Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων (Φ.Ε.Κ. 289/11)-Μέγιστο ύψος στέγης


ilias

Recommended Posts

αυτή η προυπόθεση ισχύει και στην περίπτωση παταριού που στεγάζεται με τετράριχτη στέγη (σοφίτα) ?π.χ στο 1,5 μ. (μέγιστο επιτρεπόμενο) ύψος ψυχρής στέγης θα πρέπει να εχω στο σημείο του κορφιά 2,65+1,5? με άλλα λόγια στην περίπτωση αυτή το 2,65 θα λαμβάνεται από το χαμηλότερο σημείο του χώρου που διαμορφώνεται?

Link to comment
Share on other sites

Αν εννοείς περίπτωση κτηρίου που γίνεται μετά την ισχύ του ΝΟΚ,

1. το πατάρι και η σοφίτα είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα (κατά ΝΟΚ) - κοίταξε τους δύο ορισμούς,

2. το πατάρι δεν έχει περιορισμό ύψους, αλλά ο υποκείμενος χώρος έχει περιορισμό το 2,65 μ. του ΧΚΧ,

3. η σοφίτα έχει περιορισμό μέσου ελεύθερου ύψους μέχρι 2,20 μ. (αν βέβαια θέλεις να μη μετράει στο ΣΔ).

Link to comment
Share on other sites

μπερδεύτικα τώρα! δλδ kan62, με βάση του 2 ορισμούς ένα πατάρι μπορεί να αποτελεί και σοφίτα εφόσον ο χώρος κάτω από αυτήν είναι τουλάχιστον 2,65. σωστά?

1. το ύψος σοφίτας 2,20 για να μη μετρά στο σ.δ. που αναφέρεται? είναι μέρος της γενική πολεοδομική νομοθεσίας ή

2. για να κατασκευαστεί σοφίτα με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να αναφέρεται αυτή η δυνατότητα ρητά στους όρους δόμησης?

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

0. Ο θεωρούμενος χώρος μπορεί να είναι ή πατάρι ή σοφίτα. Μόνο όταν είναι πατάρι χρειάζεται το 2,65. Όταν έχεις σοφίτα ο υποκείμενος μπορεί να είναι και βοηθητικός χώρος, οπότε περιορίζεσαι από τον κτιριοδομικό.

1. άρθρο 6 - ΝΟΚ

ιε. Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο των 1/2 του χώρου της υποκείμενης κάτοψης με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20 μ.

2. Ο όρος του παραπάνω άρθρου ισχύει εντός σχ., εκτός και σε οικισμούς.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

να διορθώσω ότι βρίσκεται στο άρθρο 11. παρ. 6ιε του ΝΟΚ.

οπότε δε χρειάζεται να περιμένω την ισχύ του ΝΟΚ εφόσον μπορώ να προχωρήσω σε τροποποίηση με σοφίτα. υπενθυμίζω από το #28, ότι ο στόχος μου είναι να κερδίσω τετραγωνικά μέτρα στη δόμηση δείχνοντας και παλι το υπόγειο κ.χ που 'αποκρύφθηκε' και κερδίζοντας μέτρα από τον όροφο (που θα αναφέρεται πλέον ως σοφίτα).. εξάλλου συμφέρει γιατί, με τους εσωτερικούς εξώστες έχεις το 10% της δόμησης, δλδ 10% χ 120 = 12τ.μ. ενώ με τη σοφίτα έχεις 1/2 χ επιφάνεια της υποκείμενης κάτοψης, δλδ στην περίπτωσή μυ 1/2 χ 70 = 35τ.μ. επιπλέον!....δλδ η χρησιμότητα των 'παταριών' σύμφωνα με το ΝΟΚ θα είναι μόνο όταν θέλουμε να έχουμε επιπλέον χώρο (έως 10%)με ύψος>2,20 που να μην μετράει όμως στη δόμηση...σωστά?

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Επειδή με μπέρδεψες πάλι ...

Το κτήριο υπάρχει με άδεια σε ισχύ ή δεν έχει βγει ακόμη άδεια και τροποποιείται μελέτη ;

Link to comment
Share on other sites

έχει βγει άδεια, ξεκίνησαν εργασίες και στην πορεία έπεσε καταγγελία από γείτονα, τέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία κερδήθηκαν απ' ότι μου είπαν οι ιδιοκτήτες...εκρεμμεί όμως δικαστήριο...να σου πώ συνάδελφε ότι κι μένα με έχουν μπερδέψει, ζήτησα όλο το φάκελο να δω τί πραγματικά συμβαίνει...όλα αυτά που γράφω είναι απ' όσα μου είπαν (για την απόκρυψη του υπογείου που ανακάλυψε το σχοπ, κτλ) και ξεκίνησα να ψάχνω σχετικά....

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Άρα όταν θα : 1) βρεις αν ισχύει η άδεια, 2) δεις τι θα γίνει με τα δικαστήρια και 3) δεις το Δ.Κ. της άδειας και σε ποιό στάδιο είναι η οικοδομή...

και εφόσον έχει περάσει η 10/7/2012 ...

τότε με βάση αυτό :

 

NOK - Άρθρο 34 (ΕΚΤ,ΟΙΚ) - Μεταβατικές διατάξεις

Οικοδομικές άδειες σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αναθεωρούνται μέσα στο χρόνο ισχύος τους είτε σύμφωνα με το σύνολο των διατάξεων του παρόντος είτε σύμφωνα με το σύνολο των διατάξεων, που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσής τους.

 

μπορείς να εξετάσεις την περίπτωση αναθεώρησης (με βάση το ΝΟΚ) και ενδεχόμενα κέρδους ΣΔ από : 1) ποσοστό υπογείου με ΚΧ, 2) κλιμακοστάσιο και 3) σοφίτα.

Τα πατάρια μην τα εξετάζεις, στην περίπτωσή σου δεν συμφέρουν ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

κατάλαβα. ναι από μέρα σε μέρα περιμένω το φάκελο να δω ακριβώς τί έχει γίνει.

το πρώτο πάντως που σκέφτηκα κι εγώ αναφορικά με την απόκρυψη της στάθμης του υπογείου (το θεωρώ τραγικό και με εκπλήσσει ότι περασε και σχοπ!) είναι το ενδεχόμενο να υπολογιστέι μέρος μόνο του υπογείου στη δόμηση μέσω τομής. Είναι ένα διώροφο κτήριο (παράλληλα σε 2 δρόμους πάνω-κατω) με τον όροφο να εκτονώνεται στο δώμα της κάτω στάθμης ως αυλή (όροφος σε υποχώρηση δλδ). αυτή η κάτω στάθμη (υπόγειο) σκέψου ότι έχει ύψος περί τα 3 μ. από τον κάτω δρόμο (ισόγειο ως προς τη στάθμη του κατω δρόμου δλδ) οπότε θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρο από τις φωτό ότι προσμετράται στη δόμηση (τουλάχιστον ένα μέρος του). επομένως μέσω της τομής ο χώρος της στάθμης αυτής που βρίσκεται πίσω και εξέχει <1.20μ (νοκ) από φ.ε., μπορεί να αποτελέσει υπόγειο. το υπόλοιπο κερδος το έχω από τη σοφίτα όπως προανέφερα... :smile:

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.