Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Όροι δόμησης για ξενοδοχείο εκτός σχεδίου


Recommended Posts

Κάλησπερα. οταν σε μία περιοχή δέν υπαρχει προεδρικό διάταγμα που να ορίζει της χρήσεις γής, χρησιμόποιουμε τους γενίκους όρους και περιορισμούς δόμησης για έκτος σχεδίου περιοχή, η μηπως ακολουθείται κάποια άλλη διαδικασια. πιο συγκεκρίμενα γία κτίσιμο ξενοδοχειακής μονάδας σε νησί των κυκλάδων. ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Φίλε max100 , επειδή , όπως μου φαίνεται , πρέπει να είσαι φρέσκος φρέσκος , επέτρεψέ μου να είμαι αναλυτικός . Αυτό στο λέω όχι για να σε κατακρίνω , αλλά από καλή βούληση .

1) Λοιπόν , καταρχάς θα πρέπει να εντοπίσεις πού ακριβώς στο χάρτη βρίσκεσαι και θα πρέπει σε εκείνη την περιοχή να ψάξεις μήπως υφίσταται κάποια ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) , η οποία μπορεί να επιβάλει αλλαγές σε σύγκριση με τους γενικούς όρους δόμησης που επιβάλονται από άλλα διατάγματα . Το αν υπάρχει εκεί ΖΟΕ ή όχι μπορείς να το μάθεις από την Πολεοδομία , απλά πηγαίνοντας και ρωτώντας κάποιον με μία απλή φωτοτυπία χάρτη ΓΥΣ .

2) Το δεύτερο που πρέπει να ελέγξεις είναι όπως λέει και ο Πανταχώθεν Ελεύθερος (μα καλά , τι όνομα και αυτό ! ) μήπως το οικόπεδο βρίσκεται εντός κάποιου ΓΠΣ (Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου) κάποιας πόλης . Τα ΓΠΣ μπορεί να επιβάλουν ειδικές χρήσεις γης περιμετρικά των εκάστοτε πόλεων . Φυσικά αν το οικόπεδό σου δεν είναι κοντά σε κάποια πόλη , δεν έχεις λόγο να ψάξεις για κάποιο ΓΠΣ . Όπως και για τις ΖΟΕ , έτσι και για το ενδεχόμενο κάποιου ΓΠΣ , μπορείς πολύ εύκολα να πληροφορηθείς από την Πολεοδομία της περιοχής .

3) Είτε τα παραπάνω υπάρχουν είτε όχι , θα πρέπει μετά να εντοπίσεις τους γενικούς όρους δόμησης για τα ξενοδοχεία . Για τις εκτός σχεδίου περιοχές , το τελευταίο νομοθέτημα ήταν το ΠΔ 24~31/5/1985 . Όμως , αυτό το νομοθέτημα δεν λέει κουβέντα για τα ξενοδοχεία στις εκτός σχεδίου περιοχές , παρά περιμένει σε ισχύ το αντίστοιχο άρθρο από το προηγούμενο νομοθέτημα , το οποίο είναι το ΠΔ 6~17/10/1978 και συγκεκριμένα το άρθρο 8 . Έχε όμως υπόψη σου πως για τους όρους δόμησης που δεν περιγράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο , ΔΕΝ θα ανατρέξεις στο "Γενικά" του ιδίου νομοθετήματος , αλλά θα πας στο 1ο νομοθέτημα (το ΠΔ 24~31/5/1985 - άρθρο 1) μιας και τα "Γενικά" από το ΠΔ του '78 έχει πλέον καταργηθεί .

Εδώ τώρα μπορούν να συμβούν δύο πράγματα : α) να μην υφίσταται ΖΟΕ ή ΓΠΣ στην περιοχή και β) να υπάρχουν .

Στην περίπτωση (α) , πολύ απλά εφαρμόζεις ότι λένε τα παραπάνω δύο ΠΔ .

Στην περίπτωση (β) ξεκινάς να λαμβάνεις υπόψη σου όσα σου λένε τα παραπάνω ΠΔ , αλλά υπερισχύει ότι επιπλέον ή διαφορετικό επιβάλουν τα νομοθετήματα από τις περιπτώσεις (1) και (2) .

