Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πλάκα & στέγη ή μόνο στέγη


 
sakistsalikis

Recommended Posts

Αυτο που λες ειναι απολυτα σωστο. Εχω ακουσει και καθηγητη απο το ΕΜΠ να λεει οτι σε καμια περιπτωση δεν ειναι σωστη μια μελετη στατικων οταν την φτιαξει το προγραμμα. Πρεπει να επεμβει ο μηχανικος και οσο πιο εμπειρος ειναι τοσο καλυτερα.

 

 

Μπράβο!! ρε γατόνι μας κατάλαβες :shock:

Γιατι το λες ετσι ειρωνικα; οι πολιτικοι μηχανικοι ειναι υπερανω χρηματων; Ειναι διατεθυμενοι να ασχοληθουν ενα μηνα αποκλειστικα με το σπιτι καποιου; Οι περισσοτεροι οπως σε ολα τα επαγγελματα να τελειωνουν γρηγορα για να εισπραξουν θελουν. Και ενταξει ωραια ειναι η υπερασπιση του επαγγελματος και των συνεδελφων αλλα ποσοι συναδελφοι οταν εχουν αναλαβει την αδεια απο ενα σπιτι, πηγαινουν για αυτοψια στο σιδερωμα, στο καλουπωμα, οταν πεφτουν τα μπετα; Πολλοι δεν πατανε καθολου και αλλοι πηγαινουν 1-2 φορες. Το σπιτι κανονικα θελει αυτοψια οταν θα σιδερωθουν τα θεμελια, οταν θα καλουπωθουν, οταν θα πεσουν τα μπετα, και το ιδιο καθε φορα στις κολωνες στις πλακες καθε οροφου.

Ο καθε ανθρωπος πρεπει να ειναι καχυποπτος στις μερες μας γιατι το ολο συστημα οταν προσωρας ξεγνοιαστος θα στη φερει απο πισω.

 

 

και για να ξαναερθουμε στο θεμα μας:

Ας πουμε οτι η προσθηκη πλακας βοηθαει στην ακαμψια του κτηριου. Με το προσθετο βαρος (μερικοι τονοι) τι γινεται; Δε θα χρειαστει πιο "δυνατες κολωνες;

 

Να προσθεσω και κατι αλλο, απλη παρατηρηση. Οταν ενα κτηριο υποστει βλαβη απο σεισμο κατα 95% θα ριγματωθουν οι κατω κολωνες. Εκει λοιπον ειναι το ευαισθητο σημειο, και βεβαια λογικο ειναι αφου η ροπη εκει ειναι μεγιστη. Σε αυτες τις περιπτωσεις βαζουν μανδυα στις κολωνες αυτες για να τις ενυσχισουν. Γιατι λοιπον κι εγω να μην πω στο μηχανικο μου το προσθετο μπετο και σιδερο που θα πεσει στην πλακα να μπει στο ευαισθητο σημειο του κτηριου;

με συγχωρειται αν ακουγονται αφελεις οι ερωτησεις μου αλλα δε μου καθεται καθολου καλα, δεν το χωραει το μυαλο μου που λενε, να ακουω οτι αυξανοντας το μπετο στην κορυφη του κτιριου θα μειωσουμε το μπετο στη βαση και το κτηριο θα εχει ιδια αντοχη.

 

 

 

 

 

Γιατί εξασφαλίζει την ενιαία μετατόπιση των κόμβων των κατακόρυφων στοιχείων κατά το σεισμό (οριζόντια φόρτιση).

Έτσι, κάποια εύκαμπτα κατακόρυφα στοιχεία που θα είχαν μεγάλες μετατοπίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγούσαν σε μεγάλες εντάσεις, τώρα θα έχουν μικρότερη ένταση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται παντού, το κουτί με και χωρίς το καπάκι του (διάφραγμα).

