Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οικισμοί κάτω των 2.000 - Απαίτηση σε πρόσωπο


Recommended Posts

Μην μπερδέψω το συνάδελφο. Το δεύτερο σκέλος της απάντησης μου στο  #189 αφορά ΓΕΝΙΚΑ τη δήλωση ν. 651/77 σε ανάλογες περιπτώσεις σύνταξης τοπογραφικού. Αν πήγαινε για άδεια προφανώς θα έπρεπε να έχει παραχωρήσει ώστε να αποκτήσει οικοδομησιμότητα.

Για τις κάθετες προ παραχώρησης όπως το λες. 

Αν το περνάνε συμβολαιογράφος-υποθηκοφύλακας με αναλυτική περιγραφή για τα τμήματα προς μελλοντική παραχώρηση. Νομίζω ότι γίνεται περίπλοκο χωρίς λόγο αν προσπαθήσει να συστήσει κάθετες προ παραχώρησης σε κοινή χρήση. Ακόμη και αν επιτραπεί, μετά θα πρέπει να γίνει διορθωτικό συμβόλαιο όχι ως προς τα αναλογούντα ποσοστά, αλλά ως προς την περιγραφή του οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι κάνω ένα τοπογραφικό διάγραμμα εντός ορίων οικισμού. Στον οικισμό δεν υπάρχει διανομή-σχέδιο. Πριν γίνει η οριοθέτηση του οικισμού υπήρχε η διανομή της κτηματικής περιοχής και υπάρχουν κάποιοι δρόμοι οι οποίοι και αποτυπώνονται στον χάρτη αλλά και υπάρχουν τα τεχνικά τους στοιχεία. Συγκεκριμένα οι δύο δρόμοι βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του οικοπέδου μου.

Το οικόπεδό μου έχει πρόσωπο σε διαμορφωμένο δρόμο στη Δύση, ο οποίος όμως δρόμος βάσει των στοιχείων θα έπρεπε να είναι 7μ Δυτικότερα!!! Επί της ουσίας δηλαδή υπάρχει μια λωρίδα αγνώστου ιδιοκτήτη που σήμερα είναι κατασκευασμένος ο δρόμος και μετά από αυτή τη λωρίδα έπρεπε να βρίσκεται ο δρόμος και σήμερα υπάρχει οικόπεδο με κτίσματα.

Κατόπιν συζήτησης με συναδέλφους καταλήγω στο ότι δεν μπορώ να "πειράξω" τον δρόμο της διανομής, έστω και αν αφορά διανομή χωραφιών ενώ σήμερα είμαι εντός ορίων οικισμού. Δεν μπορώ δηλαδή να μην λάβω υπόψιν τη θέση του σύμφωνα με τη διανομή.

Συμφωνείτε με αυτό ή θα λέγατε να δείξω τον υφιστάμενο δρόμο και ελαφρά τη καρδία να δώσω αρτιότητα και οικοδομησιμότητα.

 

Στην άλλη πλευρά του οικοπέδου (ανατολικά), είμαι τυχερός, ακουμπάω στον άλλο δρόμο για 5,15μ πρόσωπο. Ο δε δρόμος έχει πλάτος 4μ. (με κλιμακόμετρο, μιας και δεν υπάρχουν στοιχεία για την κατασκευή του και από τις δύο πλευρές, και δυστυχώς δεν αναφέρεται πλάτος στο χάρτη της διανομής).

Δεδομένου ότι πρόκειται να γίνει δικαστική αναγνώριση, στην οποία θα μνημονεύεται ο χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου (που πράγματι είναι πριν το 1985), θα είναι το οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο με αυτό το πρόσωπο αν έχει δημιουργηθεί το 1984? Αν ο δρόμος είχε πλάτος <4μ θα ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση?  Να σημειώσω ότι η επιφάνεια είναι μακράν μεγαλύτερη της αρτιότητας της περιοχής. Επίσης να πω ότι υπάρχουν κτίσματα εντός του οικοπέδου, χωρίς να μου έχουν προσκομίσει καμία άδεια.

Σχέδιο:

michanikos_gr.jpg

Link to comment
Share on other sites

Charlie

Λίγο περίπλοκη η υπόθεση

 

Πρώτον πρέπει να δεις αν οι υφιστάμενοι δρόμοι είναι εκεί πριν την ισχύ του ΦΕΚ 181/Δ/85 και ότι δεν αποτελούν τετράμετρες παραχωρημένες λωρίδες τυφλών οικοπέδων προς δημιουργία δρόμου, κάτι που κατήργησε το ΣτΕ το 2008.

Αν το οικόπεδο σου έχει την κατά κανόνα αρτιότητα και δημιουργήθηκε πριν το 2011 δεν έχει απαίτηση μήκους προσώπου 10 ή 15 μ αλλά μόνο απαίτηση για το πλάτος των οδών στις οποίες "βλέπει" (4 μ ή αν δεν τα έχει παραχώρηση εδαφικής λωρίδας ώστε από τον μέσο άξονα να προκύψει ημιπλάτος 2 μ).

Εκείνη η ανατολική λωρίδα οικοπέδου μοιάζει σαν άλλοτε δουλεία διέλευσης. 

Σε πρώτη φάση κατά τη γνώμη μου η έρευνα πρέπει να γίνει με τίτλους οικοπέδου (αν υπάρχουν), και  οικοδομικές άδειες γειτονικών οικοπέδων, να δεις πως έδειξαν τους δυο δρόμους.

