Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΠΕΑ σε ημιτελές κτίριο


mem_fretz

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. Επειδή έχω χαθεί λίγο με το εν λόγω θέμα θα ήθελα λίγο την βοήθεια σας. Πρόκειται για 5όροφη οικοδομή εκ των οποίων οι δύο όροφοι είναι ολοκληρωμένοι πλήρως και κατοικούνται και οι υπόλοιποι είναι στην φάση της κατασκευής, κατόπιν αναθεώρησης της αρχικής αδείας. Όλο το κτίσμα (και προφανώς και το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που είναι εγκατεστημένο) τροφοδοτείται ακόμα με εργοταξιακό ρεύμα. Ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει μεταβίβαση των 2 ορόφων που είναι ολοκληρωμένοι. Το ερώτημα είναι το εξής:

 

Χρειάζεται έκδοση ΠΕΑ ή θεωρείται ημιτελές λόγω του γεγονότος ότι ακόμα έχει το εργοταξιακό ρεύμα και το ΠΕΑ θα μπορεί να βγεί μετά την μεταβίβαση και αφού έχει γίνει η κανονική ρευματοδότηση?

 

Διαβάζοντας την εγκύκλιο 10/26.01.2011 (https://www.building...olaiografwn.pdf) αναφέρει στην στην παράγραφο 4γ ότι για να θεωρείται αποπερατωμένο πρέπει να έχει γίνει και η ρευματοδότηση του και παραπέμπει στην εγκύκλιο 1603/4.10.10

 

Διαβάζοντας λοιπόν την επόμενη εγκύκλιο 1603/4.10.10 (http://www.ypeka.gr/...&language=el-GR) αναφέρει το ίδιο στην παράγραφο Γ1 και παραπέμπει στο άρθρο 6 του Ν. 3661/2008

 

Διαβάζοντας το άρθρο 6 του Ν. 3661/2008 (http://www.ypan.gr/docs/d.t%282%206%2008%29Law3661_EPE.pdf) δεν λέει κουβέντα για το πότε ένα κτήριο θεωρείται αποπερατωμένο

 

Έτσι βρίσκομαι πάλι απο εκεί που ξεκίνησα...

 

Σημειώνω ότι υπάρχει κανονικά σύσταση οριζόντιας ιδοκτησίας και για τους 5 ορόφους που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.

Edited by mem_fretz
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν και δεν ξέρω καλά τα συμβολαιογραφικά, ΠΕΑ απαιτείται σε αγοραπωλησίες. Αν είναι μεταβίβαση σε παιδιά, τότε, νομίζω, δεν χρειάζεται ΠΕΑ (ρώτησε τον/την συμβολαιογράφο).

 

Για τα ημιτελή υπάρχει και η διευκρινιστική προς τους συμβολαιογράφους. Δες στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ.

 

Υποθέτω ότι στους 2 ορόφους μένουν άνθρωποι, αλλά ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να πάρει πρώτα κανονικό ρεύμα. Ετσι;

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

hkamp ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ναι οι πρώτοι δυο όροφοι είναι μεζονετα και μένουν κανονικά. Θέλει να κάνει την μεταβίβαση για φορολογικούς λόγους απ οτι κατάλαβα. Την δειυκρινιστική που λές την αναφέρω παραπάνω και λέει ότι πρέπει και να έχει ρευματοδοτηθεί για να θεωρείται αποπερατωμένο το κτίριο. Και η απορία μου είναι ότι αφού στην ουσία έχουν αποπερατωθεί (οι 2 όροφοι) μπορεί να μην χρειάζεται το ΠΕΑ επειδή απλά δεν έχει πάρει το κανονικό ρεύμα?

Link to comment
Share on other sites

Για την διευκρινιστική αρ. πρωτ. 2366 της 05-01-2011 <<Διευκρινίσεις επί της εγκυκλίου 2279/22-12-2010...>> λέω.

Αν και δεν ξέρω αν έχει να σου προσθέσει τίποτα χρήσιμο.

 

Τώρα το θέμα είναι ότι αν και έχει τελειώσει (έχει τελειώσει ή μένουν τίποτα εκκρεμότητες ; ) δε παίρνει το οριστικό ρεύμα για οικονομικούς μάλλον λόγους. Πάντως, αιώνια προσωρινό δεν μπορεί να έχει, γι’ αυτό καλό θα ήταν να πληρώσει τις επιβλέψεις και πάρει το ρεύμα του κυριλέ και όμορφα. Και μετά ας βγάλει και το ΠΕΑ. Λέμε τώρα...

