Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα οικοπέδα εντός οικισμού προ 23


Recommended Posts

Συνάδελφοι να σας ρωτήσω για την παρακάτω περίπτωση:

Δύο όμορα οικοπέδα Α= 101 τ.μ. και Β=305 τ.μ. (και τα δύο με πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο) εντός οικισμού προ 23 (Π.Δ. 2-3-81 ΦΕΚ 138/δ/13-3-81) τα οποία μπορούν να θεωρηθούν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα σύμφωνα με το αρθρο 4 παρ. 2 και 3 του προηγούμενου Π.Δ. (το Α προϋφιστάμενο της 2-7-1968 και το Β προϋφιστάμενο της 13-3-1981).

Δεδομένου ότι το Β είναι και προϋφιστάμενο της 25-7-1979 και της 2-7-1968 θα μπορούσε να μεταβιβάσει σήμερα ένα τμήμα του 50 τ.μ. προς το Α και να παραμείνουν και τα δύο κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα ?

Παρακαλώ για τις τεκμηριωμένες απαντήσεις σας.

Ευχαριστώ προκαταβολικά

 

 

Υ.Γ.

Γνωρίζω ότι θα μπορούσε να γίνει κάθετος στο οικόπεδο Β και να μεταβιβαστεί στους ιδιοκτήτες του Α αλλά θα ήθελα να την αποφύγω για λόγους απλότητας.

Edited by ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Link to comment
Share on other sites

Τελικά δεν γνωρίζει κάποιος συνάδελφος κάτι (έστω και αρνητικό) για το παραπάνω ερώτημα?

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχας,επιτρεπεται η μεταβιβαση μη αρτιου και μη οικοδομησιμου τμηματος οικοπεδου σε διπλανο, προς καλιτερη εκμεταλλευση. Επειδη εισαι ηδη κατα παρεκλιση αρτιος και οικ. δες μηπως θα θεωρηθεις "νεο"οικοπεδο, οπότε ισως να ισχυουν οι νεες διαταξεις για το απαιτουμενο πρόσωπο κλπ.και να μην καλύπτεσαι. Οσο για την καθετη,μην ξεχνας οτι με την καθετη διανεμεις το δικαιωμα δομησης στο μεγαλο οικοπεδο καιμονον σε αυτο. Θα χτισεις μεν στο τμημα της καθετου που θα παρεις,αλλα το κτισμα θα ειναι ανεξαρτητο απο το κτισμα του μικρου οικοπεδου, αφου προκειται για ανεξαρτητα οικοπεδα.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από έρευνα βρήκα αυτά :

 

 

"Γνωμ-326/77 ΝΣΚ-326/77

[ ΙΣΧΥΕΙ από 5-5-77]

Εάν οικόπεδον άρτιον κατά παρέκκλισιν, όπερ και μετά την επερχομένην μείωσιν εκ της μεταβιβάσεως τμήματος εις όμορον

ιδιοκτήτην, διατηρεί τα ελάχιστα όρια αρτιότητος, εξακολουθεί να λογίζεται ως κατά παρέκκλισιν άρτιον.

 

Αρ.Γνωμ-326/77 (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους)

Τμήμα Α. Συνεδρίαση 5-5-77.

 

Περίληψη Ερωτήματος:

Εάν οικόπεδον άρτιον κατά παρέκκλισιν, όπερ και μετά την επερχομένην μείωσιν εκ της μεταβιβάσεως τμήματος εις όμορον ιδιοκτήτην, διατηρεί τα ελάχιστα όρια αρτιότητος, εξακολουθεί να λογίζεται ως κατά παρέκκλισιν άρτιον.

 

Επί του πρόσθεν ερωτήματος το Νομικόν Συμβούλιον εγνωμοδότησεν ως ακολούθως:

 

Δια των διατάξεων υπό των οποίων καθορίζονται εκάστοτε κατά περιοχάς οι όροι δομήσεως των οικοπέδων ορίζονται, αφενός τα ελάχιστα όρια επιφανείας και διαστάσεων δια την εφεξής απαιτουμένην αρτιότητα τούτων και αφετέρου, τα ελάχιστα επίσης όρια της κατά παρέκκλισιν αναγνωριζομένης ήσσονος αρτιότητος, δια τα μέχρι της θεσπίσεως των νέων ορίων υφιστάμενα υπό τα μικρότερα ταύτα όρια οικόπεδα.

