Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποκοπή συνιδιοκτήτη από κεντρική θέρμανση


ΟΩΝ

Recommended Posts

Αυτό ξεπερνά τα τεχνικά ορια και μπαίνει στα νομικά. Δικηγόρος θα ήταν πιο αρμόδιος να σε πληροφορήσει.

Αν φτάσει στα δικαστήρια θα πρέπει, φαντάζομαι, να μπορείς να αποδείξεις (με κάποια τεχνική έκθεση πχ) πως δεν απολαμβάνεις την ποιότητα της θέρμανσης των υπολοίπων, και γιαυτό το λόγο ζητάς ή την αποκοπή σου απο την ΚΘ ή την βελτίωση του συστήματος ώστε να σε καλύπτει.

Μου εχουν τυχει παρομοιες περιπτωσεις, αλλα σε ολες ο ενδιαφερομενος προτίμησε την άτακτη υποχώρηση (αλλαγή κατοικίας) απο τον δικαστικό γολγοθά. Πάντα επρόκειτο για κατοίκους ακραίων ορόφων και τις περισσότερες φορές με δισωλήνιο σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε aithilenio νομίζω ότι λέμε το ίδιο πράγμα αλλά κάπου μπερδευτήκαμε και ίσω φταίω και εγώ. Συγνώμη για το μπέρδεμα και ας τα πάρουμε από την αρχή. Σε κάθε νέο κτίριο όπου υπάρχουν περισσότερες από μια ιδιοκτησίες είναι υποχρεωτικό στο τέλος της μελέτης θέρμανσης να υπάρχει η μελέτη κατανομής δαπανών με το πίνακα δαπανών σφραγισμένο από το μηχανικό.Σε αυτό το πίνακα υπάρχουν δύο συντελεστές ο εi και ο fi που χρησιμοποιούνται για το προσδιορισμό των έκτακτων και των λειτουργικών δαπανών κεντρικής θέρμανσης κάθε ιδιοκτησίας. Στον υπολογισμό αυτών των συντελεστών συντελούν διάφοροι παράγοντες όπως η θέση , το μέγεθος , οι επιφάνειες και οι απώλειες κάθε ιδιοκτησίας. Μέχρι εδώ πιστεύω ότι συμφωνούμε και δεν υπάρχει κάποια αντίρρηση.

Εδώ που δημιουργείται το θέμα είναι όταν έχουμε οποιαδήποτε μεταβολή στην επιφάνεια ή το είδος των θερμαντικών σωμάτων. Με βάση το τρόπο υπολογισμού των συντελεστών εi και fi με την αλλαγή των σωμάτων η μόνη επίδραση που μπορεί να συμβεί είναι να αλλάξει η τιμή των συντελεστών x κάθε ιδιοκτησίας. Η τιμή αυτή εξαρτάται από το ποσό ενέργειας που διέρχεται από τις σωληνώσεις κάθε ιδιοκτησίας σε σχέση με την ισχύ των σωμάτων. Αλλά μιλάμε για έναν συντελεστή που επιρρεάζει ελάχιστα , ίσως και καθόλου , το πίνακα κατανομής.

Αφού ανέφερες τη λέξη ωρομέτρηση ίσως εδώ να βρίσκετε και η αρχή της παρεξήγησης. Η αλλαγή των σωμάτων σε μια εγκατάσταση όπου έχουμε θερμιδομέτρηση δεν επιρρεάζει , κατα τη γνώμη μου , καθόλου το ποσό που πρέπει να πληρώσει κάποιος, και ίσως για αυτό είναι έτσι γραμμένος και ο τρόπος υπολογισμού του πίνακα κατανομών. Άρα αν έχουμε θερμιδομέτρηση πάντα και παντού ο τρόπος υπολογισμού είναι θα λέγαμε σωστός. Αλλά όταν έχουμε ωρομέτρηση , όπως λες και εσύ , όταν αλλάξει η ισχύ κάποιου σώματος η έννοια του πίνακα δαπανών πάει χαμμένη. Για αυτό λέω ότι όταν έχουμε ωρομέτρηση οποιαδήποτε αλλαγή στα σώματα δε μπορεί να αποτυπωθεί στη κατανομή δαπανών ή τουλαχιστο αυτό να γίνει νόμιμα. Διότι η ισχύς των σωμάτων δε μπαίνει σχεδόν καθόλου στον υπολογισμό του πίνακα.

