Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων (Φ.Ε.Κ. 289/11)-Μέγιστο ύψος στέγης


ilias

Recommended Posts

 

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα)

Γεια σας,

Σε οικισμό <2000 που η αφετηρία μέτρησης ύψους είναι το Φ.Ε. έχουμε μέγιστο ύψος 7,50 μ + 1,5 στέγη.  Μπορούμε την στέγη να την αντιμετωπίσουμε όπως το σχέδιο? ή θα θα είναι 2,12 μ άρα > από 1,5 μ.

 

 

Αναρτούμε τα μηνύματά μας στο σωστό θέμα. Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

image.thumb.png.bf9a947ea8ab5c62aecdbe7cc68003fa.png

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Το ύψος δεν μετράται κεκλιμένα. Είναι λάθος όπως το έχεις.

"4.α. Το μέγιστο ύψος των κτηρίων ορίζεται σε 7,50 μ. και μετράται σε κάθε σημείο της τομής του περιγράμματος αυτών με το φυσικό έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των προβολών των κτηρίων σε κατακόρυφα επίπεδα, διερχόμενα από την τομή του περιγράμματος αυτών με το έδαφος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανωτέρω οριζόμενο. Σε περίπτωση μη εξάντλησης της επιτρεπόμενης δόμησης κατά τα ως άνω, επιβάλλεται η διάσπαση του κτηρίου σε ανεξάρτητα κτήρια εντός του γηπέδου. 
β. Όταν η κλίση του γηπέδου είναι μεγαλύτερη από 15%, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του πρώτου κτηρίου που εμφανίζει όψη προς το δρόμο στα ανωφερή (ανηφορικά) οικόπεδα - στο ανάντι του δρόμου - ορίζεται ως εξής: 
- όταν το κτήριο τοποθετείται στο όριο του γηπέδου με το δρόμο επιτρέπεται ύψος μέχρι 7,5 μέτρα. 
- όταν αυτό τοποθετείται καθ' υποχώρηση σε απόσταση έως 20 μέτρα από το όριο του γηπέδου με τον δρόμο επιτρέπεται το ύψος του να είναι μέχρι 4,5 μέτρα από το πέριξ φυσικό έδαφος. 
- όταν αυτό τοποθετείται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων από το όριο του γηπέδου με το δρόμο επιτρέπεται να έχει ύψος μέχρι 7,5 μέτρα. 
Όταν η κλίση του γηπέδου είναι μεγαλύτερη από 15% και βρίσκεται στην κατωφέρεια - κατάντι- του δρόμου η προβολή του κτηρίου πάνω από τη στάθμη του δρόμου δεν δύναται να υπερβαίνει τα 4,50 μέτρα. 
Σε γήπεδα που βρίσκονται στην κατωφέρεια - κατάντι - του δρόμου, όταν η φυσική στάθμη του γηπέδου στο όριο του δρόμου βρίσκεται χαμηλότερα των 3,00 μέτρων από τη στάθμη του δρόμου, η προβολή του κτιρίου πάνω από τη στάθμη του δρόμου δεν δύναται να υπερβαίνει τα 3,00 μέτρα. 
Σε κάθε περίπτωση, η στάθμη οροφής τυχόν υπογείου ορόφου δε δύναται να υπερβαίνει σε κανένα σημείο τη στάθμη του φυσικού εδάφους περιμετρικά της κατασκευής". 
γ) Σε περίπτωση επιβολής στέγης με ειδικούς όρους δόμησης που εγκρίνονται με απόφαση του Νομάρχη, επιτρέπεται υπέρβαση του μεγίστου ύψους μέχρι 2,00 μέτρα. 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα. 

Pavlo33 έχω μια ερώτηση στο παραπάνω ποστ σου.

Ο ΝΟΚ στο άρθρο 2 παρ 91 που αναφέρει ύψος στέγης  στην διευκρίνηση μιλάει για έως και 2,00 μ (άλλα και για μεγαλύτερο υπό προϋποθέσεις) πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος. Αυτό  δεν ισχύει στους οικισμούς κάτω τον 2000 κατ. ?

Έχω σχεδίαση μονόριχτη στεγή με  κτίριο χαμηλότερου ύψους από 7,5μ για να δημιουργήσω  σοφίτα θέλοντας να εκμεταλλευτώ το 7,5 + 2,00=9,50μ από το φυσικό έδαφος.

