Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικισμοί κάτω των 2.000 - Απαίτηση σε πρόσωπο


Recommended Posts

το συμβόλαιο αναφέρει ότι αφήνεται πάροδος για την εξυπηρέτηση του οικόπεδου.. Εδώ να πω ότι και για τα άλλα δυο οικόπεδα που διανεμήθηκαν έκαναν το ίδιο άφησαν παρόδους για την εξυπηρέτησή τους. στην μια περίπτωση μάλιστα το οικόπεδο την "απορρόφησε" πως; δεν ξέρω.

το 2/Κ έχει άδεια 2019 και ολοκληρώνεται τωρα

για να μην σας κουράζω άλλο καταλήγω στο μη οικοδομήσιμος..

Ευχαριστώ όλους  για την βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα.
Ήθελα τα φώτα σας στο εξής ερώτημα: Για να είναι τα ευρισκόμενα εντός ορίων οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων, άρτια οικόπεδα που δημιουργήθηκαν μετά τις 3-5-1985 και πριν τις 4-11-2011, και οικοδομήσιμα, θα πρέπει:
Α) να έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο 12 μέτρα ή
β) να έχουν  πρόσωπο  σε κοινόχρηστο χώρο πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρα  και να εφάπτεται  καθ' όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου; 

Είμαι βέβαιος ότι έχει καταργηθεί η απαίτηση προσώπου μήκους 12 μέτρων σε κοινόχρηστο χώρο σύμφωνα με το άρθρο 35 του Νόμου 3937/2011. 
 

Edited by Γιωργο
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
On 17/3/2020 at 1:12 ΠΜ, Γιωργο said:

Συνάδελφοι καλημέρα....

Για υφιστάμενα, προ της ανωτέρω ημερομηνίας, οικόπεδα ισχύει η παρ. 1 του άρθρου 6 του Π.Δ. 24-4-85 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), δίχως απαίτηση συγκεκριμένου μήκους προσώπου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 3/10/2015 at 8:40 ΜΜ, armenopoulos said:

 

Η αρτιότητα ε300/π12/β18 ισχύει για το συνεκτικό τμήμα της οριοθέτησης του οικισμού (το οποίο ταυτίζεται με το κεντρικό τμήμα του παραδοσιακού οικισμού σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΠΔ/25-4-1989 ΦΕΚ-293/Δ/16-5-89). Στο μη συνεκτικό τμήμα η αρτιότητα είναι ε2000/π40/β25. Ισχύουν και στις δύο περιπτώσεις οι παρεκκλίσεις για τα προ της 2-7-68 οικόπεδα. Όμως από την διατύπωση του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 6 του ΠΔ/24-4-85 όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το ΠΔ/25-4-89 ("Σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς τα οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στο συνεκτικό τμήμα του οικισμού και εφόσον υπάρχει διαμορφωμένος παραδοσιακός ιστός είναι οικοδομήσιμα όταν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο οποιουδήποτε πλάτους.") προκύπτει ότι ολόκληρη η παρ.1 (αλλά και η νυν παρ.2) ισχύει και εφαρμόζεται σε παραδοσιακούς οικισμούς και κατά συνέπεια για την οικοδομησιμότητα απαιτείται πρόσωπο (σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι τότε για τα προ της 2-7-68 οικόπεδα που ήταν οικοδομήσιμα ακόμη και χωρίς πρόσωπο).

Το κοινόχρηστο χερσολίβαδο δεν αποτελεί κοινόχρηστο χώρο του οικισμού (ανήκει στην "ιδιωτική" περιουσία του κράτους).

Η απόφαση νομάρχη προφανώς εκδόθηκε πριν το ΠΔ/25-4-89 και για τον λόγο αυτόν "αγνοεί" την διατύπωση του τελευταίου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 6 που προανέφερα αλλά και αντιγράφει την αρχική διατύπωση της παρ.3 του άρθρου 9 του ΠΔ/24-4-85 (πλέον μόνο η παρ.2 και όχι και η 3 του άρθρου 5 εφαρμόζεται σε παραδοσιακούς οικισμούς).

