Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενίσχυση κτηρίου από φέρουσα τοιχοποιία και οπλισμένο σκυρόδεμα


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους να θέσω ένα δικό μου ερώτημα σε μία περίπτωση που μου έτυχε,προσωπικά δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο....σε κτίριο με ισόγειο και πρώτο που υπάρχει ο.α αλλά δεν έχει κατασκευαστεί τίποτα όπως στην άδεια,στην πραγματικότητα η άδεια είναι μόνο για ισόγειο !!!!!! Έχει κατασκευαστεί το ισόγειο και ο όροφος χωρίς ΚΑΝΕΝΑ στοιχείο Φ.Ο με σκυρόδεμα κλπ...ούτε κολώνες ούτε δοκάρια πουθενά...ούτε πλάκα φυσικά....έχει δημιουργηθεί ο όροφος μόνο με τούβλα , και έχει στέγη.Η οποία εδράζεται επάνω στους τοίχους απο τούβλα !!!!Τώρα έχει δημιουργηθεί ρωγμή στο κτίριο στον όροφο που διατρέχει σχεδόν την μισή κάτοψη.Τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση αυτή για ενίσχυση ..αν γίνεται, κάτι που να το καθιστά μη επικύνδινο...γιατί έτσι όπως το είδα λίγο μου φαίνεται αρκετά επικύνδινο έως μή κατοικίσιμο!!Θα το επισκευτώ ξανά να βγάλω και καμιά φωτογραφία και να το μελετήσω, απλά η πρώτη ματιά αυτά είναι τα στοιχεία που έχω.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα πρέπει να γίνει μία αποτύπωση και καταγραφή των βλαβών με ερμηνεία τους σε πρώτο στάδιο.

Δες τι μπορείς να βρεις από το στάδιο της κατασκευής, σχέδια, μαρτυρίες, υλικά κλπ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

απο υλικά κατασκευής είναι τα φυσιολογικά όπως ακούγεται.....μπατικός τοίχος εξωτερική κατασκευή και σοβάς.Όπως προείπα δεν υπάρχει δομικό στοιχείο στον όροφο και μετά απο 2 χρόνια απο την κατασκευή παρουσιάστηκε πρώτη ρωγμή μικρή και μετά με τον καιρό άρχισε να διατρέχει τον τοίχο.Βέβαια τώρα έχει παρουσιαστεί σε παραπάνω απο μία πλευρές του κτιρίου.Απο τον τρόπο που έχουν δημιουργηθεί η ρωγμές η ερμηνεία φαίνεται να είναι πώς έχει υποστεί καθίζηση,γιατί φαίνεται άνοιγμα στην ρωγμή και όχι θλίψη....επίσης στην πίσω πλευρά του κτιρίου που έχει εμφανιστεί το μεγάλο μήκος ρωγμών ,στο ισόγειο όλη η πλευρά είναι τοιχείο...οπότε ίσως απο το ίδιο βάρος δημιουργήθηκε καθίζηση...αλλά στο ισόγειο που υπάρχουν κωλόνες και δοκάρια δεν υπάρχει καμία ρωγμή.Το θέμα είναι τώρα αν είναι να το αντιμετωπίσω σά να έχει πάρει ολόκληρη την καθίζηση το έδαφος και να κανω πλήρωση των ρωγμών με κάποιο υλικό κάτι τι οποίο δεν ξέρω αν ειναι ασφαλές και πόσο αυτή η εκτίμηση μπορεί να γίνει με κάποια μέτρηση....και η άλλη λύση είναι να υποθέσω και για λόγους ασφαλείας ότι δεν έχει πάρει ολόκληρη την καθίζηση και να κάνω αύξηση των θεμελιών ή να κατασκευαστεί ένα <<παπούτσι>> αύξηση του πλάτους έδρασης ολόκληρου του τοιχείου του ισογείου!!!!