 

Σε αυτη την περιπτωση ομως ολη η καταπονιση θα την υποστουν οι πανω πανω κολωνες (του πανω οροφου) αφου των αλλων οροφων ειναι δεμενες με πλακα πανω-κατω. Οπως ειπα πιο πριν ομως ευαισθητο σημειο ειναι οι κατω κολωνες οχι οι πανω. Λεω κατι λαθος;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

....Σε αυτη την περιπτωση ομως ολη η καταπονιση θα την υποστουν οι πανω πανω κολωνες (του πανω οροφου) αφου των αλλων οροφων ειναι δεμενες με πλακα πανω-κατω. Οπως ειπα πιο πριν ομως ευαισθητο σημειο ειναι οι κατω κολωνες οχι οι πανω. Λεω κατι λαθος;

Το λάθος που κάνεις είναι αντιμετωπίζεις το κτήριο σε κομμάτια, δηλαδή τι θα κάνει ο ένας όροφος που είναι έτσι κατασκευασμένος και μετά τι θα κάνει ο άλλος που είναι από κάτω ή ο άλλος που είναι από πάνω. Δεν είναι έτσι. Ένα κτήριο αποτελεί ενιαία κατασκευή και έτσι αντιμετωπίζεται και έτσι προσομοιώνεται. Δηλαδή αν έχεις ένα κτήριο 4όροφο με πλάκα σε όλους τους ορόφους, εάν αφαιρέσεις την πλάκα π.χ. του 2ου αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τον δεύτερο αλλά προφανώς όλο σου το μοντέλο. Θα έχουμε δηλαδή ανακατανομές εντατικών μεγεθών που ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε άλλα τελικά αποτελέσματα. Δηλαδή μία αλλαγή σε ένα σημείο μπορεί να επηρεάσει όλο το μοντέλο και να οδηγήσει σε νέα αποτελέσματα που να το καθιστούν όμως εξίσου ασφαλές με το κτήριο χωρίς την αλλαγή .

Link to comment
Share on other sites

...Σε αυτη την περιπτωση ομως ολη η καταπονιση θα την υποστουν οι πανω πανω κολωνες (του πανω οροφου) αφου των αλλων οροφων ειναι δεμενες με πλακα πανω-κατω.

Όχι.

 

...Οπως ειπα πιο πριν ομως ευαισθητο σημειο ειναι οι κατω κολωνες οχι οι πανω. Λεω κατι λαθος;

Όχι πάντα. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι σαν μηχανικοί ξαφνικά ανακαλύψαμε τα πάντα. Και τους σεισμούς, και πόσοι θα είναι, και πως θα μας έρθουν, και τι μέγεθος θα έχουν. Επίσης ανακαλύψαμε σουπερ προγράμματα με τρελές προσομοιώσεις, με διάφραγμα, χωρίς διάφραγμα, με ορισμένο διάφραγμα, με πεπερασμένα, χωρίς πεπερασμένα και στο τέλος ξεχνάμε τους κανόνες που πρέπει να έχουμε σαν μηχανικοί, κανόνες που οι ίδιοι οι κανονισμοί δεν ξεχνάνε να μας τους θυμίζουν.

Δεν είναι η απάντηση στο ερώτημα μονοσήμαντη. Τι να του πεις του Barracuda? Να βάζει πάντα πλάκα? Ε όχι. ! Πρέπει να ξέρει, αλλά φυσικά και το ξέρει ότι προσθέτει μια αβεβαιότητα στην κατασκευή του, εφόσον ξεφεύγει από την κανονικότητα. Φυσικά δεν μιλάμε για στεγούλες, αλλά για στέγες. Εδώ όλη η παλιά πόλη είναι γεμάτη στέγες. Επειδή έχω κάνει αρκετές μελέτες θα πω (αν και θα το ξέρετε) ότι ένα από τα ζητούμενα σε κάθε επέμβαση είναι η δημιουργία καλών διαφραγμάτων, είτε με διπλά πετσώματα, είτε με καλά σενάζ, είτε με καλά ξύλινα πατώματα , είτε….

Το γιατί το είπανε τα παιδιά πιο πάνω.

Barracuda? Ναι είμαι σίγουρος για αυτό που έγραφα. Τι να την κάνω την οικονομία μιας πλάκας, όταν δω τις κολώνες μου από ωραιότατες που ήταν με πλάκα ( και πολύ βάρος) να γεμίζουν σίδερα μόνο με την στέγη (και λίγο βάρος) επειδή πάνε όπου θέλουν. Και μην πεις τίποτα για τα μοντέλα μου…. :D

Είσαι εσύ σίγουρος ότι ο στεγάς θα κάνει καλή στέγη? Έχεις επιβλέψει κατασκευή στέγης? Έχεις δει στέγη λόγω κακής κατασκευής να κάνει βέλος ή λόγω παλαιότητας να «ανοίγει» μαζί με τους τοίχους, επειδή ακριβώς δεν έχει διάφραγμα?

