Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Toμές και πάχη πλακών


Paul_Mix

Recommended Posts

1) Ισως είναι απλό και περίεργο το ερώτημα, αλλά με προβληματίζει.

 

Δουλεύω πάνω στην πρώτη μου μελέτη και για αυτό βρήκα έναν φακελο αδείας (2όροφο με υπόγειο σε οικισμό<2000) για να δω πως ακριβώς θέλει τα σχέδια η πολεοδομία.

 

Κοιτάω στις τομές, έχει καθαρό ύψος ορόφου 2,80 και πάχος πλάκας 0,20 σε όλους τους ορόφους και στο δώμα. Επομένως από στάθμη ορόφου σε στάθμη ορόφου έχουμε 2,80+0,20=3,00. Και έτσι έχει υπολογίσει και τα υψόμετρα από το έδαφος.

 

Στην ΜΕΑ όμως έχει

"ΔΑΠΕΔΟ ΜΟΝ ΣΕ ΦΕ" 0,20 μπετόν + 0,12 περλιτόδεμα + 0,012 πλακάκια = 0,32εκ. !

"ΔΑΠΕΔΟ ΣΕ ΜΘΧ" 0,08 μόνωση + 0,20 μπετόν + 0,05 τσιμεντοκονίαμα + 0,012 πλακάκια = 0,34εκ !

"ΟΡΟΦΗ ΥΠΟ ΜΗ ΒΑΤΟΝ ΔΩΜΑ" 0,20 μπετόν + 0,06 μόνωση = 0,26εκ. !

 

αφού στις τομές εχεις μόνο 0,20εκ τις πλάκες και τώρα τις εμφανίζει εως 0,34εκ από κάπου πρέπει να "φαει" αυτή τη διαφορά.

Δηλαδή το καθαρό ύψος του ορόφου από 2,80, θα γίνει στην πραγματικότητα 2,66 ;! γιατί προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει τα υψόμετρα των ορόφων.

 

 

 

2) Και μια πιο συγκεκριμένη ερώτηση, σχεδιάζω ισόγειο με πλάκα στο δώμα και προβόλους(στο μέλλον θα γίνει προσθήκη καθ' ύψος).

Πώς να δείξω στην τομή το ύψος και το πάχος της πλάκας;

 

2,80 καθαρό. 0,20 πάχος πλάκας, 0,06 μόνωση, 0,05 ελαφρομπετό κλίσης. Αρα τελική στάθμη + 3,11μ από το δάπεδο ισογείου;

 

Εαν όμως η μόνωση πάει πάνω από την πλάκα, θα σταματάει εκεί που αρχίζουν οι πρόβολοι και θα υπάρχει διαφορά στάθμης μεταξύ του δώματος και των προβόλων;

η μήπως η μόνωση θα πάει εσωτερικά όποτε θα "φάει" από το καθαρό ύψος ορόφου;

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Τα ύψη τα δείχνουμε από πάνω μεριά πλάκας σε πάνω μεριά πλάκας και τα καθαρά μεταξύ "γυμνού" δαπέδου και οροφής πλάκας μπετόν. (δηλαδή θα κάνεις 2 κάθετες γραμμές πού θα σημειώσεις επάνω τα ύψη σου)

Τα υψόμετρα μπορείς να τα δείξεις και έξω από την τομή.

 

Δεν μας ενδιαφέρουν οι επικαλύψεις δαπέδων και οροφής αφού δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα προκύψει.

Βέβαια υπολογίζουμε στο περίπου για την επικάλυψη10 εκ. και αν η μόνωση είναι από κάτω (μέγα λάθος!) και το πάχος της μόνωσης και του σοβά αν θέλεις για να ξέρουμε πιό θα είναι το καθαρό τελικό ύψος.

 

Προτιμούμε ύψη πολλαπλάσια των 17,50 εκ. (ύψος σκαλιού) π.χ 2,80, 2,975 (ας πούμε 3,00), 3,15 κλπ.

 

Και βέβαια δεν θα βάλεις πάχος πλάκας 20 εκ. αλλά αυτό που θα υπολογισθεί από την στατική μελέτη ή έστω από έναν έλεγχο λυγηρότητας. (1-2 εκ. πάνω κάτω δεν μας απασχολεί.)

