Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποια θεωρείτε αποδοτικότερη μέθοδο θέρμανσης;


Dimitris!

Recommended Posts

Καλημέρα,

Ζητώ τις απόψεις σας σχετικά με το ποιά μέθοδο θέρμανσης θεωρεί ο καθένας σας ως αποδοτικότερη αναφορικά με το τελικό κόστος θέρμανσης.

Τελευταία ακούμε πάρα πολλα με καύσιμα υλικά, όπως τα pellets, τα ξύλα σε ξυλολέβητα, ρεύμα σε αντλίες θεμότητας, υπέρυθρη θέρμανση και κάποια άλλα.

Τι πιστεύετε οτι ειναι είναι πιο συμφέρον, σε λογικά βέβαια πλέσια κόστους εγκατάστασης (δλδ χωρίς γεωθερμία που χρειάζεται να τρυπήσουμε όλη τη γη και να φτασουμε στο πυρηνα για μάγμα!!!!!)

Link to comment
Share on other sites

Dimitri καλημέρα...

 

Η αποδοτικότητα ενός συστήματος, ή μεθόδου αν θέλεις, θέρμανσης έχω τη γνώμη πως εξαρτάται απο πολλούς και διάφορους παράγοντες (το είδος του κτιρίου, η χρήση του, η κατάστασή του, αν είναι υπο κατασκευή όχι κτλ).

 

Αν πχ έχεις μια εξοχική κατοικία που πας 1-2 βδομάδες το χρόνο όπως αντιλαμβάνεσαι δε συμφέρει να στήσεις λεβητοστάσιο κτλ. Αν πάλι πρόκειται για υπο κατασκευή κτίριο έχεις πολλές επιλογές και εναλλακτικές να εφαρμόσεις ανάλογα με τη χρήση.

Link to comment
Share on other sites

Απλοποιώντας λίγο το θέμα, ας τοποθετηθούμε σε ειδος χρήσης : κατοικία. Νομίζω οτι είναι ένα θέμα που λίγο πολύ όλοι το σκεφτόμαστε. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικες από το πετρέλαιο εκ των οποίων κάποιες πείθουν και άλλες όχι ( βλέπε ion heater).

Link to comment
Share on other sites

Για το ion heater συμφωνώ... ούτε εμένα με πείθει ιδιαίτερα. Από προσωπική εμπειρία, νομίζω πως σε μια κατοικία αξίζει κανείς να χρησημοποιήσει λέβητα pellet για κεντρική θέρμανση.

 

Χαρακτηριστικά θα σου πω το εξής:

Σ'ένα σπίτι 200 τ.μ. μονοκατοικία, όλο ισόγειο, ο ιδιοκτήτης έδινε περίπου 7.000 με 7500 ευρώ το χρόνο πετρέλαιο. Του πρότεινα να αλλάξει τον παλιό του λέβητα με έναν λέβητα pellet αντίστοιχης ισχύος. Κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς στην αρχή και παρατηρώντας την κατανάλωση στην πράξη διαπίστωσα πως, θερμικά, 1 τόνος πετρελαίου αντιστοιχεί σε 2 τόνους pellet. Όμως ένας καλής ποιότητας τόνος pellet στοιχίζει περίπου 200-250 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο σχεδόν (θα φτάσει κιόλας) 1000 ευρώ. Παρόλο λοιπόν που η κατανάλωση pellet είναι διπλάσια τον πρώτο χρόνο ο ιδιοκτήτης πλήρωση μόλις 3100 ευρώ για θέρμανση. Φέτος στο ίδιο σπίτι εγκαταστήσαμε και ένα ενεργειακό υδραυλικό τζάκι και μέχρι τώρα (μέσα Δεκέμβρη) έχει κάψει το πολύ 2,5 τόνους!!!! Μέσα σε 3 χρόνια περίπου θα έχει κάνει απόσβεση.

Link to comment
Share on other sites

Σ'ένα σπίτι 200 τ.μ. μονοκατοικία, όλο ισόγειο, ο ιδιοκτήτης έδινε περίπου 7.000 με 7500 ευρώ το χρόνο πετρέλαιο

Jef που στο καλό μένει;

Στην Σιβηρία;

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Αν το τζάκι εκτός από ενεργειακό και υδραυλικό ήταν ΚΑΙ αεροδυναμικό, τότε η κατανάλωση θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

 

Αλλά φταίνε οι κατασκευαστές καυστήρων πετρελαίου που δεν έχουν βγάλει ακόμη ενεργειακούς καυστήρες...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Φέτος στο ίδιο σπίτι εγκαταστήσαμε και ένα ενεργειακό υδραυλικό τζάκι και μέχρι τώρα (μέσα Δεκέμβρη) έχει κάψει το πολύ 2,5 τόνους!!!! Μέσα σε 3 χρόνια περίπου θα έχει κάνει απόσβεση.

 

Για ξύλα πόσα έχει δώσει??

 

 

@aithilenio, και εγω την ιδια απορία έιχα όταν είδα τα ποσά και γέλασα με το σχόλιο σου!

 

 

Για τις αντλίες θερμότητας τι λέτε?? Δηλαδη μία καλή αντλία θερμότητας σε συνδυασμό με υποδαπέδια θέρμανση. Και ας πάρουμε και την εκδοχή της προθέρμανσης του νερού με βοήθεια παθητικών ηλιακών συστημάτων. Οχι τίποτα extreme και πανάκριβο, μιλάμε για απλή υποβοήθεια έτσι ώστε να ανέβει λίγο η θερμοκρασία του νερού.

Link to comment
Share on other sites

Ποσά ξυλείας έχει απο δική του δραστηριότητα, οπότε τον σύμφερε να εγκαταστήσει ένα εν. τζάκι με ξύλα. Κανονικά τον συνέφερε να εγκαταστήσει ξυλολέβητα αλλά... anyway.

 

@ Dimitris & aithilenio: Κι όμως παιδιά τόσα πλήρωνε ο άνθρωπος (τραγικό), κακή εγκατάσταση, μεγάλες απώλειες, ανύπαρκτη μόνωση!!!

Link to comment
Share on other sites

Τζελφ, εκαψε ηδη παρα πολλα ξυλα στο τζακι του, ειναι παραλογο νουμερο για τ θερμοκρασιες εως τωρα. Εγω εφετος μεχρι στιγμης τ βγαζω με κλιματιστικο, 7 χρονια αποκλειστικα τζακι δουλευα κ ανοιγα οταν ερχοταν η κατασταση στ ορια και τ σωματα στ δωματια. Το τζακι ενεργειακο-σουπερ-αποδοτικο-υπερ τετοιο και δε ξερω κ εγω τι.. ειναι για τα πραγματικα κρυα. Η για γουστο. Αν αμφιβαλεις να σου πω καταναλωσεις σε ρευμα ενα διμηνο σχεδον και μετα πες αμα εκανε καλα που κουβαλαγε τα ξυλα και μαζευε μετα κ τις σταχτες τους.

Ολα παιδια εχουν αξια, το κολλημα κ οι υπερβολες σε κατι οχι..

Κανεις λαθος πιστευω, και πετρελαιο να εκαιγε λιγοτερο θα ηταν το κοστος με τετοιον καιρο εως τωρα.

Edited by miltos
Αναίρεση bold
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.