Ούτω και εις την περίπτωσιν του ερωτήματος δια του από 22-10-65 Διατάγματος, ετροποποιήθη το προγενέστερον της 9-4-64, δια του οποίου είχον καθορισθή όροι δομήσεως των οικοπέδων του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλεως Λαμίας και δια του νεωτέρου Διατάγματος ωρίσθη δια τον περί ου πρόκειται τομέα Α' ελάχιστον εμβαδόν 100 τετραγωνικών μέτρων, ορισθέντος περαιτέρω ότι θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλισιν τα οικόπεδα του τομέως τούτου, τα οποία κατά την 9-4-64 δεν είχον μεν το ως άνω καθορισθέν ελάχιστον εμβαδόν των 100 τετραγωνικών μέτρων, πλην όμως είχον ελάχιστον εμβαδόν 60 ττετραγωνικών μέτρων (Αρθ-2).

Δια των αναγνωριζουσών την κατά παρέκκλισιν αρτιότητα διατάξεων σκοπείται, όπως μη αποστερηθούν της δυνατότητος οικοδομικής εκμεταλλεύσεως οικόπεδα υφιστάμενα κατά την θέσπισιν των νέων όρων δομήσεως και έχοντας τα ελάχιστα όρια της καθοριζομένης κατά παρέκκλισιν αρτιότητος, τούτου έπεται, ότι τα οικόπεδα ταύτα διατηρούν την ιδιότητα των κατά παρέκκλισιν αρτίων, εφόσον η επιφάνεια και αι διαστάσεις αυτών δεν ήθελον μειωθή, πέραν των δια την κατά παρέκκλισιν αρτιότητα απαιτουμένων ελαχίστων ορίων, αφού μέχρι των ορίων τούτων ως ελέχθη θεωρούνται κατά νόμον άρτια και οικοδομήσιμα.

Μετά ταύτα η απάντησις εις το ερώτημα είναι καταφατική, εφόσον ως εκτίθεται εκ της αναφερομένης μεταβιβαστικής πράξεως, ουδέν των ομόρων κατά παρέκκλισιν αρτίων οικοπέδων θέλει στερηθή, των υπό του άνω Διατάγματος καθορισθέντων ελαχίστων ορίων της παρεκκλίσεως.

 

Βλέπε και Εγκ-79220/14700/86 Γνωμ-575/86

Εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση αρτιότητα, διαμόρφωση

γηπέδου για καλλίτερη οικοδομική εκμετάλλευσή.

 

Εγκ-34237/92 ΝΣΚ-267/92

Κατά παρέκκλιση άρτιο οικόπεδο διατηρεί την κατά παρέκκλιση

αρτιότητά του αν τμήμα αυτού ανταλλαγεί με το ίδιο συμβόλαιο με

τμήμα ομόρου οικοπέδου, σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων.

(Αναφέρει ότι παρόμοια λύση έγινε δεκτή με

την υπ'αρ.Γνωμ-326/77 του ΝΣΚ ως προς τα κατά παρέκκλιση άρτια

οικόπεδα που κείνται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και

με την υπ'αρ.Γνωμ-583/81 ΝΣΚ. και τις υπ'αρ.491/86 και 575/86

ατομικές γνωμοδοτήσεις ως προς τα εκτός σχεδίου κείμενα γήπεδα). "

 

και

 

 

" Εγκ-32351/5401/39/22-4-88 Γνωμ-128/88 Εγκ-39/88 Ε-39/88

"Αποστολή γνωμοδοτήσεως όσον αφορά την κατά παρέκκλιση αρτιότητα οικοπέδου".

 

Σας στέλνουμε συνημμένα σε αντίγραφο την με αρ.Γνωμ-128/1-3-88 του Νομικού Συμβούλου ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευτ. Κορουγένη την οποία και αποδεχόμαστε.

Σύμφωνα με την πιο πάνω γνωμοδότηση η κατά παρέκκλιση αρτιότητα ενός οικοπέδου διατηρείται έστω και αν μεταβιβασθεί τμήμα αυτού, μετά το Δ/γμα της παρεκκλίσεως από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου αφού και μετά από αυτή βεβαίως διατηρείται το κατά παρέκκλιση πρόσωπο και εμβαδόν.

Αρ.Γνωμ-128/88

 

Σχετικά με τα υπ' αρ.Εγγρ-73434/14207/88 ερώτημά σας η γνώμη μας είναι η ακόλουθη:

Ι. Από το ερώτημά σας και τα στοιχεία του φακέλλου προκύπτουν τα ακόλουθα. Με το ΠΔ/6-10-75 "περί τροποποιήσεως και επεκτάσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Πατρών..." (ΦΕΚ-231/Δ) το οικόπεδο του Δ.Π., για το οποίο πρόκειται ρυμοτομήθηκε και χωρίστηκε σε δύο μέρη, το ένα από τα οποία περιλήφθηκε στο υπ' αρ.1690 ΟΤ και το άλλο στο υπ' αρ.1691 ΟΤ.

