Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θέρμανση με κλιματιστικά - υγρασία ατμόσφαιρας


aithilenio

Recommended Posts

Η υγρασία ενός χώρου επηράζει την αίσθηση που νιώθουμε, επειδή επηρεάζει το ρυθμό εξάτμισης των υγρών από πάνω μας, πχ του ιδρώτα μας.

 

Ο ρυθμός εξάτμισης ενός υγρού εξαρτάται τη διαφορά της τάσης των ατμών της ατμόσφαιρας (η οποία είναι συνάρτηση της απόλυτης υγρασίας) και της τάσης κορεσμού των ατμών του υγρού που εξατμίζεται, πχ του ιδρώτα μας.

 

Το νερό από ένα δοχείο εξατμίζεται αδιαφορώντας για τη σχετική υγρασία του χώρου στον οποίο βρίσκεται. Το μόνο μέγεθος που επηρεάζει την εξάτμισή του, είναι η πίεση των ατμών στο χώρο, η οποία καθορίζει τη διάχυση των (κορεσμένων) ατμών πάνω από την επιφάνειά του προς τον χώρο. (σαφώς επηρεάζει και η κίνηση του αέρα, αλλά δεν έχει σχέση με τη συζήτηση).

 

Κάπως πιο παραστατικά, η εξήγηση είναι η εξής: Πάνω από την επιφάνεια ενός υγρού, οι ατμοί έχουν μια συγκεκριμένη συγκέντρωση που τείνει να γίνει όση καθορίζεται από την πίεση κορεσμού. Μακρυά από την επιφάνεια του υγρού, οι ατμοί εχουν μια άλλη συγκέντρωση που μετριέται με την απόλυτη υγρασία του αέρα (ή ισοδύναμα με την πίεση των ατμών του αέρα του χώρου). Όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά αυτών των συγκεντρώσεων, τόσο πιο έντονα διαχέονται (μεταφέρονται) οι ατμοί που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια του υγρού προς τον υπόλοιπο αέρα, άρα εντείνεται η εξάτμιση.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η γνώμη μου είναι ότι το θερμοδυναμικό μέγεθος «Σχετική υγρασία» θα αντικαταστήσει το άλλο θερμοδυναμικό μέγεθος το οποίο σήμερα πλέον δεν ακούγεται καθόλου και που είναι η «θερμοκρασία του υγρού βολβού». Το τελευταίο τελείως μαϊμού μέγεθος εφευρέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα μόνο και μόνο για να μπορούμε να καθορίσουμε το σημείο του αέρα επάνω στον ψυχρομερικό χάρτη μιας και όλα τα υπόλοιπα θερμοδυναμικά μεγέθη όπως (σημείο δρόσου, ειδικός όγκος, ειδική υγρασία, απόλυτη υγρασία) ήταν πολύ δύσκολο να μετρηθούν σύμφωνα και με την τεχνολογική εξέλιξη της εποχής. Ανάλογα με την εποχή ήταν και τα πρώτα συμπεράσματα τα οποία δόθηκαν στους ειδικούς σχετικά με τον καθορισμό μιας γλυκειάς και άνετης ατμόσφαιρας για τον άνθρωπο. Οι ειδικοί ήδη γνώριζαν ότι η ποσότητα της υγρασίας μέσα στον ατμοσφαιρικό αέρα διαφοροποιεί κατά πολύ τη συνθήκη της άνετης παραμονής του ανθρώπου. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μίλαγαν για «χοντρό κρύο» και «ψιλό κρύο» που σήμαινε ότι μιλάμε για την ίδια θερμοκρασία μεταξύ δύο περιοχών αλλά με διαφορετικές συνθήκες υγρασίας. Στο μεταξύ ήδη υπήρχαν πολλές ιατρικές γνωματεύσεις από τις αρρώστιες της εποχής όπως η φυματίωση η οποία γινόταν πολύ πιο επιεικής όταν ο ασθενής βρισκόταν σε συγκεκριμένο περιβάλλον αέρα με συγκεκριμένη ποσότητα υγρασίας αλλά και θερμοκρασίας. Το αποτέλεσμα ήταν να μιλάνε για συνθήκες βουνού εξού και «στα πεύκα και στα έλατα» ή «μεσ' της Πεντέλης τα βουνά». Ποιος όμως εκείνη την εποχή μπορούσε να δώσει με ακρίβεια στον ασθενή δύο θερμοδυναμικά μεγέθη ώστε αυτός να φροντίζει ώστε το περιβάλλον που ζει να τα επαληθεύει;

