Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλίες θερμότητας - κλιματιστικά


ΟΩΝ

Recommended Posts

Οι ΚΚΜ μόνο αντλίες θερμότητες δεν είναι. Μπορεί κάποιες φορές να κάνουν χρήση στοιχείου άμεσης εκτόνωσης (αντλία θερμότητας), αλλά στη γενική περίπτωση δεν έχουν καμία σχέση με ΑΘ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 275
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

υπάρχουν και οι RTU που είναι ΚΚΜ και αντλίες θερμότητας σε ένα μηχάνημα

 

Αν η μονάδα έχει λέβητα, ψύκτη και πύργο ψύξης τότε είναι ΚΚΜ.

αυτά που γράφεις δεν έχουν καμία σχέση με τις ΚΚΜ και μπερδεύουν περισσότερο όσους δεν έχουν γνώσεις HVAC

Link to comment
Share on other sites

aristidis540 ναι.... υπάρχουν αντλίες θερμότητας χαμηλών και υψηλών θερμοκρασιών... ανάλογα με τις απαιτήσεις της εγκατάστασης μπορείς να βάλεις και την αναλογη αντλία.... Τα συγκεκριμένα σώματα λένε από 50 βαθμούς.... Άρα χρειάζεσαι αντλία υψηλών θερμοκρασιών....

μα αναφερει καθαρα στο σαιτ οτι μπορει να δουλεψουν στους 50 βαθμους,εγω 2 αντλιες που συνδεσα ειχε ρυθμιση μεχρι 55 βαθμους και αναβαζε χωρις προβλημα.

 

χμ ,εαν βαλω και λιγο μεγαλυτερα σε θερμιδες για τον χωρο??

Edited by aristidis540
Link to comment
Share on other sites

aristidis540

 

To site που ανέφερες λέει ΑΠΟ 50 βαθμούς .... άρα αν η αντλία βγάζει max 55 τότε το θερμιδικό αποτέλεσμα μάλλον δεν θα είναι ικανοποιητικό... Πάντως επειδή τα χρήματα που σκοπεύεις να επενδύσεις είναι αρκετά... καλό θα ήταν να σου κάνει ένας συνάδελφος μια μελέτη πρώτα για να δει επ' ακριβώς τι σου χρειάζεται... ώστε να μην γίνει ούτε υποδιαστασιολόγηση, αλλά ούτε και υπερδιαστασιολόγηση...

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, παραθέτω τι δίνει η wikipedia ως ορισμό για την αντλία θερμότητας:

 

Η αντλία θερμότητας είναι η μηχανή ή συσκευή που αντλεί θερμική ενέργεια από μια θερμή δεξαμενή που βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία προς μια θερμική καταβόθρα που βρίσκεται σε υψηλότερη θερμοκρασία με την χρήση μηχανικού έργου ή μιας ειδικής θερμής δεξαμενής πολύ υψηλής θερμοκρασίας. Παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα κοινά κλιματιστικά γνωστά και ως air-condition. Η διαφορά μεταξύ μιας αντλίας θερμότητας και ενός κοινού κλιματιστικού είναι ότι η αντλία θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη λειτουργώντας βάση του ίδιου βασικού ψυκτικού κύκλου του οποίου η λειτουργία μπορεί να αντιστραφεί ανάλογα με την ανάγκη. Σε ψυχρά κλίματα είναι μάλιστα σύνηθες να σχεδιάζονται και να κυκλοφορούν στην αγορά αντλίες θερμότητας μόνο για θέρμανση.

Η αρχή λειτουργία της αντλίας θερμότητας εφαρμόζεται ως επι το πλείστον σε συσκευές κεντρικού κλιματισμού κτιρίων (για ψύξη και θέρμανση). Σε τέτοιες συσκευές Κλιματισμού που παρέχουν τόσο Θέρμανση όσο Ψύξη και Αερισμό, ο όρος αντλία θερμότητας αναφέρεται σε ψυκτικές μηχανές συμπιεζόμενου αερίου που περιλαμβάνουν βαλβίδα αντεπιστροφής και ειδικούς εναλλάκτες θερμότητας ώστε η κατεύθυνση άντλησης της θερμικής ενέργειας να μπορεί να αντιστραφεί. Οι πιο κοινές πηγές άντλησης θερμότητας για τέτοιες μηχανές είναι ο ατμοσφαιρικός αέρας και το έδαφος. Ανάλογα με την φύση της πηγής και αντίστοιχα της καταβόθρας υπάρχουν στο εμπόριο αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα, αέρα-νερού, εδάφους-αέρα και εδάφους-νερού.

Link to comment
Share on other sites

gp1, ένας σύντομος ορισμός θα μπορούσε να είναι ο εξής:

 

Αντλίες θερμότητας είναι οι θερμικές μηχανές που μεταφέρουν θερμότητα από ένα απομονωμένο σύστημα υψηλής εντροπίας σε ένα άλλο απομονωμένο σύστημα χαμηλότερης εντροπίας, καταναλώνοντας κάποια μορφή ενέργειας.

 

Πρακτικά οι αντλίες θερμότητας χωρίζονται σε δύο μεγάλες οικογένειες ανάλογα με τον θερμοδυναμικό κύκλο (κύκλος ψύξης) που χρησιμοποιούν:

- Κύκλος υγροποίησης/εξάτμισης (brayton) που καταναλώνει μηχανική ενέργεια

- Κύκλος απορρόφησης ατμών (δεν ξέρω το όνομα) που καταναλώνει θερμική ενέργεια.

