Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων (Φ.Ε.Κ. 289/11)-Μέγιστο ύψος στέγης


ilias

Recommended Posts

Εννοείς ότι δεν αναφέρει κάτι αναφορικά  με το ύψος της στέγης ή ότι δεν προβλέπεται στέγη από τους ειδικούς όρους της απόφασης;

Αυτό που ανέφερα ήταν για ιστορικούς λόγους στην ΓΟΚ εποχή και σύμφωνα με το ΦΕΚ 181/Δ πριν αυτό τροποποιηθεί. Τότε δεν μπορούσες να έχεις ύψος στέγης μεγαλύτερο από 1,50 μ ακόμη και αν το ύψος κτιρίου το έφτανες στα 6 μ. 

Link to comment
Share on other sites

Αν εννοείς κεραμοσκεπή, κρίνοντας από τους οικισμούς της περιοχής μου λέω μάλλον ναι, αλλά διαβάζοντας τα σχετικά Π.Δ δεν το βρήκα να αναφέρεται κάπου. Μήπως η επιβολή στέγης εξειδικεύεται από τις εκάστοτε αποφάσεις οριοθέτησης;

Μάλιστα στο άρθρο 7 παρ 9 αναφέρει ότι σε περίπτωση που επιβάλλεται στέγη από κεραμίδια...κλπ , Άρα φαίνεται ότι κάνει την υπόθεση χωρίς να θεωρείται δεδομένο.

9. Σε περίπτωση που επιβάλλεται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους δόμησης του οικισμού, στέγη από κεραμίδια, απαγορεύεται η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών, οι οποίες ακολουθούν εκείνες του φέροντος οργανισμού και των τοίχων πληρώσεως του κτιρίου, πριν από την περάτωση των εργασιών κατασκευής της στέγης. Η συνέχιση των εργασιών γίνεται μόνο κατόπιν σχετικής βεβαιώσεως της αρμόδιας για την έκδοση της άδειας αρχής, για την παροχή δε ηλεκτρικού ρεύματος, σύνδεση με δίκτυο νερού και τηλεφώνου απαιτείται υποχρεωτικά η πιο πάνω βεβαίωση

στο άρθρο 8 
Ειδικοί όροι δόμησης


1. Αρμοδιότητες για τον καθορισμό ειδικών όρων δόμησης. 
1.1. Οι ειδικοί όροι δόμησης των οικισμών καθορίζονται με απόφαση του οικείου Νομάρχη μετά από γνώμη του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος του νομού ανά οικισμό ή σύνολο οικισμών, οι οποίοι εμφανίζουν τα ίδια χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας. Η σχετική απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
1.2. Προκειμένου για το νομό Αττικής εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του παρόντος. 
2. Τρόπος καθορισμού ειδικών όρων. 
2.1. Για τον καθορισμό των ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης των οικισμών απαιτείται υποχρεωτικά αρχιτεκτονική αναγνώριση του οικισμού. Η αναγνώριση γίνεται βάση του "δελτίου αρχιτεκτονικής αναγνώρισης" το οποίο δημοσιεύεται ως παράρτημα του παρόντος δ/τος και στο οποίο συμπληρώνονται οι σχετικές ενδείξεις. 
2.2. Κατά την αναγνώριση επισημαίνεται ο κυρίαρχος αρχιτεκτονικός τύπος των κτισμάτων του οικισμού. Κυρίαρχος τύπος θεωρείται ο πλέον διαδεδομένος τύπος για τον οικισμό. Κτίριο μεμονωμένο έστω και πολύ αξιόλογο δεν εκφράζει τον κυρίαρχο τύπο. 
2.3. Σε περίπτωση κατά την οποία οικισμός έχει αλλοιωθεί εντελώς ώστε να μην διαθέτει παραδοσιακά πρότυπα τρόπου και μορφής δόμησης ως κυρίαρχος τύπος θεωρείται αυτός των αμέσως γειτονικών προς τον οικισμό. 
3. Περιεχόμενο των ειδικών όρων δόμησης. 
"3.1. Οι ειδικοί όροι δόμησης αφορούν κατ' αρχήν όλους τους οικισμούς".  
"3.2. Αδιάφοροι οικισμοί: Για την περίπτωση οικισμού ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως "αδιάφορος" κατά τους ορισμούς του παρόντος δύναται να επιβάλλονται οι παρακάτω ενδείξεις του δελτίου αρχιτεκτονικής αναγνώρισης: 
α) Ο τρόπος κάλυψης και σε περίπτωση στέγης η επικάλυψη κατά το υλικό και το χρώμα του υλικού αυτού (π.χ. βυζαντινό κεραμιδί χρώμα). 
β) Οι επιφάνειες των όψεων του κτιρίου σε ό,τι αφορά τους χρωματισμούς τους. 
γ) Οι ανοιχτοί εξώστες ως προς την θέση τους στις όψεις του κτιρίου και το πλάτος τους. 
δ) τα στηθαία ή κιγκλιδώματα εξωστών, εξωτερικών κλιμάκων και δωμάτων ως προς το υλικό κατασκευής τους. 
ε) Τα εξωτερικά ανοίγματα σαν αναλογία στο σύνολο των όψεων του κάθε ορόφου του κτιρίου. 
ζ) Η περίφραξη του οικοπέδου σχετικά με τον τύπο και τον χρωματισμό της περίφραξης. 
3.3. Ενδιαφέροντες οικισμοί: Για την περίπτωση οικισμού ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί σαν "ενδιαφέρων" κατά τους ορισμούς του παρόντος υποχρεωτικά επιβάλλονται τα προβλεπόμενα στην παρ. 3.2. και οι παρακάτω ενδείξεις του δελτίου αρχιτεκτονικής αναγνώρισης. 
α) Τα εμφανή υλικά των όψεων του κτιρίου. 
β) Τα εξωτερικά ανοίγματα σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση του υπέρθυρου (πρεκιού). 
γ) Τα εξωτερικά κουφώματα ως προς το υλικό κατασκευής, τον τύπο και το χρώμα τους. 
3.4. Αξιόλογοι οικισμοί: Για την περίπτωση οικισμού "αξιόλογου" κατά τους ορισμούς του παρόντος οι ειδικοί όροι δόμησης υποχρεωτικά επιβάλλουν την τήρηση όλων των ενδείξεων του δελτίου αρχιτεκτονικής αναγνώρισης. 
3.5. Για τις περιπτώσεις οικισμών αδιαφόρων (παρ. 3.2) και οικισμών ενδιαφερόντων (παρ. 3.3) οι λοιπές ενδείξεις του δελτίου αρχιτεκτονικής αναγνώρισης αναφέρονται στη σχετική απόφαση και είναι δυνητικές για τον ιδιοκτήτη ή τον μελετητή. 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΚΑΝΑ. Δεν το βρίσκω κάπου να είναι υποχρεωτική η στέγη για οικισμούς <2000. Μπορείς σε παρακαλώ να μου δώσεις βάσει νόμων που το αναφέρει;

