Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κύρια και μοναδική κατοικία


Recommended Posts

Απλά μάλλον μπερδέυτικα εγώ! :shock: Να ρωτήσω:

π.χ. εγώ, σαν ιδιοκτήτης, στο σπίτι των 300τ.μ. που ρυθμίζω αυθαιρεσίες και στο οποίο μένω, έχω στην κυριότητά μου επίσης και μια κατοικία 55τ.μ. Θεωρώ ότι μπορώ να ρυθμίσω το σπίτι των 300τ.μ. σαν Α' κατοικία αφού η κατοικία των 55τ.μ. είναι μικρότερη των 70τ.μ. και άρα δεν πληρούνται οι στεγαστικές μου ανάγκες.

 

Σωστό? Βέβαια αυτό αντιβαίνει στη λέξη "μοναδική" αλλά έχει δοθεί ορισμός στο μοναδική με την παρ.3 του αρ.26, και υπάρχει περιορισμός τετραγωνικών!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 134
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για σας!

Μονοκατοικία με αυθαίρετο τμήμα εντός σχεδίου με άδεια στο όνομα της κόρης 190τ.μ. με ψιλή κυριότητα η κόρη (παντρεμένη με δύο παιδιά) και επικαρπία η μητέρα. Όλοι μένουν μαζί και τη δηλώνουν στην εφορία σαν κύρια κατοικία (η μητέρα φιλοξενεί την κόρη με την οικογένειά της).

Η κόρη έχει πλήρη κυριότητα σε διαμέρισμα 57τ.μ. και ποσοστό εξ αδιαιρέτου 25% σε αδόμητο οικόπεδο με συνολικό συντελεστή δόμησης 380τ.μ. (380:4=95τ.μ.<100τ.μ.)

Η μητέρα δεν έχει στην κατοχή της τίποτα άλλο.

1) Ποιος θα κάνει τη δήλωση ;

2) Ισχύει το κύρια και μοναδική;

Σκέφτομαι να κάνει τη δήλωση η κόρη (ψιλή κύριος) σαν κύρια και μοναδική κατοικία.

Θα εκτιμούσα πάρα πολύ την άποψή σας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Edited by PANARAPH
Link to comment
Share on other sites

Κυριάκο εκείνος είναι στην ουσία "ο ορισμός της κύριας κατοικίας"

 

ΠΑΝΑΡΑΠΗ

1. η κόρη (ψιλή κύριος)

2. β κατοικία (δεν έχει την επικαρπία και έχει και άλλα 2 για μένα)

Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει αυτή την έρμη παράγραφο 3 του άρθρου 26, θα πω απλά... αρκετές φορές! Διαβάζοντάς την οδηγούμαι στην απορία που παρέθεσα και πριν:

 

πλήρη ιδιοκτησία και παράλληλα διαμένει σε π.χ. κατοικία Α με 300τ.μ. ---> αν έχει πάλι ο ίδιος ιδιοκτήτης την πλήρη κυριότητα σε κάποια άλλη κατοικία Β η οποία όμως είναι μικρότερη των περιορισμών που θέτει η παρ.3 πχ 55τ.μ. τότε η ρύθμιση της κατοικίας Α γίνεται σαν πρώτη και μοναδική!

 

ΑΛΛΑ αν το πάμε λίγο παραπέρα αυτός ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει άλλες π.χ. 5 γκαρσονιέρες των π.χ. 50 τ.μ. και ΑΡΑ η κατοικία Α παραμένει πρώτη και μοναδική (με βάση την παρ. 3 του αρθ 26)

Πράγμα παράλογο ως προς το πως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη λέξη μοναδική...!!

 

Περίπτωση που θα αντιμετώπιζε και το μέλος PANARAPH αν η κόρη όμως είχε την πλήρη κυριότητα (δηλαδή και την επικαρπία), πράγμα που δεν έχει και άρα δηλώνεται σαν άλλη κατοικία!!

