Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποκοπή συνιδιοκτήτη από κεντρική θέρμανση


ΟΩΝ

Recommended Posts

Η ΠΟΜΙΔΑ λεει:

Η μετάβαση σε ΝΕΟ σύστημα ενεργειακά αποδοτικότερης θέρμανσης, και η ΠΛΗΡΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ και αδειοδότηση της εγκατάστασης του νέου συστήματος εφόσον αυτή απαιτείται, σε τρόπο που να είναι δυνατή η σύννομη λειτουργία του. Συνεπώς κατά την άποψή μας, ΔΕΝ πληροί τις προδιαγραφές του νέου νόμου η μετάβαση:

· Από κεντρικό σύστημα φυσικού αερίου σε ατομικό φυσικού αερίου, καθόσον η ατομική εγκατάσταση ουδέποτε μπορεί να θεωρηθεί ως αποδοτικότερη της κεντρικής-συλλογικής εγκατάστασης θέρμανσης ολόκληρου του κτιρίου, αφού όπως αναφέρεται ανωτέρω οδηγεί στην υποβάθμιση του βαθμού απόδοσης του λέβητα κεντρικής θερμάνσεως.

Διαβαζοντας ξανα το αρθρο 1, λεει:

«5. Για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες,...........

......................εφόσον προκύπτει ότι η πιο πάνω αλλαγή βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Ε.Ν.Α.Κ.),

Edited by Clemenza
Link to comment
Share on other sites

λογικο ειναι αυτο που λεει η ΠΟΜΙΔΑ

αν εχεις κεντρικη με  αεριο

τι περισσοτερο προσφερεις στο περιβαλλον αν το κανεις "ατομικο"???

αλλα δεν ηταν αυτο το θεμα μας...νομιζω
 

Link to comment
Share on other sites

Αυτο ειναι το θεμα μου.

Θελω να ξερω αν οσοι σε πολυκατοικια με κεντρικη θερμανση αεριου (με αυτονομιες) επιλεγουν ν’αποκοπουν απο την κεντρικη θερμανση και να τοποθετησουν ατομικους λεβητες αεριου, υποχρεουνται η μη στην πληρωμη ΠΑΓΙΟΥ για τις δαπανες τις κεντρικης θερμανσης.

Με βαση οσα διαβαζω, ανεξαρτητα απο το τι θ’αποφασισει η πλειοψηφια, αν κατα την μεταβαση στο νεο συστημα επιβαρυνεται η αποδοση του κεντρικου λεβητα, τοτε αλλαζουν τα πραγματα.

 

 

Link to comment
Share on other sites

 Η απαντηση θα μπορουσε να ειναι η εξης:

- Αφου ηδη υπαρχει αεριο σαν κεντρικο συστημα

- και αφου δεν προκειται για  βελτιωση ενεργητικης  αποδοτικοτητας,

-και αφου δεν προκειται για "αλλαγη" του συστηματος κεντρικης θερμανσης,

 

ακομα και αν κανει "διακοπη και αντικαταστησει με "ατομικο αέριο"

θα πληρωνει κανονικα ολους τους λογαριασμους και οχι μονον το παγιο.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα ειναι:

1) Ισχυει οτι σε αυτη την περιπτωση δεν επερχεται βελτιωση? (αρα δεν πληρουνται οι προυποθεσεις του αρθρου 127)

2) Αν οι ιδιοκτητες που εκαναν επενδυση για τοποθετηση ανεξαρτητου λεβητα ουσιαστικα πληρωνουν τα παντα (παγιο, δαπανες συντηρησης κλπ) πλην καταναλωσης, τοτε τι κερδος εχουν?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

γιατι  να πληρωνουν μονον το "παγιο"?

πληρωνουν κανονικα

[τι βελτιωση υπαρχει? αεριο εχαν αεριο εβαλαν...]

δες την παρ. 5

"αλλαγη του συστηματος κεντρικης και τη συνδεση  με φυσικο"

εσυ εχεις ηδη κεντρικη με φυσικο

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Εχει εγκατασταθει σε αυτες ΑΥΤΟΝΟΜΟ συστημα θερμανσης.

Εφυγαν απο κεντρικη θερμανση με αυτονομιες και πηγαν σε αυτονομο συστημα θερμανσης.

