Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Καθυστέρηση στην έκδοση άδειας (παρέλευση 9μηνου)


cobo

Recommended Posts

Πήγα στην πολεοδομία όπως μου συμβουλεύσατε κι ακοούστε τι λαβράκι έβγαλα.

Ο φάκελλος των μελετών κατατέθηκε στις 24/11/2010

Το τοπογραφικό ελέγχθηκε στις 7/12/2010 και τελείωσε την ίδια μέρα

Τα αρχιτεκτονικά ελέγχθηκαν στις 13/1/2011 και τελειώσαν στις 4/3/2011

Πέρασε επιτροπή ΕΠΑΕ στις 4/3/2011 και επέστρεψε εγκεκριμένος στις 15/4/2011

Τα στατικά ελέγχθηκαν στις 27/5/2011 και τελείωσαν την ίδια μέρα.

Τα μηχανολογικά ελέγχθηκαν στις 27/5/2011 και τελείωσαν στις 3/6/2011

Στην συνέχεια ο φάκελλος πλήρως ελεγμένος πήγε στην οικονομική υπηρεσία για να πληρωθούν τα φορολογικά. Όμως ο μηχανικός δεν πήγε να τα πληρώσει.

Αποτέλεσμα έληξε το εννίαμηνο. Φυσικά εγώ δεν ήξερα τίποτα από όλα αυτά

Στις 12/1/2012 ο μηχανικός ξαναυπέβαλε πάλι το φάκελλο... χωρίς πάλι να γνωρίζω τίποτα.

Αυτά τα απίθανα συμβαίνουν και ύστερα λέμε γιατί έχουμε κρίση. Μ αρέσει που οι πολιτικοί μηχανικοί λένε ότι έπεσε η οικοδομή. Με τέτοια συμπεριφορά τι περιμένετε...

Τώρα μπορείτε να μου πείτε τι γίνεται.???

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο μελετητής με τις μελέτες αυτές καθ' αυτές ήταν εντάξει (και οι χρόνοι αρκετά καλοί). Οπότε απαίτηση επιστροφής χρημάτων δεν μπορεί να σταθεί.

 

Η διαδικασία της 12/1/2012 ήταν σαφέστατα παράνομη: για να ξανα-υποβληθεί ο φάκελος χρειάζονταν νέες δηλώσεις ανάθεσης (τις οποίες υπογράφει ο πελάτης). Οπότε ή κάνανε τα στραβά μάτια στην πολεοδομία ή ο μελετητής πλαστογράφησε υπογραφές.

 

Εφόσον όμως ο φάκελος προχώρησε προφανώς έγιναν αποδεκτές οι μελέτες και δε ζητήθηκε επανέλεγχος - δεν είναι έξυπνο να δημιουργήσετε πρόβλημα γιατί βρίσκεστε στο παραπέντε. Βρείτε τώρα τρόπο να τον κάνετε να τακτοποιήσει τα φορολογικά. Αν υπάρξει ζήτημα το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με το ΤΕΕ (όπως έγραψα πριν) και να ζητήσετε οδηγίες - από το φόρουμ δεν μπορεί πλέον κανείς να συμβουλέψει κάτι διαφορετικό.

 

Εννοείται ότι όταν τελειώσει η διαδικασία και εκδοθεί η οικοδομική άδεια έχετε τη δυνατότητα να κάνετε αίτηση για αλλαγή επιβλέποντος. Θα πρέπει όμως να έχετε βρει το μηχανικό που θα αναλάβει την επίβλεψη και θα του έχετε κάνει δήλωση ανάθεσης (δε γίνεται να μείνει "ορφανή" άδεια ούτε για μια μέρα).

Edited by ss_sk
Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4495, δεν ορίζεται το 9μηνο για την επιστροφή του φακέλου.

Προκύπτει από κάποια άλλη διάταξη?

