Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ένταξη στον Ν.4014 κτιρίου με τμήμα εντός κοινοχρήστου χώρου.


eyt

Recommended Posts

Καλημέρα και καλή χρονιά!

Έχω την παρακάτω υπόθεση για την οποία θα ήθελα την βοήθεια σας.

 

Σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως όπου στο μπροστινό του μέρος έχει πρόσωπο σε κανονικό δρόμο και στο πίσω μέρος του έχει σιδηροδρομικές γραμμές, έχει κατασκευαστεί την περίοδο 1952-1953 κτίριο με οικοδομική άδεια του 1952. Καθώς στην περιοχή υπήρχε σχέδιο πόλεως από τότε, ο Δήμος είχε καθορίσει οικοδομική γραμμή στο πίσω μέρος του οικοπέδου (στο όριο με τις σιδηροδρομικές γραμμές). Το κτίριο όμως κατά την κατασκευή του παραβίασε στο πίσω όριο την οικοδομική γραμμή κατά 2,00μ. περίπου. Ζήτησα από τον ΟΣΕ να καθορίσει το όριο απαλλοτρίωσης του και προκύπτει ότι δεν ταυτίζεται το όριο απαλλοτρίωσης με την οικοδομική γραμμή. Υπάρχει δηλαδή μια λωρίδα μεταξύ ορίου απαλλοτρίωσης και οικοδομικής γραμμής (την χρήση της οποίας δεν γνωρίζω) η οποία μάλλον πρέπει να θεωρηθεί κοινόχρηστος χώρος. Μέσα σε αυτή την λωρίδα βρίσκεται το τμήμα πλάτους 2,00μ. του παραπάνω κτιρίου. Καθώς λοιπόν το κτίριο «πατάει» εν μέρει σε κοινόχρηστο χώρο συμπεραίνω ότι σύμφωνα με τον Ν.4014 ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΕΙ αλλά και ούτε να τακτοποιηθεί με κάποιον τρόπο. Οπότε θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία να αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα κτίρια με μικρές παραβιάσεις κοινοχρήστων χώρων. Π.χ. ένα κτίριο που έχει εισέρθει κατά 20εκ. στον δρόμο δεν θα μπορεί πλέον να μεταβιβαστεί ; Ευχαριστώ.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν η οικοδομική γραμμή στο πίσω μέρος ταυτίζεται με το όριο του οικοπέδου σημαίνει ότι είναι μέρος του κτιρίου εκτός του οικοπέδου. Επειδή όμως δεν είναι εντός της απαλλοτρίωσης να διερευνήσεις αν βρίσκεται εντός οικοπέδου δημόσιου ή εντός οικοπέδου άλλου ιδιώτη που απαλλοτριώθηκε κατά ένα μέρος και έμεινε μια "ορφανή" λωρίδα. Αν ισχύει το 2ο πιστεύω ότι μπορεί να προσκυρωθεί αυτό το τμήμα στο οικόπεδο του πελάτη σου με συμβολαιογραφική πράξη (χρησικτησία). Μετά το ρυθμίζεις ή το νομιμοποιείς.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει συνάδελφε να μελετήσεις τα διαγράμματα του σχεδίου πόλης, και αν είναι δυνατόν στην πρωτότυπη μορφή τους ( πράσινες και κόκκινες ρυμ/κες και οικ/κες γραμμές).

Οταν λες πως στο πρόσωπο προς τις γραμμές υπάρχει οικοδομική γραμμή εννοείς πως η οικ/κη ταυτίζεται με την ρυμ/κη? Μήπως επειδή είναι παλιό το σχέδιο υπάρχει πρασιά προς την σιδ/κή γραμμή και δεν διακρίνεται καλά, οπότε αφενός το όριο της απαλ/σης μπορεί να έρχεται πρόσωπο με την ρυμ/κη, αφετέρου το τμήμα του κτηρίου εξακολουθεί να είναι εντός ορίων οικοπέδου αλλά μέσα στην πρασιά, οπότε μπορεί να υπαχθεί στις διαταξεις του 4014.

Επίσης, εάν όντως η απαλ/ση της Σ.Γ. δεν ταυτίζεται με το όριο του οικοπέδου, μήπως προβλέπεται οριακός δρόμος του σχεδίου πόλεως?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι έχω την εξής απορία:

 

Έχω μια κατοικία όπου αποτελείτε από 2 τμήματα! Το ένα είναι νόμιμο με ο.α του 70 και το δεύτερο είναι αυθαίρετη προσθήκη στον ακάλυπτο του 90! Είχα σκοπό το 2ο τμήμα να το εντάξω στον 4014 ώσπου έμαθα πως το νόμιμο τμήμα(ΜΟΝΟ) ρυμοτομείτε πλέον μια λωρίδα του 1μ *5 ύστερα από μια αναθεώρηση του Σ.Π!

 

Το ερώτημα μου είναι αν μπορώ να τακτοποιήσω το υπόλοιπο τμήμα?

Αν ναι, πως θα δώσω βεβαίωση πως δν υπάρχει αυθαιρεσία και είμαι σε καμία από τις περιπτώσεις τις παρ. 3 του άρθρου 23?

