Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

EPLAN - σχεδιαστικό ή και υπολογιστικό λογισμικό


GeorgeS

Recommended Posts

Μηπως γνωρίζει κανείς ρε παιδιά αν το EPLAN είναι μόνο σχεδιαστικό ή κάνει και υπολογισμούς ? (αν και δεν το πιστεύω). Γενικά μπορεί κάποιος να δώσει μια περιγραφή των δυνατοτήτων του, τι ακριβώς κάνει κλπ. ?

Link to comment
Share on other sites

τo eplan, είναι καθαρά σχεδιαστικό πρόγραμμα. Προσοχή δεν είναι σχεδιαστικό του τύπου autocad, μην περιμένεις δηλαδή να έχεις κατόψεις κλπ κλπ.

 

Αν έχεις δει διάφορα manuals από μηχανές κατά κύριο λόγο, (σε μέγεθος Α4), που έχει το πολυγραμμικό και δέιχνει αριθμημένα τα καλώδια και πώς συνδέονται όλα τα ηλεκτρικά στοιχεία, με το eplan συνήθως τα κάνουν.

Είναι παρόμοιο με το Caddy++ Electrical.

 

Το eplan κατά την γνώμη μου, είναι αρκετά περίπλοκο πρόγραμμα για να το χειριστεί κάποιος, λόγο του περίεργου user interface, και του τρόπου εισαγωγής κάθε στοιχείου. Αν σχεδιάσεις το κύκλωμά σου, το eplan κάνει απλά έλεγχο μήπως υπάρχουν αδήλωτα στοιχεία, και βγάζει λίστα υλικών.

 

αν θές κάτι παραπάνω εδώ είμαστε.

Link to comment
Share on other sites

lefterism καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση, κατά δεύτερον μηπως γνωρίζεις για το caddy electrical να μας πεις μερικές πληροφορίες ?...

 

Επισης, ποια είναι η γνώμη σας για ένα καλό σχεδιαστικό (και εύχρηστο) πρόγραμμα για Η/Μ εγκαταστάσεις ? όχι τοσο βιομηχανίας αλλά περισσότερο για κτίρια, κατοικίες κλπ, ή έστω κανα plug in για AutoCAD. Το electrical AutoCAD πάντως δεν το βρήκα καθόλου εύχρηστο για τη δουλειά μας στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Link to comment
Share on other sites

το caddy++ electrical είναι παρόμοιο με το eplan αλλά πιο φιλικό στην χρήση, βασικά το χρησιμοποιούν σε μηχατρονικές εφαρμογές και κατασκευές μηχανημάτων (πχ. ψυκτικών μονάδων, γραμμών παραγωγής κλπ κλπ). Μπορείς να βγάλεις και το μονογραμμικό για την ΔΕΗ όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, αλλά δεν το προτείνω.

 

Αν ψάξεις στο internet θα δεις ότι το αντιπροσωπεύουν στην ελλάδα (στην θεσσαλονική ο Δημητριάδης νομίζω). Μπορείς να ζητήσεις να σου στείλουν demo cd, έχει όλες τις λειτουργίες.

 

Δυστυχώς εύχρηστο πρόγραμμα Η/Μ δεν έχω βρεί μέχρι στιγμής, ο λόγος είναι γιατί όλοι οι πολιτικοί μηχανικοί/αρχιτέκτονες δεν χρησιμοποιύν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 

Αγόρασα πριν 2 χρόνια (με δικά μου έξοδα-ευχαριστώ το κράτος που με ξέχασε) το πρόγραμμα της 4Μ (fine + adapt). Δυστυχώς μέχρι στιγμής σε καμία δουλειά δεν βρήκα κάτοψη που να ήταν από το αρχιτεκτονικό της 4Μ για να δώ (*αυτό που λέε στο manual) ότι το δίκτυα θα βγουν αυτόματα....

(θεωρώ ότι σήμερα δεν θα αγόραζα το σχεδιαστικό fine, μόνο το υπολογιστικό)

 

 

συνεχίζω να ψάχνω αλλά δεν είμαι αισιόδοξος... (τουλάχιστον για τα κατακόρυφα...)

 

υ.γ. Το autocad electrical είναι αρκετά περίπλοκο, μέχρι την έκδοση 2000 θυμάμαι υπήρχαν από τρίτες εταιρίες addons με ηλεκτρικά στοιχεία και σύμβολα, αλλά από την 2002 και μετά δεν νομίζω ότι είναι συμβατά.

