Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικισμοί κάτω των 2.000 - Απαίτηση σε πρόσωπο


Recommended Posts

Καλημέρα, σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων που είναι ταυτόχρονα και προϋφυστάμενος του 1923 οικόπεδο 1200 τμ με έχει πρόσωπο σύμφωνα με το συμβόλαιο του 2001 σε κοινοτική οδό πλάτους 4μ (σήμερα χωματόδρομος) το οποίο προήλθε στον ιδιοκτήτη από αποδοχή κληρονομιάς το 1980 και το 1998. Κατατμείται σε 4 τεμάχια το 2001 και στο τοπογραφικό και στα συμβόλαια πώλησης και τα 4 αναγράφεται όι έχουν πρόσωπο σε κοινοτική οδό και είναι άρτια & οικοδομήσιμα. Το πλάτος του δρόμου από περίφραξη εώς την περίφραξη των απέναντι οικοπέδων υπάρχει υλοποιημένο στα 4μ. 

Ο χωματόδρομος αυτός εμφανίζεται οπτικά σε αεροφωτογραφίες στα τελη της δεκαετίας του 90, σε παλιότερες όλη η έκταση εκεί είναι ένα αδόμητο "χωράφι". Η πολεοδομία για να θεωρήσει τα οικόπεδα οικοδομήσιμα ζητάει βεβάιωση από την τεχνική υπηρεσία για τον χαρακτήρα του δρόμου. Η τεχνική υπηρεσία όμως λέει ότι από την στιγμή που δεν έχει γίνει κύρωση κοινοχρήστων χώρων δεν μπορεί να δώσει τέτοια βεβαίωση.

Η ερώτηση μου είναι η εξής, από την στιγμή που τα συμβόλαια του 2001 δεν αναγράφουν κάτι για δρόμο που αφέθηκε σε κοινή χρήση, μπορώ μόνο με τα συμβόλαια να θεωρήσω τον δρόμο κοινοτικό οπότε να έιναι οικοδομήσιμα;

Link to comment
Share on other sites

1. Όλοι οι οριοθετημένοι οικισμοί (θεωρείται πως) προϋφίσταντο του 1923. Από αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία είναι κάτω των 2000 κατ. (κι έτσι αναφέρονται) οι δε υπόλοιποι αναφέρονται ως προ 23.

2. Για να είναι νομίμως υφιστάμενος ο δρόμος, θα πρέπει να προϋφίσταται του 1985. Αυτό αποδεικνύεται είτε από τίτλους (κυρίως) είτε από α/φ. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποδειχθεί από τους δικούς σου τίτλους, θα ανατρέξεις στους τίτλους των ομόρων και των απέναντι. Εάν στη αποδοχή του 80 αναφέρεται δρόμος (ανεξαρτήτως πλάτους) είσαι εντάξει

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

Οικόπεδο περίπου 600τμ εντός οικισμού <2.000 κατοίκων έχει περιέλθει στον ιδιοκτήτη από αποδοχή το 2009. Έχει πρόσωπο σε δημοτική οδό (πλάτους περίπου 4μ) αλλά επειδή μπροστά στο οικόπεδό μου τελειώνει και ο δρόμος το πρόσωπο που έχει το οικόπεδο είναι όσο το πλάτος του δρόμου (δηλαδή περίπου 4μ)

Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά ο δρόμος στη περίπτωση μου δεν επηρεάζει την οικοδομησιμότητα διότι σύμφωνα με το 289Δ(2011) δεν απαιτείται πρόσωπο αν το οικόπεδο προϋπάρχει της δημοσίευσης του τελευταίου ΦΕΚ, σωστά? Θέλω να πω, είναι οικοδομήσιμο ανεξαρτήτως προσώπου ή μη σε αναγνωρισμένο δρόμο. Ή όχι?

Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, the_topo said:

δεν απαιτείται πρόσωπο αν το οικόπεδο προϋπάρχει της δημοσίευσης του τελευταίου ΦΕΚ, σωστά?

που το λέει αυτό;

Αν προϋπάρχει του ΦΕΚ θέλεις οποιοδήποτε πρόσωπο. Αν έχεις 4μ είσαι ΟΚ.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@SIGIO έχεις δίκαιο. Ξαναδιαβάζοντας το νόμο φαίνεται ότι παρερμήνευσα από το αρθρ1 και παρ. 1 το εξής:

'Η παρούσα διάταξη δεν εφαρμόζεται σε γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρό− ντος π.δ/τος και στους παραδοσιακούς οικισμούς'

.Το παραπάνω σημαίνει ότι θα ισχυεί ό,τι ίσχυε και πριν που είναι από το ΦΕΚ 181Δ το εξής:

'΄κάθε γήπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε διαμορφωμένο κοινόχρηστο χώρο ή σε δίοδο προσπέλασης...'

Είναι και ο λόγος που μου λες ότι αρκεί να έχει πρόσωπο σε δρόμο! Σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Σωστά. Οποιοδήποτε πρόσωπο. Μόνο για τα δημιουργούμενα μετά το 2011 απαιτούνται συγκεκριμένα μεγέθη προσώπου.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.