Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΠΕΑ ολόκληρου κτιρίου με οριζόντιες ιδιοκτησίες


STAVION

Recommended Posts

Σε περίπτωση τριώροφης οικοδομής με χρήση κατοικίες στους ορόφους και κατάστημα στο ισόγειο όταν θέλω να βγάλω ΠΕΑ για όλη την οικοδομή πρέπει να βγάλω 2 ΠΕΑ, ένα για κάθε χρήση σωστα;

Η ερώτηση μου είναι η εξής: στο buildingcert θα καταχωρήσω το ΠΕΑ του καταστήματος ότι αφορά κτιριακή μονάδα ενώ το ΠΕΑ  των διαμερισμάτων ολόκληρο κτίριο;; Γιατί εφόσων θα εκδόσω ένα ΠΕΑ για όλα τα διαμερίσματα δεν μπορώ να αναφερθώ σε κτιριακή μονάδα αλλά ούτε ολόκληρο κτίριο είναι αφού το ισόγειο θα έχει άλλο ΠΕΑ.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

@tetris

Όπως διαβάζω τον ορισμό της κτηριακής μονάδας στον νόμο 4122/2013, νομίζω πως τόσο το κατάστημα (ή όλα τα καταστήματα αν υπήρχαν περισσότερα από ένα), όσο και όλοι μαζί οι όροφοι των κατοικιών, αποτελούν η καθεμία "κτηριακές μονάδες".

Λέει στο άρθρο 2 ο νόμος: <<2. «Κτιριακή μονάδα»: τμήμα, όροφος ή διαμέρισμα εντός κτιρίου, που έχει σχεδιαστεί ή υποστεί μετατροπή ώστε να χρησιμοποιείται χωριστά>>. Όπως το βλέπω, η κάθε μια από τις δύο χρήσεις αποτελεί τμήμα του κτηρίου.

Link to comment
Share on other sites

@tetris

Όπως διαβάζω τον ορισμό της κτηριακής μονάδας στον νόμο 4122/2013, νομίζω πως τόσο το κατάστημα (ή όλα τα καταστήματα αν υπήρχαν περισσότερα από ένα), όσο και όλοι μαζί οι όροφοι των κατοικιών, αποτελούν η καθεμία "κτηριακές μονάδες".

 

Λέει στο άρθρο 2 ο νόμος: <<2. «Κτιριακή μονάδα»: τμήμα, όροφος ή διαμέρισμα εντός κτιρίου, που έχει σχεδιαστεί ή υποστεί μετατροπή ώστε να χρησιμοποιείται χωριστά>>.

 

Όπως το βλέπω, η κάθε μια από τις δύο χρήσεις αποτελεί τμήμα του κτηρίου.

 

αυτη ειναι και η δικη μου γνωμη

Η "κτιριακη μοναδα" -κατ' αρχάς -  ταυτιζεται με την εννοια της ανεξαρτητης και  διηρημενης οριζοντιας ιδιοκτησιας.

Ο νομοθετης όμως, επειδη ηξερε οτι, και εχουν κλείσει  Η/Χ   ή   εχουν γινει "επεκτασεις"  ή συνενωσεις ατυπες

 

προτιμησε να χρησιμοποιησει τον ορο κτηριακη  μοναδα,

αντι του ορου "ανεξαρτητη ΟΙ",

δλδ. να δωσει μια πιο "ευρυτερη" εννοια στην ΟΙ

 

για να συμπεριλαβει και αυτες τις ατυπες πραξεις, οι οποιες διαφοροποιουν την "μοναδα"   απο την περιγραφη των συμβολαιων.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

δέχτηκα κάλεσμα σε μια συνέλευση πολυκατοικίας για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να τους κάνω μια προσφορά για έκδοση ΠΕΑ στο σύνολο του κτιρίου (όλα είναι κατοικίες) και να το χρησιμοποιούν το ενιαίο ΠΕΑ, όλοι οι ιδιοκτήτες. 

Η πρόσκληση μου έγινε από κάποιους δικούς μου γνωστούς της πολυκατοικίας οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν σε έκδοση ΠΕΑ των δικών τους ιδιοκτησιών και με κάλεσαν να εξετάσουμε το ενδεχόμενο για ενιαίο ΠΕΑ, μήπως και επιμεριστούν το κοστος.