Για παράδειγμα:

Χειμώνας: θερμοκρασία 20° και Σχετική υγρασία: 35%, ή

θερμοκρασία 15° και σχετική υγρασία 48% ή

θερμοκρασία 8° (με παλτό) και σχ. Υγρ. 75%

 

Καλοκαίρι:

θερ.: 26° και σχ. υγρ. 43%, ή

θερμ.: 32° και σχ. υγρ.: 30%

Οι γιατροί πολύ λίγα γνώριζαν από ψυχρομετρία και θερμοδυναμικά μεγέθη και φυσικά για τον ασθενή, καλύτερα να του μίλαγες Κινέζικα. Στη συνέχεια οι πρώτοι που μίλησαν για καλές συνθήκες ατμοσφαιρικού αέρα έδωσαν μία αποδεκτή περιοχή στις σχετικές υγρασίες εξαιρετικά μεγάλη π.χ. από 40% έως 60% και έτσι περάσαμε στον 21° αιώνα. Σήμερα όμως που η ώρα μετράται με τα δευτερόλεπτα (παλιά λέγαμε 10 παρά ή είναι περασμένες 8, θέλουμε να γίνουμε περισσότερο ακριβείς όταν μιλάμε για συνθήκες άνεσης. Ο γράφων έγινε πολλές φορές μάρτυρας αντιθέσεων μεταξύ των ενδείξεων των οργάνων (πανάκριβα για την εποχή του 1985) και των ανθρωπίνων αντιδράσεων. Για παράδειγμα υπήρχε καλοκαιρινή ημέρα που το υγρόμετρο έδειχνε έξω 50% σχετική υγρασία. Στο κλιματισμένο μου γραφείο εγώ θεωρούσα ότι έξω έχουμε ιδανική συνθήκη. έπεφτα από τα σύννεφα όταν άκουγα ότι έξω έχουμε «κουφόβραση». Μα είναι δυνατόν; Με 50% σχ. υγρασία έχουμε κουφόβραση; Και όμως είχαν δίκιο οι άνθρωποι οι οποίοι τα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα διάφορα όργανα των ειδικών. Κάποια στιγμή μάζεψα τόσες ενδείξει και μετρήσεις οι οποίες ήταν πάντα συνάρτηση με την θερμοκρασία. Αναφέρω μερικές:

Καλοκαίρι:

28° και 50% κακή συνθήκη αλλά 24° και 50% πολύ καλή συνθήκη

26° και 55% κακή συνθήκη αλλά 26° και 43% πολύ καλή συνθήκη

33° και 45% υπερβολικά κακή συνθήκη (όλοι κάνουν αέρα μ' ό,τι βρουν) αλλά 33° και 30% πολύ ωραία συνθήκη κι ας κάνει ζέστη.

 

Χειμώνας:

15° και 57% κακή συνθήκη αλλά 15° και 47% καλή συνθήκη

20° και 48% δεν είσαι ευχαριστημένος παρά τους 20° νοιώθεις να κρυώνεις. Αλλά 20° και 35% πολύ ιδανική συνθήκη και για τους ασθματικούς.

4° και 90% «ψιλό κρύο» (διαπερνά μέσα σου) αλλά 4° και 80% «χοντρό κρύο» (κρυώνεις αλλά με το παλτό είσαι μια χαρά)

.... και άλλες πολλές μετρήσεις που πάρθηκαν κατά καιρούς από εμένα τον ίδιο σε πάρα πολλά σημεία εντός και εκτός Ελλάδας, ψηλά ή χαμηλά και πάντα σε επαφή με τον κόσμο ώστε να έχω feed-back.

