αριθμητικά δεδομένα προέρχονται από υπάρχοντα μοντέλα γνωστών κατασκευαστών.

 

[Βλ. συνημμένο πίνακα]

 

Άρα η κατανάλωση ηλεκ. ενέργειας των κλιματιστικών (& αερόθερμου) για θέρμανση του διαμ/τος η οποία ισοδυναμεί με θέρμανση μίας ώρας με καλοριφέρ είναι: 5,32 kWh.

 

Από τα δεδομένα των τελευταίων πέντε ετών, το κόστος της ώρας θέρμανσης του διαμερίσματος έχει πάρει τιμές από 0,60€ ως 3,00€. Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται συχνότερα τιμές από 1,50€ ως 2,00€. Στον παραπάνω υπολογισμό δεν έχει ληφθεί υπόψη το πάγιο, αφού αυτό πληρώνεται σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με κλειστή θέρμανση.

 

Αντίστοιχα οι 5,32 kWh κοστίζουν από 0,32€ ως 0,49€ (αναλόγως της 4μηνης κατανάλωσης ηλεκ. ενέργειας του διαμ/τος). Ας πούμε ότι η κατανάλωση βρίσκεται στην περιοχή 1.200÷2.000 kWh (μάλλον υψηλή για τριάρι), οπότε το κόστος της ηλεκ. ενέργειας για θέρμανση από κλιματιστικά είναι 0,44€, πολύ κάτω από το αντίστοιχο κόστος θέρμανσης με καλοριφέρ.

 

Αν θεωρήσουμε ότι στο διαμέρισμα η θέρμανση λειτουργεί κατά μέσο όρο 250 ώρες ετησίως, τότε το ετήσιο κόστος θέρμανσης με καλοριφέρ είναι: (1,5÷2,0)€/h x 250h = 375÷500€ (χωρίς το πάγιο).

Για παραγωγή της ίδια θερμικής ενέργειας, το ετήσιο κόστος θέρμανσης με κλιματιστικά είναι: 0,44€/h x 250h = 110€.

Άρα το χρηματικό κέρδος από τη θέρμανση με κλιματιστικό ανέρχεται σε 265 ÷ 390€ ετησίως.

 

Στην πράξη η διαφορά θα είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς:

  • Στους παραπάνω υπολογισμούς λήφθηκαν υπόψη οι τιμές πετρελαίου της τελευταίας πενταετίας και οι τρέχουσες τιμές kWh. Όμως, η τιμή πετρελαίου θα εκτιναχθεί. Από την άλλη, ακούγεται ότι πρόκειται να αυξηθούν και τα τιμολόγια της ΔΕΗ…
  • Τα κλιματιστικά σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις αυτονομία σε κάθε χώρο. Επομένως, σπάνια αυτά θα λειτουργούν σε όλους τους χώρους ταυτόχρονα, καθώς στα άδεια δωμάτια δεν έχει νόημα να είναι ανοικτά. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για το μπάνιο (με το σχετικά ενεργοβόρο αερόθερμο).
  • Στους παραπάνω υπολογισμούς οι αποδόσεις των θερμαντικών σωμάτων λήφθηκαν από τον πίνακα του κατασκευαστή και είναι υπολογισμένες για Τπροσ.=90oC, Τεπισ.=70oC. Στην πράξη, σε ένα μονοσωλήνιο οι αποδόσεις θα είναι μάλλον μικρότερες, καθώς τόσο η Τπροσ. όσο και η ΔΤ είναι συνήθως μικρότερες. Αυτό σημαίνει ότι στη σύγκριση των δύο μεθόδων, οι ώρες λειτουργίας των κλιματιστικών θα είναι λιγότερες για ίδια θερμική απόδοση, άρα μικρότερη και η κατανάλωση ηλεκ. ενέργειας.
  • Εφόσον το διαμέρισμα δεν θα χρησιμοποιεί την κλασική θέρμανση, θα μειωθεί η συνολική δαπάνη πετρελαίου της πολυκατοικίας, άρα θα μειωθεί αναλόγως και το πάγιο που θα πληρώνει το διαμέρισμα.

Αλλά και με θεωρητική προσέγγιση το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο.

Diesel θέρμανσης

Θερμογόνος δύναμη: 10.200 kcal/kg x 0,84 kg/lit = 8.568 kcal/lit ή 9,94 kWh/lit.

