Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποκοπή συνιδιοκτήτη από κεντρική θέρμανση


ΟΩΝ

Recommended Posts

Με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας

Ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν υπερισχύει του νόμου. ΠΔ 27.9.1985 φεκ 651. Ανεξαρτήτως προβλέψεως του κανονισμού, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του ΠΔ,  απαλλάσσεσαι από όλες τις δαπάνες Κ. Θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο το ΠΔ αν βγει ετσι θα πεσει πολυ γρηγορα, οπως καποιος δεν μπορει να ειναι ομηρος οσων δεν θελουν θερμανση (ασχετα απο τους λογους), ετσι και καποιος αλλος δεν μπορει να ειναι ομηρος οσων θελουν να αυτονομηθουν.

Σκεψου την κατασταση να εχει μεινει μονο ενας ιδιοκτητης που δεν θελει να βαλει αλλο συστημα θερμανσης (αυτο αγορασε αλλωστε) και να ειναι υποχρεωμενος να πληρωνει την συντηρηση μονος του...

Edited by skidoo23
Link to comment
Share on other sites

Σε πολυκατοικιες που εχουν αυτονομιες δεν βλεπω γιατι ειναι κακο να αυτονομηθει καποιος με σπλιτακια, αν καλυπτουν τις θερμικες απωλειες του διαμερισματος. Και αν του αρεσει αυτο το ειδος θερμανσης βεβαια, με την προυποθεση βεβαια οτι μπορει να βαλει σπλιτακια βασει σύστασης, οψεων κλπ.

Και ο μονος λογος που σκεφτομαι οτι υπαρχει για να συμμετάσχει σε κοινοχρηστες δαπανες ειναι η υπερδιαστασιολογηση του κοινοχρηστου συστηματος θερμανσης που θα προκυψει απο την αυτονομηση καποιου η καποιων διαμερισματων. (επειδη ακουγονται πολλα κουλα απο αρμοδιους κλπ για συμμετοχή σε κοινοχρηστα)

Ποιος θα κρίνει αν καλύπτονται οι απώλειες. Με τα σπλιτάκια δε θερμαίνει πλήρως το διαμέρισμα του και "κλέβει" θερμότητα από την πολυκατοικία - άρα θα πρέπει να πληρώνει την παραμένουσα επιβάρυνση δηλ. αυτό που λένε κάποιοι "πάγιο". Όποιος θέλει να γλυτώσει τα πάγια, θα μπορεί να βάζει ένα σπλιτάκι στο σαλόνι που θα καλύπτει π.χ. τις μισές απώλειες και ένα της πλάκας στο διάδρομο έξω από τα υπνοδωμάτια και θα ισχυρίζεται ότι έχει "μόνιμη εγκ/ση θέρμανσης" και θα ζητάει αποκοπή με απαλλαγή παγίου. Αυτό είναι δολία καταστρατήγηση του ΠΔ κατανομής δαπανών. 

Edited by gaskouk
Link to comment
Share on other sites

Εγραψα αν καλυπτουν τις απωλειες για αυτόν ακριβως τον λογο

Μπορει να το βεβαιωσει μηχανικος με την υπαρχουσα μελετη απωλειων (εδω γελανε) ή μπορει να κανει καινουρια.Μαζι με τιμολογια και δελτία αποστολης εισαι οκ

Edited by skidoo23
Link to comment
Share on other sites

Πρακτικά δεν γίνεται. Ποια αρχή θα ζητήσει τη βεβαίωση του μηχανικού, και ποια θα την ελέγξει. Θα γίνει και αυτοψία (από ποιον; ) να δουν αν μπήκε όντως το σύστημα που αναφέρει η βεβαίωση; Θα ζητηθεί πιστοποιητικό του κατασκευαστή για την απόδοση του σπλιτακίου σε π.χ. -7 βαθμούς; Όπως είπα είναι μόνο για καταστρατήγηση του κανονισμού...