4) Ρίξε όμως και μία ματιά στο ΠΔ 30/06/91 , το οποίο αν θυμάμαι καλά μιλάει ειδικά για το αναγκαίο εμβαδό οικοπέδου για ξενοδοχεία στα νησιά .

5) Από εκεί πέρα ισχύει ότι επιβάλει ο ΓΟΚ (το οποίο το βρίσκεις ως Ν 1577/1985) . Αφορά το τι ακριβώς μετράει στην κάλυψη , στη δόμηση , πόσο μπορούν να εκτίνονται τα μπαλκόνια , από τι ύψος να ξεκινάνε κτλ .

 

Τα παραπάνω αφορούν του όρους δόμησης . Όμως , για τα ειδικά χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου πρέπει να μελετήσεις το αντίστοιχο νομοθέτημα , το οποίο στην ειδική περίπτωση των ξενοδοχείων , δεν είναι ο Κτιριοδομικός Κανονισμός (τον οποίο τον βρίσκεις ως ΥA 3046/1989) , αλλά ειδικά νομοθετήμα εκδομένα αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία , και τα οποία είναι :

- ΥA 530992 του 1987 = Τεχνικές Προδιαγραφές Τουριστικών Εγκαταστάσεων

- ΠΔ 337 του 2000 = Ενοικιαζόμενα Δωμάτια κ' Επιπλομένα Δωμάτια κ' Σύστημα Κλειδιών (κατηγορίες ξενοδοχείων)

- ΠΔ 43 του 2002 = Κατηγορίες κ' Προδιαγραφές Ξενοδοχειακών Καταλυμάτων με Σύστημα Αστέρων

 

Ανάλογα λοιπόν με το ΤΙ ξενοδοχείο πρόκειται να μελετήσεις , θα πρέπει να ανατρέξεις και στο αντίστοιχο νομοθέτημα .

 

Όπως βλέπεις , είναι μπόλικα να διαβάσεις . Όμως ακόμα και όταν τα μελετήσεις , καλό είναι να μην σπεύσεις να εκπονήσεις τις μελέτες , αλλά :

α) να ρωτήσεις και κανέναν συνάδελφο της περιοχής σου , διότι όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρει

β) να μιλήσεις και με την Πολεοδομία διότι μπορεί να υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην περιοχή (ειδικά διατάγματα λόγω τουριστικής περιοχής και δε ξέρω 'γω τι άλλο)

γ) να ξαναρωτήσεις τους παντογνώστες του michanikos.gr (καλά , λέμε τώρα , ούτε και εμείς δεν ξέρουμε πόσα δεν ξέρουμε ! ! !) .

 

Αυτά , ελπίζω να μη σε κούρασα !

 

.

  • Like 2
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Επέτρεψέ μου να συμπληρώσω κάτι ακόμα :

Θα πρέπει να ελέγξεις μήπως σε εκείνη την περιοχή υφίσταται κάποια "Αρχαιολογική Ζώνη" , η οποία να σου απαγορεύει κάποιες χρήσεις ή γενικά να αλλάζει τους όριυς δόμησης της περιοχής . Όπως και οι ΖΟΕ και τα ΓΠΣ έτσι και αυτά θα οριοθετούνται και θα αναλύονται βάσει κάποιου επίσημου εγγράφου του κράτους (Προεδρικό Διάταγμα ή Υπουργική Απόφαση) .

Φυσικά , όπως και για ΖΟΕ και ΓΠΣ , έτσι και για τυχών αρχαιολογικές ζώνες μπορείς να μάθεις από την Πολεοδομία , αλλά και τις Δ/σεις των Αρχαιολογιών .

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλησπέρα, άκουσα ότι έχει καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμησης για τουριστικές εγκαταστάσεις με ένα σχετικά πρόσφατο νόμο του Σουφλιά. Είναι αλήθεια και αν ναι ποιός είναι αυτός ο Νόμος;

Link to comment
Share on other sites

μαλλον αναφερεσαι στον 2742/09  Α 207/09

περι "αειφορου αναπτυξης"

 

αλλά,   δες και στην  αρχικη σελιδα  στο φορουμ,  την σχετικη συζητηση για αλλαγη του νομου για τα τουριστικα ακινητα

που κατεβασε ο MoonLooP

 

στις 7/6

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.