Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ελλάδα και ανταγωνιστικότητα


Ροδοπουλος

Recommended Posts

Τους τελευταίους μήνες γίνεται απο τα ΜΜΕ και την Κυβέρνηση μια απλόχερη χρήση της λέξης ανταγωνιστικότητα. Σήμερα μιλάμε οτι με μείωση μισθών θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και κατ' επέκταση θα αλλάξουμε την οικονομία της χώρας. Διαβάζοντας όμως τις παραμέτρους που ορίζουν τον όρο καταλαβαίνω οτι μόνο με μείωση μισθών δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Βάζω και 2 ξεκάθαρα άρθρα.

 

ΑΡΘΡΟ 1

 

ΑΡΘΡΟ 2

 

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα άρθρα που αναφέρονται σε THE GLOBAL ENTREPRENEURSHIP AND DEVELOPMENT INDEX (GEDI)

 

ενα googling θα δώσει αρκετό ψωμί.

 

Επίσης θα πρέπει να δείτε και όρους όπως GLOBAL INNOVATION INDEX

 

Το δυστύχημα είναι οτι κανένας απο τους δημοσιογράφους φωστήρες των Ελληνικών μίντια δεν έκανε το κόπο να διαβάσει παραπάνω ........ή δεν θέλει να θέσει τα ερωτήματα βασισμένος σε αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει πολλές μελέτες περί ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι το παρακάτω, που το θεωρώ και καθοριστικό:

 

Ως προς ποιόν και ως προς τι θέλουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και μετά ας δούμε πώς μπορούμε να το πετύχουμε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτά για τους μισθούς είναι κολοκύθια (για να μην χρησιμοποιήσω καμία πιο κατάλληλη έκφραση). Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας οφείλεται 90% στον δημόσιο τομέα. Η γραφειοκρατεία είναι αποπνικτική για κάθε επένδυση και επιπλέον αυτοί που είναι σε κομβικά σημεία ζητάνε μίζα για μία υπογραφή. Ακόμα θυμάμαι τον (κακόμοιρο) που ήρθε να επενδύσει στην Ελλάδα με τα υδροπλάνα. Τι ωραίο project! Είμαι από νησί και ξέρω καλά το πρόβλημα των νησιών. Το αποτέλεσμα είναι ήρθε ο ανθρωπος, έδωσε ένα σκασμό λεφτά σε μίζες, είδε και αποείδε πως το μόνο που κατάφερνε ήταν να του ζητάνε περισσότερα και σηκώθηκε και έφυγε. Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν από τους μιζιάριδες του δημοσίου; Πόση ανάπτυξη θα είχαν τα νησιά αν αποκτούσαν τέτοια συγκοινωνία; Ειλικρινά κάθε φορά που ακούω για απολύσεις στο δημόσιο, αυτό σκέφτομαι και δε τους λυπάμε καθόλου.

 

Το 10% οφείλεται στο ότι οι επιχειρηματίες εδώ έχουν μάθει ότι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά σε αυτό το κράτος και το εκμεταλλεύονται κατάλληλα. Πχ γιατί να κάνουν μία σωστή προσφορά για ένα έργο, αφού μπορούν με λίγο τάισμα να το πάρουν, να πάρουν και τα "απρόβλεπτα" και να κάνουν και όσες κακοτεχνίες θέλουν χωρίς άγχος;

Link to comment
Share on other sites

stayros, η ανταγωνιστικότητα έχει να κάνει με τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες και όχι με την εσωτερική αγορά, κοινώς αφορά ως επί το πλείστων το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της χώρας.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς. Δουλεύουμε περισσότερο και παράγουμε λιγότερο από όλες τις άλλες χώρες. Αυτό οφείλεται σε εσωτερικά θέματα. Δε λέω πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την Κίνα, αλλά μπορούμε να κάνουμε μία εργατοώρα δικιά μας να αξίζει όσο του Βρετανού; Του Ολλάνδού;

Link to comment
Share on other sites

Αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσο παράγεις, αλλά με το τί παράγεις.

 

Δεν γίνεται να παράγεις στατικά για πολυκατοικίες και να θέλεις να πληρωθείς την εργατοώρα του Ροδόπουλου όταν έκανε συνθέσεις για το αμερικάνικο ναυτικό.

Δεν γίνεται να παράγεις τυρόπιτες και θα θέλεις να πληρωθείς την εργατοώρα αυτού που φτιάχνει BMW.

Δεν γίνεται να σχεδιάζεις μεζονέτες και να θέλεις να πληρωθείς την εργατοώρα της Hadid.

 

Δεν είναι ότι όλοι αυτοί παράγουν περισσότερο (που είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι παράγουν περισσότερο)

Είναι κυρίως ότι παράγουν ανταγωνιστικό προϊόν, προϊόν αιχμής, προϊόν με υπεραξία.

