Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πιστοποίηση περιγράμματος προ '83


Recommended Posts

@armenopoulos διαβάζοντας τον 1337/83 οφείλω να πω πως έχεις δίκιο, η σωστή διαδικασία είναι πρώτα να εξαιρεθεί απο τη κατεδάφιση και μετά να γίνει η πιστοποίηση νόμιμου περιγράμματος. Ωστόσο και για τα προ '55 γνωρίζω αρκετές πολεοδομίες που δε ζητούν εξαίρεση απο κατεδάφιση και προχωρούν κατευθείαν σε νόμιμο περίγραμμα.

 

Το πρόβλημα στη δική μου περίπτωση είναι το Δ, καθώς το κτίριο απέχει από 0 εώς 1,50μ απο το όριο και εφάπτεται σε ρέμα. Το οικόπεδο είναι εντός οικισμού.

Στο άρθρο 16 παρ 1 του 1337/83 αναφέρεται πως μπορούν να εξαιρεθούν της κατεδάφισης ακόμα και τα ακίνητα που αντιβαίνουν στους όρους και περιορισμούς δόμησης αν δεν παραβλάπτουν υπέρμετρα τη πόλη κλπ.

 

Με καλύπτει η παράγραφος αυτή;

Edited by cve20126
Link to comment
Share on other sites

Τα πρό του 55 θεωρούνται νομιμα αν δεν αντιβαίνουν όρους δόμησης σύμφωνα με την παρ.1 του αρθρου 23 του ΓΟΚ. Ομοίως και όσα έχουν εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση με τον 1337/83

Το νόμιμο περίγραμμα, όταν το κτιριο δεν τηρεί τους όρους δόμησης, περιοριζεται σε σχέση με το περίγραμμα (και ύψος/όγκο) του κτιρίου ώστε να ανταποκρίνεται στους όρους δόμησης. Το υπόλοιπο κτίριο δεν θεωρείται νόμιμο. Δηλαδή το τμήμα που είναι εντός Δ, εντός ζώνης ρέματος, πάνω από το μέγιστο ύψος κλπ ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στο "νόμιμο περίγραμμα"

Link to comment
Share on other sites

Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο:

 

1)Έχουμε κατοικία που έχει κοινοτική άδεια απο το τον Απρίλιο του 1981 για 55τμ και τελικά το ίδιο έτος έγινε περίπου 100τμ σε οικόπεδο 400τμ.

 

2)Σήμερα βρίσκεται εντός στάσιμου οικισμού <2000 κατοίκων ο οποίος οριοθετήθηκε το 1986.

 

3) Το κτίριο εφάπτεται με ρέμα και η απόσταση απο το όριο είναι <2.50μ

 

Από το 3 βγαίνει το συμπέρασμα οτι δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί με τους σημερινούς όρους δόμησης (ΦΕΚ 289 4/11/11) λόγω Δ αλλά και ρέματος.

 

Όταν χτίστηκε η κατοικία (4/1981) μόλις είχε δημοσιευθεί το ΠΔ 13/3/83 ΦΕΚ 138Δ http://www.et.gr/ido...7Vmt82ahkIhAbo. το οποίο αφορά τους μη οριοθετημένους οικισμούς (υπενθυμίζω ο οικισμός οριοθετήθηκε το 1986).

Σε αυτό το ΠΔ στο αρ8 παρ 6 αναφέρει πως :" Κατ'εξαίρεση το κτίριο δύναται να τοποθετείται κατά την κύρια όψη αυτού εν όλω ή εν μέρει εσώτερον της οικοδομικής γραμμής κλπ" (4). Επίσης αν δεν κάνω λάθος για πρώτη φορά υπήρξε υποχρέωση να αφήνουμε απόσταση απο το ρέμα το 1989 http://www.minenv.gr.../g13108349.html . (5)

 

Άρα αφού σύμφωνα με το (4) την εποχή της κατασκεύης της κατοικίας δεν υπήρχε υποχρέωση για Δ και σύμφωνα με το (5) ούτε υποχρέωση για απόσταση απο ρέματα θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτα τα στοιχεία ώστε να νομιμοποιηθεί το κτίριο;

 

 

ΥΓ. Εννοείται πως έχω προτείνει να ρυθμιστεί με τον 4014 αλλά ο πελάτης δεν θέλει και ας είναι οικονομικότερο(!).