 

Συνεπώς το απλό υγρόμετρο έπαψε πια να είναι κριτήριο άνεσης με κείνο το 40% ως 60% που μας έμαθαν τον καιρό που σπουδάζαμε. Θεωρώ ότι το θέμα της άνεσης σε συνδυασμό με την Ψυχρομετρία θέλει ακόμα πολύ δουλειά. Για παράδειγμα οι παιδίατροι συστήνουν για το βρέφος όχι ξηρό περιβάλλον με αποτέλεσμα πολλές φορές με τους υγραντήρες να περνάμε στο υγρό περιβάλλον που είναι εξίσου κακό. Οι περισσότεροι δεν είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία του στυλ: τόση θερμοκρασία, τόση υγρασία. Μιλούν γενικώς για ξηρό περιβάλλον. Πόσο δηλαδή ξηρό; Αλλά και ένα ζεύγος τιμών να μάθουν και να δίνουν (π.χ. 20° και 35%) χρειάζονται άλλο ζεύγος για την Άνοιξη και Φθινόπωρο και άλλο ζεύγος για το καλοκαίρι! Φθάσαμε στο σημείο εμείς οι μηχανολόγοι να απαντάμε ακριβέστερα στο ποια είναι η σωστή ατμόσφαιρα για το βρέφος ή τον ασθματικό! Στο μεταξύ πολλά οργανάκια από αυτά που δείχνουν τάχα μου την σχετική υγρασία δείχνουν αλλού γι' αλλού. Αυτός που θέλει να πάρει ακριβές όργανο πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό κατάστημα.

Edited by Pirate
Link to comment
Share on other sites

By Diramos:

1. Ώμος όσο πιο θερμός είναι ο αέρας τόσο πιο μεγάλη ποσότητα υδρατμών μπορεί να κρατεί.

2. Που σημαίνει ότι πέφτει η σχετική υγρασία του αέρα.

3. Άρα η ατμόσφαιρα ξεραίνεται.

4. Αυτό το φαινόμενο έχει και άλλο αρνητικό: επειδή με το κλιματιστικό υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας αέρα σε σχέση με τον τοίχων, έχουμε το φαινόμενο ότι οι υδρατμοί υγροποιούνται πιο ευκολα πάνω στα κρύους τοίχους που σημαίνει με λίγα λόγια: Κίνδυνος μούχλας!!

Φίλε Diramos:

Οι πρώτες δύο προτάσεις σου είναι ορθότατες.

Η 3η όμως είναι λανθασμένη δεν ισχύει. Η ατμόσφαιρα ξηραίνεται το καλοκαίρι που φεύγει συμπύκνωμα από το κλιματιστικό προς τα έξω. Τον χειμώνα αλλάζει η σχετική υγρασία με αποτέλεσμα (βλ. παραπάνω) μόλις φτάσει κάποιο ελάχιστο όριο που σχετίζεται με την θερμοκρασία ο άνθρωπος δεν αισθάνεται καλά.

Στην 4η πρόταση δεν κατάλαβα τι θες να πεις ακριβώς. Για ποιο φαινόμενο μιλάς; Για την ξήρανση ή για την σχετική ξήρανση; Αν μιλάς για το τελευταίο τότε πρόσεξε ότι το σημείο δρόσου δεν αλλάζει αν δεν αλλάξει η απόλυτη ή η ειδική υγρασία του αέρα. Συνεπώς θερμαίνοντας τον ίδιο αέρα δεν έχουμε διαφορά στο σημείο δρόσου. Εσύ όμως θες να πεις κάτι άλλο: Αν έχω κλειστό και στεγανό χώρο με το περιβάλλον, τότε ο άνθρωπος είναι μία πηγή υγρασίας, συνεπώς προσθέτει υγρασία στον χώρο ώσπου κάποια στιγμή ανεβαίνοντας και το σημείο δρόσο, θα φτάσει την θερμοκρασία μιας κρύας επιφάνειας του δωματίου ώσπου αρχίζει η συμπύκνωση των υδρατμών. Αυτό όμως μπορεί να γίνει όχι μόνο μέσω του κλιματιστικού αλλά και μέσω όλων των υπολοίπων σωμάτων. Και φυσικά δεν έχει να κάνει με την σχετική ξήρανση του αέρα.