Κατά την συνάντηση εμφανίστηκαν κάποιοι ιδιοκτήτες - που δεν γνώριζαν από πριν την παρουσία μου - και μου εξήγησαν ότι ήδη είχαν προχωρήσει σε έκδοση ΠΕΑ των δικών τους ιδιοκτησιών.

Κάπου εκεί τελείωσε άδοξα και η συζήτηση μας, μιας και τους εξήγησα ότι από την στιγμή που κάποιοι χώροι έχουν επιθεωρηθεί δεν μπορούν να ξανα επιθεωρηθούν.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν είμαι σωστός γιατί μου έκανε εντύπωση το εξής :

Μετά από μέρες, με ξανακάλεσαν και μου ζήτησαν να βγάλω προσφορά τελικά για όλο το κτίριο, αφού οι ιδιοκτήτες που έχουν βγάλει ΠΕΑ δεν τους ενοχλεί να ξαναεπιθεωρηθεί ο χώρος τους - αρκεί να μην συμμετέχουν στη πληρωμή. Θα αναλάμβαναν οι υπόλοιποι τυχόν εξτρά χρέωση. 

Όλη αυτή την ιδέα φυσικά τους την έβαλε από ότι έμαθα κάποιο ξεφτέρι συνάδελφος μας, ο οποίος, έχει δώσει προσφορά "με το μάτι" για ενιαίο ΠΕΑ και τους είπε ότι γίνεται. Συγκεκριμένα μου μεταφέρθηκε : "Mας είπαν ότι γίνεται ένα ενιαίο ΠΕΑ για τα υπόλοιπα, χωρίς να συμπεριληφούν αυτά που βγάλανε ήδη"....

Παρότι έχω πάρει απόφαση χρόνια τώρα να μην μπαίνω καν στη διαδικασία να κονταροχτυπιέμαι τιμολογιακά με συναδέλφους - σκοτώστρες θα ήθελα να μάθω για το αν γίνεται. Όχι γιατί θα πάρω τη δουλειά αλλά να γνωρίζω αν τους λέω λάθος πράγματα. 

Link to comment
Share on other sites

Γενικά απαγορεύεται να υπάρχουν για το ίδιο κτίριο ή κτιριακή μονάδα εν ισχύ 2 ΠΕΑ.

Οπότε σωστά τους είπες.

Επίσης δεν βγαίνει ένα ΠΕΑ συνολικά για > από τις κτιριακές μονάδες της ίδιας χρήσης.

Σύμφωνα με τον Ν4122 το ΠΕΑ βγαίνει είτε συνολικά για όλο το κτίριο με την ίδια χρήση είτε ένα για κάθε κτιριακή μονάδα της αυτής χρήσης.

Συνδυασμός δεν παίζει.

 

Αν έχεις αμφιβολίες θα σου πρότεινα να ρωτήσεις και την ΕΥΕΠΕΝ με e-mail.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

μου ετεθη το εξης ερωτημα

 

Συνταχθηκε μισθωτηριο κατοικιας, με δικαιωμα υπομισθωσης και επισυναφθηκε το σχετικο ΠΕΑ

 

Κατα την συνταξη του υπεκμισθωτηριου απο τον μισθωτη στον δικο του υπομισθωτη

 

αλλαζει το προσωπο του "ενοικιαστη" και το μισθωμα

 

Απαιτειται νεο ΠΕΑ ή οχι

 

[εχω ηδη απαντησει οτι      δεν  απαιτειται, αλλα θα ηθελα και μια δευτερη γνωμη.]

 

Ευχαριστω

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν απαιτείται Δημήτρη. Το ΠΕΑ αφορά τη κτιριακή μονάδα και έχει 10ετή ισχύ. Και να πουληθεί το ακίνητο δεν απαιτείται νέο ΠΕΑ. Ειδική περίπτωση έκδοσης νέου ΠΕΑ θα ήταν μόνο μια ριζική ανακαίνιση ή ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης εντός της 10ετίας. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.