Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ποια θεωρείτε αποδοτικότερη μέθοδο θέρμανσης;


Dimitris!

Recommended Posts

θέλω να σας ρωτήσω ποιά η διαφορά του πρότυπου ENplus -A1 από το πρότυπο DIN 51731 ?

 

 

Στο οτι οι έμποροι λένε στον πελάτη την ελάχιστη τιμή για να τον πείσουν να αλλάξει καυστήρα και όχι την μέση τιμή του πελλετ.

 

Σε αυτήν την περίπτωση την τιμή εγώ την έμαθα από την ίδια την θυγατρική εταιρία και όχι από τον προμηθευτή της στην Ελλάδα και που ακολουθεί το δεύτερο πρότυπο για το οποίο σας ρωτάω και ποιά είναι η διαφορά του με το πρώτο .

Edited by Ferari
Link to comment
Share on other sites

To γερμανικό επιτρέπει αρσενικό και άλλα βαρέα μέταλλα !!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Πάντως και το DIN 51731 γερμανικό πρότυπο είναι .

 

http://biomassenergy...standards?pdf=1

 

Αυτό εμένα με καλύπτει σε συνδυασμό και με την καύση που κάνει στον καυστήρα αλλά και την απόδοση που έχω μέσα στο σπίτι μαζί και με την χαμηλή τιμή που έμαθα από την θυγατρική εταιρία .

Edited by Ferari
Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη εάν είμαι offtopic ,απλά για να μην ανοίγω άλλο θεμα, ποια θεωρείται η πιο οικονομική-αποδοτική λύση για ένα δωμάτιο 12 m2 με αρκετά χαμηλή θερμοκρασία λόγω θέσης; Το σώμα που χρειάζομαι θα χρησιμοποιείται βραδυνές ώρες για να μπορούμε να κοιμηθούμε γιατί η θερμοκρασία του δωματίου έχει φτάσει και 12 oC στη διάρκεια της νύχτας .Πραγματικά εχω πελαγώσει, ήδηκαίει 8 ώρες τη μέρα 18αρι , inverter ευτυχώς, κλιματιστικο για την σαλοκουζίνα αλλά το ένα υπνοδωμάτιο είναι ψυγείο οπότε χρειάζεται ένα σώμα...Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Πρότασή μου: Πάρε έναν θερμοπομπό ή ένα κονβέκτορ. Θα τα βρεις σε μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών, τύπου Κωτσόβολου, με τιμή από €30 ως €100.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ καταρχήν για τήν απάντηση σου. Αναφορικά με τις 2 λύσεις που προανέφερες κ επειδή ήδη καίω αρκετό ρεύμα ποιό θεωρείίτε ποιο καλό απο άποψη απόδοσης-οικονομίας;

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερο θεωρείται ο θερμοπομπός, αλλά είναι στο άνω εύρος τιμών (γύρω στα €100). Οι πολλοί καλοί θερμοπομποί μάλιστα μπορούν να φτάσουν και τα €180 (εμπορεύονται από ειδικές εταιρείες).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σήμερα συμπτωματικά, έκανα ένα πρόχειρο υπολογισμό για το αν συμφέρει ακόμα να καις πετρέλαιο ή να το γυρίσεις σε κάποια σόμπα/ηλεκτρική θέρμανση/θέρμανση ιόντων/θέρμανση υπερύθρων/θέρμανση με ακτίνες laser/θέρμανση με ακτινοβολία γ από τον μοριακό επιταχυντή του CERN.

Θεωρώντας θερμογόνο ικανότητα πετρελαίου στα 11,9 Kw/lit και 0,9 βαθμό απόδοσης για έναν σύγχρονο καλοσυντηρημένο λέβητα, υπολογίζω ότι η κιλοβατώρα του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή στο 1€/lit κοστίζει ~0,093€/KWh, πολύ χαμηλότερα από την τιμή αγοράς της κιλοβατώρας από την ΔΕΗ.