Edited by Pirate
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά βρήκα ένα λαθάκι στο freeware πρόγραμμα "Climate Calculator" της M&M-Systems. Ο αριθμός στο Saturation vapour pressure (T) είναι η τάση κορεσμένων υδρατμών σε hPa. Δηλαδή λογικά το πρόγραμμα θα έπρεπε να γράφει Saturation vapour pressure (hPa).

 

Εφαρμογή

H τάση κορεσμένων υδρατμών ατμοσφαιρικού αέρα 34°C και σχετικής υγρασίας 28% είναι 5320 Pa σύμφωνα με τις αρχές της Τεχνικής Θερμοδυναμικής.

Το πρόγραμμα "Climate Calculator" σε αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικού αέρα δίνει τον αριθμό 53.18678

Τι σημαίνει αυτός ο αριθμός; Σημαίνει ότι η τάση κορεσμένων υδρατμών σε αυτές τις συνθήκες είναι 53.18678 [hPa] x 100 = 5318.678 Pa

Link to comment
Share on other sites

@Pirate

Δεν σε καταλαβαίνω. Όταν έχεις χαμηλή σχετική υγρασία έχεις ξερή ατμόσφαιρα εξ ορισμού.

Και πέρα από την την θεωρητική εξήγηση, πιστεύω οι περισσότεροι έχουν την εμπειρία πόσο άνετος είναι ένας χώρος που θερμαίνεται με ζεστό αέρα. Όποιος δεν το έχει ζήσει, του προτείνω να το δοκιμάσει: να κοιμηθεί μια εβδομάδα σε χώρο που θερμαίνεται μόνο με αερόθερμο και μετά τα λέμε.

Δες και εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Humidity, την παράγραφο „human comfort“.

 

Σε έναν χώρο με θερμοκρασία αέρα 18-24 βαθμούς Κελσίου και με 60% υγρασία ένας άνθρωπος νιώθει σχετικά άνετα....

Σε θερμοκρασίες πιο πάνω δυσφορεί....

Και γιατί δυσφορεί από την στιγμή που η σχετική υγρασία παραμένει η ίδια 60%;

Γιατί έχει σκάσει από την ζέστη. Η υγρασία στον χώρο είναι μια χαρά στα 60%

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Diramos.

Το είπαμε....

Τα αερόθερμα δεν ξεραίνουν την ατμόσφαιρα.

Ο αέρας περιέχει νερό σε αέρια μορφή....

Όταν ζεστάνεις τον αέρα το νεράκι τι θα κάνει;

Θα εξατμιστεί; Αφού είναι εξατμισμένο.

Θα γίνει νερό για να το μαζέψεις και να το πετάξεις έξω;

Ούτε αυτό γίνετε χωρίς αφυγραντήρες...

Εκτός αν έχει κρύο έξω, υγρασία μέσα και έχει κανείς αμονωτα τζάμια που πιάνουν θερμοκρασία δρόσου...

Τότε αν κάθε τόσο σκουπίζει τα τζάμια και πετάει έξω το βρεγμένο πανί, αποβάλει υγρασία.

Τα κλιματιστικά αποβάλουν υγρασία απο τον χώρο όταν λειτουργούν σε κύκλο ψύξεως το καλοκαίρι.

Ο ζεστός υγρός αέρας του χώρου έρχεται σε επαφή με τον εξατμιστής που είναι παγωμένος (σημείο δρόσου) και αποβάλουν το νερό απο γνωστό σωληνάκι.

