Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άδεια διαχωρισμού διαμερίσματος σε δυο


Recommended Posts

Ευχαριστώ για την απάντηση. Η λύση της "διαμερισμάτωσης" με τον 4014 δε βολεύει αφού οι θέσεις των τουαλετών και των κουζινών είναι διαφορετική και σε αριθμό και σε θέση. Συνεπώς θα -αν το αποφασίσουν- θα πρέπει να βγει άδεια διαχωρισμού με νέα κάτοψη ορόφου, υδραυλικά, αποχέτευση παθ. πυροπροστασία και αμοιβές. Επειδή όλα αυτά έχουν γίνει από κατασκευής το 1970, πράγμα επαληθεύσιμο και με φωτογραφίες, θα γλυτώσουν τις επιβλέψειςκαι το ΙΚΑ?

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που πάς με ενημέρωση δεν νομίζω να χρειάζεται ανάθεση-ανάληψη επίβλεψης, ούτε αμοιβές.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση αφορά μόνο τον φάκελο της Αδειας. Πάει πακέτο με 48/ωρη όπου με βάση αυτήν την τελευταία θα εκτελεστούν οι εργασίες.

Γιά την 48/ωρη ενημέρωση στην πολεοδομία δεν χρειάζεται χαρτί από το ΙΚΑ (η επικόλληση ενσήμων πάντως προκύπτει ως απαίτηση από την εργατική νομοθεσία).

Link to comment
Share on other sites

Άλλο ενημέρωση φακέλου πολεοδομικής άδειας άλλο 48η ενημέρωση εργασιών σε κτίριο. (καμία σχέση το ένα με το άλλο)

Link to comment
Share on other sites

Άλλο ενημέρωση φακέλου πολεοδομικής άδειας άλλο 48η ενημέρωση εργασιών σε κτίριο. (καμία σχέση το ένα με το άλλο)

Συμφωνώ ότι εννοιολογικά είναι 2 διαφορετικά πράγματα.

Το πρώτο είναι διοικητική πράξη, τροποποιητική της αρχικής διοικητικής πράξης της Αδειας Δόμησης.

Το δεύτερο δεν είμαι σίγουρος τι είναι - πάντως δεν έχει τα χαρακτηριστικά της εκτελεστής διοικητικής πράξης.

Με το άρχικό κείμενο του Ν 4030/11 όπου ενημέρωση φακέλου μπορούσες να κάνεις "κατά το χρόνο ισχύος της άδειας δόμησης", έκανες την ενημέρωση και γιά την πραγματοποίηση στο κτίριο των εργασιών-αλλαγών που είχες ενημερώσει-προδιαγράψει καλυπτόσουν από την Αδεια Δόμησης που ήταν σε ισχύ (εφόσον τις εκτελούσες μέχρι τη λήξη της).

Μετά την αλλαγή που έγινε με τον Ν 4067 όπου ενημέρωση φακέλου μπορείς να κάνεις "ανεξάρτητα του χρόνου ισχύος της άδειας δόμησης", πλέον αν έχει λήξει η χρονική ισχύς της άδειας δόμησης, το να κάνεις απλώς ενημέρωση φακέλου δεν είναι από μόνο του αρκετό στο να εκτελέσεις τις εργασίες. Απαιτείται οπωσδήποτε και η ύπαρξη της 48/ωρης.

Edited by anton64
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, αυτή τη λεπτομέρεια δεν την είχα προσέξει... Επομένως τα προβλήματα αυτά λύνονται πλέον με ενημέρωση (καιρός ήταν). Μένει να δούμε αν δέχονται ότι οι αλλαγές που θα περάσουν με την ενημέρωση είναι παλιές και άρα δεν απαιτείται ούτε επίβλεψη ούτε οποιαδήποτε άδεια ή 48ωρη ενημέρωση, παρά μόνο τα σχέδια που θα απεικονίζουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