 

Επίσης στην ίδια διευκρίνηση αναφέρει ότι 

"Όταν το κτίριο κατασκευάζεται με μονόριχτη στέγη, ως ύψος κτιρίου θεωρείται η κατακόρυφη απόσταση από το
σημείο τομής της όψης του κτιρίου με το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος έως το ανώτατο σημείο της στέγης στη θέση αυτή
μείον 2,00 μ., εκτός αν ορίζεται διαφορετικό μέγιστο ύψος στέγης από τους όρους δόμησης της περιοχής, οπότε και αφαιρείται
το οριζόμενο ύψος."

Ποια είναι η άποψη σας?

Ευχαριστώ εκ των πρότερων,

Link to comment
Share on other sites

μα το γράφει και στην ίδια παράγραφο που αναφέρεις (άρθ 2 παρ 91+ και ειδικά στις διευκρινιστικές) αλλά και στο άρθρο 1 (ποια άρθρα ΝΟΚ ισχύουν και σε ποιες περιοχές). Οπότε ισχύει

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@miron Δες το προηγούμενο δικό μου μήνυμα που έχω παραθέσει την νομοθεσία βάσει του ΦΕΚ 181Δ/85  και 289/ααπ/2011. Έχουμε ειδικούς όρους δόμησης στους οικισμούς. Συνήθως επιβάλλονται στέγες σε αυτούς, οπότε δίνεται το δικαίωμα να φτάσει το ύψος της στέγης μέχρι και 2 μ. Δες επίσης στο παραπάνω ότι το ύψος μελετάται αναφορικά με το έδαφος. Επιπλέον έλεγξε αν μπορείς να υλοποιήσεις ύψος 7,50 μ ή ενδεχομένως πρέπει να περιοριστεί αυτό κατά τις ανωτέρω διατάξεις.

Υ.Γ Σε τέτοια ερωτήματα καλό είναι να αναρτάς σχέδιο τομής, κάτοψης ώστε να γίνεται κατανοητό.

Link to comment
Share on other sites

Παύλο αν διαβάσεις τις παρ και τα άρθρα μόνο σε μια περίπτωση δεν ισχύει και αυτή είναι όταν στους ειδικούς όρους του Νομάρχη αναφέρεται "συνολικό επιτρεπόμενο ύψος  μαζί με τη στέγη π.χ  8,5 μ ή 9.0μ 

Η στέγη μπορεί να έχει συνολικό ύψος από το σημείο έδρασής της έως και δύο μέτρα πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από ειδικά Π.Δ. Όταν το ύψος του κτιρίου είναι μικρότερο του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής τότε το ύψος της στέγης μπορεί να είναι μεγαλύτερο των δύο μέτρων με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ύψος κτιρίου και στέγης δεν υπερβαίνει το μέγιστο ύψος της περιοχής προσαυξημένο κατά δύο μέτρα. Τα ανωτέρω ισχύουν με την επιφύλαξη ειδικών όρων και περιορισμών που επιβάλλουν ειδικοί όροι δόμησης της εκάστοτε περιοχής. Όταν το κτίριο κατασκευάζεται με μονόριχτη στέγη, ως ύψος κτιρίου θεωρείται η κατακόρυφη απόσταση από το σημείο τομής της όψης του κτιρίου με το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος έως το ανώτατο σημείο της στέγης στη θέση αυτή μείον 2,00 μ., εκτός αν ορίζεται διαφορετικό μέγιστο ύψος στέγης από τους όρους δόμησης της περιοχής, οπότε και αφαιρείται το οριζόμενο ύψος. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν στην περίπτωση που το μέγιστο ύψος του κτιρίου δίδεται από τους όρους δόμησης της περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της στέγης.

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ και τους 2 σας για την αμεσότητα των απαντήσεων.

Γνωρίζω τους ειδικούς ορούς δόμησης στους οικισμούς βάσει  του ΦΕΚ 181Δ/85  και 289/ααπ/2011. Το ύψος κτιρίου μου μελετήθηκε αναφορικά με το φυσικό έδαφος. Στην δίκη μου περίπτωση το οικόπεδο είναι σχεδόν flat (άρα ύψος max 7,50 μ επιτρέπετε) . Το οικόπεδο εμβαδόν  228,63 m2 κτίζει max 240+40 πατάρι ξηράς δόμησης. Σας παραθέτω μια σχηματική τομή.