Edited by gaskouk
Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειαζεται να γινει κανενας ελεγχος, οποιος αυτονομηθει θα πρεπει να θεσει αυτα τα στοιχεια στην διαθεση οσων εχουν νομιμο δικαιωμα να τα εχουν (οι συνιδιοκτητες πχ). Αν αυτοι θελουν μπορουν να αμφισβητησουν την τεχνικη εκθεση του μηχανικου, ( απο εδω παν και οι αλλοι που λενε).

 

Πρακτικα η μονη αυτοψια που θα γινει ειναι της πολεοδομιας μετα απο καταγγελια των συνιδιοκτητων για αλλοιωση οψης...

Link to comment
Share on other sites

Άσε που και με σπλιτακια, χωλ και μπάνια θα είναι μη θερμαινόμενοι χώροι. Ακόμη κι αν μπουν επαρκή μηχανήματα σε όλα τα κύρια δωμάτια. Πάλι θα κλέβει ζέστη από το γείτονα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Συνάδελφοι διαβάζοντας το Ν 4342, συγκεκριμένα το άρθρο 11, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

 

1. Ο Ν 4342/2015 ήρθε για να εφαρμόσει την ευρωπαική οδηγία 2012/27/ΕΕ (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012L0027&from=EL), η οποία αναφέρεται στην ενεργειακή απόδοση και μιλά για εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30%.

2. Στο Ν 4342, άρθρο 11, στις παρ. 3, 4 αναφέρεται σε ατομικούς μετρητές κατανάλωσης θερμότητας ή ζεστού νερού που πρέπει να εγκατασταθούν ως τις 31/12/2016. Προφανώς εννοεί θερμιδομετρητές στο συλλέκτη κάθε διαμερίσματος. Οι ωρομετρητές προφανώς δε μετρούν κατανάλωση θερμότητας.

3. Στο ίδιο άρθρο, παρ 5, λέει πως αν η εγκατάσταση των μετρητών αυτών δεν είναι τεχνικά εφικτή ή οικονομικά αποδοτική, πρέπει να χρησιμοποιούνται μετρητές σε κάθε θερμαντικό σώμα. Προφανώς αναφέρεται σε παλιές πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση όπου οι σωληνώσεις διέρχονται κάθετα και δεν υπάρχει χωριστή παροχή για κάθε διαμέρισμα.

4. Στο ίδιο άρθρο, παρ. 6, λέει πως με ΚΥΑ μπορούν να καθορίζονται περαιτέρω κανόνες για την κατανομή του κόστους της κατανάλωσης θερμότητας ή ζεστού νερού στις περιπτώσεις πολυκατοικιών κ.λ.π. Άρα εννοεί πως με τις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου τίθεται ως βάση κατανομής κόστους η πραγματική ενεργειακή κατανάλωση και μπορούν να μπαίνουν και επιπλέον κανόνες;

 

Επίσης μου δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα:

Α. Αν δεν αντικατασταθούν σε μια πολυκατοικία οι ωρομετρητές με θερμοδομετρητές ώστε να υπάρχει κίνητρο να κλείσουν ή να "χαμηλώσουν" θερμαντικά σώματα σε δωμάτια και σε ώρες που δε χρειάζονται, πως θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας που αναφέρει η ευρωπαική οδηγία; 'Οταν κάποιος καταναλωτής γνωρίζει πως πληρώνει ανάλογα με τις ώρες λειτουργίας γιατί να κλείσει σώματα, αφού θα πληρώσει τα ίδια.

Β. Είναι συμβατό με τις παραπάνω διατάξεις, το ΠΔ του 85 για την κατανομή των δαπανών κεντρικής θέρμανσης; Το ΠΔ του 85 προέκυψε από ΤΟΤΕΕ η οποία έχει αντικασταθεί από άλλη ΤΟΤΕΕ που αναφέρεται σε θερμιδομέτρηση. Το ΠΔ του 85 αναφέρεται σε υπολογιμό θερμικών απωλειών και όχι σε κατανάλωση ενέργειας, γιατί αυτές ήταν οι οικονομικά αποδοτικές τεχνικές δυνατότητες της εποχής εκείνης.