Διαβάζω μόνο για επιβολή στέγης  με ειδικούς όρους δόμησης που επιβάλλονται απο το Νομάρχη Αρθρο 5 παραγ 4γ

ΕπίσηΣ στο άρθρο 7 παρ 9 μιλάει σε περίπτωςη που επιβάλλεται...

Ευχαριστώ

 

Pavlo33 εννοώ δεν αναφέρει  η απόφαση του Νομάρχη κάτι συγκεκριμένο για στέγη. 

Link to comment
Share on other sites

Τώρα είδα το post σου Pavlos33 και συμφωνώ. Εμείς στην Κρήτη δεν έχουμε πολλούς που να ορίζουν υποχρεωτικά στέγη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω καμιά απόφαση Νομάρχη που να μην επιβάλει την κατασκευή στέγης, εκτός υποθέτω από μερικούς οικισμούς χαρακτηριστικών κοσμοπολίτικων  νησιών   στους οποίους κατά παράδοση η επικάλυψη  γινότανε και γίνεται με  άλλους τρόπους.

Μάλιστα γνωρίζω  αρκετές  αποφάσεις Νομάρχη Γρεβενών  ('αντίστοιχη με αυτή του kan62) που το μόνο που εμπεριέχουν  στους ειδικούς όρους δόμησης είναι η επιβολή στέγης και απολύτως τίποτα άλλο.

Επομένως δες την αντίστοιχη απόφαση του Νομάρχη σας.  

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, ΚΑΝΑ said:

η στέγη είναι υποχρεωτική για τους οικ <2000 (από τα ΦΕΚ του 1985 και 2011)

Kαλημέρα Βασίλη. Ίσως η διατύπωση στο παραπάνω να μας μπέρδεψε λίγο καθώς φαίνεται να εννοείς ότι μέσω του ΦΕΚ 181/Δ επιβάλλεται η στέγη. Αυτό αναφέρω και στο προηγούμενο ποστ, ότι μέσω είτε αποφάσεων οριοθέτησης, είτε άλλων ειδικότερων νομαρχιακών αποφάσεων επιβάλλεται η στέγη. Συμφωνώ επίσης (ότι με εξαίρεση κάποια μέρη  (είχα το ίδιο παράδειγμα στο μυαλό περί κυκλαδίτικων νησιών) ο κανόνας  είναι η υποχρεωτική στέγη.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους σας και ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Ξεμπέρδεψα κάποια πράγματα με τις συζητήσεις μας.

Τελικά η Απόφαση Νομάρχη στους ειδικούς Όρους και συγκεκριμένα στην καρτέλα ειδικών όρων δόμησης Αδιάφορων Οικισμών  που παραπέμπει αναφέρει στην στεγή:

a)Τρόπος κάλυψης : Στεγή οριζόντια ή  κεκλιμένη

Υλικό επικάλυψης: ΒΕΤΟΝ ARME , Κεραμίδι , Πλάκες  .. κτλ

Επομένως επιβάλει στεγή με την ευρεία έννοια οριζόντια (πλάκα δηλαδή ) ή κεκλιμένη .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.