 

Παλιά έβαζαν 20 εκ. αλλά τις πλάκες τις έκαναν 12 με 13 εκ.! +7 περίπου το δάπεδο=20!

 

Το πάχος της μόνωσης θα το δείξεις στην συνέχεια του πάχους της πλάκας πχ.8 εκ. +12 μπετό κλίσης και πάλι ένα υψόμετρο απ΄έξω.

 

Η μόνωση δεν πρέπει να σταματάει στο περίγραμμα της οικοδομής αλλά θα πρέπει να καλύπτει και τους εξώστες αλλιώς θα έχουμε θερμογέφυρες!!!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν αρχιτεκτονικά και στατικά να συμφωνούν και να μην είναι διαφορετικά στα σχέδια όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.

Αν οι πελάτες θέλουν επιδαπέδια θέρμανση πρέπει να προβλεφθεί και αυτό αφού μειώνει και άλλο το καθαρό ύψος. Εγώ βάζω στις τομές και στις κατόψεις με συμβολισμό την στάθμη μπετόν και την τελική στάθμη, κάνω διαφορετικές διαγραμίσεις των υλικών που αναλύονται σε υπόμνημα, ονομάζω τους χώρους όπως στην κάτοψη, συμβολισμούς για λεπτομέρειες όπου υπάρχουν, διαστασιολόγηση και υψόμετρα.

Η τοποθέτηση της μόνωσης πρέπει να φανεί με τα κανονικά πάχη και το ζητάνε στον έλεγχο. Καλό θα είναι δλδ να έχουν γίνει τουλάχιστον στατικά και ΜΕΑ πριν κλείσουν τα σχέδια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1) Αυτα απαιτούνται να είναι υπολογισμένα με την ίδια ακρίβεια ακόμα στην σχηματική τομή του διαγράμματος κάλυψης που υποβάλλουμε στην Αρχαιολογία για να πάρουμε έγκριση για δοκιμαστικές τομές;

 

Δεν το συζητάμε για τον έλεγχο πληρότητας φακέλου. Εκεί ενώ δεν ελέγχονται τα στατικά και η ΜΕΑ, ας τα έχουμε ολοκληρώσει για να είναι σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά.

Αλλά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες (αρχιτεκτονικά, στατικά, ΜΕΑ) ακόμα και για να μπορέσουμε να παμε στην Αρχαιολογία;

 

 

2) Στην περίπτωση, που υπάρχει πρόβλεψη για μελλοντική προσθήκη καθ' ΄υψος τι γινεται με την μόνωση που είναι εξωτερικά και τα 12εκ. μπετό για την κλίση; Θα πρέπει να αφαιρεθούν;

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

1. Όχι, τουλάχιστον απ΄όσο γνωρίζω.

2. Ο προβληματισμός είναι στη θερμομόνωση ή στις ρύσεις? Με την ίδια λογική στηθαία δεν θα έχει?

Αποψή μου... ανεστραμμένη θερμομόνωση αν θέλεις να βγάλεις μετά την μόνωση και στρώση ρύσεων 1-1,5% κλίση. Αργότερα εξισωτικές στρώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δεν σκοπεύω να σχεδιάσω στηθαία. Θα έπρεπε; Μια 'επίπεδη' πλάκα στο δώμα για να μπορεί να γίνει αργότερα η προσθήκη χωρίς να υπάρχουν 'εμπόδια' και περιορισμοί στον σχεδιασμό.

 

Η κλίση στο δώμα πρέπει να είναι προς μια κατεύθυνση;

Εαν έχουμε πλάκα δώματος 9,00Χ6,00, μπορούμε να δώσουμε κάποιο ύψος στο κέντρο του δώματος και να έχουμε απορρόη προς τις 4 γωνίες του δώματος;

Ετσι θα ειναι και μικρότερο το σχετικό ύψος στο δώμα

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά για μία τέτοια πλάκα θα αρκούσε κλίση προς μία κατεύθυνση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις αυτό που λες πιο πάνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.