Το χειμώνα που αντιστρέφεται ο κύκλος για θέρμανση δεν γίνετε τίποτα.

 

Τώρα ζεσταίνοντας τον χώρο και όπως εξήγησε ο Μίλτος με την πίεση των ατμών προσθέτεις υγρασία στον χώρο από την εξάτμιση σε μπάνια, νεροχύτες, ρούχα, φυτά....

Τώρα ότι τα αερόθερμα είναι ενοχλητική θέρμανση είναι άλλο πράγμα και το έχουμε συζητήσει πολλές φορές.

Αφορά την ταχύτητα που κινείται ο αέρας.

Αφορά την θερμοκρασία του αέρα που έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο. Για παράδειγμα αν είσαι από κάτω από ένα κλιματιστικό ή πολύ κοντά σε ένα αερόθερμο....

Αφορά την θερμοκρασία των δομικών στοιχείων και την ακτινοβολία αυτών....

 

Κοίτα την παρακάτω περίπτωση.

Στην μία περίπτωση ο αέρας περιέχει 8 γραμμάρια νερό ανα κιλό και στην δεύτερη 13....πάντα με ίδια σχετική

62% παραπάνω νεράκι στον ιδιο αέρα με ίδια σχετική αλλά σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

 

daikin.jpg

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Όταν έχεις χαμηλή σχετική υγρασία έχεις ξερή ατμόσφαιρα εξ ορισμού.
Πιστεύω ότι για να ξεκαθαρισθεί το θέμα πρέπει να ορίσθεί εκ νέου και με δεδομένη την εμπειρία μας, πώς ορίζουμε την ξηρή ατμόσφαιρα! (μιλώ για την αίσθηση του ανθρώπου)

1. Την ορίζουμε μόνο και μόνο με γνώμονα την σχετική υγρασία;

2. Την ορίζουμε με γνώμονα θερμοκρασία/σχετική υγρασία;

3. Την ορίζουμε με γνώμονα την απόλυτη υγρασία;

Ξέρω ότι υπάρχει πληθώρα βιβλιογραφίας που με μόνο κριτήριο την σχετική υγρασία αποφαίνεται για την ξηρασία της ατμόσφαιρας ή το αντίθετο. Επίσης ξέρω ότι στο παραπάνω διάγραμμα που παρέθεσε ο Aithilenio το σημείο Ρ2 είναι απαράδεκτο για τον άνθρωπο. Είναι αδύνατο να νοιώσει άνετα σε τέτοια ατμόσφαιρα και δεν μπορούμε να πούμε ότι οι 26° είναι καμία απαράδεκτη θερμοκρασία για το καλοκαίρι! Αντίθετα το σημείο Ρ1 που είναι μία χειμερινή θερμή συνθήκη θεωρείται μία πολύ άνετη κατάσταση γι' αυτόν δίχως να νοιώθει ξερά ή υγρά. Και τα δύο σημεία αυτά ανήκουν στην ίδια σχετική υγρασία. Γιατί όμως διαφοροποιείται η αίσθηση του ανθρώπου; Άρα από μόνη της η σχετική υγρσία δεν αποτελεί κριτήριο άνεσης για τον άνθρωπο.

Επιπροσθέτως σου παραθέτω από το Fundamentals 2009 της ASHRAE μία σχέση ενός βαθμού άνεσης για άτομα που είναι πολύ ελαφρά ντυμένα και η οποία είναι: Y = 0,243 X t + 0,278 X p - 6,802 όπου t είναι η θερμοκρασία του χώρου σε °C και p είναι η τάση των ατμών του αέρα σε kPa. Οι τάσεις των ατμών δεν πρέπει να ξεπερνούν τιμές που δίνουν θερμοκρασίες υγρού βολβού μεγαλύτερες των 18° WB τον χειμώνα και των 20° WB για το καλοκαίρι διότι εμφανίζονται λανθασμένα συμπεράσματα. Επίσης για τον ίδιο λόγο μη παίρνεις τιμές που δίνουν ειδική υγρασία κάτω των 4 γραμμαρίων ανά κιλό ξ.α.