Εδώ πολλές φορές για οικονομία όγκου δεν θέλουν ελκυστήρα! Έχεις δοκιμάσει τι επιπτώσεις έχουν οι ωθήσεις μιας μεγάλης στέγης χωρίς ελκυστήρα πάνω στα μοναχικά υποστυλώματα?

Η λύση δεν είναι μονοσήμαντη. Σίγουρα όμως το να έχεις πλάκα σε νέο κτίριο έχει μικρή επιβάρυνση στα υποστυλώματα σε σχέση με το όφελος.

 

 

sakistsalikis φίλε μου μάλλον πρέπει να αλλάξεις συνεργάτες και να βρεις αυτούς που νοιάζονται για την κατασκευή τους. Επειδή βέβαια θα συμφωνήσω ότι κανείς δεν είναι υπεράνω χρημάτων θα πρέπει να πληρωθούν. Και ναι κάνεις λάθος και αντιμετωπίζεις το κτίριο κομμάτι κομμάτι.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τα παραπάνω σχετικά με την λειτουργεία του διαφράγματος, βάρος στέγης κλπ. Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω, με την ευκαιρία της αναφοράς στα προγράμματα, ότι όλα τα προγράμματα κάνουν απλώς γρήγορες προσθαφαιρέσεις, ούτε καν πολλαπλασιασμούς. Συμφωνώ με τον συνάδελφο ilias σχετικά με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων. Μου θύμισε αυτό που έλεγε ένας καθηγητής μας (στην υπερβολή του βέβαια) ότι "καλός" μηχανικός είναι αυτός που έχει εμβαθύνει στο νόμο του Νεύτωνα F=mγ

Link to comment
Share on other sites

Εκανα ένα τεστ, σε ένα κτίριο συμμετρικό αλλά όχι τετράγωνο, με πλάκα και χωρίς πλάκα, σεισμικός συντελεστής 0,36.

Βέβαια το παράδειγμα ήταν πολύ γρήγορο, με κολώνες 40/40 σε όλους τους ορόφους, άρα με ικανοτικό λόγω μη επάρκειας τοιχωμάτων.

 

Σε ισόγειο είχα ίδιο οπλισμό και αρμό με πλάκα 0,75cm ενώ χωρίς πλάκα 1,07cm.

Σε 2/οροφο με πλάκα στο ισόγειο, είχα αύξηση οπλισμού σε αυτό με πλάκα στην οροφή, με πλάκα 110kg/m3 και χωρίς πλάκα 108kg/m3 (στον οπλισμό ισογείου τα νούμερα), όπως και στον αρμό με πλάκα 2,89cm ενώ χωρίς πλάκα 2,38cm.

Σε 4/οροφο με πλάκα παντού εκτός του τελευταίου ορόφου, είχα αύξηση οπλισμού σε αυτό με πλάκα στην οροφή, με πλάκα 174kg/m3 και χωρίς πλάκα 142kg/m3 (στον οπλισμό ισογείου τα νούμερα), όπως και στον αρμό με πλάκα 12,08cm ενώ χωρίς πλάκα 9,27cm, αλλά χρειάστηκε να αυξήσω τα κεντρικά υποστηλώματα σε 50/50 στο παράδειγμα χωρίς πλάκα στην οροφή, η αύξηση όπως ήταν 2m3 στο σύνολο του κτιρίου.

 

Πολύ απλοϊκή "μελέτη" βέβαια αλλά πιστεύω πως από την στιγμή που κάτι μελετηθεί σωστά, θα έχει τους ίδιους κινδύνους είτε με πλάκα είτε χωρίς πλάκα.

Link to comment
Share on other sites

...................., αλλά χρειάστηκε να αυξήσω τα κεντρικά υποστηλώματα σε 50/50 στο παράδειγμα χωρίς πλάκα στην οροφή, η αύξηση όπως ήταν 2m3 στο σύνολο του κτιρίου.

 

Πολύ απλοϊκή "μελέτη" βέβαια αλλά πιστεύω πως από την στιγμή που κάτι μελετηθεί σωστά, θα έχει τους ίδιους κινδύνους είτε με πλάκα είτε χωρίς πλάκα.

 

εγώ εδώ θα διαφωνήσω erling

γιατί χρειάστηκε να αυξήσεις τα υποστυλώματα?

Τι διαστάσεις είχε η πλάκα?

πιο το φορτίο της στέγης?

Link to comment
Share on other sites

Λόγω του ότι είχα μεγάλο ποσοστό οπλισμού, υπέρβαση του 4%.

 

erling συγνωμη.

έκανα edit όσο απαντούσες...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.