Θυμάμαι παλιότερα ότι για να επιστραφεί ο φακέλος μετά το 9μηνο έπρεπε να έχει ενημερώσει η αρμόδια πολεοδόμια τον ιδιοκτήτη, πριν παρέλθει το 9μηνο.

 

Link to comment
Share on other sites

Πλέον μέσω του eadeies:

Παράγραφος 6 άρθρου 35:

Η προέγκριση της οικοδομικής άδειας χορηγείται μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την υποβολή των απαιτούμενων μελετών και δικαιολογητικών

Παράγραφος 2 άρθρου 38:

-Οι άδειες, που εμπίπτουν στον τρόπο έκδοσης της Κατηγορίας 1 του άρθρου 36, εκδίδονται ύστερα από έλεγχο της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ., εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, συνοδευόμενης με τις απαιτούμενες μελέτες και τα αναγκαία στοιχεία. Η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παραταθεί έως έναν (1) επιπλέον μήνα, με απόφαση του Διευθυντή της Υ.ΔΟΜ., ύστερα από επαρκή και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση

-Οι άδειες, που εμπίπτουν στον τρόπο έκδοσης της Κατηγορίας 2 του άρθρου 36, χορηγούνται ύστερα από έλεγχο της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ. εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης

- Οι άδειες, που εμπίπτουν στον τρόπο έκδοσης της Κατηγορίας 3 του άρθρου 36, εκδίδονται αυτόματα ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες μελέτες, που προβλέπονται στο άρθρο 40.

Μέσα σε διάστημα τριών (3) ημερών από την έκδοση της ανωτέρω οικοδομικής αδείας διενεργείται από την Υ.ΔΟΜ. ο έλεγχος των απαιτούμενων εισφορών και κρατήσεων του έργου υπέρ του Δημοσίου, Δήμου, ΕΦΚΑ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Για την εδώ ΥΔΟΜ δεν παίζουν οι προθεσμίες αυτές.

Υπάλληλος επικαλείται την παρέλευση του 9μηνού, ενώ έχω υποβάλει διορθώσεις πριν το πέρας του 9μηνου (ποιανού 9μηνού, αφού δεν προβλέπεται), ώστε να μου απορρίψει πλήρη αίτηση Κατηγορίας 1 (ολες οι μελέτες, όλες οι εγκρίσεις, όλες οι εισφορές κτλ) και μου λέει να την ξαναυποβάλλω.

 

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

@terry

Όπως αναφέρεται στις αρχικές δημοσιεύσεις του θέματος, το Πολεοδομικό Διάταγμα της 8/7/93 (ΦΕΚ 795Δ/13/7/93) προβλέπει επιστροφή φακέλου, αν δεν εκδοθεί η άδεια, σε εννιά μήνες μετά την αίτηση. Το διάταγμα αυτό καταργήθηκε από το Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ 308Α/31/12/2003). Στις πολεοδομίες συνέχιζε να εφαρμόζεται το εννιάμηνο.

Σήμερα ισχύει ο Ν. 4495/2017, όμως μετά εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση 48123/6983 (ΦΕΚ 3136Β/31/7/2018). Σε αυτή προβλέπεται ότι:

Στις περιπτώσεις αιτημάτων έκδοσης οικοδομικών αδειών κατηγορίας 1 και 2 και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί τα απαιτούμενα στοιχεία, δικαιολογητικά και μελέτες σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που προέκυψαν από τον απαιτούμενο έλεγχο, το αίτημα ακυρώνεται αυτόματα μετά την παρέλευση εννέα μηνών.

Αν θεωρείς ότι ο ελεγκτής αυθαίρετα δεν εξέδωσε την άδεια ενώ ο φάκελος ήταν πλήρης, μπορείς να απευθυνθείς στον διευθυντή της ΥΔΟΜ και (θεωρητικά) θα εξεταστεί περαιτέρω η υπόθεσή σου.

Edited by Sisyphus
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.