Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Μάλλον όλα αυτά στα ζητάει επειδή η Συμβ/φος πρόκειται να επικαλεσθεί ότι ο θανών με αυτή τη διαθήκη συστήνει συγχρόνως και σύσταση καθέτων?? 

και μένα μου το ζήτησε κάποια συμβ/φος- και πιστεύω σωστά μου τα ζήτησε- αλλά μαζί με τ.δ και σύσταση καθέτων

Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, ΚΑΝΑ said:

Μάλλον όλα αυτά στα ζητάει επειδή η Συμβ/φος πρόκειται να επικαλεσθεί ότι ο θανών με αυτή τη διαθήκη συστήνει συγχρόνως και σύσταση καθέτων?? 

και μένα μου το ζήτησε κάποια συμβ/φος- και πιστεύω σωστά μου τα ζήτησε- αλλά μαζί με τ.δ και σύσταση καθέτων

ακριβώς τέτοια περίπτωση είχα, αλλά ο συμβολαιογράφος δε ζήταγε μόνο στο τοπογραφικό να συστήνονται οι κάθετες, αλλά να βγάλω και βεβαίωση ρύθμισης των αυθαιρεσιών στο όνομα των κληρονόμων οι οποίοι ουδέποτε κάνανε αποδοχή κληρονομιάς...  

Link to comment
Share on other sites

Κακώς τα ζητάει! Οδηγεί το μηχανικό σε παρανομία... Δεν εφαρμόζει τη βούληση του θανόντος!!!

Οφειλει να κάνει την αποδοχή όπως ακριβώς επιθυμεί ο θανών, ταυτοχρόνως γίνεται και η ΣΟΙ, οι κληρονόμοι αποκτούν τα ακίνητα όπως υφίστανται και εκ των υστέρων ρυθμίζουν την οποία αυθαιρεσία έχουν ή οτιδήποτε άλλο....

Κατά τη γνώμη μου η "λεβέντω" παρανομεί... 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@body125z

Συμφωνώ με τον συνάδελφο KANA.
Πώς θα γίνει σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών χωρίς βεβαίωση μηχανικού;
Μέχρι να γίνει αποδοχή κληρονομιάς, πού ανήκει το ακίνητο;
Προφανώς στους κληρονόμους, αφού ο αποβιώσας δεν μπορεί να είναι ιδιοκτήτης.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα!!

Σε ακίνητο με αυθαιρεσία κατηγορίας 3 (αλλαγή περιγράμματος εως 5% (μειωση)) ενημέρωσα τους ιδιοκτήτες για την αυθαιρεσία και ότι ιδανικά θα πρέπει να κάνουν τακτοποίηση πριν την μεταβίβαση, αλλά ότι θα μπορούσαν να κανουν τη μεταβίβαση και χωρίς τακτοποίηση με αναγραφή της αυθαιρεσίας στην Τεχνική Έκθεση. Επέλεξαν να προχωρήσουν χωρίς τακτοποίηση και εγώ ετοιμάζομαι να δώσω βεβαίωση.

Το θέμα είναι στις επιλογές διαλέγω το

α) δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες καθ΄ υπέρβαση κλπ κλπ ή το

β)οτι οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις ανήκουν σε μια απο τις εξαιρέσεις κλπ κλπ.

Εγώ επιλέγω το β ωστόσο η συμβολαιογράφος μου λέει οτι αν δώσω βεβαίωση με το β, χωρίς να έχει γίνει τακτοποίηση, δεν θα προχωρήσει η μεταγραφή από την υποθηκοφύλακα.

Επίσης πρακτικά διαβάζοντας το λεκτικό της α περιπτωσης  θα μπορούσα να δωσω βεβαίωση και με αυτό το λεκτικό καθώς αναφέρεται σε υπερβάσεις ενώ εγω έχω μείωση εμβαδού. Ωστόσο το β μου φαίνεται πιο σωστό.

Έχει τύχει αντίστοιχη περίπτωση σε κάποιον? Ευχαριστώ!

 

 

Link to comment
Share on other sites

@Aenor μην μπλέκεστε με το λεκτικό (το οποίο έχει συντομευθεί για ευνόητους λόγους, μεταξύ των οποίων μάλλον οι κομπιουτεράδες του ΤΕΕ δεν μπορούν να γράφουν πολλά), εμείς δίνουμε βεβαίωση με βάση τον ν. 4495/17, άρθρο 82, παρ. 1, η οποία παράγραφος απαγορεύει τη μεταβίβαση, οπότε πάμε στην παράγραφο 2 με τις εξαιρέσεις, όπου και εμφανίζεται η περίπτωση που αναφέρατε.

Συνεπώς ανήκετε στις εξαιρέσεις και αυτή είναι η μόνη επιλογή σας, οπότε επιλέγουμε το β και γράφουμε στην τεχνική έκθεση όλα τα ευρήματα της αυτοψίας.

