Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων (Φ.Ε.Κ. 289/11)-Μέγιστο ύψος στέγης


ilias

Recommended Posts

  Στην περίπτωση που έχω αγροτική αποθήκη με ύψος υποστυλώματος 6,80μ. και κορφιά στο 7,70μ. , και υποχρέωση από το Αγροτικής Ανάπτυξης για κεκλιμένη στέγη (χωρίς αναφοά σε ύψος) , ισχύει το 7,50+2,00 ή πρέπει ο κορφιάς να είναι σε ύψος < των 7,50μ. ;

Συνάδελφε το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ. Επιπρόσθετα, πως υπολογίζεται ο όγκος;

 

Δεν γράφει κάτι για όγκο το ΦΕΚ 289/4-11-2011...

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως ο σδ προκύπτει από τη διαίρεση δόμηση προς εμβαδό οικοπέδου

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Στις αποφάσεις οριοθέτησης οικισμών συνήθως αναγράφονται στους ειδικούς όρους δόμησης οι επιτρεπόμενες κλίσεις στεγών ανάλογα με τον τύπο στέγης.
Σε συνδυασμό με την διατύπωση "... Σε περίπτωση επιβολής στέγης με ειδικούς όρους δόμησης που εγκρίνονται με απόφαση του Νομάρχη, επιτρέπεται υπέρβαση του μεγίστου ύψους μέχρι 2,00 μέτρα." υπολογίζεται η επιτρεπόμενη υπέρβαση ύψους-πάνω από τα 7.50 μ-λόγω επιβολής στέγης. 

Άρα Παύλο εάν δεν καθορίζεται διαφορετικά από απόφαση Νομάρχη, μπορούμε να πάμε σε μέγιστο ύψος 2,00 m αν κατάλαβα καλά? 

 

To 2,00m που το λέει για το μέγιστο ύψος στέγης σε κατοικία;

Link to comment
Share on other sites

Στο ΠΔ 3-5-85/ΦΕΚ 181 Δ υπήρχε στην παρ. 4ε του άρθ.5. Τροποποιήθηκε με το ΠΔ 14-2-87 και αναριθμήθηκε σε 4γ. Στο ΠΔ 4-11-2011/ ΦΕΚ 289 Δ/ΑΑΠ ισχύει το ίδιο.

 

"γ) Σε περίπτωση επιβολής στέγης με ειδικούς όρους δόμησης που εγκρίνονται με απόφαση του Νομάρχη, επιτρέπεται υπέρβαση του μεγίστου ύψους μέχρι 2,00 μέτρα."

 

Αν και δε μου έχει τύχει να δω σε απόφαση οριοθετημένου οικισμού κάτι διαφορετικό από το να ορίζεται κλίση στέγης στην απόφαση νομάρχη, εκτιμώ ότι και σε μια τέτοια περίπτωση πιθανόν να ισχύει (βάζω μια επιφύλαξη όμως για να το ρωτήσεις στην ΥΔΟΜ αν έχεις τέτοια περίπτωση).

Συνήθως οι αποφάσεις λένε στέγη με κλίση 30-40%

Αν έχεις να κατασκευάσεις μια τετράριχτη στέγη με διαστάσεις 6Χ10 τότε με ελάχιστη κλίση 0.30 το ύψος του κορφιά θα είναι 0.30*6/2=0.90 μ ενώ με 0.40 το ύψος θα είναι 0.40*3=1.2 μ.

Ακόμη και σε μεγάλου πλάτους στέγη βλέπεις ότι τα 2 μέτρα επαρκούν για τις κλίσεις που δίνονται στις αποφάσεις π.χ αν βάλεις 8 μ. ζευκτό θα έχεις 0.40*4=1.6 μ. ύψος κορφιά.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Για την παράγραφο 6 - Άρθρου 1 - ΦΕΚ 289 (4-11-2011) ''Προκειμένου περί τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων σε γήπεδα μεγαλύτερα από 1000 τ.μ., η κάλυψη με διώροφους όγκους κτηρίων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 70% της πραγματοποιούμενης κάλυψης.».