Ελπίζω να λέμε το ίδιο πράγμα.

Edited by centervak
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση φίλε centervak...Απλα κουβέντα κάνουμε και μου άρεσε το λογοπαίγνιο με το νομίζω... :smile:

 

Ο συνάδερφος σου Dipoli που τα ξέρει πιο καλά από μένα είχε γράψει 2 πόστ που ουσιαστικά απαντούσαν στο όλο θέμα αλλά χάθηκαν τα μηνύματα του....

  1. Που είναι τα μηνύματα του Μήτσου ρε Milto; (Ωπ, κάποιο λάθος έγινε! Τα επανέφερα - miltos)

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Για αυτό λέω ότι όταν έχουμε ωρομέτρηση οποιαδήποτε αλλαγή στα σώματα δε μπορεί να αποτυπωθεί στη κατανομή δαπανών ή τουλαχιστο αυτό να γίνει νόμιμα. Διότι η ισχύς των σωμάτων δε μπαίνει σχεδόν καθόλου στον υπολογισμό του πίνακα.

 

Βασική αρχή της ωρομέτρησης είναι ότι τα σώματα τοποθετούνται βάση της μελέτης θέρμανσης, ώστε να καλύπτουν τις θερμικές απώλλειες. Πρέπει να παρέχουν ομοιόμορφη θέρμανση σε όλα τα διαμερίσματα και να μην υπάρχουν επιλεκτικές υπερδιαστασιολογήσεις.

 

Αν λοιπόν αντικατασταθεί κάποιο σώμα με άλλο μεγαλύτερης ισχύος, η κατανομή δαπανών δεν είναι σωστή. Θα μπορούσε να διορθωθεί αυτό, αλλά δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Δες τι γράφει παραπάνω ο dipoli.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Έχει δικαίωμα συνιδιοκτήτης πολυκατοικίας να "αποχωρήσει" από την κεντρική θέρμανση και να εφαρμόσει δικό του σύστημα θέρμανσης; (π.χ. θερμοσυσσωρευτές ή αντλία θερμότητας ή τζάκι με αεραγωγούς)

 

Μόνο αν επιτρέπεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας και αν έχει μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης έχει το δικαίωμα να αποσυνδεθεί από την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης.

 

Στην πράξη τώρα οι δυνατές λύσεις και τα προβλήματά τους:

- Θερμοσυσσωρευτές: Για να συμφέρουν πρέπει να έχεις νυχτερινό ρεύμα. Αν δεν έχει περάσει ο ηλεκτρολόγος το σχετικό καλωδιάκι στον πίνακα δεν μπορείς να βάλεις νυχτερινό ρεύμα άρα δεν συμφέρουν. Επίσης θα χρειαστούν πολλά μερεμέτια με τα καλώδια, θέλουν μεγάλη ισχύ και δεν μπορείς να τους συνδέσεις με το τυπικό καλώδιο που βάζουμε στην πρίζα.

 

- Αντλία θερμότητας: Θέλει πολλά μερεμέτια. Πρέπει να περάσεις σωλήνες τουλάχιστον από την εξωτερική μονάδα μέχρι το κολλεκτέρ του διαμερίσματος συν τα καλώδια για το ρεύμα. Επιπλέον πρέπει να αλλαχθούν τα σώματα με μεγαλύτερα ή με fan coils για να μπορούν να αποδόσουν το απαραίτητο φορτίο.

 

-Τζάκι με αεραγωγούς: Πολλά μερεμέτια, συνήθως μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε ρετιρέ (εκτός αν συμφωνήσει ο πολιτικός μηχανικός να τρυπήσει μπαλκόνια και πλάκες ενδιάμεσων ορόφων για την καπνοδόχο) και δεν καλύπτει σε θερμίδες ένα διαμέρισμα. Θα χρειαστεί επιπλέον ηλεκτρική θερμάστρα στο λουτρό για να το θερμάνεις και αυτό.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

sdim, ευχαριστώ για τις (πάντα διεξοδικές) απαντήσεις σου!

