Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
kapapanag

Βεβαίωση Μηχανικού Ν4014 για δικαίωμα υψούν;

Recommended Posts

Συνάδελφοι,

 

συμβολαιογράφος μου ζήτησε βεβαίωση του Ν4014, αρθ.23, παρ.4 περί μή ύπαρξης αυθαιρεσιών, για την περίπτωση μεταβίβασης δικαιώματος υψούν.

 

Εγώ θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν μπορώ να δώσω, καθώς ο νόμος μου ζητάει να βεβαιώσω την ύπαρξη αυθαιρεσιών, κάτι που σε ένα υποθετικό δικαίωμα πιθανής μελλοντικής δυνατότητας επιπλέον δόμησης προφανώς και δεν μπορώ να δώσω. Για τον λόγο αυτό, πιστεύω οτι δεν είναι μέσα στο πνεύμα του Ν4014, ότι σε μία τέτοια μεταβίβαση απαιτείται η βεβαίωση αυτή. Για άυλα διακιώματα, τί βεβαίωση μπορείς να δώσεις;

 

Η απάντησή του: Όταν μεταβιβάζεις αδόμητο οικόπεδο επίσης θέλεις βεβαίωση - και εκεί υπάρχει άυλο δικαίωμα υψούν - επομένως και στην περίπτωσή μας θα πρέπει να δώσεις βεβαίωση. Αυτό τους είπε σε σεμινάριο και ο σύλλογος συμβολαιογράφων.

 

Προφανώς πρόκειται για "συμβολαιογραφική-νομική" θεώρηση των πραγμάτων, που απέχει χιλιόμετρα από την δική μας. Καμία πολεοδομική σχέση δεν έχει ένα αδόμητο οικόπεδο με το δικαίωμα υψούν μιάς οικοδομής που έχει εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησής της.

 

Του εξήγησα περαιτέρω, ότι και πρακτικά επίσης δεν μπορώ να του βγάλω τέτοια βεβαίωση, γιατί το σύστημα του ΤΕΕ δεν προβλέπει τέτοια περίπτωση και δεν μπορώ να επέμβω εγώ στο κείμενο.

Ρώτησε μήπως μπορούσα να το δηλώσω ως αδόμητο, με τα ποσοστά του ιδιοκτήτη (πχ. 65/1000). Αρνήθηκα, καθώς θα επρόκειτο για ψευδή βεβαίωση.

Εννοείται ότι ενώ προσπαθούσα να βγάλω γραμμή στο ΤΕΕ επί δύο ημέρες, δεν τα κατάφερα.

Τελικά ακύρωσε την μεταβίβαση, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα!

 

Έχει κάποιος αντίστοιχη εμπειρία ή γνωρίζει κάτι περισσότερο ή έχει κάποια άποψη επ' αυτού.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Share this post


Link to post
Share on other sites

η βεβαίωση μας αφορά στο ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις. Στα μελλοντικά κτίσματα αν θα γίνουν και όταν θα γίνουν θα δοθεί τότε βεβαίωση. Το προφανές της είπες συνάδελφε και συμφωνω ότι δεν μπορεί να δοθεί βεβαίωση

Edited by Pavlos33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κατ' αρχήν γιά να υπάρχει αέρας , πρέπει να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες , οι οποίες επηρεάζουν τον υπόλοιπο ΣΔ .

 

Αν λοιπόν αυτό ισχύει , τότε μπορείς να δώσεις βεβαίωση γιά το υπάρχον ακίνητο και γιά το αδόμητο υπόλοιπο με ανάλογη αμοιβή βέβαια .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η απάντησή του: Όταν μεταβιβάζεις αδόμητο οικόπεδο επίσης θέλεις βεβαίωση - και εκεί υπάρχει άυλο δικαίωμα υψούν - επομένως και στην περίπτωσή μας θα πρέπει να δώσεις βεβαίωση.

Λέει βλακείες. Ο μηχανικός στο αδόμητο οικόπεδο χρειάζεται να βεβαιώσει πως δεν υπαρχει αυθαίρετο κτίσμα.

 

Στο δικαίωμα υψούν τι να βεβαιώσει ο μηχανικός; Πως δεν έχει υλοποιηθεί αυτό το δικαίωμα;

 

Αν λοιπόν αυτό ισχύει , τότε μπορείς να δώσεις βεβαίωση γιά το υπάρχον ακίνητο και γιά το αδόμητο υπόλοιπο με ανάλογη αμοιβή βέβαια .