Στην ανωτέρω εξίσωση με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν, αν Υ =0 τότε έχουμε άνεση. Αν Υ=1 ψιλοζεσταινόμαστε, αν Υ=2 ζεσταινόμαστε, αν Υ=3 νοιώθουμε θερμά και απαίσια. Αντίθετα, αν Υ=-1 ψιλοκρυώνουμε, αν Υ=-2 κρυώνουμε και αν Υ=-3 τουρτουρίζουμε. Βλέπεις ότι οι Αμερικάνοι ναι μεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους την σχετική υγρασία του αέρα (αυτό γίνεται βάσει της τάσης των ατμών p) αλλά λαμβάνουν υπ' όψιν τους και αυτήν καθεαυτήν την θερμοκρασία του αέρα.

Σου συστήνω να πάρεις έναν πολύ καλό και αναλυτικό ψυχρομετρικό χάρτη (υπάρχουν σε Α3 μέγεθος και όχι διαφημιστικούς) να πάρεις οποιαδήποτε σημεία θέλεις και να βρεις βάσει της παραπάνω εξίσωσης τα δικά σου σημεία.

 

 

 

 

Πριν μερικά post ο Aithilenio παρέθεσε ένα link από το άλλο forum όπου μέσα εκεί υπάρχει ένα πολύ καλό διάγραμμα άνεσης που βγήκε βάσει σημείων άνεσης της ASHRAE. Το διάγραμμα το σχεδίασα εγώ ο ίδιος βασιζόμενος στην εξίσωση για γυναίκες και άνδρες σαν την παραπάνω που σου παρέθεσα. Εκεί φαίνεται καθαρά η διαφοροποίηση των εποχών όσον αφορά το θέμα της άνεσης. Για να μη ψάχνεις το link είναι:

http://www.monachos....p?TOPIC_ID=3463.

H τάση κορεσμένων υδρατμών ατμοσφαιρικού αέρα 34°C και σχετικής υγρασίας 28% είναι 5320 Pa σύμφωνα με τις αρχές της Τεχνικής Θερμοδυναμικής. Το πρόγραμμα "Climate Calculator" σε αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικού αέρα δίνει τον αριθμό 53.18678 Τι σημαίνει αυτός ο αριθμός; Σημαίνει ότι η τάση κορεσμένων υδρατμών σε αυτές τις συνθήκες είναι 53.18678 [hPa] x 100 = 5318.678 Pa
Φίλε aiche, σωστά σου έδωσε τις τιμές το προγραμματάκι που αναφέρεις. Η τάση των κορεσμένων ατμών του αέρα εξαρτάται μόνο και μόνο από την θερμοκρασία του αέρα και όχι από την σχετική υγρασία αυτού. Στην θερμοκρασία των 34° είναι όντως 5.324,2 Pa (ASHRAE) ή 53,242 hPa (mBar). Προφανώς έχεις μπερδευτεί με τις τάσεις των ατμών του αέρα: pw (και όχι των κορεσμένων ατμών του αέρα: pws). Για να βρεις τις τάσεις των ατμών απλά χρησιμοποιείς την εξίσωση που λέει: RH = pw/pws όπου RH είναι η σχετική υγρασία του αέρα. Συνεπώς pw = RH X pws = 0,28 Χ 5.324,2 = 1490,77 Pa. Edited by Pirate
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Pirate όντως έχεις δίκιο.

Η τάση κορεσμένων υδρατμών εξαρτάται μόνο από την θερμοκρασία αλλά ήθελα να διευκρινήσω ότι αν έγραφε την μονάδα μέτρησης [hPa] στο πεδίο της πίεσης κορεσμένων υδρατμών θα ήταν πιο σωστό. Στα γερμανικά το γράφει.