Link to comment
Share on other sites

Megapad

Δύσκολη η περίτωσή σου

πως γίνεται να είναι νόμιμο το ρυμοτομούμενο.

Ερώτηση ? Το ρυοτομούμενο πως προέκυψε ?

Τροποιήθηκε το σχέδιο πόλεως ή αποκρύφτηκε όταν εκδόθηκε η οικ. άδεια ?

Στην δεύτερη περίπτωση εγώ θα άφηνα τον συνάδελφο που έβγαλε την άδεια

να βγάλει αυτός τα κάστανα από τη φωτιά τώρα :sad:.

Link to comment
Share on other sites

Megapad, εγώ θα τακτοποιούσα κανονικά, δεν έχει αυθαιρετήσει στο νόμιμο, η ρυμοτόμηση έγινε μεταγενέστερα, δεν ακυρώνεται η άδεια του 70 επειδή τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό. Το ρυμοτομούμενο τμήμα- και μόνο αυτό είναι κατεδαφιστέο όταν και αν περάσει δρόμος..Θα συμπεριλάμβανα την αναθεώρηση στο πακέτο σχεδίων - εγγράφων και θα το ανέφερα στην τεχνική έκθεση.

Edited by NEADERTAL
Link to comment
Share on other sites

Το ρυμοτομούμενο είναι νόμιμότατο με ο.α του 70!!! Το 75 περιπου άλλαξε ο Δήμος το πλάτος του δρόμου και ρυμοτομεί μια πλευρά μου. Το θέμα είναι πως αν δν είχε καμία άλλη αυθαιρεσία τότε θα μπορούσε να μεταβιβαστεί και να υπογράψω την βεβαίωση.

 

Στην περίπτωση μου τα πράγματα δν είναι τόσο απλά! Στον 4014 μπαίνου οι εξής περιορισμοί:

τασταθεί αυθαίρετη χρήση, αν:

α) η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται:

αα) σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης,

ββ) στη ζώνη ασφαλείας των διεθνών, εθνικών, επαρ-

χιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών κατά τη νομοθε-

σία περί μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συ-

γκοινωνίας που ίσχυαν κατά την εκτέλεση ή εγκατάστα-

σή τους,

γγ) σε δημόσιο κτήμα,

δδ) σε δάσος, σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, στον

αιγιαλό ή τη ζώνη παραλίας,

 

τι εννοεί κατασκευή?το συγκεκριμένο τμήμα ή όλο το κτίριο!!!!????

Link to comment
Share on other sites

Εάν η αναθεώρηση έγινε μετά την ΝΟΜΙΜΗ κατασκευή της πρώτης οικοδομής με Ο.Α. έχεις δίκιο neadertal.

Megapad για να είσαι σίγουρος , θα πρέπει να ελέξεις κατά πόσο η αρχική οικοδομή εφάρμοσε την ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ρ.Γ.

του παλιού ρυμοτομικού.

Συνήθως στις τροποποήσεις-αναθεωρήσεις ρυμοτομικών σχεδίων αποτυπώνονται τόσο η παλιά ρυμοτομική ( με διακεκομμένη γραμμή)

όσο και η νέα Ρ.Γ.( με συνεχόμενη γραμμή ).

Στη δική σου περίπτωση έκανες τον σχετικό έλεγχο ?

Link to comment
Share on other sites

venezia δν εχω στα χέρια μου τέτοι σχέδιο που να αποτυπώνονται και οι 2 οικοδομικές γραμμές, έχω όμως στα χέρια μου 2 πινακίδες του 70 και 80 αντίστοιχα από τον Δήμου όπου στην 1η ο δρόμος είναι όπως τα εγκεκριμμένα σχέδια μου και η δεύτερη είναι η ισχύουσα όπου μου το κόβει!!! Αρα θεωρώ πως το έλεγξα!

 

 

Το πρόβλημα μου είναι πως δν μπορώ να ερμηνεύσω το απόσπασμα του νόμου που σας παρέθεσα! Αυτό που ψιλο καταλαβαίνω είναι πως δν μπορώ να εντάξω στον 4014 κτίσμα που τμήμα του είναι σε κ.χ.!!

Link to comment
Share on other sites

αα) σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης,

τι εννοεί κατασκευή?το συγκεκριμένο τμήμα ή όλο το κτίριο!!!!????

Κοίτα κανείς δεν μπορεί να το ερμηνεύσει γιατί είναι μια γενικολογία και δεν τους έκοψε να το διατυπώσουν πιο συγκεκριμένα..ούτε σε ερωταπάντηση νομίζω υπάρχει..

Έγω σε παρόμοια περίπτωση που είχα με την δική σου, δηλαδή μεταγενέστερης ρυμοτόμησης αλλά τελείως αυθαίρετης οικοδομής, υπέβαλα δήλωση για το τμήμα 90% του κτιρίου που είναι εντός του οικοπέδου, δηλαδή το αντιμετωπίζω τμηματικά- το άλλο το κοινόχρηστο απλά θα το δείξω διαγραμμισμένο στα σχέδια μου ως κατεδαφιστέο...τώρα αν αργότερα γίνει ο δρόμος.. απλά οι άνθρωποι θα έχουν καλύτερη θέα.. :mrgreen:

Edited by NEADERTAL
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.