Δεν συντρέχει τέτοιος λόγος.

Μπορεί κάποιος να θέλει να μεταβιβάσει δικαιωμα υψουν που δεν είναι υλοποιήσιμο με την παρούσα πολεοδμική νομοθεσία.

Είναι δικάιωμά του και δεν αφορά τους μηχανικούς.

Θα μου πεις γιατί;

Πχ Γιατί μπορεί να αλλάξουν οι όροι δόμησης σε 100 χρονια προς το ευνοικότερο και τότε να υλοποιήσει το δικαίωμά του.

Edited by myri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πχ Γιατί μπορεί να αλλάξουν οι όροι δόμησης σε 100 χρονια προς το ευνοικότερο και τότε να υλοποιήσει το δικαίωμά του.

 

off topic on

....τώρα μου θύμισες αυτό που μας έλεγε ένας καθηγητής προ αμνημονεύτων στη σχολή για τις παραμένουσες αναμονές των οπλισμών σε ταράτσες κτιρίων στα οποία ήδη είχε εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης....... τις αποκαλούσε "παλούκια της αισιοδοξίας"

off topic off

 

Στο θέμα μας....

 

Πού βλέπετε το πρόβλημα στο να βεβαιώσει κανείς ότι στο ακίνητο (έστω κι αν αυτό προς το παρόν είναι δικαίωμα και όχι υλοποιημένο) ΔΕΝ υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις ????

 

Κάλλιστα θα μπορούσαν να υπάρχουν... π.χ. να έχει φτιαχτεί αυθαίρετα όροφος καθ΄υπέρβαση του εξαντλημένου συντελεστή.

Στην ουσία βεβαιώνεις ότι ΕΚΕΙ (δηλ. στον τόπο... που ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ κάααααααααααααααααααααποια στιγμή και ΑΝ καταστεί εφικτό από το νόμο να υλοποιήσει το δικαίωμά του) ΔΕΝ υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις.

 

Αν δηλαδή σε ένα οικόπεδο έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ΠΡΙΝ ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, τι βεβαίωση θα δίνατε προκειμένου να μεταβιβαστεί μια οριζόντια που δεν είναι καν κατασκευασμένη αλλά υφίσταται νομικά ως ιδιοκτησία ?????????

 

Εννοείται ότι ΔΕΝ θα δίνατε βεβαίωση για αδόμητο αλλά για μια ιδιοκτησία που στην πράξη δεν θα είχε υλοποιηθεί ακόμα μεν αλλά θα είχε χιλιοστά επί του οικοπέδου ..... οπότε ποιά η διαφορά ????

 

Στην ουσία, κι αυτός που αγοράζει τον αέρα σε μια οικοδομή με εξαντλημένο συντελεστή, χιλιοστά επί του οικοπέδου αγοράζει!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κατ' αρχήν γιά να υπάρχει αέρας , πρέπει να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες , οι οποίες επηρεάζουν τον υπόλοιπο ΣΔ .

 

Αυτό δεν ισχύει.... οι αυθαιρεσίες του ενός συνιδιοκτήτη ΔΕΝ επηρεάζουν το δικαίωμα του άλλου συνιδιοκτήτη στη δόμηση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παιδιά

Είναι όπως τα λέει πολύ καλά εδώ ο/η συνάδελφος kapa

 

«Κάλλιστα θα μπορούσαν να υπάρχουν... π.χ. να έχει φτιαχτεί αυθαίρετα όροφος καθ΄ υπέρβαση του εξαντλημένου συντελεστή.

 

Στην ουσία βεβαιώνεις ότι ΕΚΕΙ (δηλ. στον τόπο... που ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ κάααααααααααααααααααααποια στιγμή και ΑΝ καταστεί εφικτό από το νόμο να υλοποιήσει το δικαίωμά του) ΔΕΝ υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις.»

