Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Καθυστέρηση στην έκδοση άδειας (παρέλευση 9μηνου)


cobo

Recommended Posts

Κύριοι

εδώ κι ένα χρόνο αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Έχω αναθέσει την έκδοση οικοδομικής άδειας σε ένα μηχανικό από 18/11/2010 (ημερομηνία υπογραφής του συμφωνητικού ανάθεσης) και ακόμα δεν μου την έχει βγάλει προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες. (Η όλη μελέτη κατασκευής είχε βέβαια ξεκινήσει πιο μπροστά.)

Έχω ελέγξει από την πολεοδομία ότι ο φάκελλος της μελέτης έχει κατατεθεί το Δεκέμβριου του 2010. Μετά άρχισε να βρίσκει διάφορες δικαιολογίες. Την μία έριχνε την ευθύνη στην πολεοδομια γιατι είχε λέει πολύ φόρτο λόγω ημιυπαίθριων κτλ..

Περί το τέλος Μαίου, με διαβεβαίωσε ότι η μελέτη έχει ελεχθεί και ότι ήταν ζήτημα μιας - δυο εβδομάδων για να έχουμε την άδεια. Πήγα στην συμβολαιογράφο για την δήλωση του πάρκινγκ και δεν νομίζω ότι έχω αφήσει άλλη εκκρεμότητα.

Απο τότε όλο μου λέει ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγάλει την άδεια και άδεια ακόμα δεν είδα.

Εντωμεταξύ έχει ήδη πληρωθεί για την έκδοση της άδειας και την γενική επίβλεψη.

Τι μου προτείνεται να κάνω? Μπορώ να πάρω πίσω τα λεφτά μου και να αναθέσω την εκδοση της άδειας σε άλλον? Σ αυτή την περίπτωση θα χάσω τη μελέτη που ήδη έχει κατατεθεί?

Link to comment
Share on other sites

έχει πληρωθεί τα πάντα όλα δηλαδή αλλά οικοδομή ξέχασε να σου δώσει. νωρίς πάντως σε ζώσαν τα φίδια

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν μπορείτε να βρείτε τρόπο ειλικρινούς επικοινωνίας με το μηχανικό, απευθυνθείτε στην πολεοδομία.Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι καθυστέρησης που μόνο από εκεί θα μάθετε.

Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω ότι του έδειξα υπερβολίκη εμπιστοσύνη. Αλλά θεώρησα ότι επίστημονας είναι, μου είχε δείξει και δείγματα της δουλειάς του...

Το θέμα είναι τώρα τι γίνεται...??? Υπάρχει κάποια εφικτή λύση...???

Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός οφείλει εντός εννέα μηνών να έχει εκδώσει την άδεια σύμφωνα με το Αρθ-5 παρ.8 ΠΔ-8/13-7-93

Μετά το παραπάνω διάστημα η άδεια επιστρέφεται και μπορείτε να την αναθέσετε σε άλλο συνάδερφο.

 

Να τονίσω όμως ότι ο μηχανικός θεωρητικά δεν είναι υπεύθυνος για την περαίωση του φακέλου παρα μόνο για τη σύνταξη των μελετών.

 

Ο υποβαλλόμενος φάκελος για την έκδοση οικοδομικής άδειας θεωρείται ότι δεν υποβλήθηκε ποτέ και αφού τεθεί στο αρχείο η αίτηση και οι δηλώσεις ανάληψης, ανάθεσης, ο υπόλοιπος φάκελλος επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη με ενημέρωση του μελετητή, αν μέσα σε διάστημα εννέα (9) μηνών από την υποβολή δεν συμπληρωθούν οι ελλείψεις ή διορθώσεις που διαπιστώθηκαν στα διάφορα στάδια ελέγχου ή την ΕΠΑΕ και δεν έχει χορηγηθεί η άδεια.

 

Αν όμως για την καθυστέρηση μεσολάβησε ανωτέρα βία για τους ενδιαφερομένους ή υπαιτιότητα της υπηρεσίας ή άλλων υπηρεσιών παρατείνεται ανάλογα η παραπάνω προθεσμία με απόφαση του οικείου νομάρχη, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της υπηρεσίας. Οι άδειες που εκδίδονται καθώς και οι αναθεωρήσεις τους ανακοινώνονται στον οικείο δήμο ή κοινότητα.

Edited by Gousgounis
Link to comment
Share on other sites

Το 9μηνο (όπως περιγράφεται στο προηγούμενο ποστ) έχει παρέλθει. Οπότε κακώς η πολεοδομία δε σας ενημέρωσε για την επιστροφή του φακέλου! Διότι η διαδικασία δεν είναι προαιρετική...ο νόμος το λέει. Πρέπει λοιπόν να ξαναγίνει ανάθεση μελέτης-επίβλεψης και είναι στην ευχέρεια του πελάτου να συνεχίσει τη συνεργασία με τον ίδιο μελετητή ή να επιλέξει άλλον.