Ερώτηση που μπορώ να δω αν επιβάλλεται στεγή?Αν δεν επιβάλλεται στεγή τι ύψος επιτρέπεται;

Στο ΝΟΚ αναφέρει και αυτό με το διαμορφωμένο έδαφος που με μπερδεύει.

"Όταν το κτίριο κατασκευάζεται με μονόριχτη στέγη, ως ύψος κτιρίου θεωρείται η κατακόρυφη απόσταση από το σημείο τομής της όψης του κτιρίου με το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος έως το ανώτατο σημείο της στέγης στη θέση αυτή μείον 2,00 μ., εκτός αν ορίζεται διαφορετικό μέγιστο ύψος στέγης από τους όρους δόμησης της περιοχής, οπότε και αφαιρείταιτο οριζόμενο ύψος."

Κάθε συμβουλή παρατήρησή στην τομή δεκτή. 

Ευχαριστώ.

 

Χωρίς τίτλο.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Οι όροι δόμησης στην περίπτωση που η απόφαση Νομάρχη περί οριοθέτησης (κατηγοριοποίησης) οικισμού επιβάλλει υποχρέωση κατασκευής στέγης, ταυτόχρονα επιβάλλει και το υλικό επικάλυψης (πχ κεραμίδια), την επιτρεπόμενη κλίση της και λοιπά μορφολογικά στοιχεία-περιορισμούς για το κτίριο. Στο παραπάνω άρθρο που έχω παραθέσει αναφέρεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση το επιτρεπόμενο ύψος προσαυξάνεται μέχρι δυο μέτρα (λόγω της κατασκευής στέγης). Από την άλλη δεν φαίνεται από το άρθρο 2 του ΝΟΚ να δημιουργείται κάποια παραβίαση διατάξεων των οικισμών. Στη μνήμη μου υπάρχει η παλαιότερη αντιμετώπιση κατά την έκδοση άδειας από τις Πολεοδομίες για στέγη 1,50 μ το μέγιστο σε κάθε περίπτωση. Βεβαίως τότε δεν είχαμε και το εργαλείο του ΝΟΚ ούτε σοφίτες και πατάρια. Πάντως προσωπικά δεν το έχω εφαρμόσει, οπότε θα έλεγα να το ρωτήσεις και στην ΥΔΟΜ για να είσαι 100% .

Μια ερώτηση επί της τομής που έχεις αναρτήσει. Αν έχω καταλάβει σωστά, βάζεις ελεύθερο ύψος στο ισόγειο μόλις 2,65 μ και βλέπω μια διάσταση 0,35 και 0,40. Οι διαστάσεις αυτές αφορούν πάχος πλάκας;

Προβλέπεται πλάκα zoellner και γι αυτό έχεις τόσο αυξημένο πάχος;

Τα 2,65 μ δεν είναι λίγο χαμηλό (ασφυκτικό κατά τη γνώμη μου) ύψος για να κατοικεί κανείς;

Link to comment
Share on other sites

Το ελεύθερο ύψος στο ισόγειο είναι 2,95μ και πάχος πλάκας 0,35 (0,25 πλάκα+010 τσιμεντοκονια πλακάκια). Μάλλον δεν έχει καλή ανάλυση η τομή. Η 0,40 είναι 0,48 ( 0,35 η προηγούμενη πλακά και ένα σκαλοπάτι 0,13 εσωτερικά του Α ορόφου για να μειώσω την σκάλα σε σκαλοπάτια. Αν παρατηρήσεις δεξιά το ύψος έχει μειωθεί του Α από 2,95 σε 2,82.

Pavlos33 στην απόφαση νομάρχη δεν αναφέρει τίποτα  για στέγες.(άρα κανένα περιορισμό). Επομένως θεωρώ ότι πάμε για το ύψος της στέγης βάση ΝΟΚ. Το 1,50 μ το μέγιστο σε κάθε περίπτωση που θυμάσαι ότι βασιζόταν?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.