Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θέρμανση με κλιματιστικά


Scrooge

Recommended Posts

Στην πλάκα-πάτωμα της σοφίτας (η οποία σοφίτα ξαναγράφω: ΔΕΝ χρησιμοποιείται) μπαίνει αυτές τις μέρες θερμομόνωση με πολυστερίνη dow 8cm, συνεπώς πρόβλημα μεταφοράς κρύου ή ζέστης στο διαμέρισμα, δεν θα υπάρχει. Υπάρχει επίσης στην σοφίτα παράθυρο που μπορεί να μένει ανοικτό πολύ κοντά στο σημείο που σκέφτομαι την τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας, ώστε να υπάρχει αερισμός και εισροή νέου αέρα από έξω.

Πολύ "εξειδικευμένο" βέβαια το ερώτημά μου, αλλά αν η σκέψη είναι σωστή θα βοηθήσει όχι μόνο εμένα αλλά και άλλους που θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο...

Στην περιοχή μου (Καστοριά) οι κάτω του μηδενός θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ συχνές, έτσι όποιο "κόλπο" μπορεί να βοηθήσει το κλιματιστικό να λειτουργεί με πολλά μείον έξω, θα είναι πολύτιμο.

Link to comment
Share on other sites

Η ανακυκλωση αερα δε θα βοηθησει σε τιποτα αν οπως λες ο αερας θερμαινεται απο το μπουρι. Το μονο που παθαινει ο αερας ειναι να αφυγραινεται και δε βλεπω που θα προκαλουσε προβλημα αυτο. Αν λυσεις τα προβληματα που σου περιεγραψα παραπανω θεωρω οτι δε θα εχεις προβλημα και ειναι πιθανο να βοηθουσε τη μοναδα.

Link to comment
Share on other sites

οπως κ να χει, αν κ δεν ειναι οτι καλυτερο να τοποθετουμε την μοναδα του κομπρεσορα σε εσωτερικο χωρο, τουλαχιστον ο χωρος αυτος πρεπει να αεριζεται απο ανοιχτο παραθυρο 'η πορτα οταν ο κλιματισμος λειτουργει.

Να υπολογιζεις σε αυτη την περιπτωση κ τον θορυβο που θα παραγει η εξωτερικη μοναδα κατα την λειτουργια της

Link to comment
Share on other sites

Ο λογος που πρεπει να αεριζεται ποιος ειναι ? Στην περιπτωση που θερμαινεται με καποιο τροπο.. Παντως σιγουρα υπαρχουν προβληματα οταν η μοναδα ειναι σε εσωτερικο χωρο με πρωτα τον θορυβο και τη συντηρηση

Edited by kosmas85
Link to comment
Share on other sites

Η εξ. μονάδα θα "πατάει" επάνω σε 8cm dow πολυστερίνη που θα μπεί επάνω στην πλάκα, οπότε θόρυβος δε νομίζω να περνάει κάτω στο διαμέρισμα. Συντήρηση άνετα, η σοφίτα είναι προσβάσιμη κανονικότατα με πόρτα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

τελικα εχει κανεις να μας πει στην πραξη τι καινε τα inverter?

 

καλησπερα φιλοι, εψαχνα ενα φορουμ να γραψω την γνωμη μου για τα κλιματιστικα, μιας κι εχω ιδια εμπειρια, καθως το σπιτι μου θερμαινεται αποκλειστικα με κλιματιστικα απο 01/01/2008. Επισης ηθελα να εκφρασω και καποιες αποριες σχετικα με με τα συστηματα θερμανσης που υπαρχουν στην Ελλαδα.

 

Καταρχήν τα δεδομενα του σπιτου.

117 τμ καθαρα (παραλληλογραμο 8Χ15 περιπου). Διαμερισμα στην ανατολικη Θεσσαλονικη. 3Δ, Σαλονι, Χωλ, Κουζινα, 2ΜΠ. Υψομετρο Διαμερισματος 65 μετρα. 4ος οροφος( Προτελευταιος). Μεσοτοιχια μονο η ΝΑ πλευρα, τα λοιπα εκτεθιμενα. 25 τ.μετρα απο το ταβανι ειναι ανοιχτα απο πανω. Επίσης διπλους υαλοπινακες με 2,2εκ αποσταση μεταξυ τους σε πορτες αλουμινιου με θερμοδιακοπες. Πάχος εξωτ. τοιχου 27 εκατοστά.

 

Δεν ειμαι επαγγελματιας μηχανικος, οικονομολογος ειμαι. Διαθετω στοιχεια των μετρητων, ημερας και νυχτας , απο 27/02/2008.

