Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πράξη εφαρμογής και τοπογραφικό


thief7710

Recommended Posts

Στην περίπτωσή σου, που πλέον έχεις μία νέα ρυμοτομία, διαφορετική από τις περιτοιχίσεις, θεωρώ ότι όπως και να πράξεις θα είσαι ΟΚ: από τη μία, έχεις τίτλο σύμφωνα με τον οποίον το όριό σου είναι στο σημείο Ε, και έχεις δικαίωμα να κάνεις εφαρμογή του. Από την άλλη, μπορείς να θεωρήσεις ότι η ιδιοκτησία ταυτίζεται με τα υλοποιημένα (μικρή διαφορά ειδικά ως προς το εμβαδόν, σε σχέση με τον τίτλο). Οπότε, δεν έχω να προτείνω περισσότερο κάτι από τα δύο.

Στο υποθετικό ερώτημα, πως θα το αντιμετώπιζα αν η ρυμοτομία ταυτιζόταν με τις περιτοιχίσεις, απάντησα παραπάνω: στο ότι προσωπικά θα απέφευγα να θεωρήσω ως όριο την "υποχώρηση" στη θέση της απότμησης.

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, ntanos said:

... θα απέφευγα να θεωρήσω ως όριο την "υποχώρηση" στη θέση της απότμησης.

με τη συγκεκριμένη υλοποίηση του ορίου ο ιδιοκτήτης έχει αποδεχθεί (εκ των πραγμάτων) την κοινοχρησία του "τριγώνου"

άρα???

Link to comment
Share on other sites

Έστω ότι δεν μιλάμε για την περίπτωση του φίλου (που ανέλυσα πιο πάνω), αλλά για μία γενική περίπτωση.

Πες ότι ο πολίτης έχει αποδεχθεί την κοινοχρησία του τμήματος (μαζί σου).

Αν το ρυμοτομικό σχέδιο όμως, δεν προβλέπει αυτή την απότμηση, τότε αποτελεί προσκυρωτέο τμήμα προς την ιδιοκτησία, δηλαδή θα πρέπει ο ιδιώτης με την γνωστή διαδικασία να αποκτήσει το τμήμα αυτό ξανά ώστε να είναι οικοδομήσιμος.

Αυτό εννοώ όταν λέω ότι, δεν έχει πρακτικό νόημα να "αποποιούμαστε" τα συγκεκριμένα τμήματα, ειδικά όταν οι προγενέστεροι τίτλοι είναι "υπέρ μας".

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

  Αυτο το "τμημα", με βαση το συμβολαιο,  ανηκει στον ιδιωτη. Εβαλε την μαντρα του εκει που τον βολευε...μπορει να παρκαρε καποιο αυτοκινητο στην "λωριδα"

 Αλλα,

- αν το θεωρησει ξενο, αυτη η λωριδα θα παει στα "αγνωστος" και δεν θα βρισκει ιδιοκτητη προς αποζημιωση,  διοτι αυτη, με βαση το σχεδιο, ρυμοτομειται προς διανοιξη δρομου και δημιουργει υποχρεωση σε βαρος του παροδιου.

Ενώ, εαν ειναι δικη του παει στην αυταποζημιωση. [μαλλον στην εισφορα σε γη]

[προσκυρωση δεν βλεπω να υπαρχει]

Επίσης να πω οτι δεν αναφερθηκε οτι εχει γινει ΠΕ, αλλα οτι υπαρχει μονον η μελετη.

Πλην τα σταδια μιας ενταξης ειναι

- το ΓΠΣ [γενικη προταση]

- η Πολεοδομικη μελετη [εξειδικευση των προτασεων]

- και η εφαρμογη της [τμηματα γης για δρομους/κοινοχρηστους χωρους και τελικα οικοπεδα]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα, χρειάζομαι την βοήθεια σας στην παρακάτω περίπτωση, 