Δεν χρησιμοποιουν πια τις σωληνωσεις της κεντρικης θερμανσης και μονωνουν οσες οδευσεις βρισκονται σε κοινοχρηστους χωρους, οποτε ισχυριζονται οτι δεν υποχρεουνται σε πληρωμη παγιου και δαπανων συντηρησης, επισκευης κλπ.

Εχουν νεες σωληνωσεις δικες τους και πληρως αυτονομο συστημα.

 

Το προβλημα ειναι οτι αυτο οδηγει σε μειωση του συντελεστη αποδοσης του κεντρικου λεβητα, τοτε δεν πληρουνται οι προυποθεσεις του αρθ.127

 

Link to comment
Share on other sites

Η αλλαγή από κεντρική αερίου σε ατομική αερίου σαφώς και βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου, μια κεντρική αερίου με την υπερδιαστασιολόγηση της θα έχει βαθμό απόδοσης το πολύ 70% ενώ ένα ατομικό λεβητάκι συμπύκνωσης ξεπερνάει το 100% . 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

18 ώρες πριν, cve20126 said:

Η αλλαγή από κεντρική αερίου σε ατομική αερίου σαφώς και βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου, μια κεντρική αερίου με την υπερδιαστασιολόγηση της θα έχει βαθμό απόδοσης το πολύ 70% ενώ ένα ατομικό λεβητάκι συμπύκνωσης ξεπερνάει το 100% . 

Πολύ σωστά.

Όμως η όλη συζήτηση που θέτει και ο @Clemenza έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις που κατάφερε να "περάσει" η ΠΟΜΙΔΑ στο Ν. 4495/2017 μετά την ψυχρολουσία της τροπολογίας Θεοπεφτάτου (άρθρο 39 του Ν. 4447/2016, σύμφωνα με.το οποίο η αυτονόμηση μπορουσε να γίνει χωρίς "προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται").

Στην ουσία, η ΠΟΜΙΔΑ κατάφερε να περάσει διαφορα προσκόμματα ώστε αφ' ενός η άνευ όρων αυτονόμηση να καθίσταται δυσχερής οικονομικά (τεχνική έκθεση μηχανικού για τη βελτιωση της.ενεργειακής αποδοτικότητας της κτιριακής μονάδας, διατήρηση των υποχρεώσεων έναντι των δαπανών συντήρησης/επισκευής του κεντρικού συστήματος, Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας για ατομικά συστήματα πλην φυσικού αερίου και ΣΗΘΥΑ), αφ' ετέρου -σωστό αυτό κατά τη γνώμη μου- να μην επικαλείται "αυτονόμησης" ο οποιοσδήποτε έχει ήδη τοποθετημένα από ένα κλιματιστικό σε σαλόνι και υπνοδωμάτιο.

Από την άλλη, το θέμα που θέτει ο @Clemenza σε σχέση με την αποδοτικότητα του συστήματος για.αυτούς που παραμένουν στο κεντρικό σύστημα είναι πολύ σοβαρό, εχω όμως τη γνώμη ότι αυτό αφορά μόνο τα παλιά, χωρίς αυτονομία, συστήματα (δισωλήνια), καθώς αν σε ένα.σύστημα με.αυτονομία κάποιος δε λειτουργουσε καθόλου την κεντρική θέρμανση του διαμερίσματός του, η μόνη του επιβάρυνση ως προς τη μείωση της αποδοτικότητας του κεντρικού συστήματος ήταν το πάγιο, που σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα κυμαίνεται -ανάλογα με τον όροφο που βρίσκεται το διαμέρισμα- στο 10-12%. 

Επίσης, δε νοείται απαίτηση "αποζημίωσης" για μείωση της αποδοτικότητας ενός συστήματος, όταν ήδη υπάρχουν περιπτώσεις -π.χ. σε ένα τριήμερο που όλοι λείπουν- που λειτουργεί ένα διαμέρισμα μόνο την κεντρική θέρμανση (περίπτωση αυτονομίας).

Και.έτσι γεννάται το ερώτημα: γιατί τόσος καυγάς για τοποθέτηση πολυεξοδων ατομικών συστημάτων, που επιφέρουν και τα προβλήματα που όλοι αναφέρατε σε αυτούς που παραμένουν, ενώ θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μηχανισμοί αντιστάθμισης (+αυτονομίας για τα.δισωλήνια) στα κεντρικά συστήματα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.