 

Υπάρχουν και άλλοι κύκλοι, για εξεζητημένες εφαρμογές, όπως stirling κλπ.

Προφανώς εκ του ορισμού προκύπτει ότι μέθοδοι ψύξης που χρησιμοποιούν το φαινόμενο peltier ή απλή εξάτμιση υγρού δεν είναι αντλίες θερμότητας.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Αλέξη Μηχανολόγος έπρεπε να είσαι αγόρι μου... Πολύ καλή εξήγηση!

Αν έχετε διάθεση δείτε το σχετικό βιντεάκι, εδώ (θέλει λίγα Αγγλικά αλλά νομίζω ότι πάνω κάτω οι μηχανικοί μπορούν να το καταλάβουν):

http://www.youtube.com/watch?v=g39nM7GbSJA&feature=player_embedded

 

-τα γνωστά κλιματιστικά split που όλοι έχουμε στα σπίτια μας, είναι αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα.

-τα παλαιού τύπου κλιματιστικά, είναι στην ουσία απλοί ψύκτες!

 

-υπάρχουν ακόμα αντλίες θερμότητας:

-αέρα - νερού

-νερού-αέρα

-νερού-νερού

-εδάφους-νερού (με γεωεναλλάκτη)

κ.α.

 

Δηλαδή, το 1ο είναι η πηγή της θερμότητας και το 2ο ο προορισμός!

 

Παραθέτω άλλο ένα σχετικό link

http://heat-pump.waterheatingsystem.co.uk/

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε τί τύπου θερμαντικά σώματα χρησιμοποιούνται στις αίθουσες;

Αν είναι σώματα καλοριφέρ τύπου panel, μπορεί και να μην συμφέρει, γιατί έχω την εντύπωση ότι οι αντ. θερμότητος υψηλών θερμοκρασιών είναι αρκετά ακριβότερες. Επιπλέον, δεν είναι κατάλληλες για ψύξη.

Ενώ αν χρησιμοποιούνται fan coils τότε πιθανότατα θα συμφέρει,αφού με σωστή μελέτη θα εχεις ψύξη-θέρμανση. Πάντως σίγουρα θα απαιτηθεί μεγάλο αρκικό κόστος εγκατάστασης.

 

Δεν κοιτάς λίγο και το θέμα ηλιοθερμίας, ειδικά όσον αφορά την πισίνα;;;!!!

 

Καλημέρα Πάνο (συνονόματος)

 

Το 80% είναι fan-coils, αλλά είναι πολύ παλαιά και κάνουν και θόρυβο, γι' αυτό το λόγο πιστεύω δε συμφέρει μιας και τα περισσότερα χρειάζονται αντικατάσταση.

Για ηλιακή θέρμανση πισίνας δεν έχω ασχοληθεί και πολύ να σου πω την αλήθεια, μιας και το ανέφερες έκανα και μία έρευνα για αυτή τη λύση. Το θέμα είναι ότι η υπάρχουσα στέγη του κολυμβητηρίου δε θα σηκώσει το βάρος των ηλιακών σύμφωνα με τους μηχανικούς που εργάζονται εκεί κατά τα λεγόμενά τους και δε μπορούσα να επιμείνω για ευνόητους λόγους. Θέλουν μία λύση (ή αντλίες θερμότητας ή φυσικό αέριο) για όλα και όχι για παράδειγμα τα μισά με φ.α και την πισίνα με ηλιακά.

Ρώτησα για αντλίες θερμότητας που να καλύπτουν τις συνολικές θερμικές ανάγκες (2.500Mcal/hr) και πολλές εταιρείες μου ανέφεραν ότι χρειάζονται περισσότερες από 1 μονάδα και πάρα πολλά παρελκόμενα με απαίτηση μεγάλου χώρου.

 

Εσύ κατά τη γνώμη σου πιστεύεις ότι υπάρχει αντλία θερμότητας που να καλύπτει τις ανάγκες για 5 κτίρια και αν υπάρχει (εγώ δε βρήκα-μέχρι 50.000kcal/hr από εταιρείες) τι κόστος αρχικής εγκατάστασης (προσεγγιστικά) απαιτείται?

Ευχαριστώ και πάλι, καλή σου μέρα

Edited by mech13
Link to comment
Share on other sites

Στην ηλιοθερμία δεν θα βάλεις τους κλασσικούς ηλιακούς...το boiler που θα έχει το μεγάλο βάρος, θα βρίσκεται σε άλλο χώρο (πχ λεβητοστάσιο πισίνας) και στην οροφή, μόνο οι συλλέκτες.

Από εκεί και πέρα, για την ερώτηση που μου κάνεις δεν γνωρίζω θέματα κόστους κλπ αλλά επειδή την άλλη εβδομάδα είναι η eco-tek στην Αθήνα και πιθανότατα θα περάσω μια βόλτα, αν δω τίποτα συστήματα τέτοια θα κάνω μια ερώτηση για λογαριασμό σου, να ενημερωθώ κι εγώ βέβαια!

Αν έχεις χρόνο κατέβα κι εσύ πιστεύω ότι θα έχει ενδιαφέρον...

http://www.ecotec-exhibition.gr/

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Α μια χαρά θα ήταν η επόμενη ερώτηση μου για την έκθεση! Πέρυσι η eco-tech είχε τέτοια συστήματα, εγώ δεν είχα ρωτήσει.

Θα στείλω μήνυμα να ενημερώσω μπας και "τρακάρουμε" πουθενά εκεί..να σαι καλά και πάλι με βοήθησες πάρα πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.