 

Πως εβαλα κλιματιστικα;

 

10/12/2007 μπηκα στο σπιτι, πρωτη φορα. Οικοδομη του 1985, 9 διαμερισματα, με εγκατασταση κεντρικης θερμανσης πετρελαιου, με θερμιδομετρηση.

Βάζω το θερμοστατη στο 23, ερχεται το μπουγιουρντι τελος του μηνα 350 γιουρο, εκ των οποιων τα 310 για θερμανση. μιλαμε για εικοσι μερες. Σκεφτομαι οτι σιγουρα ειναι τρελοι. Κοιταω τα συστηματα με ενα φιλο μου καυστηρατζη, λεει ολα δουλευουν ΟΚ.

Μου ειπε οτι ο λεβητας ειναι αρχαιος αλλα ακομη και τον αλλαζαμε λιγο βελτιωση θα βλεπαμε στα εξοδα. Κανω τους μπακαλο-υπολογισμους μου και βλεπω οτι κατω απο 350 το μηνα, για 23 βαθμους που ηθελα δεν επεφτε με τιποτα, με το υπαρχον συστημα. Ασε που και οι λοιποι ενοικοι δεν ειχαν μια και δεν ηταν διατεθιμενοι για αλλαγες (αυτοι βεβαια το λειτουργουσαν στο 20 μαξιμουμ). Τοτε ηταν και της μοδος το ΦΑ αλλα ειπαμε, ενεκεν στενοτητος ...ουδεν λογος για αλλαγες.

Ψαχνοντας λοιπον στο ινδερνετ καταληγω στα κλιματιστικα.

 

Αγοραζοντας κλιματιστικα

 

Κανω το λοιπον τους μπακαλο-υπολογισμους μου και δεν πιστευω στα ματια μου. Μαλλον λαθος θα κανω. Δεν μπορει να ειναι τοσο φτηνα. Ξανακανω υπολογισμους παλι τα ιδια. Κοιταω τιμες στι ινδερνετ και καταληγω σε φουτζιτσου, ενα 14βτυ στο σαλονι και ενα 9βτυ στο δωματιο που χρησιμοποιειται σα γραφειο. και τα δυο Βορεινα. Τα δυο αυτα κλιματιστικα καλυπτουν τις ενεργειακες αναγκες του χωρου, αλλα πρεπει να δουλευουν στο μιντιουμ προς χαι και κανουν ενα σχετικα ενοχλητικο θορυβο και αρκετο αερα. οποτε το 2009, την ανοιξη αγοραζω ακομη ενα 14βτυ και το βαζω στη νοτια πλευρα του σπιτιου, ακριβως πανω και εξω απο το κασωμα του υπνοδωματιου, να βλεπει στο χωλ. Πλεον οι αναγκες του σπιτιου υπερκαλυπτονται, οποτε το νοτιο δουλευει στο 24 αυτοματο, και τα τα δυο βορεινα στην ησυχη λειτουργια (17 ντεσιμπελ) στους 24 βαθμους.

 

Λειτουργια κλιματιστικων - Καταναλωση

Η ωρα λειτουργιας των κλιματιστων ειναι 15/10 15/04 0600-2400. Η θερμοκρασια εντος του σπιτιου ειναι απο το 2009 23,5 με 24 σταθερη ολη τη μερα. θορυβο και αερα εχει πλεον μονο το νοτιο μηχανημα αλλα δεν ενοχλει επειδη ειναι μακρια. Μεσα στο σπιτι κυκλοφορεις με κοντομανικα και παλι ζεστενεσαι. Η πορτα του ενος υπνοδωματιου σχετικα κλειστη επειδη δεν θελω πολυ ζεστη στον υπνο, ενω του παιδικου ειναι ολη μερα ανοιχτη, αλλα πριν κοιμηθει ανοιγουμε λιγο την μπαλκονοπορτα ωστε να δροσισει λιγο.

Σχετικα με την ξηρη ατμοσφαιρα που ειχα διαβασει σε διαφορα σαιτ απο διαφορους ειδικους, ειναι απλα μπουρδες. Εκεινη την περιοδο ειχα παει στη Γερμανια και ολως τυχαιως βρηκα σε ενα μαγαζι ενα μηχανικο υγρομετρο. Διαπιστωσα οτι δεν εχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμια διαφορα με τις ενδειξεις των μετεωρολογικων σταθμων της περιοχης. Το σπιτι αεριζεται επαρκως το πρωι και ορισμενες φορες οι μπαλκονοπορτες ειναι στην ανακλιση.

Οι κιλοβατωρες που εχω πληρωσει ειναι οι παρακατω.

