Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικισμοί κάτω των 2.000 - Απαίτηση σε πρόσωπο


Recommended Posts

  • 4 weeks later...
On 1/6/2019 at 11:42 ΠΜ, netmin909 said:

Ουσιαστικά ο Παύλος το είδε από μια άλλη οπτική. Ότι το μήκος του προσώπου είναι 2,20 και το πλάτος 14μ.( όσο το μήκος της διόδου).

Δεν ξέρω αν θα το δεχτούν αυτό στην Υπηρεσία Δόμησης.

 

 

On 1/6/2019 at 12:07 ΜΜ, tetris said:

Σύμφωνα με την κοινή λογική (την οποία δεν είναι βέβαιο ότι διαθέτουν όλοι οι δ.υ.), ως ημιπλάτος δρόμου ορίζεται το μήκος της καθέτου από τον άξονα έως το πρόσωπο του οικοπέδου. Εφόσον το πρόσωπο είναι τα 2,00 μ, τότε το πλάτος (για το δικό σου οικόπεδο) προκύπτει από την κάθετη σε αυτό το πρόσωπο.

Αν σου δημιουργήσουν πρόβλημα, υπάρχει και η ΔΟΚΚ 

Συνάδελφοι έχετε κάποιο νεότερο από τις ΥΔΟΜ για το αν "πέρασαν" αυτή την προσέγγιση την οποία συζητήσαμε;

Εξετάζω ένα παρόμοιο θέμα (συνημμένη εικόνα) με οικόπεδο εντός οριοθετημένου οικισμού, άρτιο κατά παρέκκλιση με πρόσωπο 2,50 μ σε δημοτικό δρόμο αποδεδειγμένα προ 85. Θεωρώ το συλλογισμό που είχα αναπτύξει ότι έχει βάση για να είναι οικοδομήσιμο, όμως υπάρχει κάτι στη διατύπωση του άρθρου 6 παρ. 1 ΦΕΚ 181/Δ/85 το οποίο με έκανε να επανέλθω (*). Η διατύπωση του "και να εφάπτεται καθ όλο το μήκος μιας πλευράς ορίων του οικοπέδου".

Αν για παράδειγμα έχουμε ένα απλουστευμένο σχήμα ορθογώνιο με πλευρά 7Χ10 και στην πλευρά των 7 μ έρχεται κάθετα ο δρόμος των 2,50 μ θεωρείται ότι εφάπτεται καθ όλο το μήκος της πλευράς ο κοινόχρηστος χώρος-δρόμος;

(*)1. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση . Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ' όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. 'Οπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποίας αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση, ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρων. Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται τα τμήματα του οικοπέδου που καταλαμβάνονται από οικοδομές. 

όικόπεδο.jpg

Link to comment
Share on other sites

τα ιδια λεει και η ΣτΕ  1828/2008

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Προστασία περιβάλλοντος - Ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός - Σχεδιασμός οικοδομήσιμων και κοινόχρηστων χώρων - Οικισμοί με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους - Παραχώρηση από ιδιώτες εδαφικών λωρίδων σε κοινή χρήση προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα στερούμενα προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο - Διάταξη εκτός ορίων εξουσιοδότησης -.

 

Δυνάμει της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 42 παρ. 5 του ν. 1337/1983, ερμηνευομένης ενόψει και των ορισμών του άρθρου 24 παρ. 2 του Συντάγματος, δεν επιτρέπεται να παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων κοινοχρήστων χώρων στους οικισμούς με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, κατά τρόπο αποσπασματικό και μη ορθολογικό, πριν από την έγκριση της οικείας πολεοδομικής μελέτης, και δη κατ' απόκλιση των οριζομένων στο άρθρο 20 του ν.δ. της 17.7-16.8.1923, προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα ή τμήματα ακινήτων ευρισκόμενα εντός των ορίων του οικισμού και μη έχοντα πρόσωπο σε νομίμως προϋφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο. Ενόψει της ανωτέρω εννοίας της εξουσιοδοτικής διατάξεως του άρθρου 42 παρ. 5 του ν 1337/1983, η παρ. 1 του άρθρο 6 του π.δ. της 24.4-3.5. 1985, καθ' ο μέρος προβλέπει ότι τα εντός ορίων οικισμού ακίνητα, για να είναι οικοδομήσιμα, πρέπει, πλην των άλλων προϋποθέσεων,

να έχουν πρόσωπο σε νομίμως υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο, πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων,

ο οποίος εφάπτεται της μιας πλευράς των ορίων του ακινήτου καθ' όλο της το μήκος,