Για την περίπτωση της τόσο μεγάλης απόκλισης για διανομή εκτός σχεδίου σωστό είναι, καλύτερα να μας διαφωτίσουν στο θέμα οι συνάδελφοι τοπογράφοι.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

καλημερα συναδερφοι έχω ένα οικόπεδο σε οικισμό με σ΄χεδιο οριοθέτησης το οποίο έχει πρόσωπο σε 2 δρόμους ("διαμπερές"). Από την μία πλευρά έχω οριακά 4 μ πλάτος του δρόμου (που προυπάρχει το 1985). από την άλλη είναι γύρω στα 3,65. όμως το πρόσωπο καλύπτεται από την οικία μου, ενώ στο απέναντι δεν υπάρχει κτίσμα. τι γίνεται σ αυτήν την περίπτωση? μιας και εγώ εξαιρούμαι της παραχώρησης σύμφωνα με το αρθ 6 παρ 1 του ΦΕΚ 181Δ όπως τροποποιήθηκε. παραχωρεί ο απέναντι? και πότε πρέπει να γίνει αυτό? εγω είμαι οικοδομήσιμος? πρέπει να παραχωρήσω και εγώ και όταν αποφασίσω να το ρίξω θα το αποδώσω και σε κοινή χρήση? επέιδη θέλω να βγάλω μια αδεια μικρής κλίμακας θέλω να είμαι καλυμένος

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον στον έναν δρόμο το κτίριο έχει πλευρά συνευθειακή με όλο το μήκος της γραμμής προσώπου του οικοπέδου, δεν απαιτείται καμία παραχώρηση σε κοινή χρήση ώστε το ημιπλάτος του δρόμου να προκύψει κατ ελάχιστον 2 μ μετά την παραχώρηση. Στον άλλο δρόμο, αν στο συνολικό μήκος προσώπου έχεις το ημιπλάτος από τον άξονα των 2 μέτρων δεν απαιτείται να παραχωρήσεις. Συνεπώς σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτεις το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο.

Αν κάποτε εκδοθεί άδεια κατεδάφισης και παύσει να υπάρχει το κτίριο, τότε θα απαιτηθεί παραχώρηση σε κοινή χρήση στο δρόμο που είχε πρόσωπο το κτίριο προκειμένου το οικόπεδο να αποκτήσει οικοδομησιμότητα.

Η άδεια μικρής κλίμακας προϋποθέτει καταρχάς νομιμότητα του υφιστάμενου. Η πολεοδομία δεν θα δεχτεί απλά μια δήλωση ότι το κτίριο είναι προ 55. Συνήθως ζητάνε υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4178 δυνάμει της εγκ. 4 για προ 55 με μεταγενέστερες αυθαιρεσίες.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τωρα γύρισα και απο πολεοδομία και μου είπαν πως είμαι οικοδομήσιμος.. τώρα για την νομιμότητα στο συγκεκριμένο όλα είναι παλιά (έτσι φαίνονται τουλάχιστον, αν έγιναν το 60 ή το 65 τπτ βελτιώσεις δεν μπορω να το πώ με σιγουριά)  τώρα αν με υποχρεώσουν να κάνω νομιμοποίηση τι να πω?

Link to comment
Share on other sites

Για την οικοδομησιμότητα στο αναφέρω και στο προηγούμενο μήνυμα. Όσο για τη νομιμότητα του κτιρίου θα πρέπει να το αποδείξεις. Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να δηλώσεις στο ν. 4178 μεταγενέστερες αυθαιρεσίες (π.χ αλλαγή στέγης, νέα κουφώματα, επιχρίσματα, κεραμοσκεπή στέγαστρα, δάπεδα σκυροδέματος κλπ -εργασίες αναλυτικού) με 500 Ε και στην τεχνική έκθεση τεκμηριώνεις την παλαιότητα του υφιστάμενου ως προ 55 βάσει μορφολογικών χαρακτηριστικών του κτιρίου σε συνδυασμό πάντοτε με τροποποιημένο Ε9 που θα αναφέρει την ακριβή επιφάνεια του κτιρίου (μετά την δική σου αποτύπωση) και τη χρονολογία του (οπωσδήποτε προ 55). Έτσι το κτίριο αποκτά νομιμοποιητικά στοιχεία για κάθε διοικητική πράξη. Η ΕΕΜΚ απαιτεί νομιμότητα. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα

Εχω την περίπτωση αρτιου / οικοδομήσιμου οικοπέδου με πρόσωπο σε οδό και ομόρου του στην πίσω πλευρά τυφλό

Σκέφτομαι το ενδεχόμενο ανταλλαγής εμβαδών ώστε να δημιουργήσω σε μια πλευρά του αρτίου μια δίοδο πλάτους πχ 3-4 μέτρων η οποία να προσαρτηθεί στο τυφλό με στόχο το τυφλό οικόπεδο να αποκτήσει πρόσωπο 3-4 μετρα στην οδο

 

Αρα μιλάμε για ανταλλαγή εμβαδών. Το Αρτιο παραμένει άρτιο (θα έχει 3-4 μέτρα μικρότερο πρόσωπο που ειναι οκ στην προκειμένη)

 

ΤΟ μη αρτιο όμως, αρτιοποιείται με αυτόν τον τρόπο?

Πότε θεωρείται ο χρονος δημιουργίας του?

Αν ο χρόνος ειναι ο χρόνος ο αρχικός, τότε δεν εφαρμόζεται η διάταξη για το ελάχιστο πρόσωπο και έτσι είναι οικοδομήσιμο

Αν θεωρείται οτι δημιουργείται τώρα, τότε ειναι μη άρτιο...

Τι ισχύει δηλαδή ως προς τις ανταλλαγες τμημάτων γης και το χρόνο δημιουργίας του ακινήτου, γνωρίζει κανεις σας??
 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.