Z94BZFy.png

 

 

 

αν αφαιρεσουμε την καταναλωση της καλοκαιρινης περιοδου, που δεν καινε τα κλιματιστικα (προϋπολογισμος τρέχοντος ετους)

 

spxqiW1.png

μένει η καταναλωση αποκλειστικα για θερμανση, η οποια ειναι...

 

u7gEkf6.png

 

 

ενδεικτικα να αναφερω τα φετινα νουμερα απο 29.10.2012 (η περιοδος λογαριασμου ειναι 29/10-28/02), μετρημενα σημερα.

 

tIb1SaR.png

 

συμφωνα με υπολογισμους μου ο λογαριασμος περιοδου Νοε12-Φεβ13 θα ειναι για 3000 κιλοβατωρες ημερα και 1000 νυχτα, 681 ευρω, εκ των οποιων περιπου τα 500 για θερμανση, συν 20 ευρω το μηνα που μου πεφτει το κοινοχρηστο πετρελαιο, συνολο 580 ευρω.

Δηλ. 145 ευρω το μηνα, για 117 τεραγωνικα μετρα, με 24 βαθμους ολη τη μερα.

 

 

Υπαρχει και ενα κοστος 120 ευρω το χρονο, για ελεγχο φρεον και απολυμανση με χημικα. Επισης καθε δεκα μερες βγαζω τα μπροστινα φιλτρα και τα πλενω, και στην αρχη του καλοκαιριου πλενω με νερο τις ψυκτρες μεσα - εξω.

 

Συμπερασματα

- Συνολικο κοστος αγορας κλιματιστικων 800+800+500=2100. Στη δεκαετια (ενδεικτικα) που θα λειτουργησουν, 210 ευρω το ετος.

- Συντηρηση και κοστος λειτουργιας ετήσιο 120+580=700

- ΣΥΝΟΛΙΚΟ κοστος ΕΤΗΣΙΟ για δεκα ετη =210+700= 910 ευρω και 200 ευρω χοντρικα για Οκτ, Μαρτιο, Απρ. = 1100 περιπου

- Θερμοκρασια ειπαμε, 24 κελσιου Οκτ - Απριλιο.

- Ποιοτητα ζέστης. Αν γινει σωστη τοποθετηση δεν εχει απολυτως καμια ενοχληση. Αν το γνωριζα απο την αρχη θα ειχα κανει σωστοτερη τοποθετηση με με τη βοηθεια καποιου μηχανικου ή ακομη και απευθειας στις υπαρχουσες σωληνωσεις καλοριφερ ή με καποιο συστημα μουλτι σπλιτ.

- Ποιοτητα αερα. Νομιζω παρα πολυ καλη. Τα κλιματιστικα δουλευουν στους 55 κελσιου, ενω ολα τα αλλα, πλην επιδαπεδιας στους 80+. Επισης δεν μπορειτε να φανταστειτε τι ΣΚΟΝΗ βγαζουν τα φιλτρα καθε δεκα ημερες που τα καθαριζω την οποια προφανως την τρως σε αλλη περιπτωση.

- Γνωστος φετος ηθελε να βαλει ξυλολεβητα, επειδη ειχε πληρωσει περισυ 6000 σε πετρελαιο. Τελευταια στιγμη τον προλαβα και πηγε και ειδε μια αντλια θερμοτητας που βγαζει ζεστο νερο απευθειας στα καλοριφερ, και σωθηκε.

 

 

ΑΠΟΡΙΕΣ

 

Μια και μοναδικη.

 

Για ποιο λογο δεν προωθειτα το συγκεκριμενο μεσον (αντλια θερμοτητας) σαν κεντρικη θερμανση απυθειας με ζεστο αερα (κλιματιστικα) ή με ζεστο νερο (φαν κοιλ ή απυεθειας στις σωληνωσεις) αφου εδω και μια δεκαετια τουλαχιστον υπαρχει η τεχνολογια και ειναι πολυ πιο αποδοτικο ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ απο ΟΛΑ τα αλλα συστηματα.

 

Αντι αυτου προωθησαν το φυσικο αεριο, και ενα καρο ακομη παπαριες και εχουν κανει ολα σπιτια σαν σουρωτηρια. Το οποιο ειναι εισαγομενο. Με τα χρηματα που εχουν ριξει για τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΣΦΑ και καθε λογης περιεργο θα μπορουσαν να ειχαν κανει τη ΔΕΗ ενεργειακα αυτονομη, ωστε να καλυπτει ολη τη ζητηση, και θα ειχαμε σα χωρα σχετικα απεξαρτηθει απο το πετρελαιο και τα ορυκτα καυσιμα.