σε πυκνοδομημένη περιοχή η κυρωμένη πράξη εφαρμογής (στην οποία υπάρχουν συντεταγμένες οικοπέδων σε ΤΜ3 και ο Δήμος την έχει ανηρτημένη στο σαιτ του και με ΕΓΣΑ) μου δίνει τελικό οικόπεδο 86 τ.μ.. Κάνοντας την αποτύπωση μου και εφαρμόζωντας τις συντεταγμένες των οικοπέδων της πράξης προκύπτει διαφορά στην υλοποιημένη κατάσταση των ιδιοκτησιών και στην θεωρητική της πράξης. To κτίσμα της ιδιοκτησίας μου κολλάει στα κτίσματα της όμορρης ιδιοκτησίας. Tο οικόπεδο που δίνει η πράξη μπαίνει μέσα στα κτίσματα του ομόρου οικοπέδου, υπαρχει δηλαδή ένα offset της οριογραμμής  των 2 οικοπέδων 60 εκατοστά μέσα στο οικόπεδο του γείτονα, αποτέλεσμα το όριο των οικοπέδων όπως το δίνει η πράξη να κόβει τα κτίσματα του γείτονα. Η διαφορά δεν είναι μικρή, 87 τ.μ. δίνει η πράξη, 78 τ.μ. είναι το υλοποιημένο (-9%) και περίπου 9 τ.μ. (0.6m x 17m) είναι η διαφορά προς το όμορο οικόπεδο. Παρατηρώντας λίγο και τα διπλανά οικόπεδα διαπιστώνω ότι η πράξη έχει μια μετατόπιση νότια στα περισσότερα οικόπεδα, αν δηλαδή μετακινούσα όλο το τετράγωνο 60 εκατοστά βόρεια θα ταίριαζαν όλα με την υλοποιημένη κατάσταση. 

Χρήζει διορθωτικής για διόρθωση των ορίων ή όχι; Κανείς δεν μου δίνει σαφώς ποιες είναι οι ανοχές της πράξης. 

Αρχικά θα γίνει αποδοχή κληρονομιάς και έπειτα πώληση, αν το αφήσω όπως είναι θα μπορέσει η συμβολαιογράφος να κάνει συμβόλαιο σε αυτήν την κατάσταση;

apot.jpg

Link to comment
Share on other sites

αρθρο 12 ν 1337, μετα τον 3212/2003,

«ε) Η πράξη εφαρμογής μετά την κύρωσή της γίνεται οριστική και, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου, αμετάκλητη. Η Διοίκηση κατ` εξαίρεση μόνο επιτρέπεται να ανακαλεί εν όλω ή εν μέρει την πράξη εφαρμογής, για λόγους νομιμότητας ή για πλάνη περί τα πράγματα που αποδεικνύεται από στοιχεία που δεν ήταν γνωστά κατά το χρόνο κύρωσης της πράξης ή από τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η ανάκληση γίνεται αυτεπάγγελτα ή ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου. Η πράξη ανακαλείται μόνο κατά το μέρος που διαπιστώνεται η παράβαση ή η πλάνη, μέσα σε εύλογο χρόνο από την κύρωση της πράξης εφαρμογής και συντάσσεται διορθωτική πράξη. Κατά τη σύνταξη της διορθωτικής πράξης λαμβάνεται υπόψη η πραγματική και νομική κατάσταση που είχαν οι ιδιοκτησίες κατά το χρόνο σύνταξης της αρχικής πράξης. Αν κατά την αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης η αυτούσια διόρθωση δεν είναι δυνατή για λόγους που επιβάλλονται από τις αρχές της καλής πίστης και της ασφάλειας του δικαίου, οι διαφορές που προκύπτουν κατά τη σύνταξη της διορθωτικής πράξης μετατρέπονται σε χρηματική αποζημίωση. Με τη διορθωτική πράξη καθορίζεται ο υπόχρεος και ο δικαιούχος της αποζημίωσης, το ύψος της οποίας καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2882/2001 (ΦΕΚ 17 Α)."

[δες και ΣτΕ 2602/21 και 1335 και 1336/2021]

 

Link to comment
Share on other sites

Η μετατροπή που έχει κάνει ο Δήμος από ΤΜ3 σε ΕΓΣΑ δεν νομίζω ότι είναι κάποιο επίσημο έγγραφο εφαρμογής της Πράξης.

Θα πρέπει να κάνεις την δική σου μελέτη εφαρμογής της Πράξης επί της υφιστάμενης κατάστασης διατηρώντας τις επιφάνειες που αναγράφονται στον πίνακας της Πράξης και κατά το δυνατόν την γεωμετρία των οικοπέδων από τις συντεταγμένες.