 

@ΚΑΝΑ: Αν η παράγραφος 3 του αρ 26 είναι ο ορισμός της κύριας τότε βγάζει νόημα (αλλά δυστυχώς όμως δεν το δηλώνει σαφώς!) γιατί αναφέρει: "Δεν λαμβάνεται υπόψη ο μειωτικός συντελεστής της κύριας και μοναδικής κατοικίας..."

Από την άλλη με το συλλογισμό που κάνω τότε το μοναδική χάνει το νόημα... :sad:

 

Βέβαια όσο περισσότερο το διαβάζω τόσο περισσότερο καταλήγω στο συμπέρασμα ότι για άλλη μια φορά δόθηκε στο κείμενο του νόμου ένα αλληγορικό νόημα, έτσι για να σπάει η ρουτίνα μας...!!

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε γονική παροχή τώρα, για ένα ακίνητό του, ωστε να τακτοποιήσει το αυθαίρετό του με μειωτικό συντελεστη 0,4 σαν κύρια και μοναδική κατοικία;

Edited by steve100
Link to comment
Share on other sites

Steve100 γονική παροχή απαιτεί βεβαίωση ΄νομιμότητας από μηχανικό. Αν έχει αυθαίρετες κατασκευές το ακίνητο δεν μεταβιβάζεται στο παιδί χωρίς να υπαχθεί στη ρύθμιση από τοον γονέα. Άρα αυτό που σκέφτεσαι δεν παίζει.(δες διαφημιστικό σποτ ΥΠΕΚΑ).

 

Αυτό που θέλω να ρωτήσω εγώ είναι το εξής:

 

Ιδιοκτήτης αυθαιρέτου 100 τμ δεν έχει άλλη κατοικία (πρώτη και μοναδική)

Η σύζηγος όμως έχει την ψιλή κυριότητα σε διμέρισμα 120τμ, με επικαρπωτή τη μητέρα της.

Δεδομένο πως η σύζυγος δεν έχει δικαίωμα να επικαρπώνεται (ή να χρησιμοποιεί) το ακίνητο, θεωρώ πως δεν υπάρχει άλλη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας και άρα το αυθαίρετο των 100 τμ αποτελεί πρώτη και μοναδική κατοικία για τον ιδιοκτήτη. Κάνω λάθος;

Link to comment
Share on other sites

Τελικά :

α. τη δήλωση την κάνει μόνος του ο ψιλός κύριος

β. γι'αυτόν η κατοικία αυτή είναι άλλη κατοικία (από τη στιγμή που μένει αλλού)

γ. ο επικαρπωτής δε φαίνεται πουθενά στη δήλωση.

 

Είναι σωστά τα παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

Paixtara και γω έτσι νομίζω!Αντί να βγουν και να ορίσουν ξεκάθαρα ποιος κάνει τη δήλωση μας κοροϊδεύουν!Πεστε μας!Ο ψιλός ή ο επικαρπωτής!1+1=2!Από κει και πέρα ο έλεγχος μοναδικής γίνεται για τον αντίστοιχο!Πόσο δύσκολο πια μπορεί να είναι?Γι αυτό πρέπει να νομοθετούν μηχανικοί για τους μηχανικούς και όχι νομικάριοι!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε γονική παροχή τώρα, για ένα ακίνητό του, ωστε να τακτοποιήσει το αυθαίρετό του με μειωτικό συντελεστη 0,4 σαν κύρια και μοναδική κατοικία;

Εννοώ ότι έχει δύο ακίνητα. το ένα καθ' όλα νόμιμο και το άλλο αυθαίρετο.

Μπορεί να μεταβιβάσει το νόμιμο, ώστε να του μείνει το αυθαίρετο ως κύρια και μοναδική κατοικία;

Ή πρέπει να φαίνεται στο τελευταίο Ε9 σαν κυρια και μοναδική κατοικία αυτο που τακτοποιείται

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.