Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αναβάθμιση υδρόθερμου τζακιού


vasant

Recommended Posts

Γεια σε ολους,

βλεπω εδώ πως πολλοι εχουν χρησιμες αποψεις και ιδεες οποτε να σας κανω και γω μετοχους στο θεμα μου.

 

Σε πετρινη εξοχικη κατοικια που εχω ηλικιας πλεον των εκατο ετων πριν από καμμια 15ετια ο πατερας μου αναβαθμισε την θερμανση αναβαθμιζοντας το τζακι σε υδροθερμο .

Δηλαδη το υπαρχον τζακι ηταν αρκετα μεγαλο ώστε να τοποθετηθει μεσα λεβητας και να χτιστει γυρω. Εχει σχαρα από σωληνες πανω στην οποια καιγονται τα ξυλα και από κατω συρταρι συλλογης σταχτης. Το ανοιγμα του τζακιου είναι τωρα περιπου 50χ80 cm, και δεν είναι του εμποριου αλλα ιδιοκατασκευη.

Γενικα ειμαι πολύ ικανοποιημενος από την λειτουργια, και δεδομενου ότι δεν είναι μονιμη κατοικια προσφερει επαρκη θερμοτητα σε ολο το σπιτι. Κανω καποιες σκεψεις πως μπορει όμως να αναβαθμιστει περαιτερω. Πχ με την εγκατασταση της γνωστης πορτας.

 

Τα ερωτηματα που με απασχολουν κυριως είναι:

- Πως μπορει να μειωθει η καταναλωση ξυλου, κυριως το βραδυ που βαριεμαι να ξυπναω να το ταιζω.

- Αν βαλω πορτα ποσο αεροστεγης πρεπει να είναι?? Ποση σημασια εχει πχ ότι θα μπαινει αερας από το χωρο που συλλεγεται η σταχτη

- Τι αυξηση απόδοσης θα μου προσφερει η πορτα

- Από τι υλικο θα πρεπει να είναι η πορτα

- Άλλες βελτιωσεις …. (δοκιμασα πχ να βαλω μπρικεττες αλλα ασχετα από τη θερμοτητα παρατηρησα ότι καιγεται αρκετα γρηγορα)

 

Ευχαριστω για τις ιδεες σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Δοκιμασε να ελεγξεις μονο τ κλαπε πιο σωστα ωστε να τραβα ακριβως μονο οσο χρειαζεται κ να μην καπνιζει.

Δεν θα κερδισεις αποδοση με τ πορτα γιατι ενα σωστο τζακι ανοιχτο βγαζει απ τ καπνοδοχο 150-300 κμ την ωρα σε μετρια φωτια, θα τα περιορισεις με τ πορτα στα 50-150 πχ αλλα.. θα καιει σιγουρα γρηγοροτερα τα ξυλα, θα ανεβει η θερμοκρασια του θαλαμου, θα θερμαινει περισοτερο νερο και ταυτοχρονα θα ανεβει κ η θερμοκρασια του καπνοδοχου ομως! Εκτος κ αν γινει συρομενη επανω με ταυτοχρονη αυτοματη ρυθμιση τ κλαπε ωστε κλεινοντας η πορτα να κλεινει κ αυτο και παραλληλα θελει διοχετευση αερα καυσης απο ψηλα για να μην καιει σαν φλογιστρο και μαυριζει και το τζαμι, εξαιρετικα δυσκολη και ακριβη λυση ολ αυτα (σχεδον σιγουρα θα αντικαταστησεις ολο τ επανω μερος τ επενδυσης) θα μπλεξεις. Ανοιγομενα πορτακια ειναι πολυ δυσχρηστα, οπως και να εχει πρεπει να ρυθμισεις μαζι και κλαπε και αερα σωστα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.