 

Ο Γερμανός εργάτης παίρνει μέρισμα από την υπεραξία της BMW, ο Έλληνας σερβιτόρος (δεν έχουμε εργάτες) παίρνει μέρισμα από την υπεραξία του καφέ.

 

Ο Σουηδός εργαζόμενος παίρνει έσοδα από τα Gripen που φτιάχνουν στην χώρα του, ο Έλληνας πληρώνει έξοδα για το F16 που αγοράζει από τις ΗΠΑ.

 

Επίσης, επειδή μιλάμε για ανταγωνισμό και μισθοδοσία, καμία ισχυρά ανταγωνιστικά επιχείριση δεν πληρώνει χαμηλούς μισθούς.

Αντιθέτως πληρώνει τρελά λεφτά για να αναπτύξει τα ανταγωνιστικά της προϊόντα.

Link to comment
Share on other sites

Ασφαλώς και έχει μεγάλη σημασία τι παράγεις. Αλλά ακόμα και αυτό που παράγουμε το παράγουμε με μεγάλο κόστος. Όχι λόγω μισθών αλλά λόγω δημοσίου και συστήματος. Ο χρόνος και το άγχος για αυτή την ατέλειωτη χαρτούρα και πήγαινε έλα δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο δημιουργικά. Έχω ένα φίλο που θέλει να ανοίξει κατάστημα και για την άδεια παιδεύται από το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! Είναι γελοίο και τραγικό ταυτόχρονα!

Link to comment
Share on other sites

Να δούμε τα πράγματα πιο επιστημονικά

 

μια παράμετρος είναι το consumer price indices

 

εδώ θα βρείτε κάποια στοιχεία. Κοιτάξτε οτι στην Γερμανία και Αυστρία οι τιμές έχουν πέσει κατα 10% απο το 1998, Αντίθετα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 8,4%.

 

Ενώ unit labour costs indices στην Γερμανία έχουν μειωθεί κατά 18%, η Ελλάδα εμφανίζει αύξηση κατά 11,6%.

 

 

Πάμε τώρα να δούμε τι σημαίνει consumer price index

 

Indicators based on consumer price indices are the most widely used indicators of price competitiveness since they offer the best data quality and comparability across countries, are available on a timely basis (also for emerging market economies) and are subject to only minor revision. As all Harmonised Competitiveness Indicators they do, however, have a number of drawbacks from a conceptual point of view (e.g. the indicators based on consumer price indices exclude some tradable goods, such as capital goods; they are affected by indirect taxes and subsidies; and they are only indirectly related to production costs).

 

Πάμε τώρα στο GLOBAL INNOVATION INDEX

 

Η Ελλάδα είναι 63η εδώ

 

Δείτε όμως αναλυτικά τους λόγους (τα χάλια μας ) εδώ εαν πάτε επάνω στο κείμενο εξηγεί αναλυτικά.

 

Θεωρώ οτι σε καμιά περίπτωση η Τρόικα δεν είπε μειώστε μισθούς για να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί αλλα ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ. με το φτωχό μου μυαλό πιστεύω οτι εαν μειωθούν οι μισθοί το consumer price indices θα αυξηθεί περαιτέρω και τελικά θα πέσουμε σε ανταγωνιστικότητα αφού για την Ελλάδα έχει μεγαλύτερο βάρος απο τους μισθούς (αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο).

Link to comment
Share on other sites

Σταύρο, βασικά υπάρχει μία αρρωστημένη νοοτροπία που λέει ότι οι βιομήχανοι είναι η κατάρα της κοινωνίας...

 

Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που -στο θέμα της ανταγωνιστικότητας- ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι.

Και παραθέτω ένα άρθρο της τότε εποχής, για να διαβάσουμε και να νοσταλγήσουμε:

Από τις βιομηχανίες που αναφέρει το άρθρο, ουσιαστικά σήμερα υπάρχουν μόνο τα πετρέλαια και η ΔΕΗ.

 

Τα ξέραμε όλα αυτά από την αρχή του '80. Στα μέσα του '90 αρχίσανε να ψοφάνε τα έρμα. Μας τα λέγανε και τα βλέπαμε.

Αλλά δεν έγινε τίποτα...

Διότι, αυτό που λες "δημόσιο" και "σύστημα" είναι ο πυρήνας της νοοτροπίας που εκφράζει την ελληνική κοινωνία.

 

Όχι επειδή η κοινωνία το έχει στο DNA της, αλλά επειδή αυτός ήταν ο εύκολος τρόπος χειρισμού της.

 

 

Ροδόπουλε, πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά τα στοιχεία. Το θέμα είναι ότι απεικονίζουν μόνο το μέγεθος του προβλήματος, όχι όμως την ρίζα του προβλήματος που είναι η παντελής έλλειψη πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν είμαι εναντίων των βιομηχάνων ούτε τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το αντίθετο μάλιστα. Αλλά πρέπει το δημόσιο να μπει στον 21ο αιώνα. Ως τώρα θυμίζει ασκέρι του 1821 με κλέφτες και αρματωλούς...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.