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη στον κανονισμό της πολυκατοικίας μας. Επειδή το κόστος θέρμανσης μέσω καυστήρα-λέβητα ήταν και είναι δυσβάσταχτο, τα τελευταία δυο χρόνια χρησιμοποιώ (αποκλειστικά) κονβέκτορς. Φέτος πήρα και έναν θερμοπομπό. Αποτελέσματα του "πειράματος" έχω "δημοσιεύσει" σε άλλο νήμα, το οποίο θα ενημερώσω πάλι όταν λάβω τον επόμενο λογαριασμό ΔΕΗ.

Είναι μια "τίμια" λύση, που με μηδαμινή πρακτικά αρχική επένδυση και επίσης μηδενική συντήρηση δίνει θέρμανση για πολλές ώρες, σχετικά οικονομικά.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σε πολυκατοικία του 1990 υπάρχει δισωλήνιο σύστημα κεντρικής θέρμανσης χωρίς κανονισμό. Το διαμέρισμά μου ειναι στον προτελευταίο όροφο και ενδιαφέρομαι να αποκοπώ από την ΚΘ γιατι η προσφερόμενη ζέστη είναι πολύ λίγη (εχω μικρά παιδια) και τα μηνιαία έξοδα του πετρελαίου τεράστια, και του χρόνου ακόμα πιο τεράστια.

Η δική μου σκέψη είναι να αδειάσω τους σωλήνες της ΚΘ, να τους ταπώσω, να συνδέσω τα σώματα τα δικά μου μεταξύ τους και τέλος να τα κουμπώσω με μια σόμπα-λέβητα pellet. Τη σόμπα θα τη βάλω δίπλα στο τζάκι, το οποίο θα καταργήσω (δεν το καίω άλλωστε) και μέσα από την καμινάδα του θα τοποθετήσω καινούρια καμινάδα για τη σόμπα μικρότερης διατομής (Φ80), την οποία θα οδηγήσω μέχρι την απόληξη της καμινάδας του τζακιού στο δώμα.

Κανονισμός δεν υπάρχει όπως προανάφερα. Εγώ τους ενημέρωσα ότι θα αποκοπώ από την ΚΘ και θα κάνω δική μου ατομική. Δεν συνάντησα καποια σοβαρή αντίρρηση από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. Μόνο ο διαχειρίστἠς μου ζήτησε το 30% της μηνιαίας χρέωσης για τη θέρμανση. Το 30% όμως του χρόνου για κάθε μήνα θέρμανσης θα αντιστοιχεί σε 100-150 € τα οποία δεν είμαι διατιθεμένος να τα δώσω. Σύνολο 6μήνου δηλαδή 600-900 €. Ήδη το ψάχνω το θέμα με φίλους δικηγόρους, εκ των οποίων ο ένας μου είπε να το κάνω κι ας με πάνε δικαστικώς. Μόνο για δικηγόρους και αγωγές θα χρειαστούν κανά χιλιάρικό και βάλε . Ποιος απο αυτούς θα συμφωνήσει να τα δώσουνε δεν ξέρω. Και το δικαστήριο θα γίνει μετά απο 7-8 χρόνια... Πρέπει να περάσουν κανα 3-4 χρόνια χωρίς να έχω πληρώσει το 30% για να τους συμφέρει να κινηθούν νομικά εναντίον μου. Κι αν κινηθούν ποιος είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει στα ελληνικά δικαστήρια? Αν φύγω εγώ από την ΚΘ και ακολούθήσουν και κανα δυο ακόμα, πιστεύω ότι δεν θα την παλέψουν άλλο με την ΚΘ , θα την κόψουν και θα πάνε στο Φ.Αεριο του χρόνου ο καθένας ατομικά.

Το κακό είναι ότι θα είμαι μαλωμένος με τη μισή και παραπάνω οικοδομή. Το θέμα δεν είναι ότι δεν εχω να πληρώσω. ΔΕΝ ΘΕΛΩ να πληρώσω γιατί τα θεωρώ νταβατζηλίκια λεφτά.