 

Είναι φανερό από την ευρωπαική οδηγία ότι αυτό που πρέπει να τιμολογηθεί είναι η πραγματική κατανάλωση ενέργειας, ώστε να υπάρχει κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ν. 3741/16, προσθέτει στο Ν 4342/15, στο άρθρο 11 την παράγραφο 8 για τη δυνατότητα αυτονόμησης χωρίς έγκριση κανενός φορέα ή αρχής. Εννοείται και χωρίς έγκριση της ΓΣ της πολυκατοικίας. 

Κατά τη γνώμη μου το παρωχημένο και προβληματικό ΠΔ του 1985 περί κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης έχει ήδη καταργηθεί με την εισαγωγή της ευρωπαικής οδηγίας και του Ν 4342.

 

Αν ακούσουμε τις φωνές της ΠΟΜΙΔΑ (δε καταλαβαίνω και τη σκοπιμότητα τους, στο κάτω κάτω οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είμαστε) αλλά και τα υπόλοιπα όμορφα "περί κλοπής θερμότητας από το γείτονα", θα εξακολουθούμε να καταναλώνουμε πολλαπλάσια ποσά ενέργειας για θέρμανση σε σύγκριση με κατοικίες στη Βόρεια Ευρώπη. Φυσικά κάπως έτσι όλες οι καλές ιδέες "πηγαίνουν περίπατο" στην Ελλάδα του ανορθολογισμού και των προκαταλήψεων.

 

Πραγματικά θα ήθελα τη γνώμη ειδικότερων από εμένα για το θέμα και εννοώ τη γνώμη συναδέλφων Μηχανολόγων.

Συγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος μου.

Edited by electroeng
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μια παρατήρηση μόνο.

Β. Είναι συμβατό με τις παραπάνω διατάξεις, το ΠΔ του 85 για την κατανομή των δαπανών κεντρικής θέρμανσης; Το ΠΔ του 85 προέκυψε από ΤΟΤΕΕ η οποία έχει αντικασταθεί από άλλη ΤΟΤΕΕ που αναφέρεται σε θερμιδομέτρηση. Το ΠΔ του 85 αναφέρεται σε υπολογιμό θερμικών απωλειών και όχι σε κατανάλωση ενέργειας, γιατί αυτές ήταν οι οικονομικά αποδοτικές τεχνικές δυνατότητες της εποχής εκείνης.

H ΤΟΤΕΕ 2427/83 που έγινε έγινε υποχρεωτική με το Π.Δ. 27 (ΦΕΚ631/Δ/07.22.85), δεν έχει ακόμα (εδώ και χρόνια) αντικατασταθεί. Υπάρχει μια πρόταση (η τελευταία) από το 2012, εδώ, όπου αναφέρεται στο υποχρεωτικό της χρήσης θερμιδομετρητών και μόνο για νέες εγκαταστάσεις και στην πιστοποίηση αυτών*. Η προηγούμενη πρόταση αναθεώρησης (που έμεινε κι αυτή στο ράφι) είχε γίνει το 2009.

 

* <<...Οι συσκευές – Κατανεμητές Δαπανών - θα κατασκευάζονται υποχρεωτικά σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 834 (που αφορά μετρητές θερμότητας ηλεκτρονικού τύπου) όπως αυτό θα ισχύει κατά τη χρονική στιγμή σύνταξης της μελέτης, θα φέρουν έγκριση από αναγνωρισμένο διεθνώς οργανισμό πιστοποίησης και η τοποθέτησή τους θα γίνεται από εκπαιδευμένο προσωπικό, με λεπτομερή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή τους>>.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.