 

Άρα, εκτός της περίπτωσης νυχτερινού ρεύματος σε συνδυασμό με χρήση μονάδων με COP>100%, η χρήση οποιασδήποτε αμιγώς ηλεκτρικής μορφής θέρμανσης είναι οικονομικά ασύμφορη. Επιπλέον, αν θεωρήσουμε και τον συνολικό βαθμό απόδοσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το έλλειμμα ενεργειακού ισοζυγίου που θα δημιουργηθεί στην ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα της χώρας από την ευρεία χρήση μεθόδων ηλεκτρικής θέρμανσης, κάνει την θέρμανση αυτή ακόμα λιγότερο συμφέρουσα και κατά την άποψή μου, αποτελεί λύση ανάγκης και μόνο ή χρήσης για συγκεκριμένες εφαρμογές.

 

η εχεις κανει καποιο λαθος η εχω λαθος στοιχεια.

εβγαλες λοιπον 9,3 λεπτα την κιλοβατωρα θεμρανσης απο πετρελαιο.

η κιλοβατωρα αεριου αυτη τη στιγμη ειναι 7,6 λεπτα και διαλεγεις βαθμο αποδωσης αναλαογα με την εγκατασταση σου (πχ σωματα χαμηλων θερμοκρασιων και λεβητας συμπυκνωματος πας στα 7 λεπτα ανα κιλοβατωρα θερμανσης , "συμβατικο" συστημα παει στα 8-)

η δεη μεχρι τις 1600 kwh το 4 μηνο χρεωνει 7,27 λετπα + τελος ΑΠΕ 0,0195 συν φπα 13% = 8,23 λεπτα/kwh

αρα στην χειροτερη περιπτωση με αεροθερμα και απλα ηλεκτρικα σωματα εχεις εξορισμου 100% βαθμο αποδοσης αρα εισαι με το καλημερα κατω απο το πετρελαιο. βεβαια ο πινακας δε θα αντεξει και λογικα θα πας πανω απο 1600kwh το 4μηνο (εχω 128τμ διαμερισμα και θερμανση αεριου, φτανω τις 1300kwh το χειμωνα φετος με ηλιακο που τα χει παιξει) οποτε θα ειναι η μια η αλλη.

με την χειροτερη λυση σε αντλια θερμοτητας η απλα κλιματιστικα τα εξοδα σου ειναι κατω απο το μισο του πετρελαιου για συνηθεις συνθηκες χειμωνα (0-5 βαθμους) ενω για ηπιες καταστασεις εισαι ακομα πιο κατω. σε ακριβες λυσεις δεν υπαρχει συγκριση.

στην πραξη ενα παραδειγμα:

ο ξαδερφος μου στο διδυμοτειχο με συμβατικη λυση πετρελαιου (4,5 τονους το χρονο σε 260 τμ μονοκατοικια του 90κατι) φετος δοκιμασε ακριβη λυση κλιματιστικου daikin (εδωσε κατι λιγοτερο απο 3000 για ενα μεγαλο που θα ζεσταινε το σαλονι - καμια 80αρια τμ και ψιλοταβανο) για δοκιμη.

ακομα και με -15 το κλιματιστικο δεν σταματησε ενω η ελαφρυνση απο το πετρελαιο ηταν αισθητη. του χρονου προχωραει και για τα υπολοιπα.

 

αν παμε σε αλλους δυο παραγοντες

α) η πτωση του βαθμου αποδοσης του λεβητα πετρελαιου κατα την περιοδο θερμανσης λογω βρωμας εστω και κατα 5 μοναδες

β) η χρηση νυχτερινου ρευματος

η δεη ειναι μακραν φθηνοτερη απο αεριο και πετρελαιο αρκει οι απαιτησεις σε θερμανση να μην ξεπερνανε τα 25KW γιατι τοτε οι μεγαλες μοναδες θελουν μια παροχη 3χ35Α μοναχες τους.