Νιώθω σαν να θέλω να αγοράσω ένα smart για να κατεβαίνω στην πόλη και κάποιοι με υποχρεώνουν χωρίς κανονισμό και χωρίς καποιο σαφη νόμο να με βάλουν με το ζόρι να κατεβω με το λεωφορείο και να πληρώσω και εισιτἠριο μειωμένο. Ε όχι....

Όποιος έχει ανάλογη εμπειρία και το έχει προχωρήσει το θέμα, καλώς να έρθει στην κουβέντα μας...

Link to comment
Share on other sites

Με δεδομένο, όπως γράφεις, ότι υπάρχει φυσικό αέριο... γιατί δεν βάζεις φυσικό αέριο, για το οποίο σου επιτρέπει ο νόμος να απεξαρτηθείς από την ΚΘ, χωρίς να πληρώνεις πάγια... και χωρίς μπερδέματα???

Link to comment
Share on other sites

Η οικοδομή έχει μόνο ΚΘ. Σκέφτονται και συζητούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες(όχι όλοι) για να περάσει ο καθένας μόνος του στο φυσικό αέριο,αλλά τελική απόφαση δεν βλέπω να παίρνουν...Για αυτό καιι σκέφτομαι να ακολουθήσω το δικό μου δρόμο και όπου με βγάλει...

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω ασχοληθεί με το θέμα, η εμπειρία μου έχει ως εξής: το 30% υποχρεούσαι να το πληρώσεις μόνο στην περίπτωση κατά την οποία είσαι συνδεδεμένος στην κεντρική θέρμανση αλλά για τον οποιονδήποτε λόγο ο μετρητής σου δε γράφει ούτε μία ώρα (π.χ. το σπίτι είναι κενό, μένεις αλλού). Αυτό έχει ως λογική εξήγηση ότι μία πολυκατοικία είναι ένα σύστημα όπου το ένα σπίτι συμμετέχει ζεσταίνοντας και το διπλανό του. Άρα λοιπόν εάν εσύ δε μένεις εκεί για τον χ,ψ λόγο, ο διπλανός σου που θα πληρώσει αυξημένες δαπάνες θέρμανσης δε φταίει σε τίποτα. Συνεπώς, όλοι οι ιδιοκτήτες πληρώνουν το 30% ως βάση ανεξαρτήτως ωρών ή θερμίδων και το υπόλοιπο 70% πάει ανάλογα με τις ώρες.

 

Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση κατά την οποία εσύ κάνεις πλήρη αποκοπή από το σύστημα θέρμανσης, δηλαδή εάν κόψεις και ταπώσεις τις σωληνώσεις. Σε αυτή την περίπτωση δε συμμετέχεις στο 30% ούτε σε κάποια άλλη δαπάνη που αφορά το κοινό λέβητα.

 

Το εάν μπορείς να αποκοπείς από την ΚΘ είναι καθαρά θέμα καταστατικού πολυκατοικίας. Διάβασε πολύ προσεκτικά εάν γράφει κάτι για την περίπτωση αυτή. Αν γράφει ότι απαγορεύεται να αποκοπείς, τότε πήγαινε στην παράγραφο που αναφέρει πως γίνεται τροποποίηση καταστατικού και δες τι πλειοψηφία απαιτείται. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 75%. Αυτό το ποσοστό εάν το εξασφαλίσεις εγγράφως τότε μπορεί να γίνει τροποποίηση καταστατικού ή να προχωρήσεις τέλος πάντων με την αποκοπή χωρίς απαραίτητα να γίνει τροποποίηση αφού θα έχεις εξασφαλίσει ενισχυμένη πλειοψηφία. Προσοχή, όλα εγγράφως μη βασίζεσαι στο νεοελληνικό "έλα μωρέ άσε τις υπογραφές τώρα, τι τυπικότητες είναι αυτές μεταξύ μας" και άλλα τέτοια γιατί ο νεοέλληνας είναι μεγάλο @

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.