Εμείς αυτό και μόνο μπορούμε να προσφέρουμε ως βεβαίωση. Αν δεν κάνει στη συμβολαιογράφο, τότε το πρόβλημα είναι δικό της και οι επιλογές που έχει ο ιδιοκτήτης είναι ή να τακτοποιήσει ή να πάει σε άλλη συμβολαιογράφο... 

Υπομονή ... Λίαν συντόμως έρχεται η ΗΤΚ και τελειώνουν τα βάσανα ... εκεί μόνο με τακτοποίηση καθαρίζουμε. 😉

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,εάν σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια όλες οι διαστάσεις του εξωτερικού περιγράμματος της ιδιοκτησίας είναι μικρότερες,δεν υπάρχει αυθαιρεσία κατά τον 4495,γιατί έχεις τμήματα ακινήτου που δεν κατασκευάστηκαν.Παρ όλ αυτά,η κατά συνθήκη υπαγωγή στην Κατηγορία 3 σε αυτές τις περιπτώσεις,γίνεται ακριβώς για να εμφανιστεί στο νέο συμβόλαιο (όπως και στην ΗΤΑ,οσονούπω),η σωστή κάτοψη με το πραγματικό εμβαδόν,ώστε να διορθωθούν και όλα τα συναφή:Ε9,τ.μ.Δήμου κλπ κλπ,καταλήγοντας στη σωστή περιγραφή του ακινήτου στο συμβόλαιο.Ειδικά για αγοραπωλησία,όπου ένας ξένος άνθρωπος θα παραλάβει ένα ακίνητο όχι 90 τ.μ.(σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην οικ.άδεια) αλλά 86 τ.μ. για παράδειγμα,θα  συνιστούσα την Κατ.3,ώστε να επισυνάψεις δήλωση με σωστή κάτοψη-σωστό εμβαδόν.Επίσης,στην παραπάνω περίπτωση,λες ότι ενημερώθηκε ο πελάτης κι ο Συμβολαιογράφος.Εάν πρόκειται για αγοραπωλησία(αλλά και σε κάθε περίπτωση),άμεσα ενδιαφερόμενος είναι αυτός που θα παραλάβει το ακίνητο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τους 2.

Η μεταβίβαση αφορά σε γονική παροχή. Ιδανικά έχει προταθεί η τακτοποίηση αλλά ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να την κάνει τώρα κυρίως για χρονικούς αλλά και οικονομικούς λόγους. Συμφωνώ μαζί σας για τη σωστή κάτοψη κλπ και για αυτά τα θέματα έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες.

Η απάντηση ήταν οτι θα τακτοποιήσουν το 22 μαζί με την ταυτότητα κτηρίου κλπ.

Στο κυρίως θέμα έχω ζώνη κοινοχρήστου που έχει μπει μέσα στο διαμέρισμα. Επειδή είναι απομείωση εμβαδού θεωρώ ότι μπορώ να δώσω βεβαίωση ωστόσο δεν μπορώ να μην το αναφέρω στην Τεχνική Έκθεση και για αυτό προβληματίζομαι για το α ή β. Σε κάθε περίπτωση έχω διαφορετική υλοποίηση των σχεδίων της Ο.Α. και για το λόγο αυτό θεωρώ ότι έχω αυθαιρεσία.

Link to comment
Share on other sites

χμμμ εμπλέκεται κοινόχρηστος χώρος, γι' αυτό η συμβολαιογράφος προσπαθεί να το αποφύγει...

Πάτε για τακτοποίηση και δεν το έχετε καταλάβει...

Σε βεβαιώσεις τέτοιου τύπου πάντως, αν εμπίπτετε, εγώ παίρνω και την Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη με γνήσιο υπογραφής, ότι έλαβε γνώση για τις επιλογές του και επέλεξε αντί για τακτοποίηση το σύστημα "γαργάρα" ...

Link to comment
Share on other sites

κοινοχρηστος μπηκε στην ΟΙ και αρα εχεις "απομειωση" εμβαδου.

Εχεις στην αδεια 90 εχεις στην συσταση 90, χρειαζεσαι τροποποιηση.

αν στη συσταση ειναι τα πραγματικα λιγωτερα, δεν θες τπτ.

...Δες τον τιτλο.... τι φαινεται;

 

φυσικα, διαφωνω  ως προς το κατωτερω

"Σε βεβαιώσεις τέτοιου τύπου πάντως, αν εμπίπτετε, εγώ παίρνω και την Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη με γνήσιο υπογραφής, ότι έλαβε γνώση για τις επιλογές του και επέλεξε αντί για τακτοποίηση το σύστημα "γαργάρα" ... "

 

Και δεν ειναι σωστο, και, μαλλον χειροτερευει τη θεση του μηχανικος διοτι αυτος , σε αντιθεση με τον πελατη,

"εν πληρη επιγνωσει  των συνεπειων του νομου"

εξεδοσε μια παρατυπη βεβαιωση.

έ;

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.