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να καταγραφεί η παθογένεια και μέσω στατικής μελέτης να αναιρεθούν τα αίτια της. Ωραίες οι εμπειρικές λύσεις αλλά τα αποτελέσματα μελετών πολλές φορές είναι ορθότερα και ενδεχομένως πιο οικονομικά.

Link to comment
Share on other sites

Απο τον τρόπο που έχουν δημιουργηθεί η ρωγμές η ερμηνεία φαίνεται να είναι πώς έχει υποστεί καθίζηση,γιατί φαίνεται άνοιγμα στην ρωγμή και όχι θλίψη....επίσης στην πίσω πλευρά του κτιρίου που έχει εμφανιστεί το μεγάλο μήκος ρωγμών ,στο ισόγειο όλη η πλευρά είναι τοιχείο...οπότε ίσως απο το ίδιο βάρος δημιουργήθηκε καθίζηση...αλλά στο ισόγειο που υπάρχουν κωλόνες και δοκάρια δεν υπάρχει καμία ρωγμή

Από αυτά που αναφέρεις μάλλον δεν υπάρχει (διαφορική) καθίζηση εδάφους (και στο ισόγειο θα έπρεπε να έχει ρωγμές ~45ο ) Οι ρωγμές δημιουργούνται πάντα από εφελκυστικές τάσεις (υπέρβαση), ποτέ από θλιπτικές. Οπότε, όπως σωστά ειπώθηκε από τον kostassid η πρώτη κίνηση είναι το ποστ #15

Link to comment
Share on other sites

man21 ναι αυτό φαίνεται πως δεν είναι διαφορική καθίζηση , αλλά επίσης σκέφτομαι τώρα και το πώς μπορεί να επηρεάσει το φορτίο της στέγης την όλη κατασκευή ή οι ανεμοπιέσεις, υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος απο αυτό??? kostassid αναφέραισε στην καταγραφή με μαγνητική μέθοδο ή με κρουσιμετρική για ανάλυση και καταγραφή της κατάστασης του οπλισμού ? Σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας και τον χρόνο σας.

Edited by nikos sk
Link to comment
Share on other sites

Ο Κώστας έχει δίκιο . Χρειάζεσαι μια επιβεβαίωση όπλισης και δημιουργία as-build . Υπέρηχο για να βρούμε το βάθος της ρωγμής π.χ. διαμπερής, παθογένεια, έλεγχος θεμελίωσης με γεωρανταρ και ειδικότερα να δούμε το γίνετε μέχρι τα 2 μέτρα (μην περνάει κανένα νεράκι) με έλεγχο ομοιομορφίας, κλπ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

σήμερα έμαθα πώς κατά την κατασκευή της τοιχοποιίας έμεινε μόνο μία μέρα κενό το διάστημα μέχρι την κατασκευή της στέγης...και αυτό είναι λίγο κάπως ύποπτο απο την μεριά του πόσο πρόλαβε να υποχωρίσει το τούβλο στην λάσπη!!! ίσως να υπάρχει και αυτός ο λόγος στην δημιουργία των ρωγμών όπως επίσης μου είπε ο ιδιοκτήτης σε ένα σημείο κάτω απο την βεράντα που το έκλεισε μπήκαν μερικά νερά, υποψιάζομαι επειδή υπάρχει κάποια κλίση σε λόφο πίσω απο το σπίτι ίσως κατεβαίνουν μερικά νερά, άρα μπορεί να υφίσταται και η καθίζηση σε όλο το κτίριο,το θέμα να είναι ψηλά ο υδροφόρος ορίζοντας με ανησυχεί λίγο για την κατάσταση, αλλά ο ιδιοκτήτης μου είπε πώς δεν υπήρχε καθόλου νερό κατα την κατασκεύη και πώς δεν υπάρχει κανενα ρυάκι που να περνάει εκέι κοντά παρα μόνο ένα αυλάκι που μόνο εάν υπάρχει βροχή έχει κάποιο νερό και είναι σε απόσταση 15μ απο το κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.