 

Όσον αφορά τον χρόνο δημιουργίας του γηπέδου, αυτός λαμβάνεται από τους τίτλους και όχι από την πράξη καθορισμού ορίων του οικισμού.

Αν το κοινόχρηστο χερσολιβαδο ανήκει στην κοινότητα όμως? Το κοινόχρηστο καλύπτει την έννοια του κοινόχρηστου χώρου που απαιτεί ο Νομος. 

Link to comment
Share on other sites

Για τις περισσότερες ΥΔΟΜ το χερσολίβαδο δεν καλύπτει καλύπτει την έννοια του κοινόχρηστου χώρου που απαιτεί ο Νόμος.

Είμαι όμως σαφές ότι όπου ο νομοθέτης απαιτεί δρόμο αναφέρεται δρόμος και όχι χώρος. Οι δρόμοι είναι μέρος των κοινοχρήστων χώρων και προορίζονται για την κίνηση πεζών και οχημάτων. Παλαιότερα έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες σε γεωτεμάχια με πρόσωπο σε ρέμα που επίσης είναι κοινόχρηστος χώρος. Επίσης οι πλατείες, παιδικές χαρές κλπ θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι και τα όμορα οικόπεδα αντιμετωπίζονται σαν να έχουν πρόσωπο. Η τοπικού επιπέδου όμως ερμηνεία των σχετικών με το θέμα διατάξεων επιβάλει να μην δώσεις οικοδομησιμότητα με πρόσωπο σε χερσολίβαδο

Edited by ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Link to comment
Share on other sites

σωστα,

σε    εκεινα τοπογραφικα που παιρναμε παληα απο την Γεωργικη Υπηρεσια, με οριοθετημενους και αριθμημενους κληρους, εμφανιζονταν συχνα και τεμαχια  με την ονομασία  "χερσον-κοινον"

Ηταν κοινον με τη ν εννοια οτι ανηκε στο δημοσιο  και δεν ειχε αποδοθει ακομα...[απο αυτο μπορει να εκοβαν καποιους κληρους  αργοτερα... ή να εδιναν και στον Δημο]

Σημερα αποτελουν "δικαιωμα χρησης" απο παρόδιο κληρούχο,  -αν θυμαμαι καλα-  εναντι καποιου ανταλλαγματος......

Παντως, το κοινον" ουτε κοινοχρηστο ειναι ουτε και "δρομος"

 

Link to comment
Share on other sites

Σκέτο χερσολιβαδο σίγουρα δεν καλύπτει. Όταν όμως αναγράφεται κοινόχρηστο χερσολιβαδο, ανήκει στην κοινότητα και βρίσκεται στο όριο του οικισμού τότε πληρεί το νόημα του νόμου ως κοινόχρηστος χωρος. Όσον αφορά την προσπέλαση μέσω του κοινόχρηστου χώρου... Είναι ένα άλλο θέμα. Αν και εφόσον είναι κοινόχρηστο μπορεί να είναι προσπελάσιμο από όλους. 

Link to comment
Share on other sites

κοινοχρηστο σαν χρηση..."χωραφι"

εκτος εάν εσυ το θεωρεις "πλατεια", δια μεσω της οποιας εχεις δικαιωμα διελευσης  ή -και - "προσωπο"....

 

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος λέει κοινόχρηστος χώρος όπως το διαβάζουμε. Δεν λέει αν ειναι πλατεία ή χωράφι. Δρόμος σίγουρα δεν λέει για τα προ του 2003.  Το βάρος δηλαδή πάει στο κοινόχρηστο 

Link to comment
Share on other sites

 - Αν εννοεις    το Δ181/85,  ισχυει αυτο

 1. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση. Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ` όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. Οπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποία αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάγιστον 2 μέτρων. Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται τα τμήματα του οικοπέδρου που καταλαμβάνονται από οικοδομές.

 

Αν εννοεις το Δ 270/85,   γι αυτο και αναφερεσαι σε πριν το 2003 που εγινε η "ανατροπη"

εκει μιλαει για   δρομο [και για "τυφλα"   χωρις δρομο, με χρονολογια δημιουργιας πριν το 2003] 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.