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και αν έχει ολόκληρη η πολυκατοικία υπέρβαση ύψους?Δηλα αν αντί να τελειώνει στο 10.45μ τελειώνει στο 11.10μ.Τότε ΄εχει μπει μέσα στον ιδεατό χώρο που καταλαμβάνει το δικαίωμα εις υψούν.Τι λες τότε στη βεβαίωση?οεο?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Για να τα πάρω από την αρχή: όπως ήδη λέω, στην συγκεκριμενη περίπτωση, ο συντελεστής δόμησης έχει εξαντληθεί. Επομένως "αέρας" δεν υπάρχει. Όμως, ας υποθέσουμε ότι υπήρχε. Τότε θα συμφωνούσα με τον BAS, ότι για να δώσω την βεβαίωση θα έπρεπε να ελεγξω όλη την πολυκατοικία για υπερβάσεις της άδειας και επομένως "ροκάνισμα" του αέρα. Όμως, όπως, νομίζω, λεέι σωστά ο Kapa, "οι αυθαιρεσίες του ενός συνιδιοκτήτη ΔΕΝ επηρεάζουν το δικαίωμα του άλλου συνιδιοκτήτη στη δόμηση" και αυτό είναι το πνεύμα του Ν4014 και του Ν3843, ότι δηλαδή, οι δηλωμένες υπερβάσεις δόμησης παραμένουν εντός της ξεχωριστής ιδιοκτησίας και δεν θίγουν τα δικαιώματα των υπολοίπων που συμετέχουν σε μία σύσταση οριζοντίων συνιδιοκτησιών. Επομένως, ακόμα και στην περίπτωση ύπαρξης υπερβάσεων, το δικαίωμα στο υψούν των υπολοίπων δεν θα επηρεαζόταν. Αυτά τα δύο λοιπόν, λέω εγώ ότι δεν συνδυάζονται. Κάπου υπάρχει ένα λογικό σφάλμα και δεν μπορώ να το δώ. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ και επιμένω ακόμα, είναι ότι δεν μπορώ να βεβαιώσω μή ύπαρξη παράβασης για κάτι μελοντικό και άυλο. Ας το δω πρώτα κτισμένο και μετά θα δώσω την βεβαίωση, όχι προκαταβολικά και καλή τη πίστη! Σε αυτό συμφωνώ με την myri.

Παράλληλα με την φιλοσοφία, το πρακτικό πρόβλημα παραμένει: Ο συμβολαιογράφος δεν θέλει μόνο την βεβαίωσή μου, αλλά και τον μοναδικό αριθμό του συστήματος του ΤΕΕ. Κάτι τέτοιο, εγώ δεν έχω δει να υπάρχει ως τώρα στο σύστημα των βεβαιώσεων.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αφού ο νόμος προβλέπει ότι για κάθε μεταβιβαζόμενο ακίνητο θέλει βεβαίωση μηχανικού, γιατί να απεμπολήσουμε το δικαίωμα αυτό εμείς.

Πάμε λοιπόν για το δικαίωμα υψουν.

 

Το υψουν σύμφωνα με τις συστάσεις συνιδιοκτησίας έχει ένα ορισμένο περίγραμμα.

Μπορεί να είναι όλη αδόμητη ταράτσα υπάρχοντος κτιρίου ή τμήμα μας ταράτσας.

Επίσης μπορεί να είναι και το δικαίωμα υψουν πάνω από τον μελλοντικό όροφο που ακόμα δεν υπάρχει.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις η βεβαίωση μηχανικού είναι σαφέστατη και εύκολη.

Δεν υπάρχει καμία πολεοδομική παράβαση αφού δεν έχει κατασκευαστεί κάτι άρα δίνεις την βεβαίωση και εισπράττεις την αμοιβή σου.

Φυσικά σε περιπτώσεις υψουν (και είναι αρκετές) με εξαντλημένο συντελεστή δόμησης έχουν δομήσει από μικρά κτίσματα γκαρσονιέρες μέχρι ολόκληρα διαμερίσματα, εκεί πριν δώσεις βεβαίωση θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να προβεί στην τακτοποίηση αν αυτό είναι εφικτό.

 

Άρα συνάδελφοι η βεβαίωση που το κράτος ζητά από εμάς δεν είναι μόνο για το αυτονόητο που όλοι γνωρίζουμε. (ότι δηλαδή σε αέρα κοπανιστό αν δεν έχεις συντελεστή δόμησης δεν δομείς) αλλά στην συχνή καταπάτηση αυτού του αυτονοήτου.

 

Ελεγκτική διαδικασία είναι και μάλιστα με αμοιβή. Που το κακό να αναλαμβάνουμε οι μηχανικοί τον έλεγχο της δόμησης?

Ήταν καλύτερα που μέχρι τώρα τον έλεγχο για το κάθε ακίνητο τον είχαν αναλάβει οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.