Link to comment
Share on other sites

Tο κτίριο είναι σε θέση που τουλάχιστον από το 1955, χωρίς ειδική έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία, δεν επιτρεποταν η δόμηση (10μ τότε βάσει ΓΟΚ '55 από ρεύμα / ομοίως με τον ΓΟΚ '73 / 20 μέτρα από μη οριοθετημένο ρέμα σήμερα σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό του 1989)

 

Νόμιμο περίγραμμα δεν βλέπω να υπάρχει στην περίπτωσή σου.

 

Δεν κατάλαβαίνω γιατί πρότεινες ρύθμιση. Το κτίριο ΔΕΝ είναι νόμιμα υφιστάμενο ΑΛΛΑ με την αναστολή της καταδάφισης που έχει βάσει του ν1337, υπάγεται στις εξαιρέσεις του άρθρου 23 του 4014 και δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα.

Edited by armenopoulos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση ελέγχου θα τον γράψουν για τα επιπλέον μέτρα γι΄αυτό θέλει με κάποιο τρόπο να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες. Το οτι μπορώ να του δώσω βεβαίωση για τη μεταβίβαση είναι άλλο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορεί να αποδείξει ότι είναι προ 83 δεν μπορούν να "τον γράψουν"

Αν δεν μπορεί να το αποδείξει, τότε και θα "τον γράψουν" και βεβαίωση για μεταβίβαση δεν μπορείς να δώσεις.

 

Το νόμιμο περίγραμμα καμία σχεση δεν έχει με τα παραπάνω

Link to comment
Share on other sites

Σημερα μου ανεφερε πελατης κατι παρομοιο. Πηγε στην πολεοδομια και ρωτησε για ενα σπιτι που εχει εντος στασιμου οικισμου και υπαλληλος της πολεοδομιας του ανεφερε το ΦΕΚ292Δ/83 και του προτεινε να βγαλει πιστοποιηση νομιμου περιγραμματος.

Εαν ο πελατης βρει εγγραφα που αποδεικνυουν οτι το σπιτι προυφισταται του 1983, και πατωντας στο αρθρο 21 του Ν.1337/83, μπορω να προχωρησω στη διαδικασια πιστοποιησης νομιμου περιγραμματος? Ή πρεπει τελικα να κανω κατι πιο πριν για εξαιρεση απο κατεδαφιση?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Κτισμα αυθαιρετο που δεν εχει τηρηθει η αποσταση 10 μ ας πουμε απο οριοθετημενο ρεμα και ειναι πριν το 1983 δεν μπορει να τακτοποιηθει με τον 4014 .?

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί , αρκεί να μην είναι "μέσα" στο ρέμα.Βέβαια εδώ υπάρχει ένα ρίσκο.Μπορεί εμείς να λέμε τώρα ότι είναι εκτός ρέματος αλλά με μια μελλοντική οριοθέτηση να το βάλει ολόκληρο ή τμήμα του μέσα.(λίγο τραβηγμένο, μόνο για την κουβέντα μας εδώ) Οπότε πρέπει να κρίνουμε από την κατάσταση που υπάρχει εκεί γύρω από το ρέμα και να αναφέρουμε τις πιθανότητες στον ιδιοκτήτη.Κατά τα άλλα τακτοποιείται!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλημέρα,

ενας πελατης εχει ενα οικοπεδο εντος οικισμου με κτισμένα ενα σπιτι και μια αποθήκη. έχει αδεια μονο το στελεχος (τα σχέδια εχουν χαθει απο την πολεοδομία) του 1954 μονο για το σπιτι. επίσης δέν έχει κανένα άλλο έγγραφο που να αποδεικνείει ότι και η αποθήκη είναι κτισμένη τότε και αυτή παρόλο που είναι ολοφάνερο λογω ίδιου τρόπου κατασκευής αλλα φωτογραφίες δεν δέχονται. Στην πολεοδομία ρώτησα και μου είπαν ότι αφόυ δεν μπορεί να γίνει νόμιμο περίγραμμα προ '55 (για την αποθήκη) να γίνει νομιμοποίηση για πριν το '83( Ν,1512/85 αρθρο 8&5 ).Τα δικαιολογητικά είναι παρόμοια με το νομιμο περίγραμμα προ '55 αλλά :

1) στο δ/μα κάλυψης θα πρέπει να φαίνεται και το παλιο σπιτι το οποίο έχει άδεια.Πως τα υπολογίζω? Δομηση, Κάλυψη κτλ?ποιους κανονισμούς χρησιμοποιώ?

2) γίνεται αυτοψία?

3) επειδή τα σχέδια του σπιτιού δεν υπάρχουν πρέπει να ξανακάνουμε αλλα απο την αρχή?

 

Στην πολεοδομια δεν ήξεραν ακριβώς να μου πουν πως πρέπει να γίνει ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.