 

Ο κυριοτερος λογος που τα εγραψα ειναι διοτι δεν μπορει να βρει καποιος, επαρκεις πληροφοριες στο ιντερνετ σχετικα, ενω μπορει να βρει απειρες για τριοδες, τετραοδες ενναλακτες και ενα καρο αλλα συστηματα. Επισης στους πιο πολλους εχει ΚΑΡΦΩΘΕΙ στο κεφαλι οτι τα κλιματιστικα ξηραινουν τον αερα και αλλα κουφα, και ειναι το πρωτο πραμα που σου λενε αν τους ρωτησεις για κλιματιστικα. και δεν ξηραινουν τα καλοριφερ που καινε στους 80+. Μονο αν τους δειξει καποιος τον τοιχο πισω απο σωματα που ειναι καμμενος θα καταλαβουν.

 

Τέλος, να πω οτι ουτε τον πονηρο κανω, ουτε ειδικος ειμαι οπως ηδη εχω πει. Απλα ηθελα να περιγραψω τα πραγματα πως εχουν, με πραγματικα δεδομενα. Οποιαδηποτε διορθωση και κριτικη δεκτη μετα χαράς.

Edited by n.george
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικά καλή ανάλυση, ιδέες και απόψεις από κάποιον που δεν είναι στο χώρο.

 

Συμφωνώ πολύ στο θέμα του Φ.Α. Δυστυχώς στην χώρα μας όλα γίνονται με 2 ταχύτητες, "Χαλαρά" και "Πανικό". Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον σε βάθος 10-20-100 χρόνια. Αντί για κεντρικά συστήματα θέρμανσης χαμηλού κόστους, κατανάλωσης, και κόστους συντήρησης η Ελλάδα πάει στο άλλο άκρο με ακριβές αυτόνομες λύσεις και όποιος επιβιώσει...

Link to comment
Share on other sites

αντλία-ες θερμότητας για πολυ-κατοικίες στην πράξη δεν είναι το ευκολότερα εφαρμόσιμο και δεν θα δούλευε με ικανοποιητικό βαθμό απόδοσης, σε αντίθεση με γραφεία-καταστήματα κτλ, με συγκεκριμένες και "ταυτόχρονες ανάγκες" που εκεί είναι σχεδόν μονόδρομος....

Link to comment
Share on other sites

προς n.george: γιατί πολύ απλά πριν 10-15 χρόνια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα έβλεπαν ώς λύση στο πρόβλημα του πετρελαίου το ΦΑ. Βεβαια κι οι Α/Θ (κλιματιστικά ή αέρος - νερού) δεν ήταν αυτές που είναι σήμερα. Επιπλέον, μη ξεχνάς ότι στη Βόρεια Ευρώπη και δη σε θερμοκρασίες -10oC οι Α/Θ έχουν θέμα... Όπως επίσης και το πως και με τι κόστος παράγεται το ρευμα. Και τι ρύποι παράγονται. Σημειώνω ότι στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία, το 50% του ρευματος παράγεται από λιγνίτη, που σημαίνει χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά υψηλούς ρύπους και κατεπέκταση δικαιώματα CO2... Για όσους δεν το γνωρίζουν η Γαλλική κυβέρνηση απο το 2004 (60% στην αρχή και σταδιακά μείωθηκε ως το 25%) ως το 2008 επιδοτούσε την αντικατάσταση των λεβήτων με Α/Θ. Περιττό να σου πω πόσοι λέβητες αποξηλώθηκαν... Μιλάμε για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες! Εδώ? Επιδοτούμε ακόμη το ΦΑ! Τέλος (και έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα το θεωρώ και μια προσωπική δικαίωση) να σου πω ότι καποιοι που λέγαμε για Α/Θ πριν 10 χρόνια, θεωρούμασταν γραφικοί!

 

προς astrah: στο μόνο που συμφωνώ είναι το "στην πράξη δεν είναι το ευκολότερα εφαρμόσιμο", αν κι αυτό για πολυκατοικίες με αυτονομίες δεν είναι πάντα δύσκολο. Εγώ θα έλεγα ότι αν ζουσαμε στην Ελλαδα του 2008, όπου τα δάνεια τρέχανε αφειδώς, οι Α/Θ θα πουλιώντουσαν σαν splitάκια. Αλλού είναι σήμερα το πρόβλημα με τις Α/Θ και σίγουρα όχι στο Βαθμό απόδοσης!

Link to comment
Share on other sites

PanSka σε μια μέση πολυκατοικία -κατοικιών- με συνολικές θερμικές απώλειες π.χ. 250.000kcal/h και αυτονομία, μας εξηγείς τι σύστημα θα έβαζες, και τι βαθμό απόδοσης θα λειτουργούσε αν απαιτούνταν 15.000, 35.000, 100.000 και 200.000kcal/h αντίστοιχα????
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.