 

Πρέπει να βρείτε ποιος υπάλληλος έχει "χρεωθεί" το φάκελό σας και να τσεκάρετε ποιες μελέτες έχουν εγκριθεί. Αυτές τις μελέτες (τις εγκεκριμένες) τις κρατάτε και μπορείτε να ζητήσετε με την (εκ νέου) επανακατάθεση του φακέλου να γίνουν δεκτές και να μην τις ξαναελέγξουν/ζητηθούν αμοιβές. Υπόψιν ότι σύμφωνα με το νόμο σε μελετητή απευθύνεστε για εκπόνηση μελετών και όχι για διεκπεραίωση φακέλου οικοδομικής άδειας (εκτός αν στο συμφωνητικό που υπογράψατε αναφέρεται ρητώς το αντίθετο). Αν μια μελέτη δηλαδή έγινε (και κυρίως εγκρίθηκε έγκαιρα) δεν μπορείτε να απαιτήσετε επιστροφή χρημάτων - είτε βγει η άδεια είτε όχι! Αλλά μπορείτε να την ξανακαταθέσετε.

 

Αν τώρα έχουν γίνει μελέτες αλλά βρίσκονται στο στάδιο του ελέγχου (δεν έχουν εγκριθεί) το θέμα είναι δύσκολο και εξαρτάται από το αν "κρατήσετε" τον ίδιο μελετητή ή τον αλλάξετε. Αν τον "κρατήσετε" οι αμοιβές (από ό,τι κατάλαβα) έχουν κατατεθεί οπότε το μόνο που θα απαιτήσετε είναι συμφωνητικό στο οποίο να αναγράφεται χρονικό όριο κατάθεσης των μελετών που υπολείπονται - σύντομα όμως γιατί θα χρειαστεί και κάποιος χρόνος ελέγχου από πολεοδομία για τον οποίο κανείς μελετητής δεν είναι απόλυτα υπεύθυνος (η μόνη ευθύνη που έχει είναι η γρήγορη διόρθωση σε τυχόν αλλαγές που απαιτήσει ο ελεγκτής). Αν τον αλλάξετε τα πράγματα περιπλέκονται και θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ΤΕΕ (τμήμα επαγγελματικών διαφορών και πειθαρχικού ελέγχου φαντάζομαι) για να δείτε αν και πώς μπορείτε να απαιτήσετε επιστροφή αμοιβών για μελέτες που δεν έχουν εγκριθεί.

 

Υπόψιν ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για μελέτες (μη εγκεκριμένες) οι οποίες κατατέθηκαν στην πολεοδομία από το μελετητή μετά το πέρας του 9μήνου!!! (και το 9μηνο πρέπει να έκλεισε Αύγουστο του '11 από όσα διαβάζω). Διότι ο φάκελος θα έπρεπε να κλείσει (αυτόματα) και ο μελετητής να ξαναζητήσει ανάθεση για όποια μελέτη είναι σε εξέλιξη αλλά την έχει ακόμη στο γραφείο του! Άρα κάθε τέτοια μελέτη είναι άκυρη...(βέβαια το παραπάνω ισχύει και για τις μελέτες που κατατέθηκαν μετά το 9μηνο αλλά πρόλαβαν και εγκρίθηκαν - επειδή όμως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και εφόσον από την πολεοδομία πάρετε διαβεβαίωση ότι θα τις δεχτούν να τις κρατήσετε).

 

Αυτά όμως δείτε τα γρήγορα γιατί το καλοκαίρι αλλάζει ο τρόπος έκδοσης οικοδ. αδειών και πρέπει να έχετε τελειώσει μέχρι τότε - αν βρεθείτε στην αλλαγή με φάκελο "ανοιχτό" θα έχετε διάφορα (άγνωστα μεν σίγουρα δε) προβλήματα.

 

Την αμοιβή της επίβλεψης μπορείτε να την πάρετε πίσω (εφόσον, προφανώς, δεν έχει γίνει).

 

 

υγ. άλλαξα τον τίτλο διότι δεν μπορεί να αποδειχθεί (εδώ) ότι φταίει ο μελετητής.

Edited by ss_sk
Link to comment
Share on other sites

Μια παρατήρηση: Γιατί βάζετε στην υπογραφή σας μηχανικός; Αφού δεν είστε;

Μια ερώτηση: Γιατί δεχτήκατε να πληρώσετε την αμοιβή επίβλεψης πριν καν βγει η άδεια;

 

Κατά τα λοιπά συμφωνώ με τα γραφόμενα του ss-sk.

Link to comment
Share on other sites

Μηχανικός Λογισμικού είμαι, δεν είμαι Πολιτικός μηχανικός...

Δέχτηκα και πλήρωσα την επίβλεψη γιατί μου έκανε καλή προσφορά.

Θέλω πάντως να σας ευχαριστήσω όλους για την άμεση ανταπόκριση σας. Τα όσα μου συμβουλεύεται είναι πάρα πολύ χρήσιμα. Ειλικρινά ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Παπαριές του είπε. Ποια "μελέτη"? Ποια από όλες? Γιατί "μελέτες" υπάρχουν...που μία μία κατατίθενται και μία μία ελέγχονται και εγκρίνονται.

 

 

υγ. σχετικά πρόσφατα κάηκα από "συνεργάτη" που τίναξε ολόκληρη διαδικασία στον αέρα επειδή άργησε αδικαιολόγητα να κάνει τη δική του τη δουλειά. Επομένως ναι, είμαι προκατειλημμένος!

Edited by ss_sk
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.