Μετάβαση στο περιεχόμενο

DOCwin της ΑΒΒ - Προσομοίωση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων


GeorgeS

Recommended Posts

Λοιπόν συνάδελφοι,

 

Όπως σας είχα πει πριν κάμποσο καιρό, όταν ξεμπέρδευα λίγο θα έκανα μερικά σχόλια για το DOCwin και το ECODIAL που αφορούν την προσομοίωση ηλεκτρικών εγκατασάσεων. Δούλεψα πάνω στο DOCWin της ABB το οποίο αφού φτιάξεις σε ένα μονογραμμικό τη δομή του δικτύου σου, υπολογίζει, πτώσεις τάσης, ρεύματα ροής, ρεύματα βραχυκύκλωσης, διατομές καλωδίων αλλά και διακοπτικό υλικό. Αν και είναι σχεδιασμένο για διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εντούτοις απ ' όσο είδα δεν διαστασιολογεί τις μπάρες στα πεδία (αν θεωρήσουμε τροφοδοσία από Υ/Σ). Σε διάφορες προσομοιώσεις που έκανα, είδα πάντως ότι όπου η πτώση τάσης ξεπέρναγε το 4% δεν διαστασιολογούσε το καλώδιο σωστά. Δηλαδή, διαστασιολογούσε βάση του αναμενόμενου ρεύματος και σε προειδοποιούσε ότι η πτώση τάσης είναι πάνω από 4%. Δεν ξέρω αν μπορεί αυτόματα να βάζει και το σωστό καλώδιο.

 

Από την άλλη είδα ότι φορτίο που τραβά ρεύμα γραμμής 27Α, το τροφοδοτούσε με καλώδιο 5χ6 και ασφάλιζε με μικροαυτόματο 32Α. Θα περίμενα να δω καλώδιο 5χ10 αλλά όταν το άλλαζα μου το ξαναγύρναγε σε 5χ6. Επίσης κάτι που πρόσεξα είναι ότι πριν ξεκινήσει τους υπολογισμούς σε ρωτάει : να υπολογίσω με βάση ρεύματα ή ισχύ ? (rated power). Τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ελαφρά (σε μεγάλες) εγκαστάσεις ως προς τις πτώσεις τάσεις των γραμμών. Αυτό μου έκανε εντύπωση και λέω να το ξαναψάξω λίγο.

 

Επίσης, είδα ότι κάνει μια πολύ ωραία αυτόματη διαστασιολόγηση των Μ/Σ σε περίπτωση Υ/Σ αλλα δεν κάνει το ίδιο για τα UPS (αυτόματη διαστασιολόγηση). Η διαστασιολόγηση των διακοπτικών μέσων Μ.Τ. δεν δίνει πολλά στοιχεία αν και δεν το πολυέψαξα.

 

Ετοίμασα και ενα screenshot. Προσέξτε στο τελευταίο φορτία δεξιά το ρεύμα Ι>25 και την πτώση τάσης. Παρ όλα αυτα το πρόγραμμα επιλέγει 5χ6.

post-2708-131887205697_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Λοιπόν συνεχίζω μερικά σχόλια για το DOCwin.

 

Διεπίστωσα ότι έχει μια χρήσιμη ακόμα δυνατότητα. Το πρόγραμμα μπορεί και διαστασιολογεί την εγκατάσταση όχι μόνο στην πλήρη της ανάπτυξη, αλλά και σε όποιο configuration θελει ο χρήστης. Δηλαδή μπορείς να κάνεις και υπολογισμούς του στυλ. "Δώσε μου τα ρεύματα στις μπάρες ή στον πίνακα αν εχω OFF τους διακόπτες τάδε και τάδε και εκτός το τάδε φορτίο". Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό ειδικά για σύνθετες εγκαταστάσεις.

 

Χωρίς να είμαι ακόμα απόλυτα σίγουρος διεπίστωσα ότι όταν χρησιμοποιείς μονοπολικά καλώδια σε μεγάλες ισχύς, η διαστασιολόγηση περιορίζεται μέχρι τα 120mm, δεν είδα ποτέ να επιλέγει π.χ. 240αρια καλώδια. Αντιθέτως σε μεγάλη εγκατάσταση είδα να μου επιλέγει 90 120αρια !!! αλλά 240 ή μεγαλύτερο όχι. Ομολογώ όμως ότι δεν το πολυέψαξα και ισως κανω λαθος.

 

Επίσης εν αντιθέσει με το ECODIAL της Schneider δεν μπόρεσα να βρω πως μπορείς να δημιουργήσεις μηχανική μανδάλωση στα διακοπτικά όταν χρησιμοποιείς Η/Ζ ως εφεδρική πηγή.

 

Αλήθεια το έχει δουλέψει κανείς το εν λόγω πρόγραμμα ?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Όσον αφορά το θέμα με το 4% το κάνει και σε εμένα. Από ότι έχω δει δεν πρέπει να κάνει κάτι αυτόματα.

 

Πάντως στα μονοπολικά καλώδια δεν μου έχει περιορίσει ποτέ την επιλογή μέχρι τα 120. Μου έχει βγάλει και 300 μια φορά (παρεπιπτόντως εγώ μόνος έβγαζα 185 στην συγκεκριμένη περίπτωση).

 

Όσον αφορά το 5χ6 που σου είχε βγάλει και το άλλαξες και όταν το ξαναέτρεξες στο ξαναάλλαξε, νομίζω πως αυτό λύνεται με το 'lock' μπουτόν. Αν δεις στο 'παράθυρο' που βγαίνει όταν επιλέξεις ένα καλώδιο, κάτω αριστερά σου δείχνει τα καλώδια που επιλέγει. Εκεί μπορείς να πατήσεις το λουκέτο. Αυτό δηλώνει να μην πειράξει το καλώδιο στα επόμενα τρεξίματα.

 

Εγώ πάντως έχω πολύ πιο πρακτικά προβλήματα. Π.χ, ακόμα δεν έχω βρει τρόπο (αν υπάρχει) να αντιγράψω ένα sheet στο επόμενο. Για να μην κάνω 10 υποπίνακες ας πούμε έναν έναν από το μηδέν... Ξέρεις κάτι πάνω σε αυτό...?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Geoddr

 

Χαίρομαι που βρίσκω ακόμα έναν συνάδελφο που δουλευει το εν λόγω πρόγραμμα. Εχω εμβαθύνει αρκετά πιά στο πρόγραμμα. Για τις διατομές των καλωδίων, αυτό έχει να κάνει με την μέθοδο εγκατάστασης του καλωδίου που επιλέγεις. Βάλε μονοπολικά καλώδια, επέλεξε μέθοδο "31" δηλ. σε σχάρες και θα δεις ότι θα βγάζει όλες τις διατομές 240αρια, 300αρια κλπ. αλλιώς όντως σταματάει μέχρι την 120.

 

Για την αντιγραφή που λες, απλά αντιγράφεις (με copy) τον πίνακά σου και τον κάνεις επικόλιση. Δεν μπορείς να αντιγράψεις "σελίδα" να το πω έτσι. Επίσης πρέπει να σου πω ότι το πρόγραμμα έχει και διάφορες άλλες εντολές που δεν φαίνονται καθώτι στηρίζεται στο παλιό jcad σχεδιαστικό (αν και δεν είναι ότι καλύτερο). Γράψε commands στη γραμμή εντολών και μετά list και πατα εντερ εντερ θα σοου ανοίξει ένα παραθυράκι όπου θα δεις τις εντολές.

 

Εγω αυτό που δεν έχω βρει ακόμα είναι το πως που ελέγχει την επιλεκτικότητα (discimination) των διακοπτών αν και ακόμα διαβάζω τα σχετικά εγχειρίδια της ΑΒΒ και της Merlin Gerin για να κατανοήσω καλύτερα κάποια πράγματα.

 

Για ότι άλλο θες πές μου.

 

 

---

Oups διόρθωση 4 ώρες μετά. Τώρα είδα ότι είπες ότι ΔΕΝ είχες πρόβλημα με τα 120αρια καλώδια... χεχε

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αγαπητέ theofile

 

Το πρόγραμμα το διανέμει η ΑΒΒ αλλά δεν το διαθέτει στο internet. Επειδή τα έχω ψάξει όλα θεωρώ πως είναι αρκετά καλό αν και υστερεί λίγο στο σχεδιαστικό μέρος και πρέπει ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ να προσθέσουν κι άλλα στοιχεία (ρελλέ, διακόπτες κλπ) για να ειναι ολοκληρωμένο όπως επίσης και τη δυνατότητα για παραλληλισμένα UPS κλπ. Αυτό ισχύει και για τα άλλα δύο παρόμοια προγράμματα της Schneider και της Siemens (αυτά δεν υποστηρίζουν χρήση UPS).

 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα για download στο internet, πλην της Siemens. Αν ομως θες να πάρεις μια γεύση μπορείς να κατεβάσεις το SIMARIS (το αντίστοιχο της Siemens) έκδοση 4.1. αν δεν κάνω λάθος. Είναι παρόμοιο και αρκετά εύχρηστο και το μόνο που διατίθεται free στο διαδίκτυο προς το παρόν.

 

Βέβαια μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο υλικά των εταιρειών τους. Επίσης θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα για τις εταιρείες 4Μ και ΤιSoft που έχουν ξεμείνει στα λογιστικά φύλλα τα οποία δεν δουλεύουν και τόσο καλά. Και βέβαια δεν κάνουν τόσο για σχεδιασμό αφού καθότι χρησιμοποιούν μόνο διακόπτες ισχύος και διακόπτες φορτίου στις βιβλιοθήκες τους.

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ πολύ georges....και χρονια πολλά

 

μια τελευταια ερωτηση παρακαλω....μιας και το ανεφερες....μπορεισ να προτείνεις 1-2 καλά προγράμματα μόνο για σχεδιασμο ηλ. σχεδίου (οχι υπολογισμούς) ....ευχαριστω ξανα.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ

 

Καταρχήν θα σου πρότεινα να κατεβάσεις το Simaris της siemens να το δεις. Επίσης πιστεύω ότι σε κάποιο torrent :P θα βρεις και το DOCwin που το θεωρώ καλύτερο. Ετσι κι αλλιώς και τα δύο free είναι απλά η ΑΒΒ δεν το έχει στην ιστοσελίδα της.

 

Για σχεδιαστικό εγώ χρησιμοποιώ το κλασσικό autocad με κάποιο plug in γνωστής εταιρείας. Ο συνάδελφός μας iliekater όμως έχει φτιάξει ένα αξιολογότατο plugin με έτοιμα σύμβολα για ηλεκτρολόγους-μηχανολόγους που ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ μας το παρέχει δωρεάν και δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τα εμπορικά προγραμματάκια του είδους.

Ρίξε μια ματιά εδώ :

http://www.michanikos.gr/ftopic1097.html

 

οπως και εδώ :

http://www.michanikos.gr/ftopic3495.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Θα ήθελα να ρωτήσω μήπως γνωρίζει κανείς ποια είναι η τελευταία έκδοση του DOCwin.Αυτή που κατέβασα έχει αριθμό 3.0 και δυστυχώς δεν λειτουργεί στα vista(Εμφανίζει το splash screen και στην συνέχεια κολλάει χωρίς καμιά απολύτως εξήγηση).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.