Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εκτοξεύτηκαν το 2011 τα φωτοβολταϊκά έργα


Engineer

Recommended Posts

Pεκόρ εγκατάστασης έργων ΑΠΕ σημειώθηκε το 2011, με τα φωτοβολταϊκά να κατέχουν θέση πρωταθλητή. H νέα ισχύς από AΠE που εγκαταστάθηκε στη χώρα μας το διάστημα Iανουαρίου - Nοεμβρίου 2011 έφτασε τα 613 MW, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ στα 2.337 MW και τις εκτιμήσεις για το τέλος του έτους στα 2.500 MW. Aπό τα τελευταία στοιχεία του ΔEΣMHE προκύπτει ότι στο διασυνδεδεμένο σύστημα που αφορά την ηπειρωτική χώρα και τα συνδεδεμένα νησιά το ενδεκάμηνο προστέθηκε νέα ισχύς 553 MW, εκ των οποίων τα 127,10 MW εγκαταστάθηκαν τον Νοέμβριο. Πρόκειται για αιολικά πάρκα ισχύος 85,50 MW και φωτοβολταϊκά ισχύος 41,60 MW. Στα υπόλοιπα νησιά η συνολική ισχύς ΑΠΕ το ενδεκάμηνο έφθασε στα 60 MW, με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ.

 

Tα φωτοβολταϊκά αναδείχθηκαν πρωταθλητές της χρονιάς, καθώς υπερδιπλασίασαν την ισχύ τους, από 153 MW στο τέλος του 2010 στα 400,25 MW στο τέλος Νοεμβρίου. Στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές. Η ισχύς των μικρών υδροηλεκτρικών έμεινε καθηλωμένη για πέμπτο συνεχή μήνα στα 205,33 MW αφού στο διασυνδεδεμένο σύστημα δεν καταγράφηκαν άλλες νέες εγκαταστάσεις πέραν των 8,5 MW του Ιουνίου. Η εγκατεστημένη ισχύς στις μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) έχει περιοριστεί στα 89,07 MW από 125,07 MW ώς τον Απρίλιο. Οπως διευκρινίζει ο ΔΕΣΜΗΕ, τα στοιχεία αφορούν σε ΣΗΘΥΑ που πληρώνονται από τον Διαχειριστή. Τα υπόλοιπα είναι ανενεργοί αυτοπαραγωγοί.

 

Πηγή: Καθημερινή

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα ήταν καλό να στοιχειοθετηθεί από κάποιον ένας χάρτης που δείχνει

α) Μεγέθη εγκαταστάσεων

β) Θέση εγκατάστασης (Οικιακό, Βιομ. στέγη, έδαφος)

 

Το ενδιαφέρον συμπέρασμα που μάλλον προκύπτει από κάτι τέτοιο είναι ότι τελικά η "λιανική" πώληση, δηλαδή τα ΦΒ του ειδικού προγράμματος δεν έχουν την αναμενόμενη ανάπτυξη.

Το υποστηρίζω αυτό, όντας σε περιοχή με 0% στέγες και 100% ταράτσες μικρών πολυκατοικιών χωρίς να βλέπω το παραμικρό ενδιαφέρον. Αιτία, τα ιδιοκτησιακά ζητήματα που θέτει η ΔΕΗ καθώς και η νομιμότητα του χώρου εγκατάστασης που είναι βέβαια σωστό..αλλά πού να τη βρείς!!!

 

Επίσης, οι τράπεζες είναι ένα σημαντικό θέμα....Αν και είναι σίγουρη η αποπληρωμή του δανείου στην ουσία δεν προχωράνε σε χρηματοδοτήσεις γιατί δεν θελουν να μπλέξουν...

Αλλά και οι ιδιοκτήτες - ενοικιαστές δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους για το πετρέλαιο και τη καθαρίστρια... σιγά μη προχωρήσουν σε συζητήσεις για ΦΒ!

Δεν καταλαβαίνουν ότι με ένα 10άρι στο κοινόχρηστο δώμα δεν θα πληρώσουν ποτέ πια πετρέλαιο!!!

Link to comment
Share on other sites

Eφόσον μιλάς για τις ταράτσες ίσως να πιστεύουν ότι η επένδυση "πράσινης ταράτσας" είναι καλύτερη...

Edited by aiche
Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν αυτά τα δύο μπορούν να συνδιαστούν σε πολλές περιπτώσεις.

Αλλά κι έτσι να ήταν... το ένα είναι απλώς έξοδο ενώ το άλλο (ΦΒ) είναι έσοδο... οπότε δεν συγκρίνονται...

Βασικά αυτό που φταίει είναι ότι φτάσαμε να ψάχνουμε πάντα τη παγίδα που βρίσκεται πίσω από το κάθε τι... Καχυποψία και φόβος για τα πάντα... γιατί πάντα κάτι κρυβόταν από πίσω και ποτέ δεν ήταν για καλό....