καθορίζει γενικό όρο για τη δόμηση των ακινήτων αυτών πριν από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης του οικισμού και κείται εντός των ορίων της προαναφερθείσης εξουσιοδοτικής διατάξεως. Οι διατάξεις όμως, των παραγράφων 2 και 3 του ιδίου άρθρου, οι οποίες ορίζουν προϋποθέσεις και διαδικασία για την παραχώρηση από ιδιώτες εδαφικών λωρίδων και τη θέση τους σε κοινή χρήση, προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα στερούμενα προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο και μη δυνάμενα, κατ' επέκταση, να δομηθούν βάσει του γενικού όρου της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. της 24.4-3.5.1985, ο οποίος στοιχεί προς γενική αρχή του πολεοδομικού δικαίου, είναι, εκτός των ορίων της παρεχόμενης με το άρθρο 42 παρ. 5 του ν. 1337/1983 εξουσιοδοτήσεως και, συνεπώς, ανίσχυρες, διότι παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας κοινοχρήστων χώρων, αποσπασματικώς και κατά τρόπο μη ορθολογικό, με πρωτοβουλία ιδιωτών, πριν από την έγκριση πολεοδομικής μελέτης, κατ' αντίθεση προς τις απορρέουσες από το άρθρο 24 του Συντάγματος επιταγές.

 

Link to comment
Share on other sites

On 1/11/2019 at 10:37 ΜΜ, Pavlos33 said:

Συνάδελφοι έχετε κάποιο νεότερο από τις ΥΔΟΜ για το αν "πέρασαν" αυτή την προσέγγιση την οποία συζητήσαμε;

.....

Σε αυτή την περίπτωση, η λογική τους είναι ότι ο δρόμος σταματάει στο όριο του οικοπέδου και, συνεπώς, δεν είναι εφικτή η επέκτασή του. Δεν το αιτιολογούν επαρκώς, αλλά δεν το θεωρούν πρόσωπο.  

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφε. Ευχαριστώ για την τοποθέτηση. Επομένως θεωρείται κατά την επικρατούσα γνώμη των ΥΔΟΜ ότι το οικόπεδο της παραπάνω εικόνας είναι μη οικοδομήσιμο; Οπότε να μη ρωτήσω αν κάποιος έβγαλε άδεια σε τέτοιο οικόπεδο. Μάλλον είναι ανώφελο.

Μπορώ να ρωτήσω αν και η προσωπική σου άποψη ταυτίζεται με αυτή των ΥΔΟΜ και θεωρείς επίσης το οικόπεδο μη οικοδομήσιμο όταν ο δρόμος καταλήγει "κάθετα" σε μια πλευρά του;

Link to comment
Share on other sites

Παύλο καλημέρα, το 2011 είχα βγάλει ΟΑ σε οικισμό με πρόσωπο σε πλευρά 3 μέτρων. Τότε μου είχαν δώσει από την ΥΔΟΜ ένα έγγραφο που μοιάζει πολύ στην περίπτωση σου.Τώρα που κοίταξα δε το βρίσκω αλλά μόλις έχω χρόνο θα ξαναψάξω.

Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ πολύ συνάδελφε. Αν το βρεις θα μας διευκολύνει να δούμε το σκεπτικό της ΥΔΟΜ σε περιπτώσεις που ο δρόμος δεν είναι παράλληλος σε μια πλευρά αλλά "κάθετος (τερματίζει) σε αυτή. Είναι ένα θέμα που έχει σωστές απαντήσεις και από τις δυο διαφορετικές οπτικές και τόσα χρόνια από το 1985 ως σήμερα, ούτε ένα έγγραφο δεν άγγιξε το θέμα αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Δε βρίσκω το αντίγραφο στο αρχείο μου, βρήκα τους αριθμούς 2 εγγράφων και θα ρωτήσω όταν ξαναπάω πολεοδομία μήπως το βρω. Το σκαρίφημα αφορά τη δική μου περίπτωση. Αν θυμάμαι καλά στο έγγραφο η απόσταση της πλευράς του οικοπέδου ήταν μεγαλύτερη από τον άξονα του δρόμου και πιο στενή. 

rs.jpg

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε και πάλι ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Αν έβγαλες άδεια στο οικόπεδο της εικόνας με εξυπηρετεί για να προβάλω επιχείρημα. Όντως, το οικόπεδο το ερωτήματός μου μοιάζει πολύ με το δικό σου οικόπεδο, καθώς και στις δυο περιπτώσεις έχουμε δρόμο που "τερματίζει" πάνω σε μια πλευρά οικοπέδου και δεν εφάπτεται παράλληλα όπως οι συνηθισμένες περιπτώσεις.

 

Link to comment
Share on other sites

Έβγαλα βεβαίωση αρτιότητας το 2010 και άδεια το 2011. Στη δική μου περίπτωση μπορεί να το θεωρήσεις και "διαπλάτυνση" του δρόμου σε εκείνο το σημείο. Στο έγγραφο που αναφέρομαι είναι πιο ξεκάθαρο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.