Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επισκευή σε λιθόχτιστο γεφύρι


 
Γιάννης

Recommended Posts

Συμφωνώ με αυτά που λες, τόσο μάλιστα που μόνος μου επισήμανα ότι έκανα λάθος στην τιμή (μετά το συνειδητοποίησα γι' αυτό κ φρόντισα να είμαι ξεκάθαρος στο επόμενο μετά τα 200Ε, ποστ μου).

 

Δεν μου είπες τελικά όμως με τους ελέγχους κάμψης, θλίψης σε σχέση με το υφιστάμενο τι γίνεται ; Μήπως υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει.....

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν σου διαφεύγει τίποτα. Η ανεύρεση δείγματος (δειγμάτων) σε καλή κατάσταση και με το αναγκαίο μέγεθος είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Προσωπικά δεν έχω πετύχει ποτέ δείγμα που να μπορεί να βγάλει πρίσμα για καθαρή κάμψη. Ο κύβος 4Χ4Χ4 με πολύ δυσκολία.

 

Από την άλλη, δεν μου πολύ-αρέσουν τα εργαστηριακά αντοχής σε παλιό κονίαμα:

Τα αδρανή θα είναι μεγάλα (καθιστώντας τον κύβο των 4cm μικρό), το δείγμα θα είναι μη αντιπροσωπευτικό (αφού ψάχνουμε για επαρκή όγκο, καλής κατάστασης), το πλήθος των δοκιμίων είναι εξορισμού ανεπαρκές.

Πιο πολύ με συγκινεί η δοκιμή πρόσφυσης (διάτμηση στο επίπεδο του αρμού) που φυσικά δεν είναι δοκιμή κονιάματος αλλά σύμπλοκου (και εφικτή μόνο σε πλινθοδομή). Και της οποίας δοκιμής τα αποτελέσματα, μολονότι λένε σημαντικά πράγματα, δεν μετέχουν άμεσα στην υπολογιστική διαδικασία.

 

Παρά ταύτα, επειδή τα παρακολουθείς, ξέρεις ότι στα συνέδρια ανακοινώνονται ακόμη και αποτελέσματα από κρουσιμετρήσεις ή καρότα, μολονότι είναι από τις πιο αναξιόπιστες μεθόδους.

 

Γιαυτό έγραψα το κατεβατό, για να δείξω ότι αν κολλήσει κανείς στα εργαστηριακά δεν τελειώνει ποτέ.

Link to comment
Share on other sites

Ενα XRD θα μας πει τα πάντα για την κονία. Κόστος 40Ε. Μια αξονική τομογραφία και για το δώρο στο ΥΠΕΚΑ την βάζω δωρεαν θα μας πει τα κενά στο αρμολόγημα. 2-3 σένσορες μετοτοπίσεων θα μας δώσουν ενδείξεις νατε και αυτό δωρεαν. Για τα πεπερασμένα. Επι της αρχής γίνονται. Τραγικά δύσκολα διότι πρώτα θα χρειαστεί θεωρίες Voronoi, μετά να φταίξουμε element για την πέτρα, αρμό, κενά. Τα κενά είναι ένα θέμα πολύπλοκο αλλα πες οτι μπορούμε με θεωρίες void, fracture mechanics. Μετά θα πρέπει να φτιάξουμε το μηχανισμό αστοχίας. Μετά θα πρέπει να βάλουμε και άλλους σένσορες και νά λύσουμε inverse engineering. Αντε και το κάναμε, άντε και φτιάξαμε εαν πιθανό μοντέλο, άντε και το πήγαμε στο ΥΠΕΚΑ, άντε και φάγαμε 2-3μήνες να το εξηγήσουμε, μετα τι?

 

Αστε τα εργαστηριακά πάνω μου και μην μιλάτε για πράγματα που δεν ξέρετε. μπορούμε να κάνουμε nano-indentation και να βρούμε αντοχες και πολλά άλλα.

Edited by Ροδοπουλος
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Reverse Engineering εννοείτε κύριε Ροδόπουλε, απ' ό,τι κατάλαβα έχετε μια άλφα συνεργασία με συγκεκριμένα άτομα από το ΕΜΠ (αν κρίνω από την ορολογία που χρησιμοποιείτε).

 

Δεν σου διαφεύγει τίποτα. Η ανεύρεση δείγματος (δειγμάτων) σε καλή κατάσταση και με το αναγκαίο μέγεθος είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Προσωπικά δεν έχω πετύχει ποτέ δείγμα που να μπορεί να βγάλει πρίσμα για καθαρή κάμψη. Ο κύβος 4Χ4Χ4 με πολύ δυσκολία.

 

Ανέφικτη μάλλον θα εννοείς (ειδικά της κάμψης). Εγώ το ξέρω γιατί έτυχε να παρακολουθήσω όλη τη διαδικασία από κοντά (βήμα - βήμα), εκτός βέβαια από την παρασκευή του προτεινόμενου κονιάματος.

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

Ενώ βρισκόμαστε εδώ :

Άρση των φθορών και επιβεβαίωση ότι φθορές δεν έχουν επιφέρει συνολική υποβάθμιση του φορέα.