Με απόδοση καύσης 92%, απόδοση λέβητα 92% και απόδοση σωληνώσεων 92% βγάζουμε 79,3% ολικό βαθμό απόδοσης (σύστημα με τέτοιο β.α θα το λέγαμε τουλάχιστον προσεγμένο), οπότε η ενεργειακή απόδοση της καύσης πετρελαίου είναι: 9,94 x 0,79 = 7,88 kWh/lit.

Θεωρώντας κόστος πετρελαίου θέρμανσης 0,95 €/lit, το κόστος ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας από καύση πετρελαίου είναι: 0,95/7,88 = 0,121 €/kWh.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Η χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι 0,0727 + ΦΠΑ 13% = 0,08215 €/kWh, για 4μηνη κατανάλωση μεταξύ 1.200 και 2.000 kWh.

Η παραγωγή θερμότητας από ηλεκ. ρεύμα σε ένα inverter κλιματιστικό έχει βαθμό απόδοσης γύρω στο 4, δηλ. 1 kWh ηλεκ. ενέργειας αποδίδει 4 kWh θερμικής ενέργειας. Επομένως το κόστος ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας από ηλεκ. ρεύμα είναι: 0,021 €/kWh, δηλ. 6 φορές μικρότερο!

 

Πού υστερεί η θέρμανση από κλιματιστικά σε σχέση με αυτή από κλασικά σώματα (εφόσον η τελευταία είναι ήδη εγκατεστημένη):

  • Σχετικά υψηλό κόστος τοποθέτησης. Απαιτούνται περίπου 2.000€ για προμήθεια-τοποθέτηση τριών καλών κλιματιστικών με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά. Αν ο υπολογισμός του ετήσιου κέρδους είναι σωστός, τότε γίνεται απόσβεση γύρω στα 5 χρόνια. Μπορεί βέβαια κάποιος να βρει αντίστοιχα κλιματιστικά inverter με συνολικό κόστος αρκετά κάτω από 1.500€, οπότε η απόσβεση γίνεται πιο γρήγορα. Από την άλλη, πολλοί πλέον βάζουν ούτως ή άλλως κλιματιστικό για το καλοκαίρι, οπότε η θέρμανση το χειμώνα είναι ένα επιπλέον bonus.
  • Πρέπει να ληφθεί υπόψη το ετήσιο κόστος συντήρησης και καθαρισμού των κλιματιστικών. Αντίθετα η συντήρηση του λέβητα γίνεται ούτως ή άλλως κάθε χρόνο και το διαμέρισμα συμμετέχει στη δαπάνη ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιεί τη θέρμανση.
  • Χαμηλότερη ποιότητα θέρμανσης (ξήρανση αέρα, όχι ομοιόμορφη θέρμανση).
  • Το σπίτι κρυώνει μόλις κλείσει το κλιματιστικό, ενώ αντίθετα κρατά ζέστη ακόμα κι όταν κλείσει το καλοριφέρ, καθώς έχουν ζεσταθεί οι τοίχοι και τα έπιπλα.

Εγώ, πάντως, ήδη σκέφτομαι να μην ξανανοίξω το θερμοστάτη…

πίνακας.doc

Link to comment
Share on other sites

Scrootz, πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου... Θέτω τα εξής θέματα:

1. Πώς θα θερμάνω το διάδρομο του σπιτιού;

2. Πώς θα θερμάνω την τουαλέτα;

3. Πού θα μπουν όλες οι εξωτερικές μονάδες;

Link to comment
Share on other sites

1) Οπως και τους κυριους χωρους αλλα και με καναλια μπορουμε

2)Οπως και τους αλλους χωρους αλλα με προσοχη στις υγρασιες και φιλτρα κτλ. Αν και εκει μπορει να μπει ενα ηλεκτρικο σωμα και τελος.

3)Ταρατσα, μπαλκονι

Link to comment
Share on other sites

1. Πώς θα θερμάνω το διάδρομο του σπιτιού;

Ο διάδρομος, ιδίως αν δεν είναι μεγάλος όπως συνήθως συμβαίνει σε αρκετά σπίτια (και στο δικό μου), δε χρειάζεται δικό του σώμα.

 

2. Πώς θα θερμάνω την τουαλέτα;

Όπως ανέφερα στο post, με αερόθερμο.

