Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θέρμανση με κλιματιστικά - υγρασία ατμόσφαιρας


aithilenio

Recommended Posts

Φίλε Diramos πάρε μια άλλη εκδοχή....

Ας θεωρήσουμε ότι έξω έχουμε 8 βαθμούς Κελσίου και βρέχει. Η σχετική υγρασία είναι 80%

 

Μέσα έχουμε 23 βαθμούς και σχετική 60%

 

Αν ανοίξουμε το παράθυρο και αερίσουμε το σπίτι με τον κρύο αέρα των 80% σχετική θερμοκρασία η υγρασία μέσα στο σπίτι τι θα κάνει μετά από λίγη ώρα που θα ξαναζεσταθεί ο αέρας;

Θα μικρύνει; Θα μεγαλώσει; Η θα παραμείνει η ίδια;

Φυσικά έχει δίκαιο που λες ότι εμείς έχουμε μάθει να κρίνουμε την υγρασία βάση της σχετικής....αλλά αυτό που σου λέω εγώ, στο είπε και ο Πειρατής παραπάνω πιο καλά απο μένα είναι ότι δεν φφτάνει να ξέρει κανείς την σχετική υγρασία από μόνη της αν δεν ξέρει και θερμοκρασία καθώς και κάποια εμπειρία για να κρίνει.

Και φυσικά επιμένω ότι τα κλιματιστικά δεν ξεραίνουν την ατμόσφαιρα....

Ότι κάνει το κλιματιστικό το ίδιο κάνει και το αερόθερμο το ίδιο κάνει και το καλοριφέρ. Δηλαδή αυξάνουν την υγρασία λόγο εξάτμισης.

Αντίθετα το ανοιχτό τζάκι που έχω σπίτι μου ξεραίνει την ατμοσφαίρα γιατί κάνει μια μικρή υποπιεση στον χώρο και μπαίνει αέρας από έξω.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Απλη λογικη. Η απαιτησεις σε υγρασια του αερα αυξανονται ακριβως αναλογα με την θερμοκρασια του. Καμια μα καμια σχεση δεν εχει (εως εδω) με ποιον τροπο αυξηθηκε η θερμοκρασια! Ομως.. το ρευμα αερα επιταχυνει καποιες διαδικασιες, πχ ο βαρδαρης εδω στεγνωνει τα απλωμενα ρουχα στ λεπτο, ξεραινει τ παντα, ενω ο νοτιας προερχομενος απ τ θαλασσα φερνει βροχες, Αυτο λαικα λεγεται.. φορα. Φυσωντας με την ΖΕΣΤΗ ανασα μας κρυωνει γρηγοροτερα η σουπα, η ο καφες.

Ουτε σ αυτα ομως ειναι η πραγματικη διαφορα. Η διαφορα εγκειται στ οτι ζεσταινοντας εναν χωρο με αεροθερμανση αυτος εχει αναγκαστικα μικροτερη θερμοκρασια του αερα που τον ζεσταινει, ζηταμε πχ 21 βαθμους και το αεροθερμο συστημα δινει πχ 40 η 50 για να καλυψει τ απαιτησεις αυτες τ χωρου (τις οποιες σε ποσοτητα αναγκες ειναι) σε θερμοκρασια.. Ε αυτον αναπνεουμε, στ υψηλη θερμοκρασια που εχει και ΑΡΑ τις αναλογα υψηλες απαιτησεις του σε υγρασια. Κανω κανενα λαθος? Τι σχετικη και παρασχετικη συζητατε? Δουλεψτε και ρυθμιστε ροες, ποσοτητες κτλ εσεις που ξερετε και μπορειτε.

Link to comment
Share on other sites

Η σχετική υγρασία από μόνη της δεν χαρακτηρίζει πλήρως την ποσότητα υδρατμών στον υγρό αέρα.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε και την θερμοκρασία του υγρού αέρα η οποία με την σειρά της καθορίζει την πίεση ps. Αν η περιεχόμενη υγρασία παραμένει σταθερή και η θερμοκρασία ανεβαίνει τότε η σχετική υγρασία του αέρα μικραίνει εφόσον με την αύξηση της θερμοκρασίας η πίεση ps των υδρατμών αυξάνεται.

 

Από θερμοδυναμική άποψη με την εφαρμογή του νόμου των φάσεων ή κανόνα του Gibbs εύκολα αποδεικνύεται ο βαθμός ελευθερίας του συστήματος.

Link to comment
Share on other sites

aiche ολοι στ αεροθερμανση για οικονομια αναθερμαινουν και κρατουν σφραγιστο τ χωρο οσο γινεται. Εγω εχω ξυλινα κουφωματα κ δεν εχω κανενα προβλημα (εμφανες τουλαχιστον) στ σπιτι με αεροθερμο τζακι. Αν μπω σε μαγαζι (καφετερια κτλ εννοω) κ εχει αεροθερμανση ενω ειμαι ''καλος'' καπνιστης και υποτιθεται ο εξαερισμος δουλευει πνιγομαι! Νιωθω δυσφορια και στ ματια! Επρεπε να απαγορευεται σε μαγαζια και κοινοχρηστους χωρους. Παντως η ξηροστομια πρεπει να ωφειλεται κυρια στο οτι αναπνεουμε αερα μεγαλυτερης θερμοκρασιας τ πραγματικου μεσου ορου στ χωρο. Αλλο ειναι ενα αεροθερμο που περνα τον αερα απ ευθειας στ καυτη αντισταση, αλλο ενα καλοριφερ λαδιου, αλλο θερμοπομπος. Οσο μικροτερη ποσοτητα αερα βγαζει μια συσκευη τοσο πιο καυτος ειναι κ ο αερας και αν εισαι σχετικα κοντα τοσο πιο ξηρος εκεινη τ στιγμη.

Link to comment
Share on other sites

1. Τι σχετικη και παρασχετικη συζητατε?

2. Δουλεψτε και ρυθμιστε ροες, ποσοτητες κτλ εσεις που ξερετε και μπορειτε.

1. Η ψυχρομετρία είναι ένας κλάδος της Θερμοσυναμικής άκρως εξειδικευμένος και κατά τη γνώμη μου ενδιαφέρει λίγα επαγγέλματα. Δύο από αυτά είναι οι κλιματιστές (μηχανολόγοι) και οι γιατροί. Οι επιστημονικοί όροι που αφορούν τον κλάδο αυτόν είναι στρυφνοί και δύσκολα κατανοητοί. Για παράδειγμα τι ακριβώς είναι η πίεση των κορεσμένων υδρατμών και ποια η διαφορά της με την πίεση των υδρατμών. Και για να γίνω περισσότερο πρακτικός: επιβάλλεται ο μηχανολόγος να την μελετήσει σε βάθος και να την γνωρίζει διότι τότε και μόνο τότε μπορεί να απαντηθεί επιστημονικά γιατί ο Βαρδάρης στεγνώνει την μπουγάδα και ποια η διαφορά όταν η μπουγάδα δεν λούζεται από τον Βαρδάρη αλλά από τις ακτίνες του ηλίου σε μία ημέρα άπνοιας. Επίσης μέσω της ψυχρομετρίας θα είναι σε θέση να γνωρίζει τις συνθήκες άνεσης για το άτομο μέσα στον χώρο.

Σαφώς και είναι δύσκολο το θέμα αλλά επιβάλλεται να υπάρχει μέσα στα τεχνικά forum για κάποιον που θα ήθελε να κάνει ένα ερώτημα.

2. Η επόμενη φάση είναι να μελετηθούν τα διάφορα συστήματα θέρμανσης (βεβιασμένη κίνηση του αέρα, φυσική κυκλοφορία του αέρα, ακτινοβολία κλπ) ώστε ο μηχανολόγος να γνωρίζει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν μέσω αυτών.

Link to comment
Share on other sites

Στέλιο την καλύτερη θέρμανση έχεις.

Το τζάκι θερμαίνει αλλά ταυτοχρόνως καίει όλες τις επικίνδυνες οργανικές ουσίες που παράγονται κατά τις ανθρώπινες δραστηριότητες ενώ η απλή αεροθέρμανση σε κλειστούς χώρους χωρίς να περιλαμβάνει την ανανέωση και την επεξεργασία του αέρα είναι προβληματική.

Link to comment
Share on other sites

Καλα κοιμομασταν ησυχοι, καιγαμε φτηνο πετρελαιο και νομιζαμε οτι ο καυστηρας και ολο το συστημα ηταν τελειο αφου ζεσταινε. Κανεις δεν ψαχνοταν ιδιαιτερα με αλλους τροπους. Τωρα που υπαρχει αναγκη θα υπαρξει κ η εμπειρια και θα λυθουν σιγα σιγα τετοια ζητηματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.