Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αποκοπή συνιδιοκτήτη από κεντρική θέρμανση


ΟΩΝ

Recommended Posts

καλησπέρα. στην παράγραφο 8 του 4495/2017 γράφει <<8.Οριζόντια ιδιοκτησία που αυτονομείται με βάση τις διατάξεις της παρ. 7, απαλλάσσεται από τις δαπάνες κατανάλωσης καυσίμου του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, υποχρεούται όμως να συμμετέχει στις κοινές δαπάνες προληπτικής συντήρησής του και στις έκτακτες δαπάνες. Με απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασιστεί η πλήρης απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται.»>>

Στην παράγραφο 7 όμως αναφέρεται στις περιπτώσεις που δεν λάβει απόφαση η γενική συνέλευση ή λάβει αρνητική απόφαση. Στην περίπτωση όμως που το 50+1 ψήφους ψηφίσει υπέρ της αποκοπής του συνιδιοκτήτη που αιτήθηκε αποκοπή απο την κεντρική θέρμανση? Δεν το διευκρινίζει αν θα πληρώνει δαπάνες θέρμανσης (δηλαδή συμμετοχή για το πετρέλαιο). δεν είναι παράδοξο με την άρνηση της πλειοψηφίας να απαλλάσσεται αλλά με την συνέναιση της πλειοψηφίας να πληρώνει συμμετοχή στο πετρέλαιο? Η΄ αν έχεις 50+1 ψήφους πάλι απαλλάσσεσαι? τα λεει μπερδεμένα δεν έχω καταλάβει καλά. ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι απαλλάσεται από δαπάνες λειτουργίας είτε συναινούν οι συνιδιοκτήτες είτε όχι.

Για να απαλλαγείς και από έκτακτες δαπάνες θέλει συναίνεση από πλειοψηφία....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 2/8/2022 at 3:38 ΜΜ, spapako said:

αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι απαλλάσεται από δαπάνες λειτουργίας είτε συναινούν οι συνιδιοκτήτες είτε όχι.

Για να απαλλαγείς και από έκτακτες δαπάνες θέλει συναίνεση από πλειοψηφία....

καλημέρα. Ας πούμε το μπέρδεμα στο αρθρο 127 προκαλείται απο το 8.:

<<8.Οριζόντια ιδιοκτησία που αυτονομείται με βάση τις διατάξεις της παρ. 7, απαλλάσσεται από τις δαπάνες κατανάλωσης καυσίμου του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, υποχρεούται όμως να συμμετέχει στις κοινές δαπάνες προληπτικής συντήρησής του και στις έκτακτες δαπάνες. Με απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασιστεί η πλήρης απαλλαγή των ιδιοκτησιών που αυτονομούνται.»>>

Στις διατάξεις της παραγράφου 7. αναφέρεται:

<<7. Αν η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησής της, ο ιδιοκτήτης που ζήτησε τη σύγκλησή της δικαιούται, με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και κατά τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών, να αποσυνδέσει την ιδιοκτησία του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου με μόνωση των σωλήνων της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει αυτόνομα με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτήν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός εγκαθίσταται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων, όπως ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις κατά περίπτωση, και τοποθετείται εντός της αυτονομούμενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη. Οι σωληνώσεις της παροχής μπορεί να διέρχονται από την πρόσοψη του κτιρίου ή άλλους κοινόχρηστους χώρους σύμφωνα με τους όρους των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων. Πριν από την έναρξη της εγκατάστασης αυτόνομου συστήματος θέρμανσης ο ιδιοκτήτης της αυτονομούμενης ιδιοκτησίας γνωστοποιεί στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και το χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.>>

Στην παράγραφο 7. αναφέρει μόνο τις περιπτώσεις "Αν η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησής της,......"

Δεν αναφέρει στην παράγραφο 7 την περίπτωση που η οικοδομή έχει δώσει συναίνεση στην αποκοπή της μεμονωμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας με το 501/1000 χιλιοστών υπογραφές. Κάνει βέβαια αναφορά στην παράγραφο 5. Βέβαια δεν έχει λογική να μπορεί να αποκοπεί κάποιος αν δεν έχει την συναίνεση αλλά με συναίνεση 501/1000 να πρέπει να πληρώνει συμμετοχή στο πετρέλαιο 30%.