Στην περίπτωση μας έχουμε ''τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες'' σε οικόπεδο 1040τ.μ. και σύμφωνα με τον νόμο  (ΦΕΚ 3118 Β - 9 Δεκεμβρίου 2013) : Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα αποτελούν μη

κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα του άρθρου 2 παρ. 1Β του Ν. 2160/1993, όπως ισχύει και διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:  2. Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες 2.1 Ως τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ορίζονταιμεμονωμένες ή σε συγκρότημα μονοκατοικίες, επιφανείας τουλάχιστον 40 τ.μ. εκάστη, με αυτοτέλεια λειτουργίας και ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση. (((((((Δομούνται
με όρους δόμησης κατοικίας.)))))  ...  Θέλω την γνώμη σας πάνω σε αυτό...
Ευχαριστώ
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Η εφαρμογή του ΝΟΚ για κατασκευή  σοφίτας στα μισα τετραγωνικά του υποκείμενου ορόφου δεν ισχύει, κατά την αποψή μου,γιατί στον κωδικα βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας αρθ.85 παρ.4δ στις κατασκευές πάνω από το μέγιστο ύψος δεν επιτρέπονται  ΚΑΜΙΑ κατασκευή εκτός απο αυτές που απαριθμεί.

Link to comment
Share on other sites

αναιρώ τον εαυτο μου κ με μια προχειρη αναζητηση απαντώ

 

 

Ερωτήσεις 8ης Σύσκεψης ΤΕΕ/ΤΚΜ – Υ.ΔΟΜ Δήμων Κ.Μακεδονίας

 

ερωτηση. Σε υφιστάμενη οικοδομή (αρ. αδείας 929/83, ισόγειο κατάστημα και όροφος κατοικία), θα μπορούσα να κατασκευάσω σοφίτα; (εφόσον η σοφίτα δε λογίζεται ως όροφος). Η υφισταμένη αυτή οικοδομή βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου σε οικισμό κάτω από 2000 κατοίκους. Η σοφίτα θα κατασκευαστεί σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 6 ιε του ΝΟΚ. Το ύψος του υφισταμένου κτιρίου (6,55μ) είναι μικρότερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο της περιοχής (7,50μ.). Θα μπορούσα να φτάσω το επιτρεπόμενο ύψος, δεξιά και αριστερά, του κτιρίου και να κατασκευάσω τη σοφίτα όπως ορίζεται στο ν. 4067/2012; Ή επειδή στο ΠΔ 24-4/3-5/1985 (ΦΕΚ 181/1985) στο άρθρο 5 παρ. 4 δ αναφέρεται «πάνω από το μέγιστο ύψος του κτιρίου δεν επιτρέπεται καμία κατασκευή εκτός από στέγη», δεν επιτρέπεται η κατασκευή σοφίτας; Ανήκω στην περίπτωση των υφισταμένων κτιρίων άρθρο 23; Στο άρθρο 23 παράγραφος 2γ και παράγραφος 3α. Η Απόφαση νομάρχη σε οικισμούς κάτω από 2000 κατοίκους ισχύει; Δεν έχει ακυρωθεί ποτέ από κάποια υπουργική Απόφαση.

 

ΑπάντησηΚατ’ αρχήν, προσθήκη με χρήση μερικών μόνον-επιλεγμένων διατάξεων του ΝΟΚ, δεν φαίνεται να επιτρέπεται, αντίθετα, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 4067/2012-ΝΟΚ «Οικοδομικές άδειες σε ισχύ αναθεωρούνται είτε σύμφωνα με το σύνολο των διατάξεων του παρόντος είτε σύμφωνα με το σύνολο των διατάξεων που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσής τους». Δεν μπορεί δηλαδή να προστεθεί μόνον σοφίτα, χωρίς να μετράει στον ΣΔ, σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1983. Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 1 και 3 του ΝΟΚ, οι διατάξεις του που αφορούν την σοφίτα (άρθρο 2 παρ. 81, άρθρο 11 παρ. 6ιε) εφαρμόζονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, αλλά και σε νομίμως υφισταμένους οικισμούς χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο. Συνεπώς, η μη αναφορά της σοφίτας στα επιτρεπόμενα πάνω από το μέγιστο ύψος του κτιρίου σύμφωνα με το ΠΔ24-4/3-5/1985, όπως ισχύει, δεν αποκλείει την κατασκευή της σε νέο κτίριο, αφού δεν υφίστατο τότε η έννοιά της ως επιτρεπόμενης γενικά κατασκευής ώστε να επιτραπεί η να αποκλειστεί η κατασκευή της. Η σοφίτα ως έννοια - κατασκευή πρωτοεισάγεται σε οικοδομικό κανονισμό με τον ΝΟΚ, ο οποίος σαφώς ορίζει ότι επιτρέπεται και στους οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.