και μεσολαβεί :

Το γεφύρι σύμφωνα με πληροφορίες στέκει πάνω από 400 χρόνια

πως βρεθήκαμε εδώ ;

... XRD ... αξονική τομογραφία ... fracture mechanics ... reverse engineering ... nano-indentation

 

Το πέτρινο γεφύρι θέλει συντήρηση και μικροεπισκευές. Όλα τα υπόλοιπα ας μείνουν για να αναλυθούν σε περιπλοκότερα αντικείμενα μελέτης ...

Κρίσιμο χρονικό διάστημα, για το συγκεκριμένο γεφύρι, είναι της περαιτέρω φθοράς μέχρι την αποδιοργάνωση του "κλειδιού" του τόξου.

Το διάστημα αυτό μπορεί να είναι μικρότερο από το απαιτούμενο για την έγκριση οποιασδήποτε μικροεπέμβασης από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ !

 

Γιάννη, από την ταχύτητα έναρξης της προηγούμενης διαδικασίας κρίνεται και η αποτελεσματικότητα της επέμβασης.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

καλησπερα!. Το γεφυρι χρειαζεται αντιστηριξη στην καμαρα πριν οποιαδηποτε επεμβαση (βλεπε σχετικη βιβλιογραφια αντιστηριξης καμαρων). Το προβλημα του χρειαζεται να αντιμετωπισεις εχει να να κανει με την κατασκευη του. Πιθανον εγινε εκτεταμενη χρηση κονιαματος στην μεση. Κατι το οποιο πρεπει να αποφευγεται σε πετρινα καμαρες. Τα φορτια στην πραγματικοτητα μεταφεροντια απο την αμεση επαφη του ενος λιθου με τον αλλο. Το κονιαμα παιζει τον ρολο της εξομαλυνσης της επιφανειας. Στις ακρες δοθηκε αναγκαστηκα σημασια στην κατασκευη γι'αυτο και οι λιθοι ειναι λαξευμενοι με την μορφη πρισματων. Στο κεντρο ομως η ελειψη προστατευτικο επιχρισματος στο κατω μερος , σε συνδιασμο με τον αερα και την υγρασια αποδιοργανωσε το κονιαμα και το απομακρυνε, με αποτελεσμα την πτωση καποιων λιθων που επαιζαν τον ρολο του κλειδιου. Ακομα και αμα καταφερεις να κλεισεις το κενο πρεπει να προβλεψεις και την συγκρατηση του υπολοιπου κονιαματος και την προστασια του. Επισης πρεπει να λαβεις υποψην οτι εχει προκληθει αναδιανομη των φορτιων στην καμαρα, (σε αυτο το προβλημα βοηθαει η αντιστηριξη).

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Reverse engineering κάνουν πολλοί. Εχω κάνει αρκετές μελέτες προσωπικά. ΟΚ θα μπορουσατε να συνεργαστέιτε με το ΕΜΠ, Πατρα, ΑΠΘ, Δημοκρίτειο.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, η αποτύπωση πρέπει να γίνει σχεδόν πέτρα-πέτρα!!!

 

Δεν είμαι 100% σίγουρη ούτε και γνωρίζω το ακριβές όνομα του μηχανήματος, αλλά στην Αγγλία είχα πετύχει κάποτε μία συνάδελφο που αποτύπωνε τις προσόψεις τού παλιού κτιρίου τού πανεπιστημίου, αυτόματα με ένα Leica ρομποτικό μηχάνημα... κάτι σας laser scanner! Ίσως κάποιος τοπογράφος από το φόρουμ μπορεί να μας ενημερώσει πώς ακριβώς ονομάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Μην παιδεύεστε άδικα βρε παίδες... Δεν είναι συνήθεις τ΄ςτοιες απαιτήσεις αποτύπωσης. Ένα γεφυράκι είναι, και οι μέθοδοι επέμβασης είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Εξάλλου, είπαμε, είναι κάτι που θα γίνει εκ των ενόντων (του Γιάννη τα ενόντα...). :wink:

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

@Τινάκι,

 

η μέθοδος αποτύπωσης με laser scanners είναι πολλά υποσχόμενη (για την Ελλάδα) και ευρέως εφαρμοσμένη σε άλλες χώρες ...

Τα πεδία εφαρμογής της (στις άλλες χώρες) κυμαίνονται από δύσκολες αποτυπώσεις ανασκαφών, μνημείων και εγκαταστάσεων διϋλιστηρίων μέχρι σήραγγες και σκηνές εγκλήματος ...

Στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί ελάχιστες φορές και όσον αφορά στο χώρο του ΥΠΠΟΤ μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Για να καταλάβεις δύο εφαρμογές έχουν γίνει στην Ακρόπολη (με δανεικό αρχαίο scanner του ΕΜΠ) και στο θέατρο Διονύσου (με παροχή υπηρεσιών-ερευνητικό? από την αντιπροσωπεία της Leica).

Ενώ το κόστος του εξοπλισμού πέφτει δραματικά (απόσβεση και πρόοδος τεχνολογίας), εδώ δεν χρησιμοποιείται γιατί θίγει "εργασιακά δικαιώματα" : α) αρχαιολόγων στις ανασκαφές και β) αρχιτεκτόνων-αναστηλωτών στα μνημεία.

Για το γεφυράκι μας (ή μάλλον του Γιάννη), όπως κατάλαβες, ούτε λόγος ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.