Το τελευταίο τούτο τμήμα είχε πρόσωπο 13,40 και εμβαδόν 258,94 τ.μ. και σύμφωνα με τα παραπάνω ΠΔ ήταν μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, δοθέντος ότι κατά το Αρθ-3 παρ.2 του ΠΔ αυτού οι όροι αρτιότητας ήταν για το πρόσωπο των οικοπέδων 15 μ. και για το εμβαδόν 400 τ.μ., χωρίς να θεσπίζεται καμμία παρέκκλιση από τον κανόνα αυτό για το παραπάνω οικόπεδο.

Κατά το έτος 1980 ο ως άνω ιδιοκτήτης επώλησε και μεταβίβασε κατά κυριότητα σε όμορο ιδιοκτήτη λωρίδα του ως άνω ακινήτου εμβαδού 38,65 τ.μ. και έτσι το τμήμα που απέμεινε σ' αυτόν είχε πρόσωπο 11,40 μ. εμβαδόν 220,29 τ.μ.

Αργότερα δυνάμει του ΠΔ/29-4-82 "Τροποποίηση όρων και περιορισμών δόμησης των οικοπέδων του ρυμοτομικού σχεδίου Πατρών" (ΦΕΚ-271/Δ) αφενός τροποποιήθηκε το διάγραμμα που αναφέρεται στο παραπάνω ΠΔ/6-10-75, (Αρθ-1) και αφετέρου ορίσθηκε με το Αρθ-2, όπως τούτο ισχύει μετά το Αρθ-6 παρ.2 του Ν-1577/85 (ΓΟΚ/85), ότι τα οικόπεδα του ρυμοτομικού σχεδίου Πατρών των Τομέων Α και Β, όπως διαμορφώνονται με το προηγούμενο άρθρο, που δεν έχουν τα ελάχιστα όρια εμβαδού και διαστάσεων τα καθοριζόμενα με το πιο πάνω ΠΔ/6-10-75, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, εάν κατά την δημοσίευση του τελευταίου αυτού ΠΔ. είχαν (ως προς το τμήμα 8, που ενδιαφέρει εδώ) ελάχιστο πρόσωπο 10 μέτρων και ελάχιστο εμβαδόν 200 μ2.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται αν το παραπάνω οικόπεδο, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα, μπορεί να υπαχθεί στη παρέκκλιση, που θεσπίστηκε με το νεώτερο αυτό ΠΔ.

ΙΙ. Με την εισαχθείσα από το Αρθ-2 του ΠΔ/29-4-82 παρέκκλιση από τον κανόνα της αρτιότητας των οικοπέδων της περιοχής σκοπήθηκε προφανώς η οικοδομική εκμετάλλευση των οικοπέδων που είχαν κατά την 6-10-75 το ως άνω κατά παρέκκλιση πρόσωπο και εμβαδόν, με τον αυτονόητο όρο ότι τα δύο αυτά πολεοδομικά μεγέθη θα διατηρούνται και κατά την εφεξής οικοδόμησή τους. Σύμφωνα με τη γραμματική διατύπωση του άρθρου αυτού, αλλά και κατά τον σκοπό του, πρέπει να γίνει δεκτό ότι το οικόπεδο αυτό, που δημιουργήθηκε με τη διαίρεση μεγαλυτέρου οικοπέδου δυνάμει του εγκριθέντος με το ΠΔ/6-10-75 ρυμοτομικού σχεδίου και είχε κατά τη δημοσίευση αυτού το προβλεπόμενο από το νεώτερο ΠΔ πρόσωπο και εμβαδόν, εμπίπτει στην κατά παρέκκλιση αρτιότητα που ορίζει το τελευταίο αυτό ΠΔ, για τα υφιστάμενα κατά τη δημοσίευση του ΠΔ/6-10-75 οικόπεδα.

Η μεταβίβαση τμήματος αυτού κατά το έτος 1980 δεν επηρεάζει για διάφορα λύση, έστω και αν αυτή έγινε ελεύθερα από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου και δεν επιβλήθηκε με πράξη της Διοίκησης, αφού και μετά απ' αυτή το οικόπεδο διατήρησε το κατά παρέκκλιση πρόσωπο και εμβαδόν του, η πράξη δε αυτή δεν μετέβαλε την ταυτότητα του οικοπέδου. Σχετικά σημειώνουμε ότι αυτή η λύση δόθηκε με την υπ' αρ.Γνωμ-326/77 του ΝΣΚ σε ανάλογη περίπτωση".

 

Με βάση τα παραπάννω θεωρώ ότι η απάντηση στο αρχικό μου ερώτημα είναι ότι

μπόρει να γίνει η κατάτμηση του Β και η μεταβίβαση στο Α διατηρώντας και τα δύο την παρέκκλιση.

Παρακαλώ και πάλι για τις τεκμηριωμένες απόψεις σας.

Edited by ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.