Υπολογίζεται με ακρίβεια από την περίφημη εξίσωση Antoine. Στις σημειώσεις της Τεχνικής Θερμοδυναμικής σε λυμένο παράδειγμα την υπολογίζει με την εξίσωση: p,sat ≅ 1000 x exp [ 16.6536 - 4030.183 / (t + 235) ] = 1000 x exp [ 16.6536 - 4030.183 / (34 + 235) ] = 5320.179 Pa

 

Όσον αφορά τoν ψυχρομετρικό χάρτη της ASHRAE είναι γνωστό ότι αυτός προήλθε από τον αντίστοιχο χάρτη του Mollier.

Νομίζω όμως ότι μελλοντικά θα επικρατήσει ο ψυχρομετρικός χάρτης της Carrier ο οποίος στον άξονα των x έχει την θερμοκρασία ξερού θερμομέτρου.

Edited by aiche
Link to comment
Share on other sites

Φίλε aithilenio, sorry άλλα δεν έχεις δίκιο. Έχεις ένα θέμα με την απόλυτη υγρασία, ώμος επειδή το θέμα είναι σχετικά με την άνεση ενός χώρου για τον άνθρωπο, τα μόνα στοιχεία που χρειάζεται να ξέρουμε όσο αφορά την υγρασία είναι η σχετική. Τον αέρα πρέπει να τον φανταστείς σαν σφουγγάρι που περιέχει κάποια ποσότητα νερό. Όταν το συμπιέσεις (ψύχεις τον αέρα) δεν μπορεί να κρατήσει τόσο νερό.

Στο παράδειγμα σου στον ψυχρομετρικό χάρτη κάνεις ένα άλμα από P1 στο P2 το οποίο δεν γίνεται στην πράξη. Πρώτα πρώτα μιλάμε για χειμώνα οπότε παίρνουμε μια θερμοκρασία π.χ. 8C και 60% σχετική υγρασία εξωτερικός αέρας οποίος μπαίνει στο θερμαινόμενο χώρο π.χ μέσο εξαερισμό κλπ. Μετά θερμαίνεται μέχρι στην υπάρχουσα θερμοκρασία χώρου δηλαδή 26C (κοντά στο κλιματιστικό θα είναι και πάνω από 30C). Οπότε τραβάς μια γραμμή οριζόντια μέχρι 26C και τι έχεις ? Ακριβός αέρα με σχετική υγρασία 20% !!! για να έρθεις στο δικό σου σημείο P2 (60%) θα περάσει περισσότερος χρόνος. Όπως είπες και εσύ ο αέρας θα τραβήξει την υγρασία αυτή από το περιβάλλον και αυτό εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο (το χειμώνα σε μεγαλύτερο ποσοστό μέσω του αέρα που εισπνέουμε και εκπνέουμε και λιγότερο μέσω εξάτμισης υγρασίας από το δέρμα). Αυτό ακριβός αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος ως ξερη ατμοσφεια.

Γενικά υπάρχει θέμα ξερής ατμόσφαιρας σε θερμαινόμενο χώρο. Ώμος λιγότερο αν έχεις ακτινοβολούμενη θερμότητα επειδή εκεί ο αέρας δεν έχει τόσο μεγάλη θερμοκρασία

 

Όλα τα όργανα μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας αναφέρουν θερμοκρασία, σχετική υγρασία, σημείο δρόσου (για να προσέχεις μην πιάσει μούχλα ο τοίχος σου) κλπ. Τίποτα απολύτως για την απόλυτη υγρασία…. τυχαίο ? δεν νομίζω

Edited by diramos
Link to comment
Share on other sites

Diramos...

Υπέθεσε ότι έχεις ένα σπίτι που δεν έχει θερμανθεί και έχει θερμοκρασία 14 βαθμούς με σχετική 50%.

Πες λοιπόν ότι ανάβουμε το καλοριφέρ και το αφήνουμε για ώρες μέχρι να φτάσει στου 24 βαθμούς.

Για να μην μπερδευόμαστε πες ακόμα ότι όλα τα κουφώματα κλείνουν ερμητικά.

Τι σχετική υγρασία θα έχει το σπίτι στους 24 βαθμούς;

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.