 

Ναι... ρώτησα και μού είπαν €5500 (!) για αντλία θερμότητας τυπικού διαμερίσματος. Και αυτό για θέρμανση μόνον, μέσω σύνδεσης της αντλίας με τα υφιστάμενα σώματα καλοριφέρ. Για ψύξη, απαιτείται σύνδεση με fan coils, οπότε η τιμή εκτοξεύεται (κι άλλο).

Και βέβαια, μεγάλο θέμα είναι και η ασφάλεια έναντι κλοπής όταν έχεις "παρκαρισμένα" €5500 στο μπαλκόνι σου... Επίσης, και ο θόρυβος είναι ένα θέμα...

 

5500 δεν λενε και πολλα

εινα για σωματα υψηλων θερμοκρασιων η χαμηλων?

οι υψηλων εχουν και μεγαλο κοστος αγορας και χαμηλο cop - συμφερει απλα να μεγαλωσεις τα σωματα σου για να δουλευεις με 45 βαθμους νερο (που δε σημαινει απαραιτητα πεταμα ολων , παιρνεις πχ τα μεγαλα του καθιστικου και τα πας κρεβατοκαμαρες, παιρνεις κρεβατοκαμερες και τα πας κουζινα και διαδρομους κοκ)

και δεν τα παρκαρεις στο μπαλκονι σου ωστε να κυνδυνευουν, τον εναλλακτη νερου τον βαζεις μεσα. επιπλεον δεν εχω ακουσει ακομα να σαβουρωνουν κλιματιστικα απο τα μπαλκονια.

ετερον, 100 ευρω μελετη κοτσοβολος κλπ δεν λεει και κατι, αν σου διαστασιολογησει λαθος τη μοναδα και αντι να καις 300 ευρω τη περιοδο καις 550 τα πεταξες απο το μπαλκονι. ασε που υπαρχουν μεγαλα καταστηματα που ασχολουνται αποκλειστικα με ψυξη θερμανση που κανουν μελετες δωρεαν και ειναι και πιο πετυχημενες.

 

για μενα η αντλια ειναι μονοδρομος για ενα μεσο διαμερισμα που δεν βρισκεται στη δραμα και αντιμετωπιζει αθηναικου η θεσσαλονικιου τυπου χειμωνα με θερμοκρασιες μεχρι και -5 για 10-15 μερες το χρονο (και κατα μεσο ορο 5-10 για αλλες 60 οπου η αντλια θα δινει ρεστα)

Link to comment
Share on other sites

για μενα η αντλια ειναι μονοδρομος για ενα μεσο διαμερισμα που αντιμετωπιζει αθηναικου τυπου χειμωνα με θερμοκρασιες μεχρι και -5 για 10-15 μερες το χρονο

Και τι προϋπολογισμό έχει μια τέτοια επένδυση;

Link to comment
Share on other sites

η κιλοβατωρα αεριου αυτη τη στιγμη ειναι 7,6 λεπτα και διαλεγεις βαθμο αποδωσης αναλαογα με την εγκατασταση σου (πχ σωματα χαμηλων θερμοκρασιων και λεβητας συμπυκνωματος πας στα 7 λεπτα ανα κιλοβατωρα θερμανσης , "συμβατικο" συστημα παει στα 8-)

η δεη μεχρι τις 1600 kwh το 4 μηνο χρεωνει 7,27 λετπα + τελος ΑΠΕ 0,0195 συν φπα 13% = 8,23 λεπτα/kwh

 

Φίλε συμπολίτη απο τον Χολαργό....

Είσαι σίγουρος για το κόστος της kwh;

Εγώ γιατί έχω την αίσθηση ότι είναι πάνω απο 13 λεπτά;

http://www.dei.gr/Im...11%20%CE%9C.pdf

Edited by aithilenio
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.