Θα έλεγα οτι δεν είναι καλά γραμμένο το άρθρο.

Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης την αποψή σας και με βάση τα αναγραφόμενα στο Άρθρο 127 - Νόμος 4495/2017, αν κάποιος έχει αποκοπεί με συναίνεση 501/1000 δεν συμμετέχει στις κοινές δαπάνες προληπτικής συντήρησής του καυστήρα και τις έκτακτες δαπάνες ή θα πρέπει να γίνει νέα συνέλευση με θέμα την πλήρη απαλλαγή του από τις έκτακτες δαπάνες?

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα και από μένα,

Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη αν έχει αναφερθεί κάπου αλλού.

Υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος από το ΤΕΕ που να λέει ότι μόνο με εγκατάσταση συστήματος Α.Θ. ή Φ.Α. (συν ότι άλλο ορίζει ο Ν.4495-αρ.127) μπορεί να γίνει η αποκοπή του διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας?

Link to comment
Share on other sites

9 λεπτά πριν, mc99085 said:

...

Υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος από το ΤΕΕ ...

αν δεν σφάλω το ΤΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να βγάζει εγκυκλίους. Μπορεί να βγάζει ερμηνευτικά νόμων ή εγκυκλίων ....

Πέραν αυτού για να μπορείς να κάνεις χρήση της δυνατότητας αποκοπής από την κεντρική θέρμανση με πιο ευνοϊκό καθεστώς από τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς θα πρέπει ο τρόπος θέρμανσης που θα επιλέξεις να είναι λιγότερο ενεργοβόρος.

Και προβλέπουν μια διαδικασία για αυτό.

(αν κάνεις αναζήτηση θα βρεις σχετικά νήματα για αυτό)

  • Like 3
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστά...

αρθρο 127

https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/313052/nomos-4495-2017

[το ΤΕΕ δεν εχει καμμια σχεση...]

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να το θέσω αλλιώς.... Το ενεργειακό τζάκι ή τα κλιματιστικά θεωρούνται ως άλλο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης( Ο Νόμος 4495 λέει 'ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα τηλεθέρμανσης ή γεωθερμίας ή αντλιών θερμότητας ή άλλο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης') ;

Και αν το Ενεργειακό Πιστοποιητικό με συνοδεία Τεχνικής Έκθεσης δείξει ότι το Ενεργειακό τζάκι είναι καλύτερο ενεργειακά από την Κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας, τότε πληρούνται οι προϋποθέσεις για αποκοπή του διαμερίσματος;

 

Link to comment
Share on other sites

Ναι πληρούνται. Έτσι όπως το γράφει ο Νόμος δεν είναι σίγουρο ότι θέλει ΠΕΑ, αρκεί και μια τεχνική έκθεση.

Το θέμα είναι ότι κανονικά όλες αυτές οι εγκαταστάσεις απαιτούν ΕΕΔΜΚ για να είναι σύννομες πολεοδομικά, την οποία ελάχιστοι βγάζουν....γιατί μπλέκεις και με χιλιοστά θέρμανσης κτλ

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει πουθενά - τουλάχιστον δεν έχω δει προσωπικά - εγκύκλιος ή νομοθεσία που να υποδεικνύει πως προκύπτει η βελτίωση της αποδοτικότητας της ιδιοκτησίας. 

Προφανώς και μπορεί σε πολλές  περιπτώσεις να γίνει με μία απλή Τεχνική Έκθεση. Αν για παράδειγμα ένας λέβητας ΚΘ που λειτουργεί με ΦΑ έχει βάσει φύλλου καύσης Βαθμό Απόδοσης 85% και ένας επιτοίχιος 99,5% βάσει κατασκευαστή είναι αυταπόδεικτο το συμπερασμα. Επίσης αν στην παραπανω περίπτωση έχεις αρχικά πετρέλαιο.  

Όταν αλλάζει το καύσιμο ή σε ειδικές περιπτώσεις όπως τα τζάκια κλπ που αναφέρθηκαν παραπάνω η σύνταξη μίας ΟΡΘΗΣ τεχνικής έκθεσης μπορεί να μην είναι κάτι απλό.

Σε μία τέτοια περίπτωση ίσως είναι προτιμότερη - αλλά και πιο εύκολη η έκδοση ενός ΠΕΑ. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.