 

3. Πού θα μπουν όλες οι εξωτερικές μονάδες;

Μιλάμε για τρεις μονάδες. Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος, ιδίως αν υπάρχουν μπαλκόνια.

Link to comment
Share on other sites

Κι άλλα δυό θέματα, παιδιά:

  1. Τι γίνεται με τον θόρυβο μέσα στο σπίτι; (Αλλά και έξω, από τις εξωτερικές μονάδες...).
  2. Επίσης, με τα ρεύματα αέρα που δημιουργούνται;

Link to comment
Share on other sites

1) Τα καινουργια μηχανηματα ειναι σχεδον αθορυβα μεσα και εξω απλα δεν ενοχλουν. Υπαρχουν και τα πολυδιαιρουμενα αλλα και οι κλιματιστικες μοναδες οπου ειναι δυνατο να τοποθετηθουν στον εξωτερικο χωρο και να ελαχιστοποιησουμε ακομα περισσοτερο το θορυβο μεσα.

 

2)Τα ρευματα αερα ειναι ενα θεμα. Χρειαζεται πολυ καλη μελετη και εμπειρια ωστε να μην υπαρχουν ενοχλητικα ρευματα αερα. Αν μιλαμε φυσικα για καναλατα και οχι για απλα split units. Επισης στα μπανια ειναι προβλημα τα ρευματα αερα και ιδιαιτερως ενοχλητικα.

Edited by kosmas85
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τι γίνεται με τον θόρυβο μέσα στο σπίτι; (Αλλά και έξω, από τις εξωτερικές μονάδες...).

Όντως, τα καινούρια μηχανήματα δεν ενοχλούν ιδιαίτερα, ενώ κάποια έχουν και ειδική "αθόρυβη" λειτουργία για τον ύπνο. Πρόβλημα ίσως αποτελέσουν (για τους μέσα, εδώ δεν μας ενδιαφέρουν οι έξω...) οι εξωτερικές μονάδες οι οποίες περιέχουν το συμπιεστή, ιδίως αν είναι ακριβώς έξω από το δωμάτιο.

 

Επίσης, με τα ρεύματα αέρα που δημιουργούνται;

Στο αρχικό post αναφέρθηκα στα split units, ως μια οικονομική και εύκολη (για εκ των υστέρων τοποθέτηση) λύση. Οι κεντρικές καναλάτες μονάδες απαιτούν εξ αρχής σχεδιασμό και είναι σίγουρα ακριβότερες (αλλά και πιο σωστές σαν λύση). Όσον αφορά λοιπόν τα split, απλώς ρυθμίζεις τα πτερύγια έτσι ώστε να μην σε χτυπάει ο αέρας.

Link to comment
Share on other sites

Η χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι 0,0727 + ΦΠΑ 13% = 0,08215 €/kWh, για 4μηνη κατανάλωση μεταξύ 1.200 και 2.000 kWh.

στα παραπανω πρεπει να προστεθει το κοστος των μη ανταγωνιστικων χρεωσεων (χρεωσεις εθνικου συστηματος)

οποτε το κοστος παει στα ~0,12 €/kWh

και ετσι ομως για φετος η οικονομικοτερη λυση ειναι τα κλιματιστικα

Link to comment
Share on other sites

Η παραγωγή θερμότητας από ηλεκ. ρεύμα σε ένα inverter κλιματιστικό έχει βαθμό απόδοσης γύρω στο 4, δηλ. 1 kWh ηλεκ. ενέργειας αποδίδει 4 kWh θερμικής ενέργειας. Επομένως το κόστος ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας από ηλεκ. ρεύμα είναι: 0,021 €/kWh, δηλ. 6 φορές μικρότερο!

Συγνώμη, αλλά πως γίνεται να παίρνω μεγαλύτερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνω;

 

edit:

Άκυρο, το βρήκα. Υπάρχει εναλλαγή θερμότητας/ενέργειας και στην εξωτερική μονάδα που μπαίνει στο ισοζύγιο.

Η απόδοση όμως μεταβάλεται με την εξωτερική θερμοκρασία. Δεν είναι πάντα σταθερή. Και όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία τόσο μειώνεται και η απόδοση του κλιματιστικού σε θέρμανση. Σωστά;

Edited by energeia
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.