Πρόκειται για απαιτητική μελέτη όπου χρειάζεται να αποτυπωθεί μεγαλύτερη έκταση, από αυτήν που εμφανίζεται παραπάνω, και να χρησιμοποιοηθούν κατά σειρά σημαντικότητας τα παρακάτω:

  1. Οι επιφάνειες του πίνακα της Πράξης Εφαρμογής
  2. Η γεωμετρία των οικοπέδων σύμφωνα με τις συντετγμένες στο ΤΜ3.
  3. Τα πλάτη των προβλεπόμενων οδών.
  4. Ο έλεγχος της εφαρμογής του Ρυμοτομικού Σχεδίου σε σχέση με την Πράξη Εφαρμογής.
  5. Η ταύτιση της τότε και της σήμερα υφιστάμενης κατάστασης.
  6. Τα αρχικά όρια των οικοπέδων όπως προκύτπουν από την μελέτη σου (τίτλοι, μεσοτοιχίες, υποδείξεις κ.λπ.)
  7. Η ιεράρχιση των κατασκευών πριν και μετά την ένταξη στο σχέδιο πόλεως.
  8. Η συνολική αντιμετώπιση των τελικών ορίων του εν θέματι οικοπέδου, των ομόρων και των απέναντι.

Σημ.: Σε όλη την παραπάνω μελέτη ΔΕΝ θεωρώ ότι εξυπηρετεί οποιαδήποτε μετατροπή συντεταγμένων με πολυώνυμα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ σε όσα γράφουν παραπάνω ο Δημήτρης και ο sdtopo.

Θέλω μόνο να υπερτονίσω το σημείο 2.  του sdtopo!
Πάντα πρέπει να αποτυπώνουμε στο σύστημα της μελέτης! Σε όποιο σύστημα είναι αυτό. Έδώ έχεις & είναι λογικό, ΤΜ3 των τριών ζωνών. Είναι ένα αναγνωρισμένο "κρατικό" (όπως προβλέπει ο νόμος) σύστημα.

Μετά από τους ελέγχους που θα κάνεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτά που σου δίνει, βοηθητικά σε ΕΓΣΑ87, ο δήμος ή κάνεις μόνος σου έναν μετασχηματισμό Helmert.

 

Yγ. Πάντα ψάχνουμε τις μητρικές στάσεις. 

Ποιος Δήμος είναι? (αν θες τον δίνεις).

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, αυτά που μου απαντήσατε τα γνωρίζω ήδη και ευχαριστώ για τις απαντήσεις, το πρόβλημα μου είναι άλλο και περισσότερο πρακτικό, η πράξη εφαρμογής είναι του Δενδροποτάμου, στάσεις πρωτογενείς δεν βρήκα, λόγω ιδιαιτερότητας της περιοχής δεν μπορώ να κάνω πολύ ευρεία αποτύπωση, δεν μπορώ πχ να αποτυπώσω όλο το ΟΤ, το οποίο είναι τεράστιο, η πράξη δείχνει ένα κοινό όριο με τα όμορρα κτίσματα, αν το σεβαστώ αυτό σαν σωστό και επιθέσω όλο το ΟΤ εκεί κουμπώνουν πολλά οικόπεδα καλά στην αποτύπωση μου, αλλά η οικοδομική γραμμή μετατοπίζεται αρκετά,  αν κρατήσω σαν σωστή την οικοδομική γραμμή και κουμπώσω εκεί το ΟΤ τότε τα οικόπεδα όλα εμφανίζουν μια μετατόπιση 60 εκατοστά νότια σε σχέση με την υλοποιημένη τους κατάσταση. Φαίνεται λοιπόν ότι το διάγραμμα της πράξης εφαρμογής εμφανίζει λανθασμένα την υλοποιημένη κατάσταση. Από τον Δήμο μου είπαν ότι η πράξη αυτή έγινε με αεροφωτογραφίες και όχι με επίγειες μετρήσεις οπότε λογικό είναι να έχει τέτοιες διαφρορές. Εγώ στην προκειμένη τι θεωρώ σωστό; Θα δείξω ένα οικόπεδο που μπαίνει 60 εκατοστά στο κτίσμα του ομόρρου και θα δώσω τι βεβαίωση του Ν651; 

Link to comment
Share on other sites

Ήθελα να πιστεύω πως δεν είναι από αυτή την μελέτη.

Είναι η πράξη εφαρμογής νρ. 1. για το πολ. συγκρότημα Θεσσαλονίκης (πολλά προβλήματα ίσως και λόγω απειρίας (?).... τέλος πάντων για πολλούς και διάφορους λόγους.

(Το γραφείο που έκανε την μελέτη δεν υπάρχει με την μορφή που είχε τότε)

Εγώ, στην θέση σου, θα πήγαινα στην τεχνική υπηρεσία του δήμου και μάλιστα στον Κ.Π. , τον "τρανό", που σίγουρα έχει αντιμετωπίσει και άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Κάποια ιδέα θα έχουν.

Θα του δόσεις και χαιρετίσματα.  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.