Link to comment
Share on other sites

Το υπολογιστικό της 4Μ, το βρίσκεις αξιόπιστο ή κάνει υπερδιαστασιολογήσεις ? Εγώ προσωπικά για κάποιο λόγο δεν μου κάθησε ποτέ καλά το πρόγραμμα της 4Μ. Ισως ο τρόπος που δουλεύει δεν ξέρω. Πάντως στο αστεροσκοπείο που είχα μια συνεργασία, σε συζήτηση με τους ανθρώπου εκεί που είναι ερευνητές νομίζω ότι είχαν μαλλον αρνητική γνώμη για την αξιοπιστία, μάλλον ρεαλιστικότητα, των αποτελεσμάτων ειδικά σε μελέτες ψυκτικών φορτίων, ενέργειας κλπ. Δεν έχω όμως πλήρη προσωπική άποψη.

Link to comment
Share on other sites

η 4Μ σε άλλα είναι οκ, σε άλλα παρουσιάζει άλλα περίεργα αποτελέσματα, εγώ σε κάθε περίπτωση κάνω έλεγχο και διορθώσεις όπου πιστεύω ότι χρειάζεται.

 

Στην πυρασφάλεια εκεί το πρόγραμμα έχει δική του γνώμη και πολλές φορές βγάζει ότι θέλει άσχετα με τις επιλογές του μηχανικού.

Στα ιατρικά αέρια, είναι καλό. Στα ηλιακά δεν κάνει κανένα υπολογισμό, δηλαδή μελέτη ανακυκλωφορίας ζεστού νερού χρήσης γίνεται με το χέρι.

Για υποσταθμούς λίγα πράγματα, αν και η ΔΕΗ συνήθως αρκείτε σε αυτά.

Για μελέτες ψυκτικών φορτίων δεν νομίζω ότι έβγαζε και πολύ διαφορετικά αποτελέσματα (συγκρίνοντας μελέτη με το χέρι).

 

 

Υποθέτω επειδή το πρόγραμμα για υπολογισμούς δουλεύει βάση φύλλου υπολογισμών (σαν το excel) κάποια στιγμή πρέπει να γίνονται κάποιες στρογγυλοποιήσεις που μάλλον εσωτερικά δημιουργούν προβλήματα.

 

Γενικά πάντως, γίνονται παραδοχές. Το πόσο οι παραδοχές είναι κοντά ή μακριά από την πραγματικότητα είναι άλλο θέμα (συνήθως όμως υπερισχύει η άποψη της πολεοδομίας προσωρινά, γιατί στην κατασκευή είναι άλλο θέμα με τις μελέτες εφαρμογής). (πχ.ενώ στο ΕΜΠ ο Μπούρκας πάντε έπερνε ASHRAE στην περιοχή μου όλοι Carrier πέρνουν σαν βάση για κλιματισμό).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Θα ήθελα να απαντήσω στο φίλο μας lefterism που λεει οτι δεν βρήκε κάτοψη από αρχιτεκτονικό 4Μ για να δει τα δίκτυα να βγαίνουν αυτόματα, ότι η αρχιτεκτονική κάτοψη μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε πρόγραμμα (και όχι αναγκαία από το IDEA) και σε κάθε περίπτωση ανεξαιρέτως τα δίκτυα πράγματι αναγνωρίζονται και υπολογίζονται αυτόματα, με μόνη προϋπόθεση να σχεδιάσει κανείς το δίκτυο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (τοποθέτηση υποδοχέων, πινάκων και σχεδίαση καλωδίων που γίνεται πανεύκολα με τις σχεδιαστικές ευκολίες του προγράμματος). Οπότε αν έχει κανείς σχέδια dwg ή dxf και μάθει να δουλεύει τα Ηλεκτρολογικά της 4Μ σωστά, μπορεί να τελειώσει μιά μεγάλη πολυκατοικία σε 2 ώρες το πολύ (σχέδια κατόψεων, πινάκων και τεύχος υπολογισμών).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Καλησπέρα και καλή χρονιά!

Υπάρχει κανένα εγχειρίδιο χρήσης με παραδείγματα σε pdf για το Eplan. Να υπάρχουν δυο-τρια παραδείγματα για να το μαθαίνω βήμα-βήμα.

Κατέβασα την έκδοση για training και προσπαθώ να το μάθω.

Κάθε βοήθεια είναι δεκτή.

Ευχαριστώ και αναμένω...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
On 8/1/2014 at 9:27 ΜΜ, vlasis13 said:

Δείτε παρακάτω τι λέω γιατί διέγραψα αυτό το μήνυμα\

 

 

Edited by eikonikos
Επειδή ήθελα να μην αναφέρω κάποια θέματα
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.