... Μένει να δούμε αν δέχονται ότι οι αλλαγές που θα περάσουν με την ενημέρωση είναι παλιές και άρα δεν απαιτείται ούτε επίβλεψη ούτε οποιαδήποτε άδεια ή 48ωρη ενημέρωση, παρά μόνο τα σχέδια που θα απεικονίζουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Πάντα οι ενέργειες όσον αφορά φακέλους Αδειών Δόμησης (είτε αναθεώρηση είτε ενημέρωση) θεωρείται ότι γίνονται πριν την εκτέλεση των εργασιών. Δεν μπορείς να "δηλώσεις" ότι ήδη έκανες τις εργασίες διότι τότε είναι αυθαίρετη κατασκευή και θα έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία της διαμερισμάτωσης του Ν 4014/11 ή της νομιμοποίησης.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο, έχω πέσει σε τρύπα. Προς στιγμήν νόμισα ότι η αλλαγή που επισήμανες θα με βοηθούσε αλλά τελικά όχι. Και είχες ήδη απαντήσει ομοίως.

Κοίτα να δεις τώρα που με το έγγραφο 9961 καίγονται οριστικά οι αλλαγές χρήσεις, και σε αναγκάζουν όπως παλιά να βγάλεις άδεια για αλλαγές που δήθεν ΘΑ ΚΆΝΕΙΣ... (δεν είμαι σίγουρος ότι η 48ωρη καλύπτει αυτήν την περίπτωση. Υπάρχει ένα έγγραφο (α.π. 9070/2012) που τροποποιεί το τεύχος οδηγιών του ΝΟΚ και όπου αναφέρει ότι η ενημέρωση αρκεί μόνο για τις νομίμως υφιστάμενες οριζόντιες ιδιοκτησίες)

Edited by albert
Link to comment
Share on other sites

Δε ξέρω αν θεωρείται. Η άδεια προέβλεπε ένα διαμέρισμα 100μ2. Κατασκευάστηκαν όμως δύο στο ίδιο εμβαδόν (50+50) προφανώς λόγω διαφοροποίησης της συμφωνίας με τον οικοπεδούχο. Πέρα από αυτό δεν υπάρχει άλλη αυθαιρεσία. Η οικοδομή είναι του '65-'70 και δε μου κάνει εντύπωση αυτή η ασυμφωνία μεταξύ σχεδίων πολεοδομίας και συμβολαιογράφου. Το θέμα είναι ότι ο ιδιοκτήτης του ενός θέλει να πουλήσει.

Edited by albert
Link to comment
Share on other sites

Θυμάσαι τη φράση του Τζέκου (προπονητή του Κεντέρη) "Ντοπαρισμένος είναι όποιος πιάνεται ντοπαρισμένος"?

Οπότε και εσύ, ακόμα είσαι νομίμως υφιστάμενος.

Επίσης κάτι άλλο, αλλά σημαντικό:

Τόσο παλιά οικοδομή δεν ξέρω με ποιό διάταγμα τρόπου έκδοσης κτίστηκε. Το παλαιότερο που έχω βρεί είναι το ΦΕΚ 114/Β/1968 και μετά από αυτό έως το 1983 το ΦΕΚ 361/Δ/1976 (είχε ισχύσει και γιά ένα 6μηνο το ΦΕΚ 147/Δ/1976). Ενώ με το ΦΕΚ του 1976 οι "ουσιώδεις μεταβολές της εσωτερικής διατάξεως του κτιρίου" ήθελαν αναθεώρηση, στο ΦΕΚ του 1968 δεν αναγραφόταν κάτι τέτοιο αλλά "δεν απαιτείται ... περί εσωτερικών μικρών τροποποιήσεων των χώρων".

Θέλω να πώ ότι πιθανά εκείνα τα χρόνια (εσύ ίσως είσαι και πιό πίσω), αυτές οι εσωτερικές μεταβολές να μην θεωρείτο ότι απαιτούσαν αναθεώρηση, οπότε η διαμορφωθείσα εξ' αρχής κατάσταση να είναι νόμιμη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.