Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Mια απορία σχετικά με τις επιχώσεις σκαμμάτων (υδραυλικών έργων κατά κύριο λόγο)


geopan44

Recommended Posts

Στα αναλυτικά τιμολόγια η συμπύκνωση της επίχωσης σκάμματος σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 95% κατά proctor. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι το εξής : Αν ο ανάδοχος πετύχει συμπυκνώσεις 96 , 97% κατά proctor , βάσει νόμου θα έχει εκτελέσει σωστά την εργασία του ,όμως το σκάμμα με την πάροδο του χρόνου θα κάτσει καθώς θα συμπυκνωθεί και άλλο και θα φτάσει το 100% κ.λ.π.

Η ερώτηση μου είναι αν υπάρχει κάποιος πίνακας ή έστω κάποιος τρόπος υπολογισμού ώστε να γνωρίζουμε μέχρι ποιό βάθος καθίσματος του οδοστρώματος ο ανάδοχος δεν φέρει ευθύνη-αν πριν έχει κάνει σωστά την δουλειά του και οι συμπυκνώσεις του είναι όπως ορίζουν τα τιμολόγια- για οποιοδήποτε βάθος σκάμματος ,την στιγμή που το υλικό επίχωσης είναι το Π.Τ.Π. Ο-150 (δηλαδή το 3Α).

Edited by geopan44
Link to comment
Share on other sites

Αν πετύχεις σε σκάμμα proctor 95% δεν υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσεις καθιζήσεις στο οδόστρωμα.

 

Άσχετα από τις δοκιμές, ο ανάδοχος έχει την ευθύνη του έργου μέχρι την οριστική παραλαβή.

Link to comment
Share on other sites

Και όμως Αλέξη . Καταστρέφοντας 2 μικρούς οδοστρωτήρες BOMAG και συμπυκνώντας κατά στρώσεις 20 εκατοστών και βγάζοντας proctor πάνω απο 96% σε 3μετρο κατα μ.ο. σκάμμα , είχα κατά 2 εκατοστά περίπου υποχώρηση. Το ότι η Ε.Σ.Υ. και οι Τ.Π. αναφέρουν αυτό που λες για την ευθύνη του αναδόχου ως την οριστική παραλαβή το γνωρίζω. Το ζήτημα όμως είναι όταν έρθει η ώρα του δικαστή τι θα πεί αυτός. Αν υπάρχει τέτοιος πίνακας ή τρόπος υπολογισμού θα είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Edited by geopan44
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μπορει οι στρωσεις σου να επιασαν 96% (αν και χλωμο σε στρωσεις 20 εκ. με μικρο οδοστρωτηρα), πρεπει ομως και η επιχωση κατω απο το 3Α (πιθανως "επιχωση με επιλεκτα υλικα εσκαφης") οφειλει να πιασει 90%. Αν δεν ξεπερασεις το 90% λογικο ειναι να "κατσει" η στρωση αυτη, αρα και το τελικο καταστρωμα..

Link to comment
Share on other sites

Όχι gogosxydas. Κάτω από το 3Α υπήρχε άμμος ποταμίσια , καθαρή διαμάντι ,στην οποία έπεσε νερό από βυτίο για να πάρει τα όποια κενά γύρω από τον αγωγό (Φ780) υπήρχαν. Τέλος πάντων μάλλον δεν υπάρχει απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση , όπως και να έχει όμως σας ευχαριστώ για τις απάντησεις σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έκανες επίχωση με καθαρή ποταμίσια άμμο, την έβρεξες κιόλα για να πάρει τα κενά, συμπύκνωσες στρώσεις ανα 20εκ, τα καρότα βγάλανε συμπύκνωση 95-96% κατά proctor και θέλει σου κάνει η υπηρεσία μανούρα;;;

 

Ε Λ Ε Ο Σ ...

Link to comment
Share on other sites

A oχι.. η αλήθεια είναι ότι εκτίμησαν την εργασία και δεν μου είπανε τίποτα...θα μπορούσαν άλλοι επιβλέποντες όμως να πούνε..για αυτό ήθελα να μάθω το παραπάνω ερώτημα

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.