 

Θεωρητικά μπορεί να κάνει ακόμα και πώληση, με υποσχετική.

Θεωρητικά για να μην έχει πάρει ρεύμα, είναι ημιτελές. Θα έρθει κανένας να ελέγξει; Δεν ξέρω……..

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Η άδεια βγήκε με ΜΕΑ?

 

Αν η άδεια είναι χωρίς Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης, τότε για αγοραπωλησία απαιτείται ΠΕΑ για κάθε οριζόνια με Ε>50τμ

Αν η άδεια εκδόθηκε με Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης και το κτίριο είναι ημιτελές, τότε δεν εκδιδεται φυσικά ΠΕΑ (για τα νέα κτίρια ΔΕΝ γίνεται να εκδοθεί ΠΕΑ για μεμονωμένη οριζόντια) και η αγοραπωλησία γίνεται κανονικά με κάποια επισημείωση ότι το ΠΕΑ όταν εκδοθεί θα επισυναφθεί με συμπληρωματική συμβολαιογραφική πράξη.

Edited by armenopoulos
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ και τους δύο για το ενδιαφέρον.

@hkamp: Ναι και εγώ αυτό πρότεινα να πάρει το οριστικό και βλέπουμε αλλά μου είπε ότι βιάζεται πριν κλείσει το ετος να κάνει την μεταβίβαση γι αυτό υπέθεσα ότι θέλει να την κάνει για φορολογικούς λόγους. Θα κοιτάξω και την εγκύκλιο που μου είπες το πρωϊ.

@armenopoulos: Όχι δεν υπάρχει ΜΕΑ στο φάκελο και πρόκειται για μεταβίβαση με Ε>50 τ.μ. Το ερώτημα είναι αν αυτοί οι 2 όροφοι που πρόκειται να μεταβιβαστούν και είναι έτοιμοι θεωρούνται ημιτελής λόγω του ότι το ρεύμα είναι ακόμα εργοταξιακό. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση τι γίνεται? Μπορεί να την κάνει και χωρίς ΠΕΑ?

Link to comment
Share on other sites

Ναι εφόσον δηλώσει ότι είναι ημιτελές και θα το αποπερατώσει ο αγοραστής.

Ακολουθείς οδηγίες από την 10/2011 εγκύκλιο της συντονιστικής συμβολαιγράφων σημείο 4β.

Link to comment
Share on other sites

Armenopoulos: Δυστυχώς και στα νέα κτίρια υπάρχει η δυνατότητα ΠΕΑ για μεμομονωμένες ιδιοκτησίες. Το πρόβλεψαν με το Ν.3851 ΦΕΚ85/4-6-2010 άρθρο 10 παρ.5, τα σαϊνια. Μία από τις μεγαλύτερες βλακείες.

Πιστεύω στην πράξη, να μην εφαρμοστεί αυτή την ανοησία.

 

mem_fretz.

Για την μεταβίβαση, π.χ. από γονείς σε παιδιά, χρειάζεται ΠΕΑ;. (Δεν ξέρω καλά και τις συμβολαιογραφικές ορολογίες).

Νομίζω μόνο στις αγοραπωλησίες απαιτείται....... Ρώτησε τον συμβολαιογράφο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

συνάδελφοι καλησπέρα,

θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κανείς να μου πει πώς πρέπει να αντιμετωπίσω τον ημιτελή γειτνιάζοντα χώρο σε κατάστημα ορόφου που χρειάζεται ΠΕΑ για ενοικίαση. (στον ίδιο όροφο ο ένας τοίχος του εξαταζόμενου καταστήματος συνορεύει με άλλο χώρο καταστήματος που όμως δεν έχει αποπερατωθεί - υπάρχουν τοιχοποιίες στο τούβλα και φυσικά η πλάκα αλλά δεν έχει σοβατιστεί ο χώρος και δεν έχουν τοποθετηθεί κουφώματα)

θεωρώ ότι ο δικός μου τοίχος γειτνιάζει με μη θερμαινόμενο χώρο ή δέχομαι ότι έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον (εφόσον δεν υπάρχουν κουφωματα) και αντιμετωπίζω την πλάκα ως πρόβολο?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.