Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρότυπες ξύλινες διατομές


 
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ

Recommended Posts

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η τυποποίηση των διατομών αλλά η ποιοτική τυποποίηση (που υπάρχει φυσικά στην υπόλοιπη Ευρώπη) και οι σχετικές κανονιστικές διατάξεις που αφορούν τον κάθε τύπο ξύλου χωριστά.

 

Στην παράγραφό 1.2 του νέου ευρωκώδικα 5 (ΕΝ 1995-1-1:2004 που με βάσει το ΦΕΚ 2692/08 είναι σε υποχρεωτική ισχύ) αναφέρεται ένας ονομαστικός κατάλογος από 2.5 σελίδες. Η παράγραφος αρχίζει …

«(1) the following normative documents contain provisions which, through references in this text, constitute provisions of this european standard….»

 

Αν πάτε πχ στην παράγραφο 5 και 6 που είναι ο δομικός σχεδιασμός δεν δίδονται οι χαρακτηριστικές τιμές. Γι αυτές η παράγραφος 3 του προτύπου αναφέρεται σε άλλα επιμέρους πρότυπα (αυτά της 1.2 που είπα πρίν) και μάλιστα στην 3.1.1 γράφεται το εξής:

 

«(1)p strength and stiffness parameters shall be determined on the basis of tests for the types of action effects to which the material will be subjected in the structure, or on the basis of comparisons with similar timber species and grades or wood-based materials or on well-established relations between the different properties.»

 

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προτύπου αν δεν υπάρξουν τα επιμέρους πρότυπα και αν δεν υποχρεωθεί η αγορά να συμμορφωθεί με αυτά.

 

Δυστυχώς τα έχουμε ξαναπέι αυτά... και δυστυχώς οι μελέτες ξύλινων κατασκευών που κάνουμε είναι για την πολεδομία μόνο, αφού δεν έχουμε δυνατότητα να τσεκάρουμε την αντοχή της ξυλείας που χρησιμοποιείται. Εγώ τουλάχιστον στην περιοχή της Ηπείρου δε μπόρεσα να βρώ πουθενά πιστοποιητικά για την αντοχή της ξυλείας. Και η ευθύνη φυσικά είναι στον ****** μηχανικό!!!!!

 

edit:

θα σας παρακαλέσω όλους σας να αποφεύγετε ορισμένες λέξεις έστω και "κρυπτογραφημένες". Νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε πολύ καλά το νόημα της πρότασης δίχως υπονοούμενα λέξεων.

Ευχαριστώ,acnt

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Περίμενε, περίμενε δεν είπα ότι οι μελέτες είναι σκουπίδια. Υπάρχει ξυλεία μασίφ με βάσεις τις παλιές κατηγορίες (din1052) υπάρχει και αντιεπικολλητή ξυλεία (πχ ΑΒΕΞ) που μπορούν να μπουν σε κανόνες και προδιαγραφές μίας μελέτης.

 

Μιλάω για τον ΕΝ 1995-1-1:2004

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει μηχανημα το οποιο με υπερηχους μπορει να μετρησει και να πιστοποιησει την αντοχη του ξυλου.Ξυλα που εισαγωνται με ετοιμη την πιστοποιηση αυτη λεγονται διαβαθμισμενα ξυλα μιας και υπαρχει κλιμακα αντοχης.Το μηχανημα αυτο αν και υπαρχει στην αγορα ειναι απλησιαστο ( νομιζω περιπου 9000 ευρω ) και ο μονος τροπος για να πιστοποιησεις ξυλεια χωρις κοστος ειναι να συνεργαστεις με καποια πανεπιστημια ή τει που το διαθετουν και προθυμοποιουνται να το μετρησουν εθελοντικα

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν εταιρείες που να διαθέτουν πιστοποιημένη ξυλεία; Αν ναι ποιες είναι αυτές (όνομα και περιοχή);

Link to comment
Share on other sites

Για δείτε εδώ:

http://www.karasiotos.gr/ergaleia1.htm

http://www.brookhuis.com/en/products/timber_grader_mtg/the_timber_grader_mtg.php

 

Ισως είναι αυτό που είπε ο chrisaggelakis. Αν δουλεύει θα έχει ενδιαφέρον!

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι βέβαιος, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει πιστοποιημένη διαβάθμιση στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές εταιρίες που παράγουν συγκολλητή ξυλεία δεν έχουν πιστοποιήσεις. (Φυσικά με την πιστοποίηση δεν εννοώ το iso, γιατί δεν αποτελεί πιστοποίηση για το παραγόμενο προϊόν) Δεν υπάρχουν πιστοποιήσεις, γιατί δεν υπάρχει φορέας που να δίνει πιστοποιητικά παραγωγής συγκολλητής ή επεξεργασμένης ξυλείας στην Ελλάδα. Μόνο στο εξωτερικό γνωρίζω τέτοιους φορείς. Κάθε χρόνο λαμβάνω ένα ενημερωτικό σε σχέση με τις πιστοποιημένες εταιρίες ξυλείας στην Ευρώπη και δεν έχω δει ελληνική εταιρία μέχρι τώρα (ούτε την ΑΒΕΞ, ούτε τον Γιώτα).

Η πιστοποίηση έχει διαβαθμίσεις. Υπάρχουν εταιρίες που πιστοποιούνται για παράδειγμα μόνο για δικολλητή ξυλεία (duo) και όχι για πολυκολλητή (bsh). Υπάρχουν εταιρίες που είναι πιστοποιημένες για όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα (δοκούς, φορείς Ι, μασιφ πάνελ κτλ).

Link to comment
Share on other sites

Πάντως κάποιες από αυτές (αναφέρονται παραπάνω) παρουσιάζουν πιστοποιητικά αντοχής συγκολλητών και μη διατομών από ελληνικά πανεπιστήμια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.