Link to comment
Share on other sites

JTB,

συμφωνώ με τα περί καχυποψίας,

αλλά μήπως τελικά και ο κόσμος δεν είναι τόσο αφελής ώστε να τρώει την οργανωμένη προπαγάνδα του "πράσινου γκρουπ" (χρεωκοπημένη Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, βομβαρδισμός διαφημίσεων, Αλαφουζέικο με ΣΚΑΙ econews να μας τρομοκρατεί κάθε βράδυ ότι έρχεται η συντέλεια του κόσμου αν η Ελλάδα δεν γίνει ολόκληρη ένα τεράστιο Φ/Β πάρκο, κλπ κλπ???).

Μην υποτιμάμε τον κόσμο. Ο κόσμος πάντα στο τέλος δρα ορθολογικά και προς το ιδιωτικό του συμφέρον.

 

Και το γεγονός ότι τα Φ/Β δεν προχωράνε όπως κάποιοι σχεδίαζαν δείχνει ότι ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να δεσμεύσει την ακίνητη περιουσία του για 20 χρόνια για μια αμφίβολη "επένδυση", ή ότι δεν εμπιστέυεται το εγχώριο τεχνικό προσωπικό. ή ότι δεν εμπιστεύεται την πολιτική της επιδότησης κλπ κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Ποια ακίνητη περιουσία δεσμεύει ρε agrafiot ? Την ταράτσα που την κουτσουλάνε τα περιστέρια ?

 

Εγώ δεν έχω δώσει σημασία σε όλα αυτά που λες περί Πειραιώς, Eurobank, Αλαφούζων κ.τ.λ. Αυτό που ξέρω είναι ότι μπορώ να εγκαταστήσω στην ταράτσα μου φωτοβολταικά και να έχω έσοδα από τη ΔΕΗ. Αυτό το διάβασα μόνος μου και χωρίς να πάω σε καμία τράπεζα. Άσε που ο ίδιος ο Αλαφούζος αν δεν κάνω λάθος.....τάνκερ έχει ! Ο Βαρδινογιάνννης που έχει την Πειραιώς....την μότορ οιλ και τάνκερ έχει και αυτός. Την Eurobank την έχει ο Λάτσης....και αυτός άσχετος με τα πετρέλαια.

 

Το μόνο θέμα που βλέπω εγώ είναι ότι η απόδοση των Φ/Β είναι ακόμη χαμηλή γύρω στο 15% και ότι σιγά σιγά η τχνολογία θα βελτιώνεται. Ίσως δηλαδή σε μερικά χρόνια βγούνε καλύτερα Φ/Β συστήματα τα οποία θα είναι πολύ ανώτερα των σημερινών. Κατά τα άλλα το ότι έχεις κέρδος είναι μετρημένα κουκιά.

 

Μήπως και εσύ μας σερβίρεις την προπαγάνδα του "μαύρου γκρουπ" ότι το πετρέλαιο είναι η μόνη λύση και ότι θα πρέπει να είμαστε δούλοι των πετρελαιάδων για πάντα ?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ φίλε Nik δεν σερβίρω μαύρη προπαγάνδα. Αν πρέπει όμως να σερβίρω κάποια "προπαγάνδα" αυτή πρέπει να είναι η προπαγάνδα του λιγνίτη που είναι το εθνικό μας καύσιμο.

Αντί να εισάγω γερμανικά Φ/Β, κινέζικα Φ/Β για παραγωγή ένέργειας σε μεγάλη κλίμακα, και μετά να μου κάνει αυξήσεις η ΔΕΗ λόγω αυξημένου κόστους ΑΠΕ, προτιμώ να:

α) Χρησιμοποιώ λιγνίτη που έχω άφθονο και φτηνό.

β) Χρησιμοποιώ λιγνίτη για να δίνω δουλειά σε Έλληνες εργαζομένους στα λιγνιτορυχεία και όχι στην Conergy και στον κάθε κινέζο παραγωγό Φ/Β

γ) Να δώσω δουλειά ερευνητική στα ελληνικά πολυτεχνεία και σε έλληνες επιστήμονες να βρούνε τρόπους βελτιστοποίησης της καύσης λιγνίτη.

δ) Να δώσω δουλειά στην ελληνική βιομηχανία να κατασκευάσει φίλτρα και σχετικό εξοπλισμό.

ε) Να δώσω φτηνό ρεύμα στην ελληνική βιομηχανία και στο Έλληνα καταναλωτή.

στ)Να είμαι εκτός της φάρσας που λέγεται Κιότο (μιας και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές είναι εκτός!!)

 

Αυτά για τα γενικά.

Τώρα για την δέσμευση της ακίνητης περιουσίας που είπες..Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα φίλε έχουν ταράτσες με δικαίωμα υψούν. Χαζοί είναι να δεσμεύσουν την ταράτσα για 20 χρόνια ενώ μπορεί τα παιδιά τους ή κάποιος άλλος να οικοδομήσει στο μέλλον?

Επίσης σε 20 χρόνια δεν ξέρεις ποιές πολυκατοικίες ή μονοκατοικίες θα γκρεμιστούν γύρω σου και τί σκιάσεις θα δημιουργηθούν από πιθανά νέα, ψηλότερα κτίρια.

Το ίδιο ισχύει και για τα χωράφια που βιάστηκαν ορισμένοι να κοπανήσουν τα "20άρια" και σε καμιά 10αριά χρόνια θα δούνε πολυκατοικίες να υψώνονται γύρω τους. Θυμήσου τί έγινε στην Αθήνα στην εικοσαετία ''60-'80 και στην επαρχία '70-'90..

αααα ναι...και με την προυπόθεση ότι θα υπάρχει ΔΕΣΜΗΕ και οικομικά βιώσιμο Ελληνικό κράτος να χρηματοδοτεί επιδοτούμενες ΑΠΕ..

Edited by agrafiot
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι ειδικός στα περί ρύπανσης ... αλλά θεωρώ ότι τουλάχιστον το θέμα "δουλειά σε Ελληνες" θα λυνόταν με το να υπήρχε προτίμηση στα ελληνικά πλαίσια... και στις ελληνικές εταιρίες.

Ειδικά στα ΦΒ "λιανικής" θα έδινε δουλειά και στους ηλεκτρολόγους που έμειναν στον αέρα μετά το θάνατο της οικοδομής.

 

Επίσης θα μπορούσε να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από το κράτος (βλέπε δημόσιες εκτάσεις, δημόσια κτίρια, σχολεία κλπ) ως παράδειγμα και να μη βγάζουν την ουρά τους απ'έξω...

Οσο για τα περί ΔΕΣΜΗΕ κλπ... δυστυχώς είναι κάτι που ακούω συνέχεια και δεν υπάρχει απάντηση....

Αν καταφέρουμε να απορρίψουμε και να καταστρέψουμε και αυτή την ευκαιρία των ΦΒ... είμαστε άξιοι της τύχης μας...!!!!!

 

Εκτός αν θέλουμε συνειδητά να είμαστε η χώρα με τη καλή ντομάτα, τη φετούλα, το λαδάκι, τη μαστίχα.... οπότε όλοι εμείς εδώ μέσα περιττεύουμε!!!

 

ΑΑΑΑΑΑΑ!!!! Τί λέω!! ούτε αυτό το κάνουμε! Εισάγουμε ντομάτες, θάβουμε ροδάκινα και πορτοκάλια, εισάγουμε λεμόνια, εισάγουμε 1.5δισ κρέατα!!! αλλά μαγικά είναι όλα ντόπια!!!

 

Αγαπητέ συνάδελφε, η ταράτσα και το υψούν είναι το λιγότερο... Δεν υπάρχει έλληνας σήμερα που έχει σχέδια να χτίσει και δεν το ξέρει! Ελάχιστοι μπορούν, ακόμα λιγότεροι το θέλουν... με τους φόρους κλπ...

 

Ξαναλέω ότι ειδικά στις ταράτσες το θέμα είναι το ιδιοκτησιακό και η ασυνενοησία...και βέβαια οι τράπεζες...

 

Για τα οικόπεδα... αφού θεωρούμε υποτιμητικό να τα σπείρουμε και να τα καλλιεργούμε, τουλάχιστον ας παράγουν κάτι...

Link to comment
Share on other sites

μα δεν είναι μονο το υψούν

ποιός τρελός θα δεσμευσει 25.000+ ευρώ ή θα πάρει δάνειο τόσα χρήματα για να κάνει απόσβεση σε 12 χρόνια εν όψη χρεωκοπίας;

 

και στηντελική μια τρύπα στο νερό κάνουμε

 

τα ΦΒ ειναι εισαγωγής, το τέλος ΑΠΕ αυξάνεται κατα το δοκούν για να καλύψει τις ανάγκες

 

Τι διάλαο κέρδος έχουμε ως Ελλάδα, τον ηλεκτρολόγο;

Edited by myri
Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνω μαζι σου..

Απλα επειδη ξερω 3-4 ατομα που εβαλαν Φ/Β στη στεγη...

Το κοστος το πληρωσε η τραπεζα..

Τα εσοδα ειναι περιπου 4000-5000Ε το χρονο..

Αποσβεση θεωρητικα σε 5-6χρονια αν δινεις ολο το ποσο απο τη ΔΕΗ